Legyőzi-e a szociális védelmet is a koronavírus?

Liget 2020. március 30., 11:09 utolsó módosítás: 2020. március 30., 13:07

Lukácsi Katalin ügyvéd ad eligazítást a mai Kilátóban az újfajta koronavírus-járvány idejére hozott szociális védelmi intézkedések szövevényében.

Legyőzi-e a szociális védelmet is a koronavírus?
galéria
A felfüggesztett gazdasági tevékenységek miatt várhatóan több százezren kerülnek – képletesen szólva – az utcára. Képünk illusztráció. Archív felvétel Fotó: Thomas Campean

2020. március 21-én végre megjelent Románia Hivatalos Közlönyében és azonnal hatályba lépett a 2020. évi 30-as számú sürgősségi kormányrendelet, amely a SARS-CoV-2 koronavírus-járvánnyal összefüggésben szociális védelmet kíván nyújtani. A Székelyhon napilap hétfői számának Kilátó mellékeltében az intézkedésről olvashatnak.

A Lukácsi Katalin ügyvéd által összeállított tájékoztatóból többek között kiderül, hogy ha a munkaadó a koronavírus okozta járvány hatására kénytelen ideiglenesen megszakítani tevékenységét, az alkalmazottaknak járó, adott munkakörre megállapított alapfizetés 75%-át kitevő juttatást állja a munkanélküliségi biztosítási költségvetés (bugetul asigurărilor pentru șomaj). A konkrét juttatás összege viszont nem haladhatja meg a bruttó átlagfizetés 75%-át, amely a 2020. évi 6-os számú, állami társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvény rendelkezése szerint 5429 lej.

Ez a juttatás adóköteles, és a pénzügyi törvénykönyv értelmében fizetni kell az utána számított kötelező járulékokat (a munkabiztosítási járulék – contribuţie asiguratorie pentru muncă – kivételével), amelyeket a munkaadó fizet a juttatásból.

A kifizetés a megyei/bukaresti munkaerő-elosztó ügynökségekhez (agenţii pentru ocuparea forţei de muncă judeţene) elektronikusan eljuttatott kérés alapján történik, a szükséges okiratok jegyzésétől számított 30 napon belül.

Keressék a témával foglalkozó teljes cikket a Kilátó mellékletben, amiből az is kiderül, hogy a szóban forgó rendelkezés milyen körülmények között alkalmazható.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.