Öltözködési praktikák kismamáknak

Iszlai Katalin 2022. július 22., 18:18 utolsó módosítás: 2022. július 22., 18:20

Várandósan sok nőnek okoz fejtörést a megfelelő ruhadarabok megtalálása, amelyek egyszerre kényelmesek és nőiesek. Noha a plusz kilók miatt könnyű elbizonytalanodni, nem szabad elfelejteni, hogy kismamaként is csinosak vagyunk, ezért semmit nem kell eltakarni, sőt. A kikerekedett pocaknak hála bátran viselhetünk olyan testre simuló fazonokat is, amelyeket azelőtt nem mertünk felvenni.

Öltözködési praktikák kismamáknak
galéria
Nem kell rejtegetni a domborodó pocakot Fotó: 123RF

A várandósság bizony új formákat rajzol alakunkra, ami az elején szokatlan. „Lehet, hihetetlennek tűnik, de vannak ám előnyei is ennek az átalakulásnak. Nagy általánosságban a lényeg itt is az lenne, mint minden más esetben, amikor az alkatunk számára megfelelő ruhát keresünk: kiemelni a nőies formákat, megőrizni a testünk arányait, ami pedig a legfontosabb alapszabály, mosolyogjunk nagyon sokat, mert az életünk egy varázslatos időszakához érkeztünk” – hívta fel a figyelmet Oláh Ildikó divatszakember.

Ajánlott darabok

Hozzátette: a megfelelő ruhadarabok kiválasztásakor hasznos kissé utánajárni, hogy mit viselnek az életük ezen szakaszában a hölgyek, már csak azért is, hogy szokja a szemünk a fazonokat, lássuk, minek hogyan kell egy állnia egy kismamán. Ez nem is olyan egyértelmű, mint gondolnánk, hiszen a szemünk megszokta a saját tükörképünket, tudjuk, hogyan kell „megszokott esetben” kinéznünk, így vásárláskor a próbafülkében a szemünk ezt a képet keresi majd, ehhez hasonlót szeretne látni. A topok, felsők esetén a legjobb, ha legalább csípőig érnek, és előnyösek az oldalt sötét sávval kiegészített szabások, amelyek optikailag egyenesebbnek mutatnak.

Fontos megjegyezni, hogy nem baj, ha domborodik a pocak, sőt! Igazán nőies, szóval ne válasszunk nagyon bő felsőket, viszont egy hangsúlyosabb, alkatunkhoz illő kivágás (kerek, V) igazán csinossá tehet.

A tunika az egyik legpraktikusabb viselet, csinos, de közben ápol és eltakar. A combközépig érő hosszított felsők pedig még csinosabbak, ha mell alatt egy öv is van, ez a ruha saját anyagából is lehet, de semmiképp se legyen nagyon vastag. A bolerók a 2000-es évek óta a szekrény mélyére kerültek, ezek a mell alá/hasunkig érő darabok viszont kismama viselethez megfelelő választások lehetnek. A poncsó szintén olyan, amit lehet máskor nem viselnénk, viszont nagyon praktikus a nagy pocakkal, könnyen bele lehet bújni és melegen tart.

Nadrágok esetében a túl bő darabokban nagyobbnak fogunk látszani, mint amilyenek valójában vagyunk. Nem szabad két számmal nagyobb ruhákban eltüntetni a domborulatokat és egyúttal a teljes alakunkat is, szóval bátran válasszunk skinny és egyenes szárú fazont, ha ezek megfelelően rugalmas anyagból készültek. Kaphatók ugyanakkor olyan egyenes fazonú nadrágok is, amelyek derekuknál egy rugalmas anyaggal vannak magasítva, ez nagyobb pocakkal igazán kényelmes választás. Valójában elengedhetetlen egy kismamanadrág beszerzése, ezeket ugyanis úgy tervezték, hogy mindkét oldalon állítható öv található rajtuk, ezzel teljesen kibővíthető a nadrág a pocak növekedése függvényében. Nyáron kötelező darab továbbá a maxiruha, ebből a korábban viselt darabokat is bátran használhatjuk. Az A-vonal a legelőnyösebb itt is, felvehetünk hozzá kiegészítőként egy laza kardigánt vagy farmerdzsekit.

Bátran mutassuk meg

„Említettem, hogy van jó oldala is a kikerekedett pocaknak: bátran viselhetünk olyan testre simuló fazonokat, amelyeket azelőtt nem mertünk felvenni.

A terhesség az egyik legnőiesebb dolog a világon, bátran mutassuk meg. A terhesség első hónapjaiban, mikor nem egyértelműek a domborulatok, inkább picit lazább fazonokat viseljünk, a 13-14. héttől viszont jöhetnek a rugalmas, könnyed, szűkebb fazonú ruhák.

Arra azonban figyeljünk oda, hogy semmiképp se szorítsanak, hiszen elég diszkomfort érzést okozó faktor van jelen amúgy is a testünkben. Emeljük ki hasunkat masnival vagy övvel, mell vagy pocak alatt” – részletezte a szakember.

Arra is kitért, hogy noha általánosságban az a szabály, hogy kerüljük a nagyon szűk darabokat, egy kivétel azért van. A jó tartást nyújtó melltartó viselésével megelőzhető a keblek túlzott igénybevétele, vagyis a kötőszövetek túlnyúlása. Szerezzünk be egy kismama melltartót még a várandósság kezdetén, aztán később még egyet, nagyjából 20 hét múlva, attól függően, hogy mennyit nőtt a mellméretünk. Általában 300-500 grammal nő a mellek súlya, így fontos a megfelelő fazon, sokan nem is tudják, hogy léteznek speciális melltartók erre az időszakra, ezért egy néhány számmal nagyobb, átlagos melltartót vásárolnak. Ez azonban nem megfelelő a várandósság idején.

Semmit nem kell eltakarni

Oláh Ildikó mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a színek segítenek ebben a gyönyörű, de olykor megterhelő időszakban. Ha olyan színt viselünk, ami jól áll, az fiatalító hatással van a bőrünkre, és a szemünk csillogó lesz tőle, nem számít, hogy milyen fáradtak vagyunk valójában.

Előfordul, hogy terhesség alatt a bőrünk színe változik, vagy előjöhet például a kipirulás, akkor a hideg színek segíthetnek semlegesíteni az arcpírt.

A lábbelik esetében arra érdemes odafigyelni, hogy a terhesség előrehaladtával máshová kerül a súlypontunk, épp ezért ha nem szeretnénk két vékony pálcán egyensúlyozni, kerüljük a tűsarkút.

Ha viszont mégis szeretjük a magassarkúkat, a telített talpú cipők viselete kompromisszum lehet, viszont azt is inkább rövidebb ideig. Gondoljunk arra, hogy egy nagyobb hátizsákkal milyen cipőt szerettünk a legjobban viselni mondjuk fesztiválszezonban: nem teljesen laposat, olyat, aminek a talpa enyhén kipárnázott, hogy segítse a tartást, és az sem árt, ha a bokát is alaposan megtámasztja. Őszi, téli szezonban nagyon fontos, hogy elég meleg legyen a cipőnk, várandósan ugyanis a felfázás dupla veszéllyel járhat.

„Összefoglalva azt a legfontosabb megjegyezni, hogy várandósan is csinosak vagyunk. Semmit nem kell eltakarni, de kötelező olyan fazont viselni, amelyben jó a közérzetünk, és szépnek érezzük magunkat, ez minden szabály fölött áll.

Emellett egy jó helyre felhelyezett öv, megfelelő színű sál, kiemelt dekoltázs, vállak, egy megfelelő szabású nadrág, cicanadrág, mell alatt megkötött tunika olyan nőiessé tehet, hogy biztosan sugárzó arccal lépünk majd ki a lakásból. Plusz egy tipp: egy kis smink meg tudja koronázni az összhatást, hogy frissnek és sugárzónak hassunk a legsötétebb napokon is” – zárta Oláh Ildikó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.