Illatok titkai Zillmann Zsuzsa műhelyéből

Kozma Ágnes 2017. június 19., 15:52 utolsó módosítás: 2017. június 20., 21:11

Ahogyan a hétköznapokban az illóolajokkal játszik, úgy kísérletezett az életpályákkal Zillmann Zsuzsa, marosvásárhelyi kézműves, természetes kozmetikumok készítője, aki régen a színészi pályával is kacérkodott. Igazán a jogi környezetben vált felnőtté, de saját bevallása szerint új, választott szakmájában, az aromaterápiában tudott kiteljesedni. Zillmann Zsuzsával illatokról, vállalkozásról, újrakezdésről, a kísérletezés fontosságáról beszélgettünk.

Zillmann Zsuzsa tíz évig volt jogász, sokat merített abból a szakmából is Fotó: Boda L. Gergely

– Visszatérő, de megkerülhetetlen kérdés: jogász végzettséggel miből fakad a természettudományos érdeklődése, illetve mi ösztönözte a váltásra? Kívülállóként nehéz elképzelni az átjárást jog és természetes kozmetikumok gyártása között.
– A váltásnál az volt a kérdés, hogy még bejárok-e dolgozni valakinek, vagy ezzel foglalkozom. Jó voltam kémiából, meg nekem az egész családom természettudományos területen mozog, gyógyszerészek és kémikusok, tehát én voltam a kakukktojás. Tulajdonképpen ez volt természetes, ehhez képest a jog kis intermezzo volt, de rengeteg mindent tanultam belőle, és amikor nagy cégeknél dolgoztam, nagyon jól ráláttam arra, hogyan működik egy vállalkozás.

– Ezek szerint segítenek a jogi ismeretei a saját vállalkozásában is?
– Nyilván sokat segített a törvények, pályázati felhívások, törvénymódosítások, felszólítások értelmezésében, tudom, hogy kell-e ezektől tartani. Ha kell, akkor tudom, hogy milyen irányba induljak el, s már megvannak a mondataim, amelyekkel meg tudom védeni magam. Ha nem lettem volna jogász, valószínűleg nem sikerül ennyire jól felnőnöm, ez adott egy olyan gyakorlati hátteret, amire már lehetett alapozni. Addig tényleg ilyen elszállt bölcsész voltam, akit semmi nem érdekelt a jó zenén és irodalmon kívül, ez pedig lehozott a földre.

– A vegyszerekkel való túlterheltség korában új trendként körvonalazódott a természethez való visszatérés, illetve egyre többen foglalkoznak természetes készítmények előállításával. Az ön által készített kézműves termékek legfontosabb alapanyagai a növényi olajok és az illóolajok. Ez hogyan helyezhető el a kozmetikai piacon: hagyományos irányzatként vagy olyan újdonságként, hiányágazatként, ami betölthet egy piaci rést?
– Az, hogy az emberek elkezdtek illóolajokkal foglalkozni és elkezdték ezt terápiásan alkalmazni, az eléggé új keletű, legfőképpen a gyógyításban való felhasználás, amit az amerikaiak meg a franciák körülbelül a kilencvenes évektől kezdtek el. Németországban már azért van múltja, és általában a nyugati, fejlettebb társadalmakban, ahol az emberek nyitottabbak az alternatív terápiák iránt.

Nekem egy német bába hívta fel erre a módszerre a figyelmemet, amikor terhes voltam, aztán magamnak illetve a gyerekeimnek próbáltam előállítani dolgokat,

mert nem szerettem gyógyszereket szedni. Alapanyagként a növényi olajokat viszont már a régi gyógyszerészeti iskolákban használták, csak nem ugyanazokat, mint ma. Rendszeresen használták a kakaóvajat, az olajok közül pedig elterjedt volt a kukoricaolaj, olívaolaj és a ricinusolaj, ezeket keverték esetleg receptbe a lanolinnal.

Ehhez képest óriási újítás az, ami most történik. Manapság itt is elkezdett terjedni a módszer, mert az emberek méreganyagszintje elérte a határértéket, telítődött a szervezetük, és valahogy vissza kell állítani az egyensúlyi állapotot. Aki egyszer kipróbálja az ilyen típusú terméket, rá fog jönni arra, hogy ez milyen kellemes. Az embereknek az orra ki van élezve a nagyon erős illatokra, és eleinte tényleg nagyon furcsa nekik, hogy a természetes kozmetikumnak nagyon enyhe fás illata van, vagy alig érződik az illata. Pedig érezhető, csak meg kell szoknia az orrnak a növények illatát. Amióta ezzel foglalkozom, azóta

a három méregdrágán vásárolt szintetikus parfümöm csak ül a fiókban, mert egyszerűen nem bírom használni.

Amikor a strandon vagy valahol kölcsönkérek valakitől ilyen szintetikus terméket vagy tusfürdővel zuhanyozom, a bőröm rögtön reagál rá és kipikkelyesedik. Annyira nyilvánvaló, hogy nem ezt kéri.

– Ahhoz képest, hogy régebb a már említett három olajat használták, mára mennyire bővült az alapanyag-paletta?
– A globalizáció egyik előnye, hogy elérhetővé váltak a távoli országokban honos egzotikus összetevők is, például a Marokkóból származó argánolaj vagy a makadámdió-olaj.

– Ön miket használ?
– Rengeteg olajat használok, csak hogy néhányat említsek: lenolaj, szezámmagolaj, olívaolaj, jojoba, avokádó, neem olaj, kókusz, szőlőmagolaj, makadámdió, ligetszépe.

Az embereknek az orra ki van élezve a nagyon erős illatokra, és eleinte furcsa nekik, hogy a természetes kozmetikumnak alig érződik az illata Fotó: Boda L. Gergely

– Hogyan, milyen koncepció alapján születnek a receptek? Honnan merít ihletet, tudást?
– Van egy ötletem, és elkezdem vizsgálni, hogy az működne-e vagy sem. Ha elvileg működne, akkor azt fontolgatom, hogy milyen arányokat használjak. Valahogy így épül fel, ezzel játszadozom, teszem-veszem a gondolatot, újra előveszem, leírom. Amikor van öt perc csendem, akkor ezen agyalok, aztán valahogy szépen, lassan körvonalazódik, s egyszer csak, amikor már teljesen tiszta, akkor megcsinálom. Általában abból indulok ki, hogy mit tennék bele, milyen illóolajokat használnék, azokat mivel keverném össze, hogy az illóolajnak a terápiás hatását kiegészítse. Most már ez kicsit átalakult, és a vivőolajoknak a tulajdonságai lényegesebbek abban, amit csinálok, az illóolaj pedig hozzáadott érték.

– Mit jelent a vivőolaj?
– A növényi olajok tulajdonképpen az aromaterápiában vivőolajokként szerepelnek. A központi szerepet az illóolajok foglalják el, és a vivőolaj az, amivel kiegészítik, hogy fel lehessen vinni a bőrre. Az aromaterápia finom, simogató masszázstechnikával dolgozik. Ezt fejlesztették tovább annak érdekében, hogy a bőrnek a kozmetikai ápolását segítse, a kozmetikában használatos termékskálát hozzanak létre.

– Van ennek tudományos alapja, amiből kiindul, és aztán azt fejleszti tovább?
– Van tudományos része, mert rengeteget olvastam, de ha csak tudomány volna, az valószínűleg megölné a kreatív oldalát. Lehet, hogy nem lehetne annyira innovatív az egész történet, ha minden tudományosan alapozott volna. Én nem képletekben gondolkozom, és ez segít abban, hogy olyan dolgokat is elképzeljek, amelyekről egy vegyész azt gondolná, hogy azokat úgysem lehet összekombinálni. Én még csak azért is összekombinálom.

Múltkor éppen arról beszélgettünk a gyógyszerészetis barátaimmal, hogy talán jobb is, hogy nem azt végeztem, mert bekerültem volna abba a rutinba.

A háttérhez viszont hozzátartozik az is, hogy gyermekkoromban apámnak és anyámnak a patikájában folyamatosan kevertünk, nagyapámmal jártuk az erdőt, mezőt, fotóztunk, a cserkészeknél gyógynövényes voltam, tehát az évek alatt felhalmozódott ez a tudás is. Emellé még rengeteg aromaterápiát olvastam. Rájöttem, hogy ezzel sokkal hatékonyabban lehet gyógyítani, élettelibb a bőröm, ha természetes kozmetikumokat viszek rá, és az aromaterápiával még felerősítem a gyógyhatást, vagy hangulati hatást tudok hozzáadni.

– Mennyire személyes a viszonya a vásárlókkal? Fontosak-e az ő igényeik, szempontjaik, illetve hogyan tud személyessé válni egy kézműves termék?
– Attól személyes, hogy az igénylőnek a vágyait vagy problémáit próbáljuk megoldani. Nagyjából minden termék valaki számára született először.

– Akkor visszacsatolva az egyik előző kérdéshez: van olyan, hogy a környezete ihleti meg, hogy valakinek a problémájára keresi a választ, és úgy alakít ki egy receptet?
– Persze, ez alapvetően úgy történik, hogy felmerül egy igény, és én arra válaszolok, illetve kitalálunk rá valami megoldást. Úgy gondolom, ezzel csak úgy öncélúan nem foglalkozik az ember, nem talál ki recepteket. Ez mindig valakinek szól.

Általában leülök velük, és próbáljuk feltárni, hogy mi okozhatja a problémáikat, mert a bőrproblémák általában pszichoszomatikusak, lelki eredetűek.

Ez egy fura szerepkör, de nem a klienseim magánélete érdekel, én csak felteszek esetleg egy kérdést, mert elsősorban elgondolkodtatni akarok. Én ugyanis hiába kezelem a legszebb és legdrágább olajokkal őket, ha ők magukban nem oldják meg a helyzetüket. Legtöbbször azonban a beszélgetések során rájönnek a probléma forrására.

– És ezekhez kapcsolódnak olajok vagy illatok?
– Persze, minden alapállapotnak megfeleltethető egy illóolaj, ezt kell megkeresni. A bőrproblémára vivőolajat keresünk, a lelkiállapot helyreállítását pedig illóolajokkal oldjuk meg, amelyekkel elég jól lehet hatni az emberre. Az illóolajoknál a „kevesebb több” elv érvényesül, ezért minimális mennyiségben használjuk: tíz milliliterbe öt-hét csepp illóolaj egy felnőttnek bőven elég. A végeredmény nem egy ütősen illatos valami, hanem egy enyhén illatos keverék, amit lehet, hogy az edzetlen orr meg sem érez először. Sokszor csak a hatás érződik, egyszerűen kinyit, jobban érzed magad tőle.

Hosszú távú terve egy műhely, kisgyár vagy kézműves manufaktúra létrehozása Fotó: Boda L. Gergely

– A kísérleti vagy kísérletezés alatt álló készítmények mellett vannak állandó termékek is?
– Igen, vannak bejáratott termékek, amiken már nem nagyon szeretnék alakítani. Például már kitaláltam a deónak a kombinációját, ami hatékony és bevált, abba már nem nyúlnék bele. Egyszer volt egy ilyen kísérletem, és megbolygatta az egésznek a szerkezetét. Tehát ha már egyszer kitaláltam és rendben van, akkor azt nem bolygatom tovább. De például az arckrémek esetében állandóan van egy ilyen kísérletezési vágyam, belekeverek még ezt-azt, kipróbálom mással, az a recept sosem lesz igazán kész, tehát ez terméktől is függ.

A magam örömére is kísérletezgetek, sokszor alakítom az arckrémet például a bőrtípusnak megfelelően.

Legtöbbször van egy kiindulási alap, és arra épülnek a variációk. Ez folyamatos munkát jelent, de szeretnék megőrizni magamnak – még akkor is, ha nagytermelő leszek – egy kis helyet, ahol leülök és kísérletezek, mert ez a legnagyobb öröm az egészben.

– Ha megnő a termékek iránti kereslet, akkor hogyan tudja fenntartani majd a személyességet, ezt a fajta kapcsolatot a vásárlókkal?
– Most arra gondoltam, hogy lesz egy napom, amikor adminisztratív dolgokkal foglalkozom, és lesz egy olyan nap, amikor csak kísérletezek, és a többi három napban vagyok hajlandó gyártani. Nagyon kevés időm van, amit erre tudok fordítani, de ahhoz a két-három órához ragaszkodom, amikor leülök és ötletelek. Az emberekkel általában hétvégente a vásárokon beszélgetek: odajönnek, elmondják a gondjukat, igényeiket, én feljegyzem, és gondolkozom rajta. Emiatt szép ez a történet, ezt meg akarom tartani, ebből nem engedek.

– Melyek a legvásároltabb termékek?
– Az ajakbalzsam, a szemráncolaj és a deó meg persze az arckrém, körülbelül ilyen sorrendben. Kifejlesztettem egy nátha elleni, gyulladáscsökkentő, légúti felszabadító mellkasbalzsamot, ami szintén nagy népszerűségnek örvend. Az egy nagyon hosszú fejlesztési folyamat eredménye, sokat gondolkoztam rajta, hogy minden szempontból megfeleljen: arányban, állagban és hatékonyságban is.

– Vannak-e kedvenc illatai vagy termékei?
– Nagyon szeretem a kakukkfű illatát és a gerániumot, de általában a lelkiállapotomtól függ, hogy éppen milyen illatot kedvelek. Nem szeretem például a hagyományos citrom illatát, a citromfüvet viszont szeretem nagyon, a Melissa officinalis pedig állandó kedvenc, azzal bármikor le lehet venni a lábamról.

– Milyen fejlődési irányt képzel el a vállalkozásának?
– A következő lépés egy labor kifejlesztése lesz, és akkor majd a termékeket be lehet jegyeztetni a minisztériumnál, aztán webshopra lehet feltenni, amivel a vásárokat – amelyek egyébként rengeteg energiát igényelnek – ritkítani lehet. Tehát a teljes hivatalosság következik. Nehéz volt eldöntenem, hogy ez lesz az út, ebbe az irányba akarok tovább haladni, rengeteget vajúdtam rajta. Körülbelül egy éve járok különféle konferenciákra és vállalkozásfejlesztő workshopokra, hogy eldöntsem, hogy akarom-e ezt, és átlássam, hogy mindehhez mire van szükség. Most vállalkozni is tanulok, az üzleti gondolkodást próbálom elsajátítani, merthogy közgazdász sem vagyok.

A hosszú távú terv egy műhely, kisgyár vagy kézműves manufaktúra létrehozása. Nem szívesen dolgoznék külsősökkel, mert például nehezen bizonyítható, ha a recepteket elviszik.

Én ilyen szappancsomagoló kismamákkal foglalkoznék, akik elhozzák a műhelybe a gyerekeket, mert nem mérgező a környezet, és együtt csomagolunk, hallgatjuk a rádiót és röhögünk.

Valahogy így képzelem el a manufakturális jövőmet, nem merev, gyári hangulatban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.