Élet a römin túl: társasjáték-útmutató nem csak szilveszterre

D. Balázs Ildikó 2020. december 31., 17:31 utolsó módosítás: 2020. december 31., 17:41

Szoktak társasjátékozni? Ha kilépnének a különböző kártyajátékok és a römik világából, íme néhány tipp, hogy mivel is tölthetik el az év leghosszabb éjszakáját. Játékra fel!

Élet a römin túl: társasjáték-útmutató nem csak szilveszterre
galéria
Ha van hajlandóság a társasjátékra, kínálatból nincs hiány Fotó: Pinti Attila

Csíkszeredában lelkes fiatalokból álló, komoly tábora van a társasjátékozásnak. A Határátlépők és a Care2Travel Egyesületek tagjai, Játssz Ma! címmel rendszeresen tartanak társasjátékos esteket, így hozzájuk kopogtattam be – virtuálisan ugyan –, hogy egy társasjáték gyorstalpaló felkészítőn részt vehessek.

„A Határátlépőkkel a karantén alatt még az online térbe is megpróbáltuk átvinni a társasjátékozást, amely az emberi interakciók apropója, és ez ebben az időszakban hatványozottan igaz lehet. Sokunkat az egyetemi központok társasjátékestjei hoztak lendületbe, onnan hoztuk magunkkal a játékkedvet. Személy szerint az éppen tíz éve indult kolozsvári Játék-koktél alkalmaknak köszönhetem a lelkesedésemet. Vannak olyan ismerőseim, akik családilag a karantén alatt kezdtek catanozni (a Catan telepesei egy többszemélyes táblás stratégiai játék – szerk. megj.), és azóta rendszeresen összejárnak a barátokkal játszani. A régi, székely szokás, amely szerint ha a »komám átjön, akkor inni kell« forgatókönyv átírására egyre többen választják a társasjátékozást. Csak néhány típusú játékra van szükség, és a család minden tagja jól tudja érezni magát a családi, baráti összejöveteleken, ezért tud jó befektetés lenni néhány társasjáték beszerzése ” – magyarázza lelkesen Györgypál Enikő, a csíkszeredai Határátlépők Egyesület elnöke. Ő és az egyesületbeli barátai határozottan állítják: játszani jó, együtt játszani még jobb.

Mielőtt vásárolunk, próbáljuk ki

Bodó Márta családjában az ünnepek alatt hagyománya van a társasjátékozásnak – derül ki szavaiból –, a römit és a kártyázást idővel kiegészítette a Jungle Speed, a Dixit és az Ubongo. „Szerintem ezeket, illetve a Tabu, Activity, Csak Egy, Imagine, Aranyásók nevű játékokat érdemes beszerezni” – jegyzi meg.

A társaság összetétele határozza meg, hogy éppen mire esik a választás Fotó: Pinti Attila

Rusz-Ajtony Eszter azt mondja, ismerőseinél tapasztalta, hogy különösen a járvány idején kezdtek többen otthon is játszani, hiszen ez jó lehetőség kizökkenni a mindennapi stresszből, összekovácsolja a játékosokat, jókat lehet együtt nevetni, és megmozgatja az agyat is. „Már csak ezért is érdemes bevonni az idősebbeket, hogy meglegyen a napi agytorna a keresztrejtvény helyett, mellett. Érdemes kipróbálni új játékokat, hiszen van élet a römin, malmon és Ember, ne mérgelődj!-ön kívül is” – fűzi hozzá. Hogy kinek milyen játéktípus jön be, az az adott személytől függ. „A fiúk jobban szeretik a stratégiai és kompetitív játékokat, én meg lányként inkább a kommunikációs és kooperatívokat, de nyilván vannak bőven átfedések. Mivel egy-egy játék elég drága, érdemes először kipróbálni másét, mielőtt megvennénk, hogy tudjuk, biztosan szívesen használnánk, és nem csak porosodni fog. Mi a családdal Tabut, Activity-t, Scrabble-t szoktunk játszani leginkább, de a dédmamámtól maradt römit is szívesen elővesszük.”

Kivel mit játszhatunk?

Györgypál Enikő szerint a baráti társaságok összetételtől függően kombinálhatják a játékokat, amelyek tulajdonképpen jó önismereti és társismereti folyamatokat indítanak el. Úgy gondolja, ha a barátok igazi kalandorok, és élvezik a hosszú, egy-két-három-négy órát tartó játékokat, amelyek kihívások és döntések elé állítják őket, akkor a stratégiai játékok közül érdemes választani. Itt a játékok tematikája elég változatos lehet az építéstől a gazdaságfejlesztésen a kereskedelmen át.

„A széles körben ismert és közkedvelt játékok lehetnek a Catan, a Carcassone, a Ticket to Ride, a 7 Csoda, Pandemic, Agricola, Istambul, Kingdomino, A Mars terraformálása, a sor pedig a keményvonalas gémer játékokig fokozható”

– magyarázza.

Azok viszont – teszi hozzá –, akik az együttműködésekre esküsznek, mert nincs is annál jobb, mint együtt megoldani egy kihívást, egymásra figyelni, akkor a kooperációs játékokat érdemes előnybe részesíteni, ilyenek a Fedőnevek, a Csak egy, Hanabi, The Mind.

„Játszani jó! Együtt játszani még jobb!” Fotó: Pinti Attila

Akit viszont a kommunikáció hoz igazán lázba, akkor a Tabu, Alias, Dixit, Ungame, Concept, Aktivity, Scrabble, Imagine, Igen lehet a kedvenc társasjátéka.

„Ha valaki gyors sikereket szeretne, akkor a rövidebb lefolyású, többnyire ügyességi játékokat ajánlanánk, ilyen a Ligretto, Ligretto Dice, Quoridor, Qwirkle, Bang!, Aranyásók, Dobble, Cortex. A kisgyerekes családoknak az okos játékokat, Smart games-t ajánlanám, az ügyességi játékok közül többel könnyen megbarátkoznak a legkisebbek is. Aki a székely termékek nagy rajongója, az tehet egy próbát a Székely Játékok kínálatával is. Családoknak: Azul, Qwirkle, Aranyásók, Scrabble, Aktivity, Fedőnevek, Csak egy. Pároknak: Quixo, Scrabble, CV, Axio, Qwirkle, Hanamikoji. Ha valaki egyedül, netán karanténban tölti a szilvesztert, akkor se csüggedjen, egyedül is lehet offline játékokat játszani: az Axionak van szólóban játszható szabályzata, de ilyenkor előkerülhetnek a szabadulószoba típusú játékok is” – szól az ajánlás.

Hogyan válasszunk?

Azt mindenképpen tartsuk szem előtt – hívják fel a figyelmemet beszélgetőpartnereim –, hogy vásárlás, rendelés esetén mindig érdemes elolvasni a játékleírást, esetleg a szabályzatot, ugyanakkor számos videó is elérhető a világhálón, amely bemutatja a játékot, ezeket sem át megnézni. A tájékozódás segít a nem kívánt meglepetések kiküszöbölésben.

Csak néhány típusú játékra van szükség, és a család minden tagja jól tudja érezni magát a családi, baráti összejöveteleken Fotó: Pinti Attila

„Játékostársainkat ismerve el tudjuk dönteni, hogy mi lehetne a kedvükre. Érdemes több helyen is rájuk keresni, mert árban lényeges különbségek lehetnek üzlettől függően. A mi kedvenc módszerünk, hogy valahol kipróbáljunk az adott játékot, erre pedig kitűnő lehetőséget kínálnak a csíkszeredai Játssz Ma! alkalmak, a Határátlépők Egyesület és a Care2Travel Egyesület szervezésében. Kolozsváron a Játék-koktél alkalmakon próbálhatnak ki az érdeklődők izgalmas játékokat, de jó lehetőség erre a marosvásárhelyi Társasjáték Napok, illetve az erre szakosodott üzletek kínálatában mindig van bontott mintapéldány” – javasolják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.