Nehézkesen újjáéledő vendéglátás

Liget 2022. április 13., 10:01

A hamvaiból éled újra az erdélyi vendéglátás. Sok cég megszűnt, sok étterem bezárt, az újrakezdésnek azonban biztató jelei is vannak. A diákétkeztetéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kolozsvári Culina Nostra példája azt bizonyítja, hogy aki kitartott, arra ismét jó napok köszöntenek – olvashatják a Székelyhon napilap legfrissebb számának Erdélyi Gasztró mellékletében.

Nehézkesen újjáéledő vendéglátás
galéria
Megterített asztal egy rendezvényen. A mindenki által megszokott fogásokon túl újításra törekszenek Fotó: Makkay József

A kolozsvári gasztronómiai piacon az iskolai étkeztetésben és a rendezvényszervezésben egyaránt elismert cégként a Culina Nostra munkaközössége a legtöbb vendéglátóipari szolgáltatóhoz hasonlóan megszenvedte az elmúlt két esztendő koronavírus-járványát. A kolozsvári vállalkozás legalább egy éven keresztül vergődött a hullámvölgy mélyén:

a 36 alkalmazottból mindössze kilencet tarthattak meg, de nekik sem volt folyamatosan munkájuk.

Nemcsak az online oktatásba került diákok hiányoztak a ,,célközönségből”, hanem a korábbi szép számú rendezvény – állófogadások, esküvők, céges rendezvények vagy csupán a 10- 15 személy által megrendelt születésnapi ételfelszolgálás – elmaradása is lehetetlen anyagi helyzetbe taszította a céget. A mentőövet végül az európai uniós pályázatként elnyert 90 ezer eurós gyorssegély jelentette, ami életet lehelt a bevételek nélkül maradt cateringes cégbe.

Szállításra váró ételek. A friss menü pár perc alatt eljut a környékbeli iskolákb Fotó: Makkay József

A kolozsvári vendéglátóipari vállalat vezetője, Balázs András elismeri, ha nem sikerült volna lehívni az uniós támogatást, nehéz megmondani, miként élték volna túl a pandémia legnehezebb időszakát. A kolozsvári magyar vállalkozás a szerencsés cégek közé tartozik, hiszen az uniós segélyre pályázó vendéglátóipari egységek töredékének jutott pénz, sok vállalkozó pályázatát elutasították. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap legfrissebb számának Erdélyi Gasztró mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.