Találmány Kolozsvárról: mértani alakzatok mesélnek a színekről

Simon Virág 2020. február 24., 17:03 utolsó módosítás: 2020. február 24., 17:14

Festészeti tanfolyamára jelentkezett egy vak férfi, akinek nem tudta elmagyarázni a színeket, az árnyalatokat. Olvasni kezdett a vakokról, majd elhatározta, hogy megalkot számukra egy olyan útmutatót, ábécét, amely alapján a színekről tanulhatnak, megérthetik az árnyalatokat. A kolozsvári Tudor Scripor színábécéjét 2019-ben Genfben a feltalálók vetélkedőjén aranyéremmel díjazták, és márciustól minden romániai speciális iskolában tanítani fogják. Marosvásárhelyen elsőként a Szakura Sportklub sportolói ismerhették meg, ekkor kerestük fel őket.

Találmány Kolozsvárról: mértani alakzatok mesélnek a színekről
galéria
A Scripor-ábécével, egy új erdélyi találmánnyal ismerkedik a Szakura Sportklub gyengénlátó sportolója Fotó: Haáz Vince

A kolozsvári Tudor Scripor ikonfestőművész néhány évvel ezelőtt az Amerikai Egyesület Államok egyik egyetemén tartott festészeti tanfolyamot. Erre jelentkezett egy vak férfi is, de az előadó nem tudta eléggé elmagyarázni a színek jelentését, használatuk módját, az árnyalatok fontosságát és azokat a lehetőségeket, amelyekkel egy tájat, arcot, gondolatot  meg lehet jeleníteni a festővásznon.

„Nagyon bántott, hogy hiába próbálkoztam különféle módszerekkel, a vak tanítványom nem értette, hogy mit is jelentenek a színek és azoknak különböző árnyalatai.

Miután hazajöttem, elolvastam mindent, amit lehetett a vakokról, és megtudtam, hogy ők is szoktak színeket álmodni, s hogy érzésekhez kötik a színeket. Például a pirosat a meleghez, a kéket a hideghez és így tovább. Elhatároztam, hogy kidolgozok számukra egy olyan módszert, egy olyan ábécét, amellyel jobban megismerhetik a színeket” – mesélte érdeklődésünkre a feltaláló.

Tudor és mérnökökből álló csapata hét évig dolgozott, amíg kidolgozta a Scripor-ábécét, amelyet 2019-ben Genfben a feltalálók találkozóján mutatott be a művészetek, kultúra és oktatás szakterület keretében, ahol első helyezett lett, és a német feltalálók által felajánlott különdíjat is megnyerte.

A látó kísérő segíti a tanulást, magyarázza a szimbólumokat Fotó: Haáz Vince

Míg a vakok számára kidolgozott Braille-ábécé hat pontot tartalmaz két párhuzamos sorban, a Scipor-ábécé tíz pontot tartalmaz három párhuzamos sorban, és minden szimbólumhoz tartozik egy tájékoztató pont is. Mint Tudor elmondta, a különböző színeket mértani formák alapján mutatja be:  például a piros kör alakú, a kék pedig négyszög. A piros, sárga, kék, narancssárga, barna, zöld és lila, valamint a fehér, fekete és szürke színeknek van külön mértani formája, a többi szín ezek kombinációja. Ha például a rózsaszínt akarja megismertetni az olvasóval, akkor ezt a piros és a fehér színt jelző forma egymás melletti feltüntetésével teszi meg.

Az árnyalatokat is hasonló módon jelzik, például a sötétzöldet a zöld és fekete szimbólum lerajzolásával. Ha egy szín élénkségét szeretnék hangsúlyozni, akkor ugyanazon szimbólum megduplázásával teszik ezt meg. A Scripor-ábécét csak színek olvasására lehet használni, de mivel csupán a tíz alapszín szimbólumát és azok kombinációjából származó lehetőségeket  kell megtanulni, azok is sikeresen használhatják, akik nem ismerik a Braille-ábécét, illetve elsajátíthatják nemcsak a gyengénlátók és vakok, hanem más szellemi sérüléssel született gyerekek, felnőttek is.

A tanfolyam helyszínén, speciális papírra, speciális géppel nyomtatják a szimbólumokat Fotó: Haáz Vince

Mint Tudor Scripor a Liget portálnak elmondta, azt szeretné, hogy az általa kidolgozott és szabadalmaztatott ábécé megtanulásával, alkalmazásával a vakok és gyengénlátók – de nem csak – teljesebb életet tudjanak élni. Hiszen ha megtanulják a néhány szimbólumot, közelebb kerülhetnek a képzőművészethez, a divathoz, akár saját ruhatárukat is osztályozhatják, és önállóan kiválaszthatják, hogy mit szeretnének viselni. Tudor és csapata tervezi, hogy egy-egy híres festményt Scripor-ábécével mutatnak be, de ruhákat is lehet ezekkel a szimbólumokkal feliratozni a vakok számára.

Csak az erős színeket
Fokozatosan veszíti el a látását Nagy-Bíró Ildikó, a Szakura Sportklub egyik sportolója, sok esetben már kísérőre van szüksége. A színek árnyalatait már nem látja, csak az erős színeket. Mit jelent számára ez a lehetőség? – kérdeztük. „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit is jelent a színábécé, és hogy mit fogunk ma tanulni itt. Három éve járok a Szakura Sportklubba, egy szuperjó közösség ez, ahol barátokra leltem, és sokkal bátrabb lettem a mindennapi életben is” – válaszolta.

A tavaly szabadalmaztatott Scipor-abécét márciustól tanítani fogják a romániai speciális igényű gyermekek iskolájában is, nemcsak azokban, ahol vakok vannak, hanem azokban is, ahol más,  szellemi sérült gyerekekkel foglalkoznak. Mint Tudor elmondta, a kolozsvári polgármesteri hivatal az okosváros program keretében is alkalmazni fogja, olyan térképeket fognak a Scripor-abécé segítségével kidolgozni, amely támasza lehet a vak és gyengénlátó turistáknak.

A feltaláló: Tudor Scripor Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen a Tudor Scripor által kidolgozott színábécét elsőként a Szakura Sportklub vak és gyengénlátó sportolói tanulhatják meg. Nekik azért fontos, hogy meg tudják különböztetni a különböző karateöveket, és önállóan fel tudjanak öltözni például a versenyek előtt. Nekik az ábécéről Alex Benchea beszélt, aki az első olyan román vak sportoló, aki feljutott a Kilimandzsáróra. Bevallása szerint gyorsan meg tudta tanulni a szimbólumokat, és úgy érezte, hogy minden színt jelző szimbólum egy érzést is közvetít.

„Eddig a pirost a meleggel kötöttem össze, de most a körrel is megteszem, és ezáltal is tanultam valamit, új tudással és új érzésekkel gyarapodtam.

Bizonyára nagy segítség lesz, ha ezek a színszimbólumok rajta lesznek a ruhákon, de útmutatót adnak például egy múzeumban is” – fogalmazott.

Adrian Beleantól, a sportklub vezetőjétől és edzőjétől megtudtuk, nagyon örvendenek, hogy a Scripor-ábécét elsőként ők ismerhetik meg, s biztosították az alkotót, hogy idén Moszkvában a fogyatékkal élők sportolók versenyén népszerűsíteni fogják a találmányát.

3 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.