Csaholástól hangos évszázados falak

D. Balázs Ildikó 2021. augusztus 27., 18:20

Végigkövettem a több mint száz éves ház felújításának főbb mozzanatait, később arról is tudtam, hogyan népesült be az otthon: először érkezett Mózes, aztán megjött Janka, az udvaron pedig Fridának is lettek társai. Beáta Kézdivásárhelyen, Hunor a Gyimesekben született, de együtt találtak otthonra a Kászonokban, ahol kutyatenyésztéssel, -képzéssel is foglalkoznak.

Csaholástól hangos évszázados falak
galéria
A több mint százhúsz éves ház Kászonújfaluban Fotó: Veres Nándor

Közvetlen szomszédságukban a tájház épületének felújítása zajlik, az út túloldalán az iskola és a templom áll, végigkíséri mindennapjaikat a harang zúgása, megadva a nap ritmusát. A ház első írásos említése 1892-ből maradt fenn, szívük-lelkük benne van a felújításában.

Meglátni és megszeretni

Az első érdeklődő telefonhívástól legalább hat év telt el addig, amíg Kádár Beáta megvásárolhatta álmai házát. Amíg egyetemistaként Kézdivásárhely és Csíkszereda között ingázott, minden egyes alkalommal elhaladt az autóbusz a régi ház előtt.

Beáta, Janka, Mózes és Hunor. No meg Frida és Dáma Fotó: Veres Nándor

„Bea is fiatal volt, a házért is sokat kértek” – foglalja össze tömören azt a néhány évet Beáta férje, Sebestyén Hunor, ami a „meglátni és megszeretni” pillanattól a vásárlásig eltelt.

Nyolc-kilenc éven keresztül nézegettem a házat. Itt mentem el a busszal mindig és csodáltam, hogy milyen szép.

Aztán láttam a táblát, hogy eladó, de akkor nagyon sokat kértek érte, nekem meg kevés pénzem volt. Egyszer csak annyi pénzt kértek, hogy annyi már nekem is volt, s megvettem. Lett egy házam Kászonújfaluban” – egészíti ki férjét az éppen hazaérkező Beáta. Kézdivásárhelyen, a családorvosnál volt a hat hónapos Jankával. S igen, többek között ezért is furcsállották sokan, amikor a két családalapítás előtt álló fiatal feladta a városi környezetet és falura költözött. Mi lesz, ha a gyermekkel orvoshoz kell menni? – szegezték nekik sokszor a kérdést, de a fiatal szülők számára nem jelent problémát, ha az autóval fél órányi járásra lévő Kézdivásárhelyre kell utazniuk. Ma már – mondják mindketten – ez sem időben, sem kilométerben nem jelenthet problémát.

A rusztikus és a modern, a múlt és a jelen ízléses ötvözete a sok gonddal felújított otthon Fotó: Veres Nándor

Gazdabolt és garzonlakás

Na de térjünk vissza a házhoz, amely kapcsán, ha már megvolt, Beának támadt is egy ötlete.

Tudtam, hogy a házzal is kellene kezdeni valamit, és arra gondoltam, nyithatnánk egy gazdaboltot benne. Az emeleten megnyitottuk a boltot, miközben egy kis szobában laktunk mi ketten.

Úgy is emlegettük, hogy a garzonban lakunk. Aztán lett annyi pénzünk, hogy leköltözött a bolt a földszintre, s Hunor elkezdte újítani a házat. Én olyan «ne csinálj semmit, csak légy itt» típusú segítséget nyújtottam. Itt majdnem mindent Hunor csinált. Dolgozott az alappal, ásott, jöttek a vásárlók, kiszolgálta őket, jött vissza dolgozni. Én pedig közben a doktori dolgozatomat írtam” – kezd bele a mesélésbe Beáta. Hunor nevetve fűzi hozzá, emlékezetes volt az a pillanat is, amikor eldöntötték, hogy együtt nyitnak gazdaboltot.

Nürnbergben egy német juhászkutya világbajnokságon hozták meg ezt a közös döntést, amelyet később egy szintén máig emlegetett leánykérés is követett.

Ezt Pécsen a tévétoronyban képzelte el Hunor, de a helyszínen kiderült, nem látogatható a torony. „Végül csak sikerült feljutni, s Bea is szerencsére igent mondott” – kacag nagyot.

