Felelősséggel több száz emberért: Pál Dénes

Katona Zoltán 2020. február 07., 19:17

Negyedszázada olyan cégeket vezet, amelyek szakterületükön az országos harmadik helyen állnak. Pedig a kilencvenes évek elején még egyetlen teherautóval szállított – aztán évek, illetve két évtized alatt családjával és munkatársaival létrehozta és működteti a Melinda cégcsoportot. Pál Dénes székelyudvarhelyi vállalkozóval beszélgettünk gyerek- és fiatalkorról, mérföldkövekről, rossz és jó döntésekről, az életről.

Vállalkozásának egy raktárhelyiségében. Szerinte a kitartó munkát és az eredményorientáltságot kell megtanulni Fotó: Erdély Bálint Előd

„A Jóisten bezár egy ajtót, de kinyit két másikat. A kérdés az, hogy észreveszed-e? Abban különbözöm másoktól, akik a zárt ajtó előtt reményvesztetten sírnak, hogy én szorgosan keresem a kijáratot, és keresés közben megtalálom a megoldást a felmerülő problémára” – vallja Pál Dénes, aki az elmúlt huszonöt évben többször került olyan helyzetbe, hogy észre kellett vennie a kinyíló ajtókat, lehetőségeket, de ha néha tévedett, beismerte és újrakezdte. „Én a múltamra, a rokonaimra és a munkatársaimra legalább olyan büszke vagyok, mint a sikereimre. Azt vallom, hogy sikeres vagyok, mert többször volt igazam, mint ahányszor tévedtem, mert a gyerekeim felnéznek rám, mert a barátaim, ismerőseim, rokonaim, kollégáim mind számíthatnak rám, és én is számíthatok rájuk. Arról szívesen beszélek, hogyan vált egy álmodozó, szorgosan dolgozó gyerekből saját álmait túlszárnyaló felnőtt, férj, apa és nagyapa, aki még mindig álmodozik, hiszen folyamatosan azon töröm a fejem, hogyan alkossunk és fejlesszünk Isten segítségével és munkatársaim hozzájárulásával olyat, ami akkor is működőképes lesz, amikor én már nem leszek” – fogalmaz a vállalkozó.

Nagypénteken kakast árultak

„Már gyerekkoromban álmodoztam arról, hogy árulok, kereskedek, üzletben, kocsmában, azonban a környezetemben senki sem volt kereskedő” – emlékszik vissza Pál Dénes, miközben a Székelyudvarhely keleti kijáratánál álló cégcsoport székhelyének kávézójában ülünk. Szülei ettől nem messze, a közeli Kadicsfalván voltak gazdálkodó emberek.

„Édesapámék tízen voltak testvérek, a felnőtt kort hatan érték meg. Ő volt a legnagyobb fiú, és tizenegy évesen át kellett vennie a család vezetését, mert nagyapámat elvitték a háborúba, hadifogságba is került, hét év múlva tért haza, a család alig ismerte meg. Tizenegy évesen menni kellett szántani, vetni, aratni, így egy nagyon kemény munkásember lett, akinek az volt a célja, hogy túléljék a nehéz időszakot. Édesanyám teljesen más volt – látta apámon, hogy nagyon sokat dolgozik, de nem igazán kalkulál, ő viszont úgy megtanulta fiatalon a zöldségtermesztést, hogy abból a piacon már komoly kiegészítő jövedelmet tudott összehozni. Ugyanakkor engem és a bátyámat is beavatott, hiszen már gyerekekként mentünk pattogatott kukoricát árulni. Felkeltünk hajnali négy órakor, lehúztuk a kisszekeret a cérnagyár elé, jöttek az emberek, volt, aki vett, volt, aki nem, s olyan is, aki elment mellettünk, de meglátva a két álmos gyermeket visszafordult és mégis vásárolt. Ezt soha nem tudom elfelejteni” – emlékszik vissza.

Büszke arra, amit 25 év alatt megvalósított – de nem egyedül Fotó: Erdély Bálint Előd

Ezt a pénzt, illetve a ministrálásért kapott kis összegeket az édesanyjuk soha nem vette el, így már gyerekkorában hozzászokott, hogy mindig van megtakarított pénze – ebből vett például korcsolyát és hokibotot. Kisebbik húgával rendszeresen árultak a zöldségpiacon a hetvenes években.

„Mindenki éhes volt”

Dénes tizenkét-tizenhárom évesen nagybátyjának segített, aki egy autószervizben dolgozott, illetve odahaza a garázsban javított autóalkatrészeket, és mivel nagyon precíz autóbádogos volt, ott szeretett volna dolgozni ő is, ám ehhez szakiskolát kellett végeznie. Pechjére nem indult akkor autóbádogos osztály, így az esztergályosok közé rakták – mint mondja, az az év arra volt jó, hogy megtudja, mennyire hosszú tud lenni az idő akkor, amikor az ember azt csinálja, amit nem szeret.

„Ha azt akarod, hogy az élet rövidnek tűnjön, akkor keress olyan munkát, amit szeretsz” – jegyzi meg mosolyogva. Majd hozzáteszi: a normális ember dolgozik nyolc órát, hazamegy, és éli a tervezett életét, de egy abnormális ember nem ezt csinálja, az ilyenből vállalkozó lesz. A szakiskola elvégzése után az említett autószervizben kezdett dolgozni, majd a katonai szolgálat letöltése után az élelmiszer-szállító vállalatnál, az ITSAIA-nál lett sofőr.

„Akkoriban az ilyen vállalatoknál az igazgatók délelőtt tíz óráig elvégezték a dolgukat, utána mentek a vendéglőbe, s ameddig a vendéglő nyitva volt, addig ittak” – jegyzi meg, mivel egy ideig az egyik igazgatónak volt a sofőrje, de annak lekezelő magatartása miatt otthagyta, inkább élelmiszer-szállító lett.

Bekerülve abba a társaságba a fiatal Dénes nagyon komoly kapcsolatokat kezdett kialakítani az élelmiszer-lerakatoknál. „Egy régi autót alkatrészenként felújítottunk, a beszerzőket pedig egyszer meghívtam magunkhoz, ahol én józan maradtam, de egy boroskorsó mellett mindent megjegyeztem, amit elmondtak. Így kerültem bele a kereskedelembe. Akkor mindenki nagyon éhes volt, mert élelmiszerválság volt” – emlékszik vissza.

A kabátját égette el, hogy haladjon az autó

Dénes 1990-ben megnősült, és elhatározta, hogy vesz egy teherautót, s régi kapcsolatait felhasználva tovább kereskedik az élelmiszerrel. Ez év decemberében Slobozián egy roncstelepről, másfél méteres hóból emeltetett ki daruval egy autót, beindították, majd regényes körülmények között hazahozta – az üzemanyag ugyanis fel volt vizezve, fagyott meg, az autó állt meg. „Fel kellett melegíteni, hogy a motorinában megolvadjon a jég. Vettem pokrócot, azt égettem, később a kabátomat locsoltam meg motorinával, és azt is elégettem, majd beletöltöttem az üzemanyagtartályba a táskámban lévő három liter pálinkát, s azzal hazaértem” – meséli. Az autót megjavították, felújították, céget, családi vállalkozást hoztak létre, és továbbra is élelmiszer-szállítással foglalkoztak.

Tégla, cserép, betonvas

A kilencvenes évek elején kezdődött az a periódus, amikor a Magyarországon dolgozó székelyföldi vendégmunkások kezdték idehaza befektetni a megszerzett pénzüket – elsősorban építkezésbe, építőanyagokba, akkoriban egyre-másra épültek a hétvégi házak. Pál Dénes családi vállalkozása ekkor állt rá az építőanyagokkal való kereskedésre. 1994-ben bejegyeztették a Melinda Impex Kft.-t, amellyel már téglát, cserepet és betonvasat forgalmaztak. Akkoriban nem volt túl nagy verseny a piacon, jól ment a vállalkozás, de 1996-ban egy illető sugallatára a számvevőszék olyan súlyosan megbüntette a céget, hogy mindent elölről kellett kezdeniük, lehetetlen lett volna egy állami intézmény ellen pert nyerniük. Azt mindig nehezményezték, hogy a majdnem harminc évnyi vállalkozás alatt az államnak csak fizettek adók formájában – és cserébe csupán annyit várnak el, hogy intézményei révén az ne éljen vissza hatalmával, hanem engedjék, hogy tisztességesen dolgozhassanak.

„Attól vagyok boldog, hogy van egy jónéhány ember, aki jól él velem együtt” Fotó: Erdély Bálint Előd

A céget 2004-ben hat részre osztották, túlélték a 2008-as válságot, majd azt követően, 2013-ban volt még egy fordulópont a cég életében: egy elhibázott lépést (a nagykereskedelemmel a kiskereskedelmi üzleteiket hozták konkurens helyzetbe) követően vissza kellett szerezniük a vevőiket, be kellett ismerni a tévedést. „Akkor bocsánatot kértünk a nagyker vevőinktől, és a múltra való tekintettel a vevők kilencven százaléka megadta a második esélyt. Ki kellett állnom, és el kellett ismernem, hogy tévedtünk. Ez fordulópont volt. Azóta nem mondjuk, hogy nem hoztunk rossz döntést, de sokszor az is jobb, mint nem hozni döntést. Egyben biztos vagyok: valamennyivel több jó döntést hoztunk, mint rosszat, mert különben nem léteznénk” – mondja arról az időszakról.

Jótékonykodás alapítvánnyal

„Szeretek kirándulni, társasági életet élni – nagyon sok vállalkozót nem látok színházban, különböző összejöveteleken, egyházi rendezvényeken, holott mi szinte mindenütt ott vagyunk” – hangsúlyozza, amikor a szabadidejéről kérdezzük.

Az elmúlt húsz évben Pál Dénes nagyon sokat jótékonykodott. Amikor cége fejlődni kezdett, a kilencvenes évek végén már annyian kértek valamit tőle, hogy volt idő, amikor a céghez is alig tudott bemenni, annyian álltak előtte.

1999-ben alapítványt hozott létre, és húsz éve annak kuratóriuma dönt a támogatásokról – nemcsak kulturális intézmények, egyesületek, sportcsapatok, tehetséges diákok és egyházi intézmények kaptak támogatást, hanem egyszerű emberek is.

Pál Dénes ma is azt vallja, hogy nem magukért, hanem azért a hétszáz emberért felelősek, akik a vállalkozásaiknál dolgoznak. Évente 130 millió euró a forgalmuk, illetve 180–200 ezer tonna árut mozdítanak meg, az adatok szerint mindkét Melinda cégük (Steel, Instal) szakterületén az országos harmadik helyen áll.

„Nekünk reális és fenntartható céljaink kell legyenek.” Fotó: Erdély Bálint Előd

„Egy székelyföldi vállalkozás esetében ez nagyon jó eredmény, és amikor valaki azt kérdezte, hogy akarunk-e az első helyre kerülni, akkor azt válaszoltam, hogy nekünk reális és fenntartható céljaink kell legyenek. És nem a pénz motivál, hanem az, hogy amikor húsz fiatal üli körbe ezt az asztalt itt, és egy olyan dolgot valósítunk meg, amit a térségben senki, akkor én az ő tudásukra vagyok büszke. Valóban szép, amikor valaki a pódiumon áll, viszont ott az elismerésként kapott érem egy folyamatos, kitartó munka gyümölcse. Meglátásom szerint nem az érmet kell irigyelni, hanem a kitartó munkát és az eredményorientáltságot kell megtanulni, mert ha ez összejön, akkor a siker sem marad el. Van az az Abraham Lincoln-idézet, hogy a végén majd nem az számít, hogy mennyi éved volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben. Nekem az a fontos, amivel hozzájárultam ahhoz, hogy az emberek életminősége körülöttem javuljon. Attól ugyanis nem lehetek boldog, hogy jól élek – attól vagyok boldog, hogy van egy jó néhány ember, aki jól él velem együtt” – zárja a beszélgetést.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.