Erdő adta lehetőség: Molnár-Csorba Zsolt

D. Balázs Ildikó 2021. április 23., 19:39 utolsó módosítás: 2021. április 23., 19:41

Hogy kinek mit „mesél az erdő”, az minden bizonnyal attól is függ, hogy ki mire kíváncsi. Molnár-Csorba Zsoltnak, aki az erdők, hegyek szerelmese, bizony nem csak mesél, hanem lehetőséget is ad. Amikor Zsolt több mint tízéves külföldi tartózkodás után néhány éve hazajött, egyet tudott: ő már sosem akar itthonról elmenni. És az erdő mesélni kezdett.

Erdő adta lehetőség: Molnár-Csorba Zsolt
galéria
Tájház és gyümölcsfeldolgozó: nem mindennapi párosítás Fotó: Veres Nándor

Nem is tudom, mit emelnék ki legszívesebben a Molnár-Csorba Zsoltnál töltött délutánunkból. Az erdő adta finomságokat mindenképpen, ugyanis a balánbányai fiatalember vadontermő, természetes alapanyagokat felhasználva készít lekvárokat, szörpöket és egyéb ízletes csemegéket, ezeknek pedig  Mesél az erdő márkanevet adta. Ám a környezet,  amelyben fogadott, az sem mindennapi. Rögtön rabul ejti az arra tévedt látogatót.

Úri hobbi – tájház az udvaron

A sparheltben ropog a tűz, az asztal sarkánál gondosan egymásra tett imakönyvek, egy szemüveg a kredenc szélén, a kötény az ajtó sarkára felakasztva. Minden annyira élethű, hogy meg sem lepődnék, ha az ajtón egy kosár fával a hóna alatt belépne e tárgyak tulajdonosa. A tájház jellegű építmény a Molnár-Csorba család balánbányai udvarán található, a kétszobás kis épület korhű berendezése, használati tárgyai mind-mind családi örökség. Összegyűjtötték, leporolták és berendezték vele a házat saját maguk örömére. Amolyan úri hobbi – mondogatják egymás között.

Tavaly még ebben a kis házban készítette, főzte Zsolt a finomságokat – derül ki –, ez volt a család befőző konyhája is, ám ősztől más rendeltetése lett a házacskának. „Mi nagyjából húsz éve gyűjtünk mindent, lassan-lassan kezdtük felismerni, hogy rengeteg olyan érték van a környezetünkben, tulajdonunkban, amelyekre, ha nem vigyázunk, elkallódik. Gyűjtögetni kezdtünk, amink megvolt, azt lehoztuk a padlásról, előkerestük a garázsból. Tavaly született meg az ötlet, hogy bővítsük ki a házat, s rendezzük be. Itt semmilyen más mesterember nem dolgozott, csak édesapám, az öcsém és én. A keményítés, vasalás, berendezés édesanyám munkája” – mutat körbe Zsolt a házban, amint letelepszünk az asztal köré. Itt egy-két kivétellel minden családi örökség, igaz, az ingamérleget – mutatja – Magyarországon vásárolta.

A fiatalember az erdők, mezők gyümölcseit dolgozza fel Fotó: Veres Nándor

„Azért van néhány kakukktojás a házban, de kevés – jegyzi meg –, a terítők olyan kenderből vannak, amit még nagymamám termesztett, és ő is szőtte meg, a falikendőket is ő hímezte. A szobában lévő szövőszék is a nagymamáé volt. Édesanyámnak hat-hét darab székelyruhája van, olyanok is, amelyeket még a nagyszülők, dédszülők viseltek, ezek vannak a bábukon. A dédnagymamám háza még mindig áll Balánbányán, tavaly eszünkbe jutott, hogy megkérdezzük, vajon van-e benne még olyan bútordarab, ami a dédié volt. Találtunk egy éjjeliszekrényt, amit el is hoztunk” – meséli vendéglátónk. A kis ház majd’ minden darabjához van érzelmi kötődésük. Talán ez a legrégebbi – mondja Zsolt, amint kivesz egy kis porcelán csészét a szekrényből –, megvan vagy százötvenéves is.

Otthon, édes otthon 

Zsolt néhány évvel ezelőtt tért haza Balánbányára, miután tizenhárom évig Budapesten élt, s közben munkájából adódóan járta a nagyvilágot. Mint minden fiatal – meséli – érettségi után ő is azzal a feltett szándékkal indult útnak, hogy „elmegy, jövőre meggazdagszik, jön haza, s minden jó lesz”. Útnak indult tehát, szakmát akart tanulni, dolgozott sokfelé . „Autógyár elektronikai részlegén, kínai piacon, építkezésben kismilliárd dolgot csináltam. Az utolsó négy évben volt Óbudán egy kis bioboltom, amelyben zöldséget, gyümölcsöt lehetett vásárolni, de hazai házi készítésű termékeim is voltak. Minden évben bennem volt, hogy hazajövök, mindig voltak tervek, de halogattam. Aztán egyszer eljött az életemben az a pont, amikor eldöntöttem, hogy vagy most jövök haza, vagy soha. A kis boltot fejleszteni kellett volna, nagy volt az igény a termékekre, de tudtam, ha abba belevágok, nem jövök haza egy ideig. Akkor már harmincéves voltam, és a hazatérés mellett döntöttem, miután fokozatosan felszámoltam a kinti életemet” – eleveníti fel.

A kis ház majd’ minden darabjához van érzelmi kötődése Fotó: Veres Nándor

Zsolt szakmája szerint ipari alpinista, meteorológiai tornyokat, kalandparkokat épített, és egy alkalommal megragadta egy fénykép, amelyen ipari alpinisták lógnak egy kötélen a Himalájában egy hatszázéves palota oldalán. Tudomást szerzett a Csoma Szobája Alapítványáról, annak zanglai munkájáról, s bár mindig is vonzotta, vagy ideje, vagy pénze nem volt, hogy az önkéntesekhez csatlakozzon. Aztán eladta a boltot, lett idő is és pénz is, így tehát elment három hónapra Indiába. „Ott gyakorlatilag végiggondoltam, hogy mit csináltam eddig és mit szeretnék ezután, így amikor onnan hazajöttem, elég sok változás történt az életemben.

Akkor még nem tudtam, hogy ha hazajövök, mihez kezdek, de azt már biztosra tudtam, hogy soha nem szeretnék innen elmenni.

Rengeteg országban dolgoztam, s kezdtem azt érezni, hogy sehol nem jobb, mint itthon. S ha valahol jobb is, az csak azért van, mert jobban fel tudják használni az erőforrásaikat, ki tudják használni a lehetőségeiket. Egyszerűen túl tudnak lépni olyan berögzült sémákon, amin mi nem” – magyarázza.

Az erdők, mezők ajándéka

Tulajdonképpen hazatérése után az óbudai kis üzlet adta az ihletet a továbblépéshez, ugyanis már korábban szembesült azzal, hogy nehezen lehet találni jó minőségű, házi élelmiszereket, amelyeket hivatalosan is lehet árusítani. Megérezte a levegőben azt az egyszerű, ám mégis kihalófélben lévő tudást, amelyre ő építkezhet. Hogyan? Az erdők, mezők gyümölcseiből lekvárt, szörpöket készít, zakuszkát főz, teafüvet gyűjt.

Talán ez a legrégebbi – mondja Zsolt, amint kivesz egy kis porceláncsészét a szekrényből –, megvan vagy százötven éves is Fotó: Veres Nándor

„Amikor sok idő elteltével hazajöttem, minden teljesen más volt, mint amire emlékeztem. Az emberek, a mentalitás, a dolgok menete, minden felgyorsult, s rájöttem, majdnem az van itt is, mint máshol. Mindenféle terveim voltak, amelyeket ki kellett radírozni, és újakat kellett kitalálni” – meséli. Belefogott a lekvárfőzésbe, először csak saját fogyasztásra, aztán fokozatosan egyre nagyobb energiát fektetett a Mesél az erdő brand megerősítésébe. A harmincas évei közepén járó fiatalember jelenleg adminisztrátor a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének csíkszeredai bentlakásánál, szabad idejében hegyimentőként tevékenykedik, túrákat vezet, és lekvárt, zakuszkát főz, szörpöt készít. Egyelőre csak áfonyából készül lekvár, s annak is egyik feltétele a vadon nőtt gyümölcs. Jelmondata: a bennünket körülvevő természet kincseit lehetőségekké formálni.

„Ez nem egy olyan óriási tudás, amit ne tudna akárki megcsinálni. Inkább ösztönözni szeretném az embereket, hogy mindenki csinálja meg.

Hétvégén elmegy a család túrázni, kirándulni, és rengeteg idénygyümölcsöt be tud gyűjteni, amit saját használatra fel tudnak dolgozni.”

Méz mint tartósítószer

Mint meséli, hosszasan kísérletezett maga is, hogy az általa főzött termék olyan legyen, mint amit megálmodott. Eleinte csak igen kis mennyiséget főzött be naponta akár több alkalommal is. „Megcsináltam, nem lett jó. Kevés volt a méz, sok volt a méz, túlhevítettem, megváltozott a méz aromája. Az én legnagyobb ellenségem a tartósítószer. Nem értettem, régen hogyan tudták tartósítani a dolgokat különböző szerek nélkül, és mi erre nem vagyunk képesek. Így született meg az agyagedény ötlete is. Régen mázas cserépedénybe, szilkébe rakták el a lekvárt, ennek azonban az a hátránya, hogy összeszárad benne. Igy jutottam el Vízi Jenő csíkdánfalvi keramikushoz, tőle vásárolom meg az agyagedényeket, amelyekbe néha a lekvárt teszem. Ez célirányosan készül nagyobb ünnepekre, az a fontos, hogy a lekvár ne álljon sokat benne.”

Jelmondata: lehetőségekké formálni a bennünket körülvevő természet kincseit Fotó: Veres Nándor

A kísérletezés egyébként még most is, két-három év elteltével is tart, azt mondja, a mai napig azon dolgozik, hogy termékeit úgy tudja előállítani, hogy azokban ne legyen mesterséges tartósítószer. „Nem könnyű. Ha berakom a hideg pincébe, évekig eláll, de ha innen kiviszem és elviszem vásárba, búcsúba, lötyögtetem, na azt nem bírják sem a lekvárok, sem a szörpök. Ezért használok mézet, mert az tartósít. Csak hát a méz felviszi az árát, de én azt az elvet követtem egész életemben, hogy nem az árból kell elvenni, hanem a minőséghez kell hozzáadni. Nem az olcsóság a cél, hanem a minőség” – fűzi hozzá.

Nincs titok, szeretet van

„Szokták kérdezni, hogy mitől jobb az én lekvárom, mint a másé. Nincs ebben semmi titok. Alapjáraton ugye úgy készül, hogy a gyümölcsöt felteszik főni. Száz kilogramm áfonyához hozzáadják az ötven kilogramm cukrot és a zselésítő anyagot, ami megköti a vizet, így lesz 145 kilogramm lekvár. Ezzel ellentétben én felteszem a száz kilogramm áfonyát főzni, ez egy egész napos folyamat, lassú tűzön párologtatom belőle a vizet, és ebből a gyümölcsmennyiségből marad 65 kilogramm sűrű massza. Ezt visszahűtöm ötven fok alá, és ekkor teszem bele a mézet. Ez persze visszahígítja a masszát, hosszú kísérletezési folyamat volt megtudni, hogy mennyire kell sűrű legyen a massza ahhoz, hogy a méz hozzáadásával pont jó legyen az állaga. Mézzel már nem fő, kavargatom benne a mézet vagy egy órát, amíg felolvad, ilyenkor már csak papírral tüzelek, nem fával, folyamatosan mérem, hogy hány fokos a masszám.

Amikor azt mondom, hogy üvegezünk, na akkor kell az iszonyú gyorsaság. És akkor szokott jönni anyu, apu, barátok, minimum négy-öt ember, hiszen nagyon gyorsan kell cselekedni”

– magyarázza. Mivel túl rövid az az időszak, amíg a vadon termő áfonya már érett, de még nem érett el, ez alatt nem tudja a begyűjtött termést mind feldolgozni úgy, hogy a következő szezonig kitartson. Így aztán lefagyasztja, és a lekvár folyamatosan készül, mindig frissen. Idén szeretne málnalekvárt is főzni, hiszen abból is rengeteg van a közeli erdőkben, csak a begyűjtést kell megszervezni hatékonyan.

Molnár-Csorba Zsolt ma már nem tudná itthagyni otthonát Fotó: Veres Nándor

A Molnár-Csorba portán többféle szörp is készül, például fenyőtobozból, fenyőhajtásból, piros- és fekete áfonyából, gyermekláncfűből, orgonából. Az itt készült zakuszkába pedig a zöldségek mellett az erdőn gyűjtött rókagomba kerül és sok-sok szeretet.

Mit mesél az erdő?

„Az az elsődleges célom, hogy az itteni erőforrásainkat próbáljuk meg felhasználni. Nekem az nem cél, hogy idehozok Vráncsa megyéből többszáz kiló gyümölcsöt, feldolgozom, és azt jó pénzért eladom.

Az a cél, hogy amit itt ad nekünk ingyen a természet, azt próbáljuk meg lehetőségként felfogni, és azt dolgozzuk fel, ami a miénk”

– mondja Zsolt rámutatva, miért is éppen az a márkanév jelzi a termékeit, amelyik. Még csak arra vagyok kíváncsi, hogy édesanyja mit szól az általa készített finomságokhoz. „Sosem értünk egyet, legtöbbször még akkor sem, ha megkóstolja” – kacag nagyot.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. április 23-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport