Karácsonyi kirakatnézőben voltunk: elmaradt a wow-érzés

Kosztolányi Kata 2017. december 18., 15:22

Nyakunkon a karácsony, de ahhoz képest, hogy ez az év legforgalmasabb, legeseménydúsabb időszaka, Székelyudvarhelyen még nem mindegyik bolt hangolódott rá az ünnepre, több helyen a régi díszeket kotorták elő, igazán kreatív vagy humoros dekorációt keveset találtunk, a giccs kategória fődíját pedig egy Mikulás-lámpának adtuk gondolatban, amikor a hétvégén Kiss Emőke Klára designerrel kirakatnézőben voltunk.

Karácsonyi kirakatnézőben voltunk: elmaradt a wow-érzés
galéria
Karácsony a kirakatban is Fotó: Barabás Ákos

Első utunk egy Kossuth utcai divatbolthoz vezet, mert „ezt rögtön kiszúrtam” – mutatja kísérőm a felállított raklapra gömbökből kirajzolódó karácsonyfa-alakzatot. „Minimálból van megoldva ötletesen: a díszek bordó-rózsaszín-fém színvilágához igazodva válogatták össze a ruhákat és cipőket. Minden összhangban van, leszámítva a felső girlandot.” Meg is egyezünk abban, hogy a megoldás inspiráló, még otthon is megállja a helyét, ha a hagyományos karácsonyfa helyett valami mást szeretnénk.

Minimálból van megoldva ötletesen: raklapra gömbökkel Fotó: Barabás Ákos

Odébb a spanyol márkabolt előtt cövekelünk le, és megállapítjuk, hogy az extravagáns ruhakollekcióik utópisztikus világából vajmi kevés köszön vissza a kirakatból: egy vesszőből font, világító minikarácsonyfa a fő attrakció, viszont

felfedezünk egy pár klasszikus korcsolyacipőt, ami némi nosztalgikus hangulatot áraszt.

A sarki virágbolt ablakai különálló életet élnek, egyikben mesefigurák, másikban hófehér színvilág, a harmadikban rizspapír szarvasok és bronzos fák, de „ahhoz képest, hogy milyen jók a helyi adottságok, nem tettek ki magukért”. Az egyik könyvesbolt kirakatában manók üldögélnek, kicsinyített változatuk a megvásárolt könyv mellé jár. Az egyedi, kissé futurisztikus aranyozott pálcikacsillagok sem tudják kisebbíteni a meghitt kuckós hangulatot.

Manók a könyvek mellett Fotó: Barabás Ákos

Rusztikus bolthoz kézműves díszek találnak leginkább, a horgolt angyalkák teljesítik ezt a küldetést – summázzuk, és rá is térünk egyúttal a kirakatok rendeltetési céljára.

„Fontos befolyásoló, figyelemfelkeltő reklámeszköz, informál az árukínálatról, akciókról, lehetőleg illeszkedik a cég jellegéhez, és hozzájárul az utcaképhez is. Ezért fontos, hogy átgondolt és ízléses legyen.”

Szóval mindenekelőtt két kérdésre kell összpontosítani: melyik stílus passzol az üzlethez, arculatához, kínálathoz, és mi felel meg a célcsoport ízlésének?

Gömbök a cipők között Fotó: Barabás Ákos

Az egyik nagyobb ruhásüzleten eléggé meglepődünk: máskor az első a karácsonyi hangulatkeltésben, most szemlátomást késésben vannak, csak félig-meddig van berendezve az egyik kirakat. A másikban viszont találunk az idei trendre utaló nyomokat, ami „ezúttal kivetült a karácsonyra is”, mégpedig a kihelyezett ajándékdobozok fehér-fekete geometrius mintázatú, pirossal kombinált csomagolásán. „Letisztult, és jó, hogy nincs ezerféle szín” – hangzik a szaki véleménye. A bolti eladók végül megerősítik a késés tényét, de az okot nem tudjuk meg, csak annyit, hogy helyi kirakatrendezővel dolgoznak, aki „ötletes, mindig a legújabb divatot követi, és nem olcsó multaság”. 

Terített asztal a kirakatban Fotó: Barabás Ákos

A nemrég nyílt lakberendezési bolt kirakata „kicsit más, mint az eddigiek, de hát elvégre kiegészítőkkel foglalkoznak” – szögezi le Emőke a középpontban álló, roskadásig terített asztal láttán. „A kék-ezüst dominál, tehát gondosan össze van válogatva minden. Hozza az ünnepi varázst, az biztos. Nekem kicsit sok a műfenyő, a csillogó állatok meg a puttók.” A következő kirakat ennél jóval szerényebb, és jópofa a koncepció, hogy papírból kivágott házikók révén egy várost teremtettek.

„Hozza valamelyest a bolt arculatát, hogy kézzel készített dekoráció került ki, natúr alapanyagokat használtak fel, mint amilyen az összekötözött faágból készült csillag.”

Épp ezért nem értjük, hogy hagyhatták kinn a szuvenír bögréket… A főtér túloldalán egy olyan kirakatot találunk, amelyet érdemesnek tartunk kielemezni.

Karácsonyi kavalkád Fotó: Barabás Ákos

„Ez a tipikus példa arra, hogy a sok és sok között is van különbség. Csúszik a giccs felé, zsúfoltsága miatt nehezen tudsz részleteket megfigyelni, de mégis van egy összhatás, a piros-fehér szín tökéletesen harmonizál, szóval egységként van a kirakat kezelve. És szimpatikus a sarokban árválkodó hatalmas rénszarvas.” (Később kiderítem, hogy két alkalmazott műve.) Egy másik lakberendezési bolt kirakata is zsúfolt, de az árukínálattól, mert csupán két világító dísz meg egy műfenyő emlékeztet az ünnepvárásra, és „annyi, hogy fehér minden”. A bejáratra kiaggatott díszek kiábrándítók.

Legyen inkább egy, de nagy

A Bethlen utcán sétálgatva egy virágbolt kirakatait mustráljuk. Emőkének tetszik a natúr, tobozokból készítet párkánydísz, különben az egyik ablak fehér, a másik piros szín szerint van berendezve, és az eladótól tudom, hogy a függönyöket is ez alkalomra cserélték le. Nem fogadnak kirakatrendezőt, azt a bolttulajdonos maga intézi, aki évről évre valami újdonságot talál ki.

Díszek minden mennyiségben Fotó: Barabás Ákos

Csalódottan állapítom meg, hogy a szemközti oldalon a fekvő próbababát sem öltöztették még be, viszont felvillanyoz a kicsit odébb található divatbolt megakarácsonyfája, amely „arányos a magas kirakathoz, és jól példázza, hogy ha csak egy valamit teszel ki, de az nagy, látványos és jól ki van találva, nem fogsz mellé. Nem is estek túlzásokba, visszafogott, mégis nagyvárosi ez a kirakat.” A boltba betérve megtudom, hogy ők maguk díszítették, azt viszont nem, hogy mennyi pénzt különítettek el a célra. Ők abba a kategóriába tartoznak, akik szemlátomást átgondolták a karácsonyi dekorációt, és áldoztak is rá, aztán vannak azok, akik újrahasznosítanak, vagyis elintézik az egészet a tavalyi díszekkel, gömbökkel, aranyhajjal, girlanddal, lampionnal, fényfüzérrel, öntapadós hópihével, egy Merry Christmas felirattal. A harmadik csoportba tartozók egyáltalán nem foglalkoznak a külsőségekkel.

„Pedig sokszor nem is pénz, hanem odafigyelés kérdése az egész. Nem kell mindent összevásárolni, a kirakatot agyondíszíteni, elég lenne a saját profilnak megfelelően, a saját termékekkel kezdeni valamit.

Itt inkább az a jellemző, hogy el van aprózva a dekorálás, pedig egyetlen nagy objektum távolról is jobban felhívja a figyelmet anélkül, hogy sok minden kellene hozzá.”

Mi az idei divat?

Mint mindenben, a karácsonyi dekorációban is évről évre változik a divat, amit persze nem kötelező betartani.

Fotó: Barabás Ákos

Emőkétől megtudjuk, hogy

„idén négy fő irányt különböztetünk meg: a klasszikus piros, a fekete-arany kombináció, a szürke, illetve a letisztult fehér arannyal, ezüsttel ötvözve.

Az erőteljes színek és a geometrikus formák mind a karácsonyfadíszek, mind a dekorációs elemek esetében megjelennek, ugyanakkor a korszerű megoldások esetén szóba jönnek még a monokróm árnyalatok vagy a natúr árnyalatok, kiegészítve egy élénkebb színnel. A vintage továbbra is népszerű, a kézműves díszek, természetes árnyalatok, anyagok használatával nem tévedhetünk – ezzel az időtlen stílussal meghitt hangulatot lehet varázsolni. A minimalizmus – a kevesebb több – elve különösen fontos: a zsúfolt kirakat kevésbé vonzó a szemnek, a termékek elvesznek benne, ezért két-három színárnyalatnál többet nem is ajánlott használni. A jó kirakatot egy 3D-s plakáthoz tudnám hasonlítani, amelyben egy lényeges fókuszpont van, és aköré épülnek a részletek. Fontos a megfelelő megvilágítás, ami szintén megragadja a figyelmet.”

A sok és sok közt is van különbség Fotó: Barabás Ákos

Összességében letaglozó a karácsonyi készülődés a városban: hiányoltuk a letisztult, igazán ötletes, vásárlófogó megoldásokat, furcsálltuk a játékboltok nemtörődömségét, a sportmárkák képviselői közül is csupán egy rukkolt elő az ünnepre figyelemreméltó, minimalista és szimmetrikus megoldásokra alapozott arculattervvel.

Minden, ami karácsony Fotó: Barabás Ákos

Feltűnt, hogy a brandek a termék ismertségétől és árától függetlenül elhanyagolták kirakataikat. Kérdésemre, hogy mi lehet az oka ennek a kereskedői magatartásnak, azt a választ adja:

„Ha a nagyvárost vesszük alapul, ott a boltoknak jobban be kell csalniuk a vevőket, inkább kell versenyezniük egymással. Itt kevesebb a kínálat, így is, úgy is bejön a vevő

– és ennyiben ki is merül az üzletpolitika. Az üzlet év végi szezonra való felkészítése inkább azoknál látványos, akik igényesebb árukínálattal, modernebb szemlélettel rendelkeznek, de szerencsére azért a kirakatok, vásárlói terek többsége rendezett.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.