Hasznos tippek Ottistól a tudatos táplálkozáshoz

Péter Beáta 2019. november 15., 16:36

Manapság sokan hangsúlyozzák a tudatosság fontosságát: környezetvédelemben, mozgásformában, és igen, a táplálkozásban is. De hogyan is kezdjünk neki, milyen lépéseket tegyünk ahhoz, hogy tudatosabban étkezzünk? Erre ad hasznos tanácsokat György Ottilia gasztroblogger új Facebook-oldalán.

Ha tudatosan akarunk táplálkozni, elsőként szokjunk rá az otthoni főzésre – ajánlja György Ottilia Fotó: Szabó Károly

November elején hozta létre György Ottilia, az Erdélyi Konyha főszerkesztője, az Ottis főz gasztroblog szerzője, portálunk és lapcsaládunk munkatársa új Facebook-oldalát Tudatos táplálkozási tippek Ottis módra címmel. A felületen olyan praktikus tanácsokat oszt meg, mint például hogy mikor fogyasszunk gyümölcsöt, használjunk-e cukrot, vagy éppen milyen kenyeret fogyasszunk. Egyik bejegyzésében pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudatos táplálkozás első szabálya, hogy sürgősen rá kell szokni a főzésre, mert e nélkül nehéz tudatosan táplálkozni.

„Az utóbbi időben gondolkodtam rajta, hogy a főzést kellene társítsam valamilyen egészséges főzés-témával. Az elmúlt években kezdett érdekelni a tudatos táplálkozás, sok könyvet, szakcikket elolvastam a témában, és elvégeztem egy dietetikus tanfolyamot is, ugyanakkor itthon is kezdtem bevezetni az egészségesebb ételek készítését.

Minden embernek eljön az idő, amikor kicsit tudatosabban oda kell figyelnie az étkezésére, én is úgy éreztem, hogy én is mindenféle egészségügyi probléma megelőzése érdekében ezt kell tegyem.

Ha a blogomat megnézem, eleinte mindenféle ételt készítettem, édeset, zsírosat, hagyományosat, tehát ami jött és amit szeretek, de az utóbbi években jött magától, hogy szeretnék tudatosabban étkezni. Lehet, azért, mert azóta az élelmiszerek, amiket vásárolunk, sokkal többfélék, és jobban meg kell nézni, hogy mit vásárolunk, eleve a vásárlás is tudatosabb kell legyen, és ebből következik a tudatosabb étkezés is. Elkészítettem egy ennek megfelelő étrendet, és gondoltam, kiegészítem a blogírást ezekkel a tippekkel” – magyarázta, hogy honnan jött az oldal működtetésének gondolata.

Mint mondta, célja, hogy a későbbiekben összeállít ezekből egy anyagot, ugyanakkor saját magát is motiválja azzal, ha minden nap foglalkozik a témával, és azt másokkal is megosztja. S hogy mindennek milyen hatása lesz az oldal követőinek az étkezési szokásaira, nem tudja, de úgy véli, minél többet olvas valaki erről, annál érdekesebbnek tűnik, és egy idő után talán ráveszi magát, hogy megfogadjon egy-egy tanácsot.

„Végül is a szokások úgy alakulnak ki, hogy az emberek elkezdenek foglalkozni bizonyos témákkal, megpróbálják beiktatni az életükbe, és a későbbiekben – tíz, húsz év múlva – ebből szokás lesz. Általános, társadalmi szinten mondom. De ehhez ezt valakinek el kell kezdenie, népszerűsítenie. Minél többször hallunk valamit, annál inkább belénk rögzül, még ha nem is érdekel a téma, és egy idő után kezd érdekelni.”

Az első bejegyzésekben általános táplálkozási tippeket osztott meg, de a későbbiekben ezeken túl célirányos tanácsokat is szeretne megfogalmazni. A fő szempont az lenne, hogy mit mivel társítsunk, mit mivel fogyasszunk.

„A legtöbb esetben azt látom, hogy az internet tele van olyan cikkekkel, amelyek arról szólnak, hogy általánosan milyen szokásokat vezessünk be az étkezéseinkbe, viszont nem mennek ennél tovább, hogy ezt hogyan is tudjuk a gyakorlatba beültetni, hogy mit mivel fogyasszunk.

Erre viszont nagy igény volna, vannak hiányosságok erre vonatkozóan. Nincsenek igazából könyvek sem a témában, hogy ha tényleg tudatosan akarok táplálkozni, akkor mit mivel kell társítsak. Hogy melyek azok a társítások, amelyek a szervezetemre jó hatással vannak.”

A Facebook-oldalon adott tippek nagy részét ő maga is alkalmazza, vagy igyekszik bevezetni a mindennapjaiban. Úgy véli, a tudatos táplálkozásra való áttérés lassú folyamat, és nap mint nap kell tegyünk azért, hogy elérjük a kitűzött célt. Számára segítség ebben, ha összeírja és megosztja őket.

Érdemes ellátogatni Ottis új Facebook-oldalára Fotó: Veres Nándor

„Tavaly ősszel iratkoztam be erre a képzésre, de azelőtt már egy évvel kezdett foglalkoztatni ez a téma, és lassan egy-egy szokásomat átalakítottam. De fontos, hogy mindig csak egyre fókuszáljunk. Például a cukornak a kiiktatása az étkezésből, süteményekből, kávéból csak úgy tud megtörténni, ha egy darabig csak ezzel foglalkozunk, kiiktatjuk, tudatosan nem vásárolunk belőle, és ha hiányzik, megpróbáljuk megkeresni annak a pótlására való lehetőségeket. S amikor már nem hiányzik a cukor, már egy szokássá vált az, hogy cukor nélkül élünk, akkor tudunk egy másik tudatos dologra rátérni. Mert ha egyszerre akarjuk kiiktatni az étrendünkből azokat, amiket addig fogyasztottunk és kevésbé egészségesnek tartunk, akkor az egészet lehetetlenség kezelni.

Vannak olyan szokásaim most is, amelyeket szeretnék idővel átrendezni – mert kiiktatni nem kell majdnem semmit az étkezésből, csak át kell rendezni, hogy más formában történjen.

De még várat magára, mert még nem értem meg arra a szintre. Ebben is szintek vannak, hogy akkor most kiiktattam a fehér lisztet, a finomított lisztet, de azt mivel helyettesítem, hogyan oldom meg, hogy egyek is kenyeret, de ne fehér kenyeret. Az kizárt, hogy valaki egyik napról a másikra nekifog, és holnaptól egészségesen táplálkozik és mindent kiiktat. Nem is kell kiiktatni, csak más formát, más ruhát kell adni neki.”

Tavasszal jelent meg az Erdélyi Konyha Gasztromagazin Fitt és Egészséges kiadványa, és ennek mentén jött az ötlet, hogy készítsenek egy egész évre szóló Fitt-naptárt – osztotta meg György Ottilia. Ebben minden hónapra ajánlanak egy szokást, amelynek bevezetéséhez adnak tippeket.

„Januárban például arra vonatkozóan adunk tanácsokat, hogy hogyan tudjuk növelni a napi vízbevitelt a szervezetünkbe, mire figyeljünk. A naptár nem csak a tudatos táplálkozást célozza meg, hanem lesz olyan hónap is, amikor arra adunk ajánlást, hogy legyünk hálásak abban a hónapban, szokjunk rá a hálára, vagy adakozzunk, szokjunk rá arra, hogy minden nap egy kedvességet tegyünk valakivel. Van benne az olvasására, a jó alvásra, a sportra és a lelki dolgokra vonatkozó tanács is. A naptár a kiegyensúlyozott életformára próbálja a használóit rászoktatni”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat