Márciusi ifjak 2019-ben: menő még a hazaszeretet? Hát a forradalom?

Szász Cs. Emese , Fülöp-Székely Botond , Péter Beáta 2019. március 15., 17:00 utolsó módosítás: 2019. március 15., 18:21

A március 15-ei nap végére sokaknak már a könyökükön jöhetnek ki a szabadságharc eszméi, és a március ifjak mondatai. Hetek óta erről szólhatnak a történelem és irodalom órák, lehet, kívülről tudják már a történelmi tényeket, a verseket, s nagyon várják már, hogy vége legyen az ünnepi megemlékezések sokaságának, s kokárda helyett az esti buliról beszélhessenek. Mi azonban szóba álltunk néhány fiatallal, s arra kerestük a választ, hogy lázba hozza-e ma a fiatalokat a szabadságharc eszméje. Unalmas-e a forradalom? Van-e nemzeti lelkesedés? Hogyan lehetne menő március 15. a mai ifjaknak?

Hagyományőrző fiatalok Bolyai János szobra előtt Fotó: Haáz Vince

Nem csak a március 15-e és a forradalmi megemlékezések nem menők a mai fiatalok közt, a hazaszeretet sem dívik – vélekedik a marosvásárhelyi Református Kollégium két végzős diákja, Kibédi Hunor és Kupán Mátyás, akik sok szempontból kilógnak így az átlagból: nem csak nemzeti gondolkodásukban, de tetteikben sem mindennapiak, mindketten egy-egy hagyományőrző egyesület tagjai, ráadásul Mátyás március 14-én és 15-én vitézkötéses honvéd egyenruhában, csákóval a fején érkezett iskolába is. Elmondja, igaz, délután koszorúzni megy, azért a viselet, amit bizony nem szégyellt felvenni az iskolai órák alatt sem.

Az ominózus csákó. Mátyás nem csak viseli, szívesen mesél is róla Fotó: Haáz Vince

„Ilyen csákót hordtak a honvédek és nemzetőrök 1848-ban, ott a magyar trikolór is a fejfedő tetején, alatta a Kossuth-címer. A ruhám az osztrák tüzérségből való, 48-ban ebből volt a legtöbb, kávébarna, de vitézkötéses, ez különböztette meg a magyar csapatokat az osztrákoktól” – magyarázza Mátyás, aki a hagyományőrző málnásfürdői 85-ös zászlóalj honvédje, s büszkén viseli ennek egyenruháját a Bolyai falai között is. „Felemelő érzés, az emberek végignéznek rajtam, s tetszik nekik. Tavaly is, amikor észrevettek a Petőfi-szobornál, sokan meghatódtak, fényképezkedtek is velem” – meséli a fiatal, akinek mindez egyáltalán nem idegen, otthon nemzeti érzelmű nevelést kapott, édesapja arra tanította, hogy mindenekfölött való a becsület és a hazaszeretet, így számára az is természetes, hogy nem hagyja ki a március 15-ei megemlékezéseket.

A rap és a slam fiatalosítaná a forradalmat?

Kibédi Hunort, bár nem kapott nemzeti nevelést otthon, sőt román óvodába is járt, tizenegy-tizenkét éves korában elkezdte érdekelni a magyar irodalom, s minden, ami vele jár. „Elindultam egy olyan úton, hogy felismertem, hogy Erdélyben élek, magyar vagyok. De igazából székely. De mi is az a székely? Elkezdtem kutakodni, s rájöttem nemzeti mivoltomra” – mondja a 18 éves Hunor, aki szintén hagyományőrző, a marosvásárhelyi 23. határvadász-zászlóalj honvédje, társaival együtt már tartottak is előadást arról, hogy mit jelent ma ’48 és a forradalom.