Janka megpihen. Az otthon ékessége a mennyezetből lógó fából készült bölcső Fotó: Veres Nándor

Fergettyű a fürdőszobában

Mózes nincs még két éves, ott tipeg körülöttünk, ha megkérdezzük hány éves, előszeretettel vágja rá a maga sajátos nyelvén, hogy négy. Édesapja nyakába kérezkedik, amikor felkerekedünk, hogy szemügyre vegyük a házat belülről is. Az a bizonyos gazdabolt ma már a földszinten van, a család az emeleten lakik. Itt majdnem minden Hunor munkájának gyümölcse: konyha, nappali, fürdőszoba, gyerekszoba, majd a tavasszal meglett a karanténszoba is. Ez annyit jelenti, hogy a kijárási tilalom alatt Hunor egy hálószobát készített a tetőtérben. Majd minden lépésre egy-egy ötletes megoldásra, érdekességre bukkanunk.

A felújításnál nagyon ragaszkodtak ahhoz, hogy az épület megmaradjon eredeti formájában, alakították, újították, ízlésesen formálták.

Mózes a szobájába invitál, ott is a régi ajtóba kialakított könyvespolcához hív, olvasni kellene neki. Az emeletes ágy felső szintjére egyelőre a cserepes virágok vannak menekítve, a padlódeszka színes, a szegőlécet horgonykötéllel helyettesítették. Praktikus megoldások raklapokból, a rusztikus és a modern, a múlt és a jelen ízléses ötvözete. Találós kérdést is kapunk, miből készült a fürdőszobában a mennyezeti lámpa? Büszkén kapjuk meg a megoldást Hunortól, a keresett szekéralkatrész neve fergettyű. A függönyöket Beáta varrta még azzal a varrógéppel, amelyet a nagymamája használt és ma a nappali egyik ékessége. Megvan az már száz éves is, de működőképes. A nappali másik dísze a mennyezetből lógó fából készült bölcső. Közben anya elvonul Jankával, Mózes pedig egy verseskönyvvel érkezik és legnagyobb boldogságára apa olvas neki.

Von Seklerland Kászonból

Beáta a Sapientia EMTE csíkszeredai karán tanít marketinget és menedzsmentet, az informatikus Hunor pedig rendezi a boltot és a kutyákkal foglalkozik. Von Seklerland – ezzel a névvel hozták létre vállalkozásukat, német juhászkutyákat nevelnek, idomítanak, képeznek ki, kiállításokra készítenek fel. A konyhapolcon láthatók is a serlegek. „Kutyák hozta kupák” – jegyzi meg Hunor. Meséli, neki mindig voltak kutyái, akkor is, amikor Csíkszeredában tanult, akkor is, amikor Kolozsváron volt egyetemista. S bár korábban farkaskutyái voltak, 2008-ban vette meg az első német juhászkutyát, és azóta is csodálattal figyeli őket nap mint nap. Aztán a Beátával való megismerkedésük után nem sokkal nem csak a kapcsolatuk erősödött meg, hanem az is kiderült, a hobbi is közös.

Német juhász kutyákat tenyészt és képez ki Sebestyén Hunor. Fotó: Veres Nándor

A tenyészetbe jelenleg nyolc kutya tartozik, ezek közül néggyel találkozhattunk. „Különbséget kell tenni a küllem- és a munkakutyák között. A küllemkutyákkal kiállításokra járunk, míg a munkakutyák kiválók az őrző-védő munkára.

Egy kutya kiképzése hat-hét hetes korában kezdődik el és másfél, két évesen adjuk el a kiképzett kutyát.

Egy évesen szigorú orvosi ellenőrzésre kerül sor, ugyanis mivel a német juhászkutyáknál nagyon gyakori a csípőízületi diszplázia, ekkor ellenőrzik, hogy egészségesek-e. Romániában négy olyan központ van, ahol ezt a szigorú vizsgálatot elvégzik, és ha a kutya egészséges, nemzetközileg is elismert dokumentumot kap erről” – magyarázza Hunor, majd sorba bemutatja a kutyákat, ők pedig azonnal reagálnak, amint a kezében észreveszik a pórázt.

Dáma, Zea, Junior és Frida

Dáma érkezik elsőnek, ő egy saját tenyésztésű, két és fél éves szuka – mutatja be büszkén Hunor,  közben azt is elmagyarázza, mit kell megfigyelni egy német juhászkutyán. Dáma küllemkutya, a show-vonalat képviseli, őt kiállításokra szánják. Szőre csillog, fekete és vörös árnyalatú, fontos, hogy farka a csánk (boka rész) alá érjen, a far csapott.

Őt követi a négy éves Junior, ő is náluk született, tenyészkan. „Engedelmességi vizsgája van, egy kiváló munkakutya. Rendőrségi munkára van kiképezve, ez pedig azt jelenti, hogy nem tud ereszteni. Azaz, ha elkap valakit csak a megfelelő vezényszóra engedi el” – magyarázza lelkesen Hunor és büszkén mutatja, miként reagál Juni a különböző vezényszavakra.

Junior a négy éves tenyészkan rendőrségi munkára lett betanítva Fotó: Veres Nándor

Zea kerül ki aztán a kennelből, Szlovákiából vásárolták, bundája ordas színű, teste agilis, a munkavonalat képviseli több generáción keresztül. És végül bemutatkozik Frida, ő a legidősebb, a biztos pont, akitől nem szívesen válnának meg. Dáma az ő lánya  tudjuk meg Beátától, akire szintúgy hallgatnak a kutyák, mint Hunorra. Imádják őt – mondja is –, annak ellenére, hogy Junival egy évvel ezelőtt edzett utoljára, a kutya láthatóan még mindig ragaszkodik hozzá. „Azt szokták mondani, hogy a kutya azt szereti, akitől kapja az ételt. Ez nem igaz. Az, hogy valaki egy tálba enni ad neki, azzal még nem alakul ki igazi kapcsolat” – jegyzi meg. Közben Mózes is eteti a kutyákat, az ő kezéből is elveszik az ételt, de ha ledobja a földre, azt is megeszik. Egyszerű egyébként a Mózes és a kutyák közti kapcsolat, ha ő megy a kutyákhoz, az jó, rendben van, ha a kutyák jönnek hozzá, az már sírásra adhat okot.

Letagadni sem tudnák, hogy kutyabarátok mindannyian, igaz, nem is akarják.

Janka kivételével mindhármuk nyakán egy német juhászkutyát ábrázoló medál látható, ez egyben tenyészetük logója is.

Megtalálni az otthont

Nem is kell mondaniuk, s tán nem is kellene kérdeznem, hisz látszik, szeretik a falut, szeretik a környezetet, ahol élnek. Ha a közeli városok valamelyikében járnak, akár egy fél napra is, elfáradnak. Gyerekek szempontjából pedig már sokadszorra is bebizonyosodott, hogy ideális a hely. Persze az sem utolsó szempont, hogy a kutyákat is megfelelő körülmények között tudják tenyészteni. A beilleszkedés is könnyen ment, mert hát – ismerik el – a gazdabolt az, amely egy faluban a leglátogatottabb, s az emberek jöttek, vásároltak és ismerkedtek. „De nem sokkal azután, hogy öt évvel ezelőtt idejöttünk, megkeresett a polgármester is nagyon nyitottan, hogy kik vagyunk. Így azóta már kommunikációs tanácsadással is foglalkozom a Polgármesteri Hivatalban. Eleinte furcsállták a szülők, a barátok, hogy ide költözünk, de ma már mindenki szívesen jár hozzánk. Barátaink gyerekei szoktak itt maradni akár egész hétvégére is, és amikor együtt sétálunk a faluban, ők is sok falubelit már név szerint ismernek.

Nincsenek nagy távolságok, nem vagyunk elszakadva a világtól,

én Csíkszeredában tanítok, Hunor Sepsiszentgyörgyre jár edzésre a kutyákkal, heti egy-két alakalommal” – magyarázza Beáta. Igaz, alakíthatták volna másként is az életüket. Lehetett volna egy városi bérlakásuk vagy kölcsönből vásárolt tömbházlakásuk, de tudják, az számukra nem volt egy járható út. Ők a kászoni léttel a lehető legjobb megoldást választották.

Csendélet Fotó: Veres Nándor

Elbúcsúzunk, de még megnézzük a ház mögötti szabad területet. Ha Hunor álma valóra válik, itt lesz kialakítva a kiképzőpálya, itt kapnak helyet majd a kutyák, hiszen örömüket lelik mindannyian a kutyákkal való foglalkozásban, a kászoni mindennapokban. 
Ennek a több mint százhúsz éves háznak nem csak múltja van, hanem gyermekkacajtól és kutyacsaholástól hangos jelenje is.


A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. augusztus 27-én.
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport