Sáj-sziget: egy falatnyi csángó múlt

D. Balázs Ildikó 2022. augusztus 26., 20:43

Ha a Sájpatakán felfelé elindulunk, előbb-utóbb Sáj-szigetén kötünk ki, és az elénk táruló látványból tudni fogjuk, hogy megérkeztünk. A gondosan bekerített udvaron ott pompázik a hagyományos, tornácos gyimesi parasztház, mellette büszkén áll egy rönkházra hajazó épület, mely a helybéli és székelyföldi ezermesterek ügyességének ékköve. Mindkét épület a közösséget szolgálja – hangsúlyozza ki Antal Tibor, amikor büszkén körbevezet.

Sáj-sziget: egy falatnyi csángó múlt
galéria
Bár lebontani akarták, végül felújították a régi lakóházat Fotó: Veres Nándor

Ma már a Gyimesekben is egyre inkább ritkaságszámba megy a hagyományos, gyimesi parasztház, s hogy ne csak tájházakban vehessük szemügyre a régi paraszti kultúrát megörökítő, a mindennapi életet szolgáló eszközöket, az Antal család

egy több mint százéves régi házat épített fel eredeti formájába, és rendezte be hagyományosan. Személyes tárgyak, emlékek, történetek keltik életre a gyimesi felmenők szellemiségét.

A Tatros ölelésében

„Itt folyik a Sáj pataka, odafent van a Sáj-hegy, s ezt azért neveztük el szigetnek, mert ezt a parcellát körbeöleli a Tatros folyó. Régi vágyam volt, hogy egy olyan, kultúrcsűrszerű közösségi házat létrehozzak, amely otthonául szolgálna, biztos helyszíne lenne annak az értéknek, amit mi még itt képviselünk.

Végigmegy az ember a Gyimesek völgyén, s lassan nincs csángó tulajdonban lévő gyimesi ház, oda jutunk, hogy a tájházban nézhetjük meg, hogy éltek a régiek. Lokálpatriótaként ez nekem nagyon fáj.

Megvettük ezt a területet, rajta állt egy régi ház romosan, hiszen régóta nem lakták. Régi gyimesi ház volt, de az 50-es 60-as évek stílusában beépítették, modernizálták. Teljesen le akartuk bontani, ám amikor munkához láttunk, akkor derült ki, hogy ez tulajdonképpen egy százévesnél is idősebb házikó. Nem bontottuk le, hanem felújítottuk, eredeti formájába visszaállítottuk. Pontosan a pandémia idején dolgoztunk vele, kicsit meg is ijedtünk, hogy mi lesz ebből, be tudjuk-e fejezni” – magyarázza vendéglátónk.

Antal Tibor és az egykori tulajdonosok emléke Fotó: Veres Nándor

A külsőleg is a gyimesi építkezési stílust követő ház tornácán muskátlik pompáznak, Antal Tibor pedig büszkén invitál be, hogy szétnézzünk.„Húsvétkor itt tojásfestést szerveztünk, de helyet adunk rózsafüzér-társulatoknak is. Tölti a lelkemet, amikor itt vagyunk, örvendek neki. Itt mindjárt sokkal jobban érezzük magunkat mint odahaza. Nemrég voltak itt budapesti zenészbarátaim, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy itt lakjanak” – büszkélkedik.

Rudilepedő, kendőszeg

A házban két szoba van fürdőszobával, nyilván ez utóbbi a mai életforma elvárásaihoz igazodik, de tömör fából készült berendezésével ízlésesen illeszkedik a környezetbe. „Itt minden úgy van berendezve, ahogyan régen is volt. Van olyan használati eszköz, amit megvásároltunk, mást adtak jó szívvel, de sok olyan van, ami a mi tulajdonunk volt. Modernizáltuk egy kicsit, s létrehoztunk benne egy fürdőszobát, hogy a mai követelményeknek is feleljen meg. Ezt az ágyat is úgy készíttettük el, hogy tudjuk felbillenteni, mert akkor nagyobb lesz a tér is, de ugyanakkor szekrényként szolgál. Ez a kályha a nagyanyámé volt, Gyimesbükkből hoztuk fel, erősen finom túrós puliszkákat tudunk főzni rajta, de sokszor pityókát perecelünk. Régi csángó ételek, s mi nagyon szeretjük” – lelkendezik Tibor.

Ott sorakozik a magasban a rudilepedőn egymás mellett a gyimesi viselet egy-egy elengedhetetlen darabja Fotó: Veres Nándor

A gerendákat kicserélték, hozzájuk van erősítve az ágy fölött a rudilepedő, amelyre hajdanán ruhaféléket aggattak. Régi darab – jegyzi meg –, ő is nehezen bukkant rá. Ott sorakozik a magasban a rudilepedőn egymás mellett a gyimesi viselet egy-egy elengedhetetlen darabja: egy kézzel hímzett csángós női ing, kendő, négyzet alakú szőttes, azaz a katrinca, hímes gyapjúöv, azaz a bernyóc, férfi vászonnadrág, de ott van a szőttes tarisznya, a hímes törölköző.

Egy sosem látott nagyapa fényképe és a kéményben rejtegetett országzászló Fotó: Veres Nándor

Az ablak mellett a sarokban a falra erősített egyszerű fakendőszeg látható, rajta a mindennapokban használatos konyhai eszközökkel.
Itt majdnem mindennek története van, közülük sokhoz szoros érzelmi szálak fűzik Antalékat. A szoba sarkában felállított fateknő Tibor anyai nagymamája emlékét őrzi, a régi rádiót hajdanán még nagyapja hallgatta, de ott áll az édesapja katonaládája is.

Egy sosem látott nagyapa emléke

De mindennél jobban a házigazda talán egy megkopott fényképhez ragaszkodik a leginkább. Egy nagyapa fényképe, akit sosem ismert, de akinek alakja, szellemisége mai napig élesen él a családi történetekben.

A belső szobában Tibor nagymamájának a bútora csalogat vissza a múltba Fotó: Veres Nándor

„Az én nagyapám három gyermeket hagyott itthon, egészen a Somogy megyei Nemesdéd faluig tartotta bajtársaival a frontot, és ott esett el huszonnégy évesen, ott védte a hazát. Édesapám, aki túl kicsi volt, és nem ismerhette az apját, féltve őrizte a halálesetet tanúsító igazolást. A nővérem 1990-ben felkereste Nemesdédet, megtalálták a sírt, amelyen akkor csak annyi állt: Aki a hazáért halt meg. Mára már a neve is felkerült a sírkőre, emlékművet állított neki a falucska. Ennyi maradt meg róla, ez a fénykép” – eleveníti fel a hősként tisztelt nagyapa emlékét Tibor.

Mellette egy országzászló, melynek – mint kiderül – szintén érdekes története van.

„Éveken keresztül, gondosan becsomagolva egy kéményben volt elrejtve. Amikor megvettük a területet és a házat, behozták a szomszédok, mondván, hogy itt lenne a legjobb helyen. Szép ereklye, amire mindannyian büszkék vagyunk”

– fűzi hozzá. A ház belső szobájában a nagymama régi otthona elevenedik meg, itt ugyanis az ő bútorai kaptak helyet.

A régi tulajdonosokra is gondoltak

Közben Tünde, Tibor felesége is csatlakozik hozzánk, azt már együtt mesélik, hogy a felújítás során legnagyobb meglepetésükre a ház néhai tulajdonosainak régi, viharvert fényképeire bukkantak, köztük többek között megtalálták az esküvői fényképüket, amelyen csángós ruhában álltak a kamera elé.

Ezt a fotót felhasználva állított az Antal házaspár méltó emléket a néhai tulajdonosoknak egykori házuk előtt.

„Volt két nagy fa a ház előtt, azt ők ültették ketten akkoriban, mi ki kellett vágjuk, mert a belsejük már ki volt korhadva. Az egyik fa törzsébe beleékeltük a kinagyított esküvői fényképet, ők így élnek tovább a házzal, az udvarral” – mesélik derűsen.

Fakendőszeg, rajta a mindennapokban használatos konyhai eszközökkel Fotó: Veres Nándor

A ház mögötti kemence egyelőre még rejtve marad az ide betérő szem elől, felújításra szorul – szabadkoznak Antalék –, de lelki szemeik előtt azért már ők is látják, amint hevül.

Közösségi ház kültéri színpaddal

És ha már minden szemügyre vettünk, minden történetet meghallgattunk, az ősökre emlékeztünk, átsétálunk a szomszédos, fából készült épületbe. Tágas közösségi tér fogad bennünket, kívánni sem kell ennél jobbat és többet például egy gyimesi táncházhoz. A falakat díszítő hangszerek – régiek és újak – pedig minduntalan arra emlékeztetnek, hogy itt a zenének fontos szerepe van. Tünde nagymamájának régi padja fölött a falon, férje, a népdalénekes, ének- és zenetanár Tibor régi és újabb hangszerei láthatóak. Ha kézbe vennék, megszólalnának, de mi a történetükkel beérjük.

Tágas tér, igényes munka Fotó: Veres Nándor

„A gardon egy régi portéka, 86 éves a bácsi, aki készítette, olyan boldog volt, hogy ide kikerült. A gyimesi hegedűt még Tímár Viktor bácsi készítette, s van citera is. Bár a Gyimesek völgyében nincs nagy múltja a citerázásnak, azért a régi öregek közül voltak, akik tudtak ezen a hangszeren játszani.

Szeretem, amikor tele van itt gyermekkel, hogy élvezik ezt a szabadságot, ami körülveszi őket. Kint van egy színpad, ami úgy van kialakítva, hogy akár szabadtéri előadásokat is tudunk tartani ”

– vezet körbe.

„Lesz itt még sok minden”

„A magyar államtól elnyert pályázati támogatással sikerült ezt a közösségi házként is funkcionáló épületet megvalósítani.

Itt minden a helyi és székelyföldi mesterek keze munkáját dicséri, nagy öröm volt, amikor pünkösd vasárnapján, a Nemzeti Összetartozás Napján használatba is vehettük a közösséggel együtt.

Olyan eső volt, hogy nem láttuk egymást, de hatalmas sikere volt a Republic nyitókoncertjének” – meséli ma is lelkesen Tibor. Sok időt töltenek az otthonuk közelében lévő közel egyhektáros telken a családdal, nagy örömüket lelik itt a munkában, s ha a szomszédok észreveszik, hogy megérkeztek, rövid időn belül valaki felteszi a kérdést, hogy szükség van-e segítségre.

Helyi és székelyföldi ezermesterek ügyességét dicséri a közösségi házként is funkcionáló épület Fotó: Veres Nándor

Kissé keserűen jegyi meg a beszélgetés során Tibor, hogy manapság a völgyben „sok lett a népművelő és a hagyományőrző, akik komoly jövedelemforrásként tekintenek erre az ágazatra, de maguktól kell rájöjjenek, hogy ez nem így van” . Mert a hagyományőrzésben szív van és szeretet.

„A helybéli gyermekek felzárkóztatása érdekében itt egész nyáron táborok voltak – román, magyar, matematika –, s engem ez nagy boldogsággal tölt el. Szeretik itt a fiatalok, szívesen jönnek, a délutánokat is szívesen eltöltik ebben a környezetben.

Azt szeretném, hogy élettel teljen meg az udvar, a házak, elképzeltük, hogy idős asszonyokat, gyimesi mesterembereket hívünk ide, akik megmutatnak egy-egy szakmát, ne adj Isten átadják a tudást. Partnerségben állunk a Magyar Nemzeti Művelődési Intézettel, közös projektjeink vannak a Petőfi 200 klub keretében, de együttműködünk a Magyarság Házával, a Márványkör Baráti Társasággal s nem utolsósorban a Válaszút Népművészeti Egyesülettel. Lesz itt még sok minden, lássuk mit ad a Babba Mária”.

Nagymama padja, fölötte régi és új hangszerek Fotó: Veres Nándor

Büszkén néz szét az udvaron, lelki szemei előtt látja, amint megremeg a padló is a helybéli táncegyüttes fürge táncosainak próbáján, emlékeiben a teret a Gyimesvölgye Férfikórus hangja tölti be, megtelik önfeledt gyermekzsivajjal, népi muzsikával, jókedvvel a hely.

Felkiáltójelként magaslik ki a környékbeli házak közül a Sáj-sziget két jellegzetes épületével, a régi gyimesi tornácos házzal és a közösségi faházzal. Egy olyan jövőbe vetett hitét mutatja a gyimesfelsőloki Antal családnak, ahol a gyimesi életérzést, a népi kultúra nem csak a tájházakban él.

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg augusztus 26-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport