Sült pisztráng vármezei módra

Liget 2021. november 10., 10:06 utolsó módosítás: 2021. november 10., 17:55

Szép időben, hétvégeken nehezen lehet helyet találni a vármezei halászcsárda asztalainál, ahova nem csupán a szomszédos tavakon pecázó horgászok térnek be ebédelni, hanem az erre kiránduló városi vendégek is. Ide kalauzolja el olvasóit a Székelyhon napilap legfrissebb számának Erdélyi Gasztró melléklete.

Sült pisztráng vármezei módra
galéria
Horgászparadicsom a vármezei panzió mögötti birtokon Fotó: Kisréti Zsombor

Aki szeret halat enni és horgászni, annak ideális hely a Marosvásárhelytől 38, és Szovátától mintegy 20 kilométerre fekvő Vármező. A Felső-Nyárád mentén, festői környezetben található településen sok a hétvégi ház, ahova főleg Marosvásárhelyről járnak ki pihenni az emberek.

A település igazi vonzereje azonban a Lokodi család által a két világháború között létrehozott pisztrángtenyészet és a kétezres évek végétől működő halászcsárda,

amely messze földről idecsalogatja a látogatókat. A pecázásnak azok is örülhetnek, akik nem erre készültek, hiszen pár lejért horgászbotot és csalit egyaránt lehet kapni a horgásztavaknál. A fő attrakció a szivárványos pisztráng: a telepen ebből a halfajtából van a legtöbb, ezt a legkönynyebb kifogni, hiszen az évente 50–60 tonnányi megtermelt pisztrángból – a horgászok legnagyobb örömére – legalább 10 tonna viszszakerül a horgásztavakba.

A vargabéles túrós-mazsolás tölteléke nagyon jóra sikeredett Fotó: Kisréti Zsombor

De nem csak pisztrángok ficánkolnak a panzió mögötti tágas birtok tavaiban: kárász, ponty, amur, csuka, süllő és harcsa is horogra kerül. Ez utóbbi halfajták más erdélyi tenyészetekből kerülnek a vármezei tavakba, hogy szép időben a telepet ellepő horgászok számára megfelelő halválaszték legyen. A kifogott halat lemérik, és meg lehet vásárolni.

A halászcsárda slágerfogása a ropogósra sült pisztráng Fotó: Kisréti Zsombor

A legkeresettebb fogás a 2009-ben nyílt halászcsárda sült pisztrángja, amellyel ebédidőben a legtöbb asztalon találkozni lehet. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap legfrissebb számának Erdélyi Gasztró mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.