Szépségből szörnyeteget, avagy sminkmesterrel készülünk a halloweenpartira

Dávid Anna Júlia 2017. október 24., 15:00 utolsó módosítás: 2017. október 24., 20:01

Bár az ősi kelta, majd később angolszász nyelvterületen elterjedt pogány termésünnepi hagyományok történetét kevesen ismerik, környékünkön mégis egyre divatosabbak a halloweenpartik. Kovács Krisztina székelyudvarhelyi kozmetikus, smink-, tetováló- és maszkmestert kértük meg, legyen segítségünkre és mutassa meg, miként válhat bármely szépség egyetlen éjszakára rémisztővé.

Szépségből szörnyeteget, avagy sminkmesterrel készülünk a halloweenpartira
galéria
Kozmetikus, sminkmester tetthelyén vagyunk. Itt még semmi gyanús Fotó: Dávid Anna Júlia

Hozzánk körülbelül a kétezres években furakodtak be leginkább a hollywoodi filmeknek, népszerű tévésorozatoknak köszönhetően a halloween és a hozzá kapcsolódó bulik, szokások. Először nagyvárosokban honosodott meg a beöltözős buli, főként az egyetemisták körében, de angol nyelvórákhoz kötődő iskolai rendezvényekről is ismerheti a rendszerváltás utáni korosztály a mindenszentek napját, s idővel a vendéglátóipari egységek is úgy érezték, érdemes erre az ötletre építeni. Ahogy az áruházláncok a kisebb városokban is megtelepedtek, egyre elérhetőbbé váltak a dísztökök, a töklámpással dekorált szalvéták, boszorkánykalapok, egyéb jelmezek, édességek, s ma már az internetes rendelésnek köszönhetően szinte seperc alatt beszerezhető bármilyen halloweenhez kapcsolódó bulikellék.

Kovács Krisztina segít szörnyeteget alkotni. A sminkes is igazít néha Fotó: Dávid Anna Júlia

De lássuk, manapság mivel jelenhetünk meg egy tematikus gólyabálon vagy beöltőzős halloweenpartin. Az ötletek tárháza végtelen, de a lényeg ugye, hogy rémisztő legyen. Kovács Krisztina maszkmester segít.

Buliba a baleseti osztály helyett

Tűzvész, autóbaleset vagy egy rosszul flambírozott vacsora következménye is lehetett volna ez a precíz kézmozdulatokkal előállított maszk. Mivel Krisztina kedvesen fogad a szalon előtt, tükrös asztalán pedig a szépítkezéshez szükséges kellékek garmadát látjuk, érkezésünkkor semmi különösre nem számítottunk. Majd néhány poén és kacagás után előkerül egy kozmetikai kendő (aki otthon megpróbálná, vékony szalvétát is használhat) kevés bőrön is használható folyékony ragasztó és vatta. Miután a fél arcot eltakarta vele, a máskor szépítésre használt száj- és szemfestékek precíz egymásutánban kerülnek a szalvétára, míg átázik és a bőrt is befogja.

Először fekete, majd piros festék, aztán előkerül a fiókból egy kis művér.

Előkerül egy kis művér. Vajon mivel helyettesíthetjük? Fotó: Dávid Anna Júlia

(Mivel ez nem egy szokványos kelléke a mindennapi szépítkezésnek, megkérdeztem, mivel is helyettesíthetnénk. Krisztina valami jó vastagra főzött áfonya lekvárt javasolt.) Körülbelül 20 perc alatt sikerült a szépségből rémséget varázsolni. A kép magáért beszél, nemcsak barátainkat, hanem az ártószellemeket is lehet riogatni egy ilyen maszkkal.

Ez tényleg olyan, mintha a fél arca leégett volna Fotó: Dávid Anna Júlia

Krisztina elmesélte, hogy néhány éve, miután végzett Budapesten az akadémiával, fotózásokhoz, rendezvényeken sminkelt, s hogy gyakoroljon, otthon elkészített magának egy ehhez hasonló égési sérülést, ami olyan jól sikerült, gondolta, jó is lenne betenni portfóliójába. Nagybátyja fotós, így elhatározta, gyorsan belép a műhelyébe, s kér egy képet magáról. Teljesen természetesen vágott neki az útnak a külvárosból a központ felé, mikor észlelte, hogy az emberek értetlenül bámulják, de senki nem kérdezett semmit.

Nézzük csak meg még egyszer Fotó: Dávid Anna Júlia

Divatos zombilét

Kértem a szakértőt mutasson valamit, amit akár otthon is elkészíthet, akinek van egy kis kézügyessége.

„Hát, akkor legyen zombi”

– vágta rá gondolkodás nélkül. Alább a képen is látható, hogy ecsetekre, fültisztító pálcikára, egy világos és egy sötét alapozóra, az előbb már használt vérre, valamint fekete és fehér arcfestékre lesz szükség.

Íme a kellékek. Nem, nem nappali smink készül, hanem egy zombiarc Fotó: Dávid Anna Júlia

Bár az arcfestéket ma már áruházakban, hobbiboltokban is beszerezhetjük, olcsó alternatívaként popsikenőcsöt, fekete szemceruzát, esetleg szenet is használhatunk. Ezenkívül még szükség lehet lila, barna, zöld, kék és sárga szemfestékre is.

Hófehér kell legyen Fotó: Dávid Anna Júlia

A bőr letisztítása után a megvizezett ecsettel felvisszük a fehér festéket a teljes füleltre. Majd szemceruzával karikát rajzolunk a szemek köré, ezt elsatírozzuk, aztán az ecsettel óvatosan a barna, zöld, kék, sárga szemfesték felvitele következik. Vékonyan.

S nem árt a vér Fotó: Dávid Anna Júlia

Végül a művér, amit helyettesíthetünk piros temperával, lekvárral. Modellünk kacarászik, hiszen egy másik ecsettel igyekszik a sminkes hófehér fogakból romlottat varázsolni.

Egy otthon is elkészítehtő félelmetes zombi Fotó: Dávid Anna Júlia

Krisztina keze olyan gyorsan jár, szinte észrevétlen válik a modell életteli bőre sápadttá, majd hófehérré, fokozatosan szürkéssé, mintha csak a mozdulatokkal együtt elszállt volna minden, ami eleven.

Csak a mosoly miatt nem félünk Fotó: Dávid Anna Júlia

A vámpír díva

Korunk divatos médiasztárja, a tinifilmek és regények főhőse a szépséges, kegyetlen gyilkos, az idő múlásának tapasztalatával sújtott, ugyanakkor az örök fiatalság kegyelmével megajándékozott antihős, a vámpír. Mivel az utóbbi néhány évben modern kultusza alakult ki, még mindig szívesen bújnak a fiatalok hódító vámpírbőrbe.

Egy stílusos esti smink. Ki hinné, mi készül belőle Fotó: Dávid Anna Júlia

Ehhez egy csodálatos őszi színekből összeállított esti sminket készített a szakember. Ujjai közt cikáznak az ecsetek, határozott egyenes mozdulatokkal viszi fel a bordót, és a feketét az ajkakra, szemhéjra, ám előtte márványfehérre alapozta a felületet. Legvégül hosszú műszempillát helyezett el, a csábos pillantásokért.

Aztán egy kis vér, hiszen mégiscsak vérszívóval van dolgunk Fotó: Dávid Anna Júlia

És persze utolsó mozzanatként cseppent egy kis vért, hiszen mégiscsak egy vérszívót alkotott.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.