Ha kóros az izzadás

Liget 2020. augusztus 14., 10:52 utolsó módosítás: 2020. augusztus 14., 10:57

Az izzadás, bármennyire is kellemetlen, tulajdonképpen egy természetes fiziológiás folyamat, amelynek igen nagy szerepe van testhőmérsékletünk szabályozásában. Nem csupán a nagy hőség idézheti elő, hanem az is, ha stresszes helyzetben találjuk magunkat, netán csípőset eszünk vagy kávét fogyasztunk, de a túlzott izzadás akár betegségek kísérő tünete is lehet. A témával a Székelyhon napilap Liget melléklete foglalkozik.

Ha kóros az izzadás
galéria
A ruházat terén tanácsos kerülni a műanyagot, ha tehetjük, inkább viseljünk pamut vagy lenvászon ruhákat. Fotó: 123RF

Az, hogy nagy melegben izzadunk, az egy teljes mértékben természetes folyamat, hiszen így tartjuk meg a megfelelő testhőmérsékletet, azaz leadjuk a plusz hőt – szögezi le Hamar Hanga csíkszeredai bőrgyógyász.

„Az izzadást a verejtékmirigyek termelik, a verejtékmirigyek testszerte megtalálhatók, de a tenyér, a talp, a hónaljak, valamint a homlok és az orr az a zóna a testünkön, ahol több millió van belőlük.

Az izzadásra szüksége van a testünknek, anélkül az ember nem tudna élni” – hangsúlyozza ki a szakember. Viszont ha valaki túlzottan izzad, és az igénybe veszi lelkileg is, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Van, akit nem zavar a túlzott izzadás, nem is tesz ellene, de aki bőrgyógyászhoz fordul panaszával, annak a kezelése igen széles skálán mozog, több választási lehetőséggel - mondja Hamar Hanga csíkszeredai bőrgyógyász. Fotó: D. Balázs Ildikó

A kóros izzadás az átlagpopuláció körülbelül 2-3 százalékát érinti, ők leggyakrabban tenyéren, talpon és hónaljban izzadnak. Ez a fokozott izzadás (hiperhidrózis) pedig lehet primer és szekunder. „Primer izzadás esetén a verejtékmirigyek túltermeléséről beszélünk, ez esetben semmilyen betegség nem áll a háttérben; az izzadást tulajdonképpen az úgynevezett triggerfaktor váltja ki. Ilyen lehet a csípős ételek, a kávé vagy az alkohol fogyasztása, esetenként lámpaláz, stressz. Az izzadás szekunder formájának hátterében viszont általában valamilyen betegség áll” – magyarázza a bőrgyógyász. A teljes cikket a Székelyhon napilap Liget mellékletében találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.