Felújítva az egyedülálló kincsek

Liget 2021. november 22., 11:20 utolsó módosítás: 2021. november 22., 11:21

A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot körülvevő védőfal vallás- és művészettörténeti szempontból egyedülálló, különleges keresztúti stációkat rejt. Ezeket az örmény közösség számos önkéntesének hozzájárulásával felújították, és nemrég Gál Hunor plébános szentelte fel – olvashatják a Székelyhon Hit-Vallás mellékletében.

Felújítva az egyedülálló kincsek
galéria
A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot védő falban vannak elhelyezve a keresztúti stációkról készült fotók Fotó: Barabás Orsolya

A bejárati külső párkányon olvasható felirat szerint 1748-ban „Lukáts János Fundator” építette a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot védő falat.

Ezt követően készült el a védőfalba beépítve a színes faragott képekkel díszített 15 stációs keresztút, mely Erdély-szerte is egyedinek mondható.

A gyergyószentmiklósi örmény egyházközség egyik legnagyobb kincsének, a faragott keresztúti stációknak a történetét Gál Hunor plébános szentmise keretében ismertette.

Gál Hunor örmény katolikus plébános ismertette az egyedi keresztúti stációk történetét Fotó: Suciu Cristian

„Az első keresztény népként számontartott örmények a gyergyói térségben elsőkként, az erdélyi püspökség területén szintén az elsők között állították fel keresztútjaikat templomuk környezetében. A 18. század első felében terjedő keresztúti stációk létesítését és a hozzájuk kapcsolódó búcsúkat külön engedély tette érvényessé, amelyet pápai felhatalmazásra a ferences szerzetesek helyi elöljárói adhattak a kérelmező plébánosnak. Kutatások szerint a gyergyószentmiklósi örmény plébánia keresztúti képeinek, illetve a hozzá kapcsolódó engedélyeinek történeti taníttatása tulajdonképpen az, ami hitelessé teszi a templomunk cintermében található értékes, régi faragott képeket” – részletezte Gál Hunor atya. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.