Székelyföldre várják Kassai Lajost

Liget 2019. október 10., 16:07 utolsó módosítás: 2019. október 10., 16:25

Erdély első lovasíjász pályájának átadására készülnek Székelyföldön, a pályaavatási ceremónián pedig részt vesz Kassai Lajos magyar íjkészítő, lovasíjász mester.

Székelyruhás lovasíjászoktól veszi át a meghívót Kassai Lajos Fotó: Burista Zsófia

Aki látta a Lovasíjász című filmet, minden bizonnyal örülni fog az alábbi hírnek: október 19-én Székelyföldre látogat Kassai Lajos. A közismert magyarországi íjkészítő, lovasíjász versenyző a napokban vette át egy székelyföldi lovasíjász küldöttségtől a meghívót.

„A Kaposmérő melletti Kassai-völgybe kettős céllal utazott el a napokban kis küldöttségünk, amelynek tagja volt hét csíkszeredai, két sepsiszentgyörgyi, egy székelyudvarhelyi, két kolozsvári és hat marossárpataki lovasíjász. Egyrészt részt vettünk egy edzőtáboron, de fő célunk igazából az volt, hogy egy meghívót adjunk át Kassai Lajosnak, arra kérve őt, hogy személyesen vegye át az újonnan elkészült lovasíjász pályánkat.

Igaz ugyan, hogy mi jövő tavaszra terveztük a pályaavatót, de Kassai azt mondta, harminc éve vár arra, hogy Székelyföldön egy ilyen eseményre elhívják, így ő nem vár tavaszig, hanem most jön”

– mesélte portálunknak Lőrincz Rómeó, csíkszeredai lovasíjász. Tőle tudtuk meg, a szabályzat szerint Kassai Lajosnak személyesen kell átvennie a pályát ahhoz, hogy ez bekerüljön a nemzetközi lovasíjász pályák sorába. Az átvételnek pedig két feltétele van: egyrészt a pálya formailag teljes mértékben meg kell feleljen az előírásoknak, másrészt a hivatalos átvételi ceremónia egyik igen fontos mozzanata egy kilenc versenyzős lovasíjász verseny lebonyolítása.

Erdélyi küldöttség a Kaposmérő melletti Kassai-völgyben Fotó: Kassai Vanda

Erdély első lovasíjász pályája a Csíkszereda melletti Csibában, Lőrincz Rómeó birtokán készült el.

Az október 19-i pályaavató ünnepségen tehát az érdeklődők láthatnak lovasíjász versenyt és bemutatót, illetve lehetőség lesz Kassai Lajossal találkozni. A csíkszeredai lovasíjászokról korábban a Harcművészet és hagyományőrzés: lovasíjásza címmel írtunk.

Kassai Lajos, a lovasíjász

Kassai Lajos – íjkészítő mester – a modern kori lovasíjászat megteremtője a nyolcvanas évek közepétől íjkészítőként tevékenykedett, és eredményes versenyző volt a terepíjász szakágban. A nyolcvanas évek végén kidolgozta a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni először Magyarországon, majd Európában, az USA-ban és Kanadában. 2001-ben tapasztalatait a Lovasíjászat című könyvében foglalta össze, amely azóta négy kiadást ért meg, valamint megjelent angol, német, orosz fordításban is. Ő hozta létre a Kaposmérő melletti Kassai-völgyet. Jelenleg már tizennégy országban működik a Kassai-iskola alapján szerveződő lovasíjászat központ. Életéről és munkásságáról 2016-ban Kaszás Géza forgatott filmet A lovasíjász címmel. Kassai Lajos a 2014-es lovasíjász világbajnokság győztese, eddig öt Guinness Világrekordot állított fel. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni. 2011-ben a Testnevelési Egyetem elfogadta az által kidolgozott gyakorlati oktatást és elindította lovasíjász képzést, így a világon elsőként Magyarországon lehet lovasíjász tanári diplomát szerezni. (forrás: lovasijasz.hu, wikipedia)
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat