Fontos a közös ünneplés Egrestőn

Liget 2021. december 20., 10:28

A 13. századi, A típusú műemlék jellegű egrestői református templom tetőzetét idén sikerült teljesen felújítani, akárcsak a harangláb tetőzetét új zsindellyel fedni. Az egrestőiek büszkén lépik át az adventben, illetve karácsonyban templomuk küszöbét – mondta el Lukács Zoltán lelkipásztor a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletének.

Fontos a közös ünneplés Egrestőn
galéria
A lelkész büszkén mesél a templomról és a zsindelytető felújításáról Fotó: Haáz Vince

Egrestő református temploma, mint Erdély legrégebbi falusi templomai, kis méretű, egyhajós templom, ahová belépve meghitt hangulat fogad, mintha hazaérkezett volna a látogató. Lukács Zoltán lelkész mutatja be a 13. századi építésű templomot, a református közösség büszkeségét, és hívja fel a figyelmet olyan érdekességekre, mint például a félkör íves diadalív, amely a hajót választja el a félkör apszisú építménytől, vagy azokra a régmúlt idők hangulatát idéző keskeny, félköríves ablakokra, amelyek közül az egyiket valamikor befalazták, többet pedig átalakítottak.

Értékes a hajó 1721-ből való kazettás mennyezete is, amely 48 darab festett, mértani alakzatú díszítéssel, csillagmotívumokkal és idézetekkel ellátott fatáblából áll.

„Ezt is fel kellene újítani, de még nincs rá lehetőség, egyelőre a templom tetőzetével készültünk el, illetve a harangtoronyéval” – jegyezte meg a lelkész, hozzátéve, hogy

karácsonykor a megújult templomban ünnepel a közösség, amely méltán lehet büszke az értékeire.

„Megújult a kis közösségünk temploma, ez az értékes, 13. századi, A osztályú műemlék templom” – mutatott körbe Lukács Zoltán.

Lukács Zoltán 2018 májusa óta szolgál az egrestői gyülekezetben. Fotó: Haáz Vince

Mint kifejtette, 1999–2000-ben, Tímár Erika akkori lelkész szolgálata idején újították fel a tetőt, és a munkálatok során derült ki, hogy a klasszikus gótikus módszerrel ácsolt tetőszerkezetű, zsindelyfedelű templom egyike a legrégebbieknek, legszebbeknek és legértékesebbeknek. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.