Hunor autodidakta módon sokáig kutakodott nemzeti kérdésekben Fotó: Haáz Vince

Amikor visszakérdezünk, hogy akkor mit is jelent, szomorúan ismeri el, ha szétnéz a generációjában, azt látja, hogy egyre kevesebbet. „Sajnos egyre kisebb jelentősége van 1848-nak és a nemzeti témának általában. Egyre kevésbé fontos, főleg, amióta csatlakoztunk az unióhoz, és egyre inkább nyugatosodunk, egyre kozmopolitábbá válunk. Ez nem rossz dolog alapból, de mégis úgy érzem, mindemellett szükséges a nemzeti múltunkra is visszatekinteni, és tanulni belőle. Sőt nagyon fontos” – fogalmazza meg Hunor, aki úgy érzi, ahhoz képest, hogy a Bolyai Farkas Gimnáziumba és a Református Kollégiumba több mint 1100 diák jár, keveset látni a 48-as megemlékezéseken.

Ezt a két fiatalt ma is fűti a nemzeti lelkesedés Fotó: Haáz Vince

„Kevés a hazafi, főleg az iskolában, s ez baj” – teszi hozzá Hunor szavai mellé Mátyás is. Miközben elismerik, hogy nem túl fiatalosak sokszor a megemlékezések, s lehetne változtatni ezen. Példának hozzák fel a magyarországi Redbull Pilvaker formációt, amely az irodalom, hiphop, színház és forradalom érdekes elegyét kínálja a rendezvényein, az is a jelszavuk, hogy A szavak forradalma. „Nagyon érdekesen dolgozzák fel március 15-ét, s ha jó hangzása van valaminek, akkor felfigyelünk rá. Ha sokan felfigyelnek rá, akkor van kiindulópont, lehet beszélni 1848-ról” – magyarázza Mátyás.

A viselet, ami még iskolában is Mátyáson van március 14-15-én Fotó: Haáz Vince

Hunor hozzáteszi, jó alap a forradalmi slam poetry est is, amit már Marosvásárhelyen is lehet élvezni, de az előadásoktól sem kell húzódzkodni, csak olyan kéne előadja és úgy, hogy vonzó legyen az a történelem: nem monoton dátumok felsorolásával, hanem érdekes történeteket értelmezve, személyesen. Ehhez nem is kéne feltétlenül tanár legyen az előadó, csak konyítson a történelemhez, s tudjon előadni, mondják a diákok.

Nem lehet kikerülni 48-at

Kelemen Tímea és János Tamás a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium 12.B. társadalomtudomány osztály diákjai. Timi történelemtanár szeretne lenni, Tamás angol-német szakra felvételizne Kolozsvárra, és mellette filozófiát is tanulna, így nem csoda, hogy van véleményük az 1848-as ifjakról, arról, hogy mit jelentenek számukra az akkori történések.

A neveléstől is függ, hogy kibe mennyire ivódott be a magyarságtudat – hangsúlyozzák a csíki fiatalok Fotó: Veres Nándor

Tamás az óvodában találkozott először az 1848-as forradalom témájával, arra emlékszik, hogy kokárdát készítettek. Timi a József Attila Általános Iskolába járt, és ott évről évre mindig volt megemlékezés – szavalatok, előadás – március 15-én, nagy hangsúlyt fektettek erre. Rámutat, egy diák sem tudja kikerülni, hogy ne találkozzon ezzel a témával. Már az általános iskolában évről évre többet tudtak meg a forradalmi eseményekről, de ahogy nőttek, másképp látták és jobban elmélyültek a témában. „Ha ugyanazt mondták is el, más dolgokat vettünk észre, ahogy változtunk és nőttünk.”  Tamás leginkább az utóbbi négy évben tudott meg többet a forradalmi eseményekkel kapcsolatban. „Talán az általános iskolában kicsit túl volt misztifikálva ez a téma, egyfajta legendaként volt tálalva, Petőfi ahogy lenéz és lesújt a szavalataival mindenkire. Izgalmas volt akkor is, de a középiskolában valahogy lekerült a földre, és így szebb is, közvetlenebb is.”

János Tamás: az akkori történések hatása ma is megvan Fotó: Veres Nándor

Tamás szerint bizony előfordul, hogy az ünnepségek unalmasak, Timi azonban úgy véli, mindenki úgy kellene viszonyuljon ezekhez a megemlékezésekhez, hogy szűrje ki magának belőlük, ami neki tetszik. Ha valakinek a történelmi oldala a vonzó, akkor a történelmi tényeket, akinek az irodalom, akkor a verseket például.

„1848-nak most is megvan a hatása. Ha úgy nézzük, ez a román-magyar egymásnak feszülés is megvolt benne. S hogy mennyire érezzük közel magunkhoz azokat az eseményeket?

A fiatalságnak van három kategóriája: egyik, amelyik a büszke székely, akinek nagyon szép, nagyon gyönyörű. A másik kategória, amelyik tudja, hogy volt ’48, de ennyi, és van a harmadik kategória, amelyik tudja, hogy mi van, tisztában van a hatásaival, de nem érzékenyül el tőle”

– fogalmazott a tizenkettedikes fiú.

Kelemen Tímea: szerencsére a világtörténelem legbékésebb időszakában születtünk Fotó: Veres Nándor

Osztálytársa úgy látja, van, akit mélyebben érint, átgondolja és tudja vonatkoztatni a jelenre is, meg tudja fogalmazni, hogy mi az örök érvényű üzenete, tanulsága. Van azonban, akit nem érdekel, egyszerűen azért, mert rég volt. „Az, hogy másképp viszonyulnak ehhez a diákok, annak is betudható, hogy nem abban a korban, környezetben élnek, nem tudják elképzelni, hogy akkor mi volt.” Tamás hozzáteszi, kicsit olyan ez, mint a kötelező házi olvasmányok. De úgy gondolja, a mai szemmel való értelmezés függ attól is, hogy a nevelésbe mennyire ivódott bele a magyarságtudat.

Szerencsére ma béke van

Tímea fontosnak tartja, hogy a családban és az iskolában is fektessenek hangsúlyt arra, hogy közelebb hozzák az akkori történéseket, a mondanivalóját, az üzenetét a fiatalokhoz. „Át kell adni, hogy mi volt ’48-ban. Mert nem elég az, hogy a Nemzeti dalt bemagoljuk és felmondjuk, hanem át kéne venni azt, hogy ez milyen volt, mi volt az üzenete abban a korban, kicsit átélni. Mintha te lennél Petőfi.” A fiatalok szerint fontosak a megemlékezések, az ünnepek, az, hogy évről évre felelevenítik, eszünkbe juttatják, hogy mi történt akkor. „Nagyban függ attól, hogy milyen kontextusban beszélünk róla. Ha elmegyünk egy megemlékezésre, nem mindegy, hogy az, aki beszél róla, hogyan fogja meg az embereket” – mondja Timi, Tamás pedig rámutat, az sem mindegy, honnan származik valaki. „Hogy moldvai magyar vagy-e például. Mert ott hat óra alatt lejárt a forradalom. Havasalföldön tartott pár napot, igazából Erdélyben és Magyarországon volt átütő ereje.”

Szent Szövetség, poszt-napóleoni korszak, 12 pont, nemzetek puskaporos hordója, Agyagfalva, egyenlőség, testvériség, szabadság, Petőfi, Jókai, Vasvári Pál, hétezer halott magyar Erdélyben

– sorolják a kulcsszavakat, amelyek 1848 kapcsán hirtelen eszükbe jutnak. A 12 pontból mindketten leginkább az egyenlőséget tartják a legfontosabbnak.

