Szakmát váltanak a vendéglátósok

Liget 2021. október 13., 10:34

Az elmúlt két esztendő keményen megviselte a romániai vendéglátást. Sok étterem bezárt, a vendéglátóiparban dolgozók közül pedig sokan szakmát váltottak. A Székelyhon napilap legfrissebb számának Erdélyi Gasztró mellékletében többek között a pandémia okozta gondok kerülnek terítékre.

Szakmát váltanak a vendéglátósok
galéria
A tordaszentlászlói étterem bejárata, előtérben a tágas terasszal Fotó: Makkay József

 A Ceaușescu-rendszerben a legjobb kolozsvári éttermekben főpincérként dolgozó Tamás Balha István az 1989 decemberi rendszerváltás után létrehozta Kolozs megye első magánvendéglőjét, a Tamás Bisztrót.

A bő harmincéves kalotaszegi vállalkozás életében is a legnehezebb időszak az utóbbi két covidos esztendő volt,

amikor minden lehetséges módon arra törekedtek, hogy legalább takaréklángon fenntarthassák a panzió és az étterem működését. A vendéglő belső helyiségeiből a tevékenység áttevődött a fedett teraszra, illetve amikor a félig zárt terasz használatával is gondok voltak, egyféle „télikertet” találtak ki tűzhelyekkel, ahova a hideg ellenére is jöttek vendégek.

Tamás Balha István szerint újra kell gondolni a vendéglátóipari szakképzést Fotó: Makkay József

A 70 százalékban kihasználható terasz ma is jól működik, a belső helyiségekbe azonban csak védettségi igazolással, az ülőhelyek felére tudnak vendéget fogadni. „A legnagyobb gond, hogy vendégeink tanácstalanok.

Az is fél, aki be van oltva, az oltatlanok pedig el sem indulnak.

Naponta felhívnak, hogy ki vagyunk-e nyitva, a sok telefonhívás ellenére azonban kevesen szánják rá magukat egy éttermi ebédre vagy vacsorára” – összegzi tapasztalatait a tordaszentlászlói üzletember. A családi vállalkozásként működő vendéglátóhely nagy előnye, hogy a munkatársak a család tagjaiból kerülnek ki, így a nehezebb időszakokat is könnyebb átvészelni. Tamás szerint jórészt azok az éttermek élték túl az elmúlt két esztendő kihívásait, ahol az ingatlan saját tulajdonban van, és a vállalkozó szakmabeli, tehát ért a vendéglátáshoz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.