Egy hét Angliában: a magányos kapszulautazó újabb kalandjai

Antal Erika 2019. szeptember 23., 16:20

Olvasom, hogy az utazás szélesíti a látóteret, erősíti az önbecsülést, az önmagunkba vetett hitet, segít eligazodni a világban, fejleszti a tájékozódóképességet, nyitottá tesz, stb. Ha egyedül utazunk, akkor még inkább. Szeptemberi angliai utamat is egyedül kezdtem és egyedül fejeztem be, és ahogy ez lenni szokott, „hoztam a formámat”, vagyis el-eltévedtem, de mindig megtaláltam a keresett helyet, objektumot.

Sunderland tengerpartja Fotó: Antal Erika

Családom Angliában élő tagjait látogattam meg szeptemberben, ezért ültem Kolozsváron a Liverpoolba tartó repülőre. Háromórás út után este érkeztem, megkerestem a repülőtéren a buszt, amely a városközpontba vitt, aztán nem ott szálltam le, ahol kellett volna, hanem sokkal előbb. A Google Maps szerint még jó 10 kilométerre voltam a szállodától. Leültem és gondolkodtam. Egyedül voltam, egyedül kellett megoldanom a helyzetemet. 2000 km-re az otthontól, 300 km-re a végső úticélomtól. A Google Maps nagyon jó útitárs, ha hasonló helyzetbe kerül valaki, ajánlom. Megmutatta, hogy hányas vonatra üljek, az hányas peronról indul hány órakor és hogy hol szálljak le. Közben a megállókat is jelezte, tehát ellenőrizhettem azt is, hogy jó helyen járok-e. Aztán tovább is eligazított, és szépen odataláltam a szállodába. Persze, már este 10 óra is elmúlt arra.

Kapszulaszoba Liverpoolban Fotó: Antal Erika

A szobám kapszulaszoba, egy ágy, lámpa, kisasztal, szék, fogas, tévé volt benne. Közös fürdőszoba, közös WC. Tiszta és éppen megfelelő egy éjszakára egy fáradt utazónak. 

Másnap reggel busszal indultam tovább. A központi buszpályaudvar ott volt öt percre a szállástól, de én egy órás kitérőt tettem, mire megtaláltam. Így alkalmam nyílt megismeni a kora reggeli, buli utáni nagyvárost, amikor csak a takarítók és takarító kocsik jártak az utcákon.

Sunderland tengerpartja Fotó: Antal Erika

Háromórás út után érkeztem Sunderlandbe, az Északi-tenger partján lévő, vidéki városba, amelynek körülbelül annyi lakója van, mint Marosvásárhelynek. Van egyeteme, számos műemléképülete és több gótikus, illetve román kori temploma. Ezek közül láttam olyat, amely eladó, az egyikben klub működik, míg egyet lakásnak használnak.

Gondoltam, ha gazdag lennék, vehetnék egy gótikus templomot magamnak.

A tengerpartja szépen kiépített, sétányokkal, bicikliutakkal, éttermekkel, mosdókkal. Ezen kívül rengeteg zöldövezet, park van a városban, a legendás angol gyeppel, virággal, bokorral, fával, játszótérrel. Megbízható a tömegközlekedés, a busz vagy a metró a megállóba kifüggesztett menetrend szerint közlekedik. 

Tengerparti élmény 

Nem a nekünk szokásos, meleg, napozós, strandolós, de tengerparti élmény volt ez is. Egy kicsit más, egy kicsit különleges, és talán ezért az élmény is maradandóbb. Érdekesen formálta az időjárás, a szél, az eső az angliai partokat. Szakadékok, sziklák, a sziklákban kisebb-nagyobb üregek láthatók. Világítótornyok, hullámtörők.

A homokos part rendezett, annyira, hogy még ilyenkor, szezon elmúltával is naponta gereblyézik, tisztítják.

A tenger látványa szép és nyugtató, a levegő tiszta – ezt pedig sokan kihasználják, kimennek sétálni, üldögélni a padokon. Alkoholt fogyasztani nem szabad, tábla hirdeti, ezt tiszteletben is tartják.

Látványos tengerpartélmény, még ha nem is a szokásos napozós-fürdős Fotó: Antal Erika

Van egy hely nem messze Sunderlandtől, Marsden Bay a neve, ahol a tengerparti sziklákban keletkezett üregeknek a különféle hasznosítását már a 18. században kitalálták. Előbb egy házaspár költözött be 1782-ben, hogy ne kelljen (ingatlan)adót fizetnie. Aztán az 1800-as években egy másik vállalkozó kedvű és kreatív szellemű ember találta ki, hogy vendégfogadót alakít ki benne, konyhával, étkezdével és szobákkal. Ma vendéglő működik itt, halat, tenger gyümölcseit lehet fogyasztani. Ami a jövőt illeti, tervezik egy tíz szobás panzió kialakítását is. A mélyen található sziklaüreghez, illetve a tenger közvetlen partjához egy felvonó visz le, de lépcsőn is le lehet gyalogolni.

Fotó: Antal Erika

A parton különös formájú sziklák, a homokban simára csiszolt kövek, kagylók. Visszamentünk a lifttel az úttesttel egy szintre, és tíz kilométert gyalogoltunk a természetformálta part mentén, a sziklák fölött. Korlát és ötvenméterenként táblák jelzik, hogy vigyázat, ne menjünk túl közel, balesetveszélyes. Helyenként lépcsők és ösvények vannak kialakítva, hogy le lehessen menni a parthoz. 

York, Durham, Newcastle

 A Nemzetközi Kísértetkutató Alap (Ghost Research Foundation International) szerint York Anglia legkísértetjártabb városa. Mi nem kísértetként jártuk be a várost, nagyon is elevenek voltunk, és nagyon örültünk, hogy ott vagyunk, jó sorsunk odavitt. Olvastam, hogy már i. e. 7-8 ezerben lakták a helyet, a mai várost pedig i. sz. 78-ban alapították. Itt áll Európa legnagyobb gótikus katedrálisa, ezen kívül számos más kisebb gótikus vagy román kori templom, a város körülölelő várfal is szinte ép, bástyák, városkapuk, illetve az egykori normand vár – a legérdekesebb látnivalók. Ami az odaérkező, felkészületlen látogatónak azonnal szembetűnik, az a nyüzsgés, ami egy kedd délelőtt fogadott. Utcai zenészek, vásár egy kisebb téren, kávézók, sörözők, az emberek nyitottsága egy-egy boltban, múzeumban, templomban.

Newcastle Fotó: Antal Erika

Képeslapot kerestünk, és találtunk egy boltot, amelynek a kirakatát szép fotók díszítették. A tulaj, maga a fotográfus, behívott, hogy nézelődjünk, közben hátrament, mert éppen kávét főzött, elnézést is kért ezért. Szóval nem tartott attól, hogy kiraboljuk.

A római kori fürdőt múzeumként mutogatják, de még mielőtt jegyet vettem volna, a teremőr mindent elmesélt. A katedrálisban, vagyis a Minsterben is, míg a látogató a pénztárhoz ér, a templomot félig körbefotózhatja.

York katedrálisa Fotó: Antal Erika

Egy filmezést is kifogtunk, egy kávéházban forgattak, bámultunk is rendesen, hátha meglátunk egy hírességet. De nem volt szerencsénk senkihez. Végül az Ouse folyó partján zártuk a látogatást, egy kávézó teraszán. A kiszolgáló lusta volt és kedvetlen, a kávé pedig gyenge.

York után még ellátogattunk Durhamba, a jóval kisebb, de ugyancsak jellegzetes angliai városba, szintén egyetemi központ, hatalmas gótikus katedrálissal, középkori hangulatú utcácskákkal, házakkal, templomokkal, kastéllyal 

Newcastle Fotó: Antal Erika

Newcastle nagyváros, az arra jellemző minden adottságával: metró, villamos, új és régi épületek, modern és régi hidak, régi vásárcsarnok, sörözők, pubok és modern teraszok, sétányok, bicikliutak, parkok. Megkerestük a város nevét adó „új várat” is, amelyet még 1080-ban alapított a normand uralkodó, majd a 13–15. században tovább építették, bővítették, ahogy ma is látszik. 

Skóciában zord az élet

„Skóciában zord a táj, zordan legel a birkanyáj” – énekeli Gryllus Vilmos. Odautazásunk elején felkészítőt is kapok: naponta többször elered az eső, állandóan fúj a szél. Szerencsénkre nem fogtunk ki esőt, és sütött a nap Edinburghban. A város a vártnál is sokkal szebb és izgalmasabb, aki „zord” angliai, skóciai városokba vágyik, érdemes ellátogatnia ide, akár több napra is. Szürke, magas épületek, helyenként színesre festett homlokzatokkal, színes kirakatokkal, sok kávézóval, kocsmával, wishky-kóstolóval. 

Edingburgh egyik ódon tornya Fotó: Antal Erika

A vonattal két óra alatt érkeztünk Edinburghba, a táj a filmekből ismert skóciai, észak-angliai táj: dús zöld mező, legelésző juhnyáj, fekete tehenek. Kis városkák, falvak, tanyák mindenfelé.

A vonat kényelmes, bár a kalauz szerint Anglia legrosszabb vonatát fogtuk ki, mert a kerekesszékeseknek és babakocsiknak csak három hely van a vagonban.

Egyébként a piros plüsshuzatú székek tiszták és kényelmesek, a szomszédos vagonban büfé működik. Pontosan indulunk és pontosan érkezünk. A pályaudvar itt is a város központjában található, gyalogosan mindenhová eljutunk. 

Edingburgh, ahol egy nap többször is elered az eső Fotó: Antal Erika

A várost keresztül-kasul zengi a skót dudások zenéje. Szépen felöltözve, skót szoknyában, fejükön a jellegzetes medvebunda-sapkával vagy a kisebb piros gyapjúsapkával fújják a dudát a turisták nagy örömére. Lehet fotózni, nem követelik az adományt. Ha az ember aprót tesz a hangszer tokjába, megköszönik. Akárcsak az utcaszélén üldögélő koldus a mutatványos kutyájával. 

Beatlesék Liverpoolja

Egyedül  fejezem be az angliai utazásomat, ötórás buszozás után érkezem délben Liverpoolba, ahol még egy fél napom van megismerni a várost, vagy legalább keresztül-kasul bejárni. Van egy szobor valahol, a Beatlest ábrázolja. Google Maps a legjobb barát ilyenkor, el is irányít szépen, 700 méter előre, aztán 450 jobbra, majd 500 balra, megint előre 600 és így tovább. Már majdnem feladom, de aztán mégsem, ha itt vagyok, meg kell találnom felkiáltással haladok tovább. Megtalálom, tömeg veszi körül, mindenki fotózik és fotóztatja magát, szépen, türelmesen kivárják egymást, nem állnak egymás felvételébe bele. Én is kattintgatok, majd irány vissza a belváros, a központi buszpályaudvar, mert még lekésem a repülőt. 

Angliában a busz- és a vonatközlekedés is megbízható, kiszámítható. A jegyárak váltakoznak, minél előbb vesszük meg, annál olcsóbbak. Interneten lehet foglalni, okostelefonra letölteni, és azt vagy csak az e-mailben érkezett jegyet a telefonon megmutatni a járművezetőnek.

York vára •  Fotó: Antal Erika
York vára Fotó: Antal Erika
York belvárosa •  Fotó: Antal Erika
York belvárosa Fotó: Antal Erika
Szakadékos, sziklás tengerpart •  Fotó: Antal Erika
Szakadékos, sziklás tengerpart Fotó: Antal Erika
Liverpool téglavörösbe játszó városképe •  Fotó: Antal Erika
Liverpool téglavörösbe játszó városképe Fotó: Antal Erika
Szürke épületek, színes kirakatok: angol és skót hangulat •  Fotó: Antal Erika
Szürke épületek, színes kirakatok: angol és skót hangulat Fotó: Antal Erika
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport