Pazarlásmentes november: öltözködési szokásaink kerülnek előtérbe egy kihíváson

Farkas Orsolya 2023. november 08., 17:14 utolsó módosítás: 2023. november 08., 22:31

A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda ebben a hónapban arra buzdítja a lakókat, hogy a nyári ruhák télire való váltásakor szortírozzanak, nézzék meg, hogy mi az, ami fölöslegesen áll a szekrényben, és tartózkodjanak a ruhák, cipők és kiegészítők indokolatlan vásárlásától. A tavalyi kihíváshoz hasonlóan a megunt darabokat egy rögtönzött turkáló formájában csereberélhetik ki egymás között a résztvevők.

Pazarlásmentes november: öltözködési szokásaink kerülnek előtérbe egy kihíváson
galéria
Nézzük át a ruhatárunkat, ne vásároljunk fölöslegesen új darabokat – szorgalmazzák az ifjúsági iroda novemberi kezdeményezésében Fotó: Pixabay

Kicsivel több, mint egy éve indul el az effAct nevű önkormányzati kezdeményezés Sepsiszentgyörgyön. Rendszerint törekednek az aktuális időszaknak megfelelő kihívásokkal érkezni, évente 12 alkalommal. Szeptember a mobilitás hónapja volt, ebben a periódusban tértek vissza a tanulók az iskolákba, a szülők pedig a volánhoz. Ekkor arra kérték Sepsiszentgyörgy lakosait, hogy

kizárólag megkerülhetetlen esetekben üljenek autóba, amennyiben lehet, válasszák a gyaloglást, kerékpározást, rollerezést, ezzel figyelve az egészségükre és a város forgalmának tehermentesítésére.

Októberben a vásárlási szokások állandó problémájára figyelmeztettek, arra ösztönözték a lakosokat, hogy előre meghatározott lista alapján menjenek bevásárolni, azt vegyék csupán meg, amire valóban szükségük van, mindezt a lehető legkevesebb csomagolóanyag felhasználásával.

Novemberben az öltözködési szokásokon van a hangsúly, a mennyiség helyett a minőség figyelembevételére hívják fel a figyelmet. „Egy „ad hoc turkálót” rendezünk be az irodában, és ami marad, azt a rászorulóknak adományozzuk” – ismertette Ferencz Júlia, az effAct csapatának tagja, aki szerint

tavaly is népszerű volt a csere-bere program, a visszajelzések alapján egyre többen kezdenek el érdeklődni a környezettudatosság iránt.

Decemberben az ünnepekre való tekintettel az élelmiszerek túlvásárlása ellen fog indulni kihívás, a cél az lesz, hogy a karácsonyi és szilveszteri menük maradékai ne landoljanak a kukákban.

Nem csak kihívásokat, hanem eseményeket is szervez az iroda, ezek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Tavaly a The Taste of no Waste nevű közös főzős-sütős programot kedvelték leginkább, melynek során

a közösen elkészített menüt helyi alapanyagokból állították össze, és igyekeztek a folyamat során minél kevesebb hulladékot termelni.

Idén a Tega Rt-vel való közös együttműködéseik is eredményesek voltak, például a Hulladékból alkotunk elnevezésű eseményük. A Föld Szinttel közösen dolgozva kidobott televíziókból, képernyőkből készítették el a SIMPLICITY feliratot, amely olyan várost jelöl, ahol az egyszerű, pazarlásmentes életvitelt támogatják.

Idén az új kormányrendelet miatt nem szervezhetnek már hasonló rendezvényeket, de remélik, hogy jövőre érdekesebbnél érdekesebb programokba vonhatják majd be a közösséget.

Az Ifjúsági Iroda időről időre közzéteszi legújabb kezdeményezéseit a Facebook-oldalán, valamint az általuk létrehozott effAct nevű csoportba is szívesen várnak mindenkit, aki törekedne egy környezettudatosabb, egészségesebb életmód elsajátítására.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.