Folytontermő málna a pityóka helyett

D. Balázs Ildikó 2020. szeptember 23., 17:48 utolsó módosítás: 2020. szeptember 23., 18:28

Szeder, eper vagy málna legyen a kertben? – tevődött fel néhány évvel ezelőtt a kérdés a Kánya családban. Aztán a családtagok a málna mellett döntöttek, így a családi ház mögötti kiskertben ma már nem krumpliszedőkalákát szerveznek, hanem a zamatos, nagy szemű málnát gyűjtik be. Ha beérik a termés és beköszönt a fagy, a málnatöveket földig metszik, innen újulnak ki tavasszal, és ontják majd a bőséges termést.

Folytontermő málna a pityóka helyett
galéria
Kánya Mónika és férje, Albert. Valami mást szerettek volna... Fotó: Veres Nándor

Nyolc évet dolgozott Magyarországon Kánya Albert, aki aztán azzal a szándékkal tért haza néhány évvel ezelőtt, hogy inkább itthon kellene valamihez hozzálátni, és a kertben termeszteni valamit, de ne legyen az krumpli.

„Pityóka mindenhol van, ezért a málnára esett a választás. Három évvel ezelőtt először öt áron ültettük el a málnatöveket, hogy lássuk, mi lesz belőlük, de már az első évben is nagyon szép termés volt. Ma már mintegy húsz áron termesztjük a málnát, és még szeretnénk legalább öt árat beültetni a későbbiekben. Szép termés van már a tavaly ősszel telepített töveken is” – magyarázza csíkszentgyörgyi kertjében Kánya Albert.

Szép termés van az idén is Fotó: Veres Nándor

Éppen málnaszedéskor járunk náluk: kiderül, eddig családilag le tudták szedni a termést, de most már az elmúlt napokban szomszédokat is segítségül kellett hívjanak.

„Szabadidőnket itt töltjük. Tavasszal kapáljuk, nyáron gyomlálgatjuk, felkötözzük, mindig van tennivaló körülötte.

Ősszel, miután leterem, a fagyok után teljesen vissza kell metszeni egészen a földig, majd tavasszal újra kihajt, és augusztus végétől terem a fagyok beálltáig. Ez a nagy szemű lengyel málna, a polkamálna, amit mi Szatmárról vásároltunk meg” – mesélte a házigazda.

A 15 éves Zoltán nagy segítség a termés begyűjtésében Fotó: Veres Nándor

Közben megérkezik felesége, Mónika is, Kristóffal, a kis óvodás legénykével, aki – nevetve mondják – szedni is és enni is szereti a málnát. Bátyja, a tizenötéves Zoltán igencsak nagy segítség a családban, felnőttként segít a málnaszedésben. A konyhában éppen málnaszörp készül – árulja el Mónika. Tavaly például – jegyzi meg – szeptemberben megcsípte a fagy a málnát, és ezt már nem adták el, hanem befőzte, s noha legalább száz üveg málnalekvár készült a család számára, legnagyobb csodálkozására az fogyott el a leghamarabb. Tanulva a tavalyi korai fagyból, idén már elővigyázatosabbak, rákészülnek, és éjszakára már betakarják a málnabokrokat.

Kóstolgatjuk az édes málnát, eközben terveikről beszél a házaspár. Mert bizony vannak, ha úgy alakul, be is fóliáznák – tervezget a házigazda –, és akkor nem két hónapot, hanem négy hónapot teremne. De tudja, ez igen nagy beruházás lenne. Egyelőre azt mondja, nem bánták meg egy percig sem, hogy málnatövek kerültek a kiskertbe, noha mindig akad körülöttük tennivaló. És ahogy mesél, maga is büszkén szemléli a méretes málnaszemeket.

Polkamálna, a folytontermő Fotó: Veres Nándor

A málnabokrok vízigényesek, s hogy megfelelőképpen vannak öntözve, az látszik is, nevetve jegyzi meg Mónika, a nagy szemek láttán mindenki azt kérdezi, mivel permetezték. „Nem permeteztük mi semmivel, kell a bőséges öntözés, és akkor ilyen szépek lesznek” – jegyzi meg, és mutatják is a kiépített vízcsepegtető rendszert.

Eddig mintegy négyszáz kiló málnát szedtek le, és ha a fagy nem csípi meg, a szüret még tart egy ideig, hiszen az idei termés igencsak bőségesnek ígérkezik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.