A megemlékezések örökké felelevenítik, eszükbe juttatják 1848-at, és ez jó – vélik Fotó: Veres Nándor

A forradalmi ifjúság kapcsán úgy gondolják, hogy a mai fiatalokban is – ha nem is akkora mértékben, mint akkor – megvan a „márciusi” lendület.
„Szerencsére mi a világtörténelem legbékésebb időszakában születtünk” – hangsúlyozza a középiskolás lány. „1848 legfontosabb üzenete számunkra a szabadság. És az, hogy ha az ember valamit szeretne, akár társadalmi szempontból, azt merje kimondani, vállalja fel és harcoljon azokért az értékekért, amelyekben hisz.”

 Érezni kellene, hogy ez fontos

Székelyudvarhelyen éppen március 15-én a az ünnepi rendezvény előtt, a főtéren kérdezni fiatalokat a forradalomról előrevetíti az eredményt is, az 1848-as forradalom biztosan fontos annak, aki időt és energiát szán arra, hogy az e köré szervezett rendezvényeken részt vegyen. „Nem kötelességből kellene ünnepelni, hanem belső késztetés kellene legyen, hogy március 15-én együtt legyünk a téren. Érezni kellene, hogy ez fontos” – vélekedik a kérdésről a 17 éves Sebestyén Orsolya.

Sebestyén Orsolya... Fotó: Barabás Ákos

Hozzáteszi, azonban nem az a megoldás, hogy kényszerítik a diákságot, hogy részt vegyenek a rendezvényeken. Orsolya szerint ez érettség kérdése: nagyon sokan előbb-utóbb ráéreznek arra, hogy miért fontos március 15-én ünnepelni. Éppen ezért gondolja azt is, hogy

aki igazán magyarnak érzi, vallja magát, annak nem kell „trendibbé”, „menőbbé” tenni a nemzeti ünnepet: akkor is eljön, ha minden évben ugyanolyan az ünnepség.

De nem szokott ugyanolyan lenni, mindig vannak új fellépők, más műsor – fejti ki gondolatait a fiatal lány.

... Szűcs Ágnes ... Fotó: Barabás Ákos

Ehhez kapcsolódik a 18 éves Szűcs Ágnes is, aki azért sem marad otthon vagy lóg a barátaival valahol ilyenkor, mert úgy gondolja, ilyenkor is fontos hangsúlyozni, hogy amiért mi Romániában élünk, magyarok vagyunk, saját hagyományaink vannak. Fontos ugyanakkor kötődni az anyaországhoz, megünnepelni és emlékezni a közös történelmünkre.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepe egy mód arra, hogy ne szakadjunk el az anyaországi magyarságtól. Bár vannak olyan fiatalok, akiket nem érdekel az ünneplés, többnyire – legalábbis Székelyudvarhelyen – fontos ünnep ez, a diákság szép számban részt szokott venni.

Nem épp ilyen optimista társai tekintetében a szintén épp csak nagykorú Veres András Zsolt: úgy látja, egyre kevésbé népszerű a fiatalok körében március 15-én ünnepelni, s nem is igazán tudja, hogyan lehetne ezen változtatni, miként lehetne „menőbbé” tenni az ünnepet. „Akit eleve nem érdekel ez az egész, az nem fog eljönni, bármilyen programot is szerveznek. Nagy az érdektelenség a diákság körében a nemzeti ügyek tekintetében” – véli a fiatalember.

... és Veres András Zsolt. Ezeknek az udvarhelyi ifjaknak biztosan fontos az ünnep Fotó: Barabás Ákos

Hogy ez mennyire igaz? Azt nem tudjuk ennyi véleményből biztonságosan megállapítani, azt azonban észrevettük, hogy a székelyudvarhelyi Márton Áron térről már a műsor befejezése előtt csoportosan mentek el fiatalok. Nem mindenki, de jó páran. Hogy unták-e? Jobb dolguk volt-e? S maradtak volna-e mondjuk, ha valaki elrappeli a Nemzeti Dalt? Ezt idén már nem tudjuk meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport