Menő hobbi a horgászat. Hol, mivel érdemes nekifogni?

Tóth Gödri Iringó 2021. október 11., 19:05 utolsó módosítás: 2021. október 11., 19:06

A horgászat azok szerint, akik űzik, kikapcsolódás, szórakozás, sport és életérzés egyben. Tapasztalt horgászt kérdeztünk, hogy hogyan kell nekifogni, mik az első lépések, ha mi is kipróbálnánk ezt a tevékenységet.

Menő hobbi a horgászat. Hol, mivel érdemes nekifogni?
galéria
Gyenge-Arany Hunornak kiskorától szenvedélye a horgászat Fotó: Facebook/GyengeAranyHunor

Ernest Hemingwaytől Harrison Fordon át Cristiano Ronaldóig sokan szerették, szeretik és gyakorolják a horgászatot. Ehhez a sporthoz kezdőszinten nem kell sok minden, a felszerelés könnyen, olcsón beszerezhető, Erdélyben tavak, patakok is akadnak gyakorlásához, így hamar meglehetnek az első sikerek is. Gyenge-Arany Hunor horgász, haltenyésztésre szakosodott specialista mesélt e sport, hobbi fortélyairól.

Körülbelül hatéves kora horgászik, az első alkalmakra édesapja vitte a Közép-Ajtához közeli patakra, majd később Sepsiszentgyörgyre az Oltra, tavakra is, tudtuk meg. Elmondása szerint 14-15 éves lehetett, amikor igazán kezdett szenvedélyévé válni ez a hobbi, olyannyira, hogy szakmájának is ezt választotta, haltenyészetet tanult a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen.

Ami kezdőknek ajánlatos

Gyenge-Arany Hunor kiemelte: térségünkben a kezdők számára általában nagyobb élményt tud nyújtani a tavi horgászat, hiszen itt biztosabb a fogás, illetve nagyobb halat lehet fogni, mint a kis patakokban, gyorsfolyású folyókban. Az ország azon részeiben, ahol vannak nagyobb folyók – akár a Maros, a Tisza – már van esély a „jó” fogásra, bár egy kilósnál nehezebb halat mindenképp könnyebb, biztosabb egy telepített tóból kifogni, mint vadvízből. Ennek kapcsán a szakértő azt is megjegyezte, hogy a telepített tavakba általában évente több alkalommal is tesznek új halakat (a leggyakoribb a ponty és a kárász), és bár elméletileg a vadvizekbe is szoktak a horgászegyesületek halat tenni, ennek a hatása ritkán érződik.

A tavi horgászatnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Hátránya tulajdonképpen csak annyi, hogy a horgásztavak magánkézben vannak, minden esetben „fizetősek”. Általában félnapos, napos vagy kétnapos jegyet lehet venni, amelyek ára a helyszín és az időtartam függvényében is változik körülbelül 30 lej és 150 között. Vannak olyan tavak, ahol megengedett, hogy a zsákmányolt halat hazavigye a horgász (van, ahol megvan, hogy hány kilóig szabad hazavinni), és vannak úgy nevezett „catch and release” tavak, ahol vissza kell engedni a kifogott állatokat. Utóbbi tavak esetében sokkal nagyobb az esély, hogy az ember halat, illetve, hogy nagy halat fog, hiszen ezekből nem „fogynak” a halak. A tavi horgászat nagy „előnye” azonkívül, hogy biztos a zsákmány, az, hogy nem szükséges hozzá horgászengedélyt kiváltani.

Mi az a horgászengedély?

A horgászengedély kapcsán Gyenge-Arany Hunor elmondta, hogy az Országos Halászati és Halgazdasági Ügynökség (ANPA) és a Sporthorgászok és Vadászok Egyesülete (AJVPS) által névre szólóan kibocsátott engedély jogosít fel a sporthorgászatra egyesületi, illetve sík vizeken, azaz folyókon, holtágakon, patakokon, stb. Az engedélyt megyénként adják ki, a megye határain belül egy évig érvényes, illetve vannak területek, például a Duna-delta, ahova szintén lehet nem csak Tulcsán, hanem az ország többi megyei egyesületénél is engedélyt váltani (sőt utóbbi idéntől online is igényelhető ingyenesen).

 

Fontos a megszerezhető sikerélmény is Fotó: Facebook/GyengeAranyHunor

A sporthorgászatra méretkorlátozás vonatkozik, amit a szakértő szerint sokan nem tartanak be. A horgászengedélyhez tartozó tájékoztatóban fel van tüntetve minden fontos információ: hol szabad, mit szabad, mekkorát szabad.  A méretkorlátozás azért fontos, mert a méretek úgy vannak megállapítva, hogy a kifogható halak már legyenek ivarérettek, illetve már egyszer ívjanak, azaz hagyjanak maguk után utódokat – így tartják fent az állományt. Néha a magántavakon is van méretkorlátozás, de ez az üzemeltető, a tulajdonos döntése.

 

Sikerélmény olcsó felszereléssel

Gyenge-Arany Hunor azt is elmondta, hogy ha valaki először szeretné kipróbálni ezt a hobbit, sportot, akkor ő az úszós horgászatot javasolná neki, ennek is a spiccbotos verzióját. Ez egy olyan bot, amin nincs se orsó, se gyűrűk, a botra van rögzítve a zsinór. Egy ilyen botot már akár 20-30 lejből is meg lehet vásárolni, de ha esetleg kicsit minőségibb karbonbotot szeretne venni, az is belefér 100 lejbe. A bot mellé kell venni még 5 méter zsinórt, egy úszót, sörétólmot, horgot és egy doboz csontit (azaz csalit). Ezzel az alapfelszereléssel már ki lehet fogni akár egy pontyot is úgy másfél-két kiló súlyig. Ez a felszerelés, mivel hosszú (4-5 méteres) a bot, főleg tavi horgászatra ideális, illetve békés halak kifogására.

„Ezzel a felszereléssel, módszerrel hamar sikerélményünk lehet. Gyorsan fogunk tudni 10-20 centis kishalakat fogni. Ha folyópartra megyünk – ahol a hely nem túl bokros, fás, így nem zavar a hosszú bot – hamar foghatunk szélhalat.

Ha elmegyünk egy tóra, akkor főleg keszegfajtákat, pirosszeműt, bodorkát, karikakeszeget, dévérkeszeget, esetleg kárászt” – sorolta a horgász.

Ezt a felszerelést készen is meglehet kapni a szakboltokban, ezzel egy abszolút kezdő is foghat halat. Gyenge-Arany Hunor szerint a kezdő horgásznak azért is javasolt az úszós módszer, mert élmény látni, ahogy a hal „peccegteti” az úszót. Következő lépésként már lehet orsós botot venni.

Az úgynevezett fenekezés már egy komplexebb módszer, ahhoz már kell etetőanyag, etetőkosár, kell egy úszós, gyűrűs távdobó bot, amivel húsz, harminc, akár száz méterre lehet dobni. A szakértő szerint ehhez már kell egy kis rutin, tapasztalat.

A deltába érdemes?

A Duna-delta meglátogatását mindenkinek ajánlja Gyenge-Arany Hunor, szerinte a kezdő horgásznak is hatalmas élményt jelenthet, például egy helyi, lipován vezető olyan helyeket, tavakat mutathat, ahol bárki foghat halat.

Hobbiból szakma: Gyenge-Arany Hunor haltenyészetet tanult a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen Fotó: Facebook/GyengeAranyHunor

Gyenge-Arany Hunor rámutatott: sajnos egyre kevesebb a nem magánkézben lévő vadvíz, ahol egy tapasztaltabb horgász nagy halakat zsákmányolhat. Szerinte például Kovászna és Hargita megyében még egy-két ilyen hely van csupán. Kiemelte, hogy természetesen annak is megvannak az előnyei, hogy a tavak magánkézben vannak, hiszen így rendben tartják, tisztítják őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.