Folyékony vitaminbomba: hogyan készítsünk dzsúzt?

D. Balázs Ildikó 2019. július 03., 17:08

Bár mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, sokunk számára a naponta elfogyasztott adag nem ér el számottevő mennyiséget. Pedig szervezetünknek szüksége van a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségekre és gyümölcsökre. De ha nem esszük, akkor legalább igyuk. Íme egy kis dzsúzkészítési útmutató.

Fontos, hogy minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, s ennek egyik leghatékonyabb módja a kipréselt lé ivása Fotó: Veres Nándor

Spenót, sárgarépa és zeller – nem, ez nem az ebédünk, hanem a tízóraink. És nem esszük, hanem isszuk. Minél több friss gyümölcsöt és zöldséget préselünk, facsarunk vagy akár turmixolunk, annál több tápanyag jut be szervezetünkbe. A nyári kánikulában pedig igazán üdítően hathat egy pohár gyümölcs- vagy zöldséglé. Tulajdonképpen semmi ördöngösség nincs az egészben, mindenki elkészítheti a saját ízlésvilágának megfelelő dzsúzt, csak egy, számára megfelelő konyhai eszközt kell beszereznie. Ez lehet gyümölcsprés, centrifuga vagy turmixgép.

„Gyümölcsöt a gyümölccsel, zöldséget a zöldséggel”

– talán ez az egyedüli titka a dzsúzkészítésnek, mondja Keresztes Hunor. A csíkszeredai fiatalember és barátnője, Csíki Rozália közel két éve működtet dzsúzbárt Csíkszeredában, őket látogattam meg tanácsokért, trükkökért. Hunor és Rozália a hidegen préselt gyümölcs- és zöldséglé készítésére esküsznek, hiszen mint mondják, ezáltal több vitamin kerül a kipréselt termékből a pohárba.

Mindig azt fogyasszuk, aminek a szezonja van – tanácsolja Hunor – és ennek a legegyszerűbb módja, hogy a kertünkben, a piacon megtalálható idényzöldségeket, gyümölcsöket keressük.

A nyári gyümölcsitalok egyik fontos kelléke a menta Fotó: Veres Nándor

A gyümölcslé készítésnél az alap az alma vagy a narancs, hiszen ezek lédús gyümölcsök. Igazán zamatos gyümölcslé készíthető például az eper-alma-ananász-narancs kombinációból. Mivel teljében a dinnyeszezon, ihatunk sárgadinnye-menta-ananász-alma levet vagy görögdinnye-menta-citrom dzsúzt. Aztán ősszel préselhetjük a szőlőt ananásszal és almával, vagy a szilvát almával, kis őrölt fahéjjal megszórva. Igazi C-vitaminbomba a grapefruit-narancs-citrom-gyömbér keverék, nyilván ez télen, megfázásos időszakban lehet igazán a segítségünkre, és ebben az esetben egy pohárka préselt gyömbérlé egy kis kurkumával ízesítve csodákra képes. Egyébként a gyömbért nem csak télen lehet fogyasztani, ezt a kis gyógyító hatású fűszernövényt bátran lehet használni a különböző levekhez – derül ki beszélgetésünk során.

Fotó: Veres Nándor

Ananász-alma- narancs – készül a húsítő gyümölcslé Fotó: Veres Nándor

Ízletes és nem utolsósorban egészséges párosítás például a cékla-gyömbér-murok-alma lé. A gyömbér jótékony hatása mellett a sárgarépa például szintén nyugtatóan hat a gyomorra, a céklának pedig rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, nem hiába hívják gyógyító zöldségnek.

Csíki Rozália és Keresztes Hunor Fotó: Veres Nándor

A nyári időszakban nagy kedvenc a spenót-alma-citrom-gyömbér dzsúz – jegyzi meg Rozália. Nagyon egészséges a zöld levelek fogyasztása, hiszen ezek egyik fontos összetevője a klorofill, mely méregtelenítő és lúgosító hatású. És ha már a zöld leveleknél tartunk, a zeller leveléből és szárából is lehet levet préselni, és ezt párosíthatjuk almával és gyömbérrel. Igen üdítően hat nyáron a menta, így a spenót-menta-alma-ananász keverék a nyári melegben nem csak vitalizál, hanem hűsít is.

A spenót is bekerül a présbe Fotó: Veres Nándor

Ne ódzkodjunk a fűszerek használatától sem – tanácsolja Hunor. Kurkumával például – melynek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van – gyömbéres italokat, déli gyümölcsök leveit lehet „megbolondítani”.

Fotó: Veres Nándor

És elkészült a vitaminbomba Fotó: Veres Nándor

Otthon a legegyszerűbb módja a dzsúzkészítésnek egy kézi prés beszerelése, de válasszuk is a gyümölcs- és zöldséglé készítésének bármelyik formáját, fontos, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk nyersen is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat