Helyreállítani az anyatestet: a mozgás, amely szülés után rendbehoz

D. Balázs Ildikó 2022. november 02., 18:29

Már várandósság előtt érdemes tudatosan figyelni a rendszeres mozgásra felkészítve ezáltal testünket a gyermekáldásra – mondja Páll Orsi csíkszeredai gyógytornász azzal kapcsolatban, hogy mikor és mivel kezdjük el a szülés utáni rehabilitációt.

Helyreállítani az anyatestet: a mozgás, amely szülés után rendbehoz
galéria
Páll Orsi gyógytornász szerint a szülés utáni rehabilitáció lényege a fokozatosság, de az sem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk Fotó: Veres Nándor

Légző torna, intim torna, könnyed átmozgatás, akár már a szülés másnapján is elvégezhető – magyarázza a csíkszeredai gyógytornász, ezáltal olyan mítoszokat rombolva le, hogy a friss anyukának hat vagy tizenkét hétig semmilyen mozgásformát nem szabadna végeznie.

Kíméletesség és fokozatosság

„Sportolóként hozzá voltam szokva az intenzív mozgáshoz, és amikor hat évvel ezelőtt megszületett a fiam, három héttel a szülés után úgy döntöttem, hogy én már jól vagyok, mehet a torna. Jött is egy óra elég magas intenzitású torna, amivel azt értem el, hogy másnap nem tudtam lábra állni. Az ember tanul a saját kárán, nem hiába azt tanuljuk az egyetemen, hogy fontos a fokozatosság” – mondja Orsi, aki azóta már három gyermek édesanyja és ezáltal olyan tapasztalatok birtokába jutott, amelyeket az egyetemen tanultak mellett, az évekkel ezelőtt elindított anyatest tornába is be tudott építeni.

Orsi fentebb említett saját példája is azt bizonyítja, hogy a szülés utáni rehabilitáció lényege a fokozatosság, de az sem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. Úgy véli,

akár már a szülés utáni napon is el lehet kezdeni a légző tornát, ugyanis mivel a pocakban növekvő baba a belső szerveket feltolja, és a rekeszizomnak nincs elég helye a mozgásra, a kismama légzése felszínesebb lesz.

Ezt a pihegő, mellkasi légzést kell mielőbb normalizálni. „Sőt, szülés után akár egyből lehet kezdeni az intim tornát, attól függetlenül, hogy fennáll vagy sem az inkontinencia, természetes szülés volt vagy műtét. De ugyanilyen fontos a laza, átmozgató torna is. Mivel testünk készül a szülésre és a hormonok által is ellazul minden, szülés után azt érezhetjük, hogy be vagyunk rozsdázva, ezért a nagyon egyszerű átmozgató torna nagyon jól tud esni. A szoptatással, babahordozással le van terhelve a testünk, érdemes odafigyelni rá. Persze nagy kihívás az újszülöttre figyelni, de úgy gondolom, magunkat sem szabad elhanyagolni” – hangsúlyozza.

A kíméletesség és a fokozatosság nagyon fontos a mozgás során Fotó: Veres Nándor

Való igaz, a fentebb említett gyakorlatokat csak egyéni foglalkozások során lehet végezni, hogy mindenki megkapja a kellő figyelmet, csoportos órákon szülés után hat, vagy műtét esetén tizenkét hét letelte után érdemes részt venni.

„A hat vagy tizenkét hét azért vízválasztó, mert össze kell szokni a babával, a műtétnek stabilizálódnia kell, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem szabad tornászni. Szabad, csak nagyon odafigyeléssel, és egyénre szabottan. Ha minden rendben van, szülés után hat-, illetve tizenkét hét után lehet csoportos anyatestórához is csatlakozni, amely az épp jelenlevő édesanyák igénye és fizikai felkészültsége alapján alakul.

Legfontosabb szempont az alapvető funkciók visszaépítése és az egészség fenntartása, nem pedig a fogyás. Kíméletes gyakorlatok keretében foglalkozunk helyes testtartással, szétnyílt hasizommal, medencefenék-izomzat erősítéssel, egyensúly- és koordináció fejlesztéssel. Számomra pedig ugyanolyan fontos, hogy a lelkünk is meg legyen simogatva bár egy pozitív megerősítés erejéig” – nyomatékosítja.

Szétnyílt hasfal: nem csak esztétikai gond

Szintén saját példájából indul ki, amikor arról mesél, hogy első szülése után szétnyílt a hasfala, de emellett inkontinencia is keserítette a napjait, és éppen ezért ma már nem csak a kismamáknak tartott órákon foglalkozik az intim tornával, hanem a szülés utáni rehabilitációk során is. „Néhány évvel ezelőtt elvégeztem a kineziológiai szalagos technika alkalmazására egy képzést, magamon nagyon sokat kísérleteztem, hogy a szétnyílt hasfalra hogyan lehet ezt a technikát alkalmazni, amíg végül kialakult az a jól bevált eljárás, amit mai napig alkalmazok az édesanyáknál.”

Apropó szétnyílt hasizom, talán ez lehet egy frissen anyává vált nő számára az egyik olyan probléma, ami megoldásra vár, s ez nem csak esztétikai szempontból fontos.

Van, akinek szülés után visszarendeződik magától – mondja Orsi –, van, akinek érdemes segítenie valamivel, s olyan is van, akinek a szétnyílt hasfala sosem fog teljesen összezáródni. Ezért is javasolja mindenkinek, hogy alváson kívül a nap minden percében tartsa a hasát.

Páll Orsi csíkszeredai gyógytornász három gyermek édesanyja Fotó: Veres Nándor

„Ha felveszik a babájukat, ha elmennek bevásárolni, takarítanak, főznek, figyeljenek arra, hogy tartsák a hasukat, aktiválják a hasizmokat. Fontos, mert a szétnyílt hasfal miatt derékfájdalom is jelentkezhet. Nekem a köldököm fölött egy ujjnyi szétnyílás van a hasamon, amit már nem is fogok tudni helyrehozni, de ez csak esztétikai szempontból lehetne zavaró, ám nem az, mert csak én látom és érzékelem, a mindennapokban nem okoz gondot, mivel funkcionálisan rendben van a hasam” – emeli ki.

A sétától a kismamatornáig

Az, hogy a szülés után kinek milyen ütemben sikerül visszanyernie várandósság előtti alakját, vagy egyáltalán sikerül-e, az nagyrészt alkat kérdése, de az is sokat vet a latba, hogy az adott személy korábban sportolt-e vagy sem. A gyógytornász fontosnak tartja a rendszeres testmozgást a babavárást megelőző időszakban, vagy akár két szülés között is. „Azt szoktam mondani az anyukáknak, hogy mielőtt bevállalnák a következő babát, tegyék rendbe a testüket, ha ez nem sikerült, akkor legalább várandósan mozogjanak.

„Nagy kihívás az újszülöttre figyelni, de magunkat sem szabad elhanyagolni” Fotó: Veres Nándor

A várandósság alatti mozgás mindamellett, hogy felkészít a szülésre, a súlykontrollban is segít. Nem feltétlen terhestornára gondolok, hanem egyáltalán legalább napi fél óra sétára, ha csak erre van lehetőség. Sok kismamát védenek, hogy várandósan ne csináljon semmit, de nem ez a helyes hozzáállás. Ugyanakkor azt az újfajta szemléletet sem tudom magamévá tenni, hogy egy kismama bátran végezzen súlyzós edzéseket, guggolásokat, szerintem ez egy átlagos kismamának túlságosan megterhelő ebben az állapotban. Én inkább a nagyon egyszerű, kíméletes, stabilizáló gyakorlatoknak vagyok a híve. De aki szülés után úgy jön hozzám, hogy fogyni szeretne, annak azonnal jelzem, hogy nem jó helyen jár.

Számomra a fogyás nem elsődleges szempont, ennél sokkal fontosabb a hasfal funkcionális működése és a gerincünk jólléte, vagy az általános testi egészség” – magyarázza Orsi.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.