MobilaDalin — kényelem Szászrégenből

Zilahi Imre 2020. szeptember 15., 12:17 utolsó módosítás: 2020. szeptember 15., 12:19

Titkon macskák vagyunk mind. Ez a felismerés akkor talált meg, amikor már a sokadik nemzetközi bútoripari szakvásáron design-újdonságokat kerestem. Székek, heverők, fotelek, kanapék és ágyak – amerre a szem ellát. Ha házon kívül nem is vagyunk túl finnyásak, otthon azonban mindannyian azt a legjobb, legkényelmesebb helyet keressük, ahol elheverve pihenhetünk. Az én esetemben ez a hely a termetes Britannia sarokkanapé, amit a Maros megyei MobilaDalin gyártott.

MobilaDalin — kényelem Szászrégenből
galéria
GALLA / A chesterfield stílusú kanapé a vásárlók új kedvence Fotó: MobilaDalin

A kétezres évek derekától ismerem a szászrégeni családi vállalkozást. Kezdetben a Róma tömörfa hintafotel – kis- és nagymamák kedvence –, meg a München név alatt forgalmazott kárpitozott éttermi szék voltak a cég legnépszerűbb termékei. (A mobiladalin.hu oldalon az itt említett bútorok mind szemügyre vehetők.)

NEW CHESTER / Ugyancsak a megunhatatlan angolszász stílus ihlette Fotó: MobilaDalin

A Toma Cotoi faipari mérnök által alapított vállalkozás akkor kezdett szakmai fórumokon elismerést és a vásárlók körében sikert aratni, amikor az alapító fia, Dan Cotoi vette magára a cégvezetés felelősségét. Dan első nagyobb dobása a tíz évvel ezelőtti trendekkel bátran szembeszálló Havanna félköríves fix kanapé volt, amit Mihai Grama dizájnerrel együtt terveztek. Bár apja fejcsóválva szemlélte a nonkonformista újításokat (akkoriban a hasábformájú, ággyá alakítható szürke kanapék korát éltük), mégsem szólt bele a rockerek dolgába. Mellékszálnak tűnhet, ám annál fontosabb adat: Dan és Mihai korábban egy bandában zenéltek, utóbbi a méltán népszerű Moon Museum énekese jelenleg is.

PANNÓNIA SZÉK / Keresd meg a honlapon a hasonlóan kárpitozott asztalt és kanapét is Fotó: MobilaDalin

A Havanna sikere után a fiúk ráéreztek arra, hogy a hazai vásárlók szomjaznak az egyszerre funkcionális és vagány bútorokra. Bár a cég főként a belföldi piacra összpontosított, egyre több export-megrendelés jelent meg, így a MobilaDalin rendszeres résztvevőjévé vált számos bel- és külföldi szakvásárnak.

GALLA / A ház dísze lesz, minden vendég itt akar majd ülni Fotó: MobilaDalin

A tömbházlakóknak nem javallott Monte Carlo kanapé feltűnést keltett kollázsmintás kárpitjával és óriási párnáival, a konvencionálisabb Párizs, Prága és Brüsszel sarokkanapék pedig megnyugtatta a kedélyeket: a régeniek igyekeznek minden igényt kielégíteni. Miután a bukovinai szövésmintával dekorált kanapé is jó fogadtatást kapott, Dan kalocsai mintával hímzett szériával lepte meg a nagyérdeműt. A Pannónia névre keresztelt szett kanapét, fotelt és (!) kárpitozott asztalt foglal magába.

FORM / Fotel az irodában vagy a nappaliban, szék az ebédlőben Fotó: MobilaDalin

Ekkor javasoltam a cégvezetőnek, próbáljon szerencsét Magyarországon. A budapesti Hungexpo csarnokaiban megrendezett Otthon Design szakvásáron a MobilaDalin már az első részvétel alkalmával nagy népszerűségnek örvendett, az újszerű design miatt a brand olyan sztárok otthonát bútorozhatta, mint Kulcsár Edina (Miss Hungary, 2014) és Ördög Nóra tévés műsorvezető. A magyar piacon idén februárban telepedett le véglegesen a szászrégeni bútorgyártó, amikor több mint félmillió eurós beruházással hozott létre egy igencsak nívós bemutató üzletet Budapest szívében, a Rákóczi út 68-as szám alatt.

HAVANNA / A cég első nagy dobása, ezzel vált ismertté a MobilaDalin név a hazai piacon Fotó: MobilaDalin

„Romániában mondhatni mindenütt jelen vagyunk saját boltok vagy viszonteladók révén. Kézenfekvő volt Magyarország irányába terjeszkedni, hiszen bútoraink jó fogadtatásban részesültek ott, és magyar kollégáink révén nincs nyelvi akadálya az üzletkötésnek. Jelek szerint termékeink formavilága egyaránt tetszik a fiataloknak és az idősebb korosztálynak, így derűsen nézünk a jövőbe” – mondta Dan Cotoi.

OXFORD / Elegáns, kényelmes, és a kárpitjából könnyen kimosható a vörösbor- vagy kávéfolt Fotó: MobilaDalin

Bár, akár a macskák, mi továbbra is a kényelmet keressük a MobilaDalin bútorait tesztelve (és ebben hiba nincs), a régeniek igazi erőssége a Mihai Grama által meghatározott formanyelv – szokatlan strukturális megoldások, apró részletek, amelyek az amúgy nagytestű kanapét is könnyedként láttatja. Ide sorolható a Flow kanapé is, szalagként hajlított karfáival. A legújabb sláger az ugyanazon családba tartozó Galla Chesterfield és a New Chester kanapék, amelyek legjobban sötét bársony-kárpittal mutatnak. Az angol klasszikus újraértelmezésekor nyilván megmaradtak a gombos behúzások, azonban bőr helyett mosható kárpit és elegáns fémkeret teszik a modern lakás kedvencévé ezeket a bútordarabokat.

(x)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.