Élmények Ghánából, ahonnan hazatérve az ember megtanulja értékelni a vezetékes vizet

Farkas Áron Imre 2024. január 06., 19:35

Egy szennyvíztisztító telep létrehozásában vett részt, emiatt több alkalommal is huzamosabb időt töltött Ghánában Bandi Zsolt kézdivásárhelyi születésű környezetmérnök. A Magyarországon élő szakember az afrikai országban szerzett élményeiről, tapasztalatairól tartott vetítettképes előadást péntek este a helyi sportszálló társalgójában.

Élmények Ghánából, ahonnan hazatérve az ember megtanulja értékelni a vezetékes vizet
galéria
Fotó: Zöld Nap Egyesület

Bandi Zsolt 2011-ben végezte el felsőfokú tanulmányait a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, jelenleg egy magyarországi állami vízműszolgáltatónál dolgozik, ahol fő profilja a szennyvíztisztítás.

A magyar kormány az elmúlt években három szennyvíztisztító telep megépítését finanszírozta Ghánában, a kézdivásárhelyi mérnök a Tamale városában létrehozott létesítmény beüzemelésében vett részt, legutóbb 2023 őszén töltött el többhetes időszakot az afrikai államban.

A volt gyarmati állam

A szakember bevezetőjében a fontosabb tudnivalókat ismertette Ghánáról. Elhangzott, az ország Nyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán partján található, az egyenlítőtől nem messze. A kontinens 13. legnagyobb állama, közel 35 millió lakossal.

Békés, demokratikus ország, amely kimaradt a történelem nagy konfliktusaiból.

Ghána az 1960-as évekig angol gyarmat volt, ennek hatásai pedig máig érezhetők.

Annak ellenére, hogy mintegy hatvan éve megszűnt a gyarmati fennhatóság, nagyon furcsa volt megtapasztalni, hogy ha én fehér emberként sorba álltam, akkor a feketék kiálltak előlem a sorból és előreengedtek”

– mesélte Bandi Zsolt.

Fotó: Pixabay

Bár a fizetések alacsonyak, az emberek 80 százalékának van internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefonja, az előadó elmondása szerint

sokkal több ghánainak van telefonkártyája, mint személyi igazolványa.

Hozzátette: az országban előfizetéses telefonszolgáltatás nem létezik, mindenki feltöltőkártyás, és a telefonkártya egyfajta bankkártyaként működik, amelyről átutalásokat is tudnak végezni.

Tamale városában az agglomerációval együtt mintegy egymillióan élnek, sok gyermek születik, a lakosság átlagéletkora nagyon alacsony, Bandi Zsolt elmondása szerint

idős embereket nehezebb találni, mint fehéreket.

A települést 80 százalékban muzulmánok lakják, de vannak keresztények is.

A városkép változatos, az aszfaltozott, fákkal szegélyezett utcák és az elhanyagolt, falusias környezet váltogatja egymást. A magyarországi csapat a helyi műszaki egyetem területén lakott, amely az előadó elmondása szerint európai szemmel nehezen nevezhető felsőoktatási intézménynek.

Kézdivásárhelyen egy olyan épület, ahol mondjuk pityókát tárolnak, különbül néz ki, mint Ghánában egy egyetemi épület”

– fogalmazott.

Fotó: Pixabay

A kettősségek országa

Bandi Zsolt saját fotókkal illusztrálta, hogy Ghána mennyire a kettősségek országa. Bemutatta, hogy a város reptere mellett találhatók modern szállodák és félkész, valószínűleg soha el nem készülő építmények egyaránt.

Az amerikai, ázsiai és európai vendégek számára a nyugati igényeknek megfelelő apartmanok állnak rendelkezésre, a helyiek túlnyomó többsége azonban jóval szerényebb körülmények között él, egyes régiókban még nádtetős házak is találhatók.

„Egyetlen üzlet volt, ahol körülbelül kéthetente tudtál venni automata mosógépbe való mosóport, máskor csak kézi mosásra alkalmas tisztítószer volt. A fehérek mindig felvásárolták a készletet, a következő szállítmány pedig csak két hét múlva jött.

Akkor vettél mosóport, amikor volt, nem akkor, amikor akartál”

– hozta fel példaként az előadó.

Fotó: Pixabay

Kaotikus közlekedés

Ghánára a kaotikus közlekedés jellemző, szabályok kvázi nincsenek, amint Bandi Zsolt fogalmazott,

„aki erősebb, az megy”, ennek ellenére kevés a közúti baleset – legalábbis a hivatalos statisztikák szerint.

Aszfaltút csak a nagyobb főutakon van, máshol poros, gödrökkel teli földutak a jellemzőek, ennek ellenére feltűnően sok a fekvőrendőr.

A helyiek főként leharcolt nyugati autókkal, riksákkal vagy robogókkal járnak, de látni néha Daciákat is.

A légi szállítás ehhez képest fejlett, Ghánában négy nemzetközi repülőtér van, amelyek katonai célból épültek a gyarmati időszak alatt és általában a városok kellős közepén találhatók.

Az országnak van saját légitársasága is, amely elsősorban belföldi járatokat üzemeltet kisméretű gépekkel, a menetrend betartása azonban kevésbé jellemző. „Volt rá példa, hogy napi három járat kellett volna induljon Tamaléból a fővárosba, és délután 4 órakor érkezett meg az első és egyetlen.

120 ember várta azt a 30 személyes gépet: első körben felültek a fehérek, második körben a gazdag afrikaiak, aki pedig szegény afrikai volt, az aznap nem utazott, és futhatott a pénzéért”

– osztotta meg a környezetmérnök.

Fotó: Pixabay
 

Nem egy turistaparadicsom

Aki arra adná a fejét, hogy turistaként Ghánába utazzon, indulás előtt körülbelül tízféle védőoltást kell beadatnia, többek között meningitisz, hepatitisz, diftéria és sárgaláz ellen. Ha ezen túlesett,

Amszterdam, Isztanbul vagy London érintésével repülhet az afrikai országba, az oda-vissza jegy mintegy 6-7 ezer lejbe kerül.

A helyi repülőtereken szigorú a biztonsági ellenőrzés, a pénzváltás pedig nagyon körülményes.

Megérkezés után Ghánában szinte állandó 35 Celsius-fokos hőmérséklet fogadja a turistát, a hőérzetet az esős évszakban a 90 százalékos páratartalom tovább fokozza.

A csapvízből, a többi afrikai országhoz hasonlóan nem szabad inni, viszont helyben állítanak elő tiszta vizet, amelyet a helyiek általában zacskós változatban értékesítenek és fogyasztanak.

Az étkezéssel is ajánlott óvatosnak lenni, a helyi ételektől ugyanis könnyen gyomorrontást kaphatunk – figyelmeztetett Bandi Zsolt.

Fotó: Zöld Nap Egyesület

Veszélyt jelent továbbá a malária, és a turistáknak vigyázniuk kell arra is, hogy ne kerüljenek kórházba, az ottani kezelés költségei ugyanis rendkívül magasak.

Sok látnivalót nem tudnék ajánlani Ghánában, ellenben, ha egyszer valakire rákacsint a lehetőség, hogy mégis elutazhat oda egy hétre, kettőre, akkor azt mondom, hogy legyen bátor és menjen el.

Az ember, ha hazajön onnan, megtanulja értékelni az olyan dolgokat, ami ott nincs, például a szemeteskukát az út szélén, vagy a csapból folyó vizet” – zárta bemutatóját az előadó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.