Testalkattípusok: a nőiességet szimbolizáló alma

Iszlai Katalin 2021. június 09., 16:21

Női testalkattípusokat bemutató sorozatunk második részében az alma alkatot vizsgáljuk meg közelebbről. Szó lesz arról, mi alapján állapíthatjuk meg, ha ebbe a kategóriába tartozunk, melyek az erősségeink, és honnan érdemes elterelnünk a figyelmet, illetve milyen trükkökkel érhetjük el, hogy alakunk optikailag az ideálisnak tartott homokórának tűnjön.

Testalkattípusok: a nőiességet szimbolizáló alma
galéria
Hangsúlyozzuk, ami előnyös, és rejtsük el azt, amit nem sorolunk az erősségeink közé Fotó: Forrás: 123rf

Már az ősi almafajtákat is isteninek tekintették, a halhatatlanság, termékenység és a hatalom szimbólumaként tekintettek rájuk. Bár napjainkban az általános szépségideálokat népszerűsíti a nyugati társadalom, nem szabad elfelejteni, hogy a telt, kerek formákat tartja az emberiség ősi idők óta igazán nőiesnek. Sőt, napjainkban is több olyan kultúra létezik, ahol az alma alkatú hölgyeket tekintik a legvonzóbb típusnak – mutatott rá elöljáróban Oláh Ildikó divatszakember.

Mint hangsúlyozta, egy szabály létezik, ami minden testalkattípusra érvényes: hangsúlyozzuk, ami előnyös, és rejtsük el azt, amit nem sorolunk az erősségeink közé.

Ajánlott darabok

Az alma alkatra térve rámutatott a típus főbb jellemzőire. Az ebbe a kategóriába tartozó hölgyek esetében a has környéke, a derék és a törzs középső része a leghangsúlyosabb, miközben a csípő keskenyebb, így a derék nem rajzolódik ki egyértelműen. Szép és hangsúlyos dekoltázzsal rendelkeznek, viszont a vállak enyhén keskenyebbek, de határozott ívűek. Hízáskor a test középső részein látszanak meg a felszaladt kilogrammok, a has, a derék és a mellek tájékán.

Mivel a társadalom a korábbi cikkünkben bemutatott homokóra alkatot tartja ideálisnak, különböző trükkökkel tudjuk elérni, hogy az alma alkatú hölgyek alakja ilyennek tűnjön.

Ehhez előnyösek lehetnek az áthajtós ruhák és a V-kivágású felsőrészek, amelyek kiemelik a dekoltázst, ezekkel a fazonokkal ráadásul optikailag meg is nyújtjuk a felsőtestet. Ugyanezt kell tennünk a lábakkal is, így a térd fölött legtöbb tíz centiméterrel végződő szoknyák ajánlottak, hogy a lábakra és a csípőre tereljük a figyelmet. Az általánosan jellemző kisebb vagy laposabb fenék esetén farzsebes nadrágok javasoltak, de ezek ne legyenek nagyon lazák, a bő nadrágok csak tovább torzítják az alakot. Előnyös egy színt vagy egy szín két árnyalatát viselni, ebben magasabbnak, vékonyabbnak tűnik az alkatunk. Fontos továbbá, hogy a derékban, derék fölött enyhén karcsúsított szabású felsőket és kabátokat részesítsük előnyben, amelyek lehetőleg csípőig érnek, de mindenképp deréktól határozottan lejjebb végződnek.

A tiltólista

Vannak ugyanakkor szabályok arra vonatkozóan is, hogy mit érdemes elkerülni. Ezek közé tartoznak a szűk, rövid felsők, amelyek kiemelik a pocakot, vagy a túl bő, formátlan, fodros leplek, amelyek még nagyobbnak mutatnak. A testhezálló és szűk ruhák sem lesznek barátaink, de a puffos ujjú felsők, ruhák, a válltömés vagy a hangsúlyos vállú darabok is felejtősek, ezek ugyanis csak még nagyobbnak mutatják a felsőtestet. A nyakba akasztós felsők sem fognak jól állni nekünk, mert nagyobbnak mutatják a vállakat, ami nem szerencsés, ha a felsőtestünk alapból dominánsabb az összkép szempontjából. A túl szűk alsó részeket szintén kerüljük, ahogy a tökéletesen egyenes szabású nadrágokat és szoknyákat is, mert nagyítani fogják a felsőtestet.

„Sok alma alkatú hölgytől hallottam már, hogy elégedetlenek az alakjukkal. Azt tanácsolom számukra, hogy becsüljék meg a szép kerek formáikat, hisz ez kis odafigyeléssel nagyon vonzó lehet az erősebbik nem számára,

főként, hogy ezek a jellemvonások a tudatalattira is hatnak, hiszen a bőség és biztonság érzését sugallják évezredek óta. Végezetül azt se felejtsük el, hogy a legmegfelelőbben kiválasztott ruha is egy mosollyal lesz igazán sikeres” – emelte ki Oláh Ildikó.

Tippek dress code-ok szerint

Zárásként a szakember konkrét példákat is megnevezett arra vonatkozóan, mit viselhetnek az alma alkatúak a különböző dress code-ok függvényében. Black Tie előíráskor hosszú ruha, estélyi esetében a V-nyakú, vállakat takaró felsőrésszel ellátott, mell alatt összehúzott ruha a tökéletes választás, a szoknya viszont ne legyen teljesen egyenes, és kerüljük a nagy, puffos, hercegnő fazonú szoknyákat. Cocktail, semi formal esetén a térdig vagy térdünk alá érő koktélruha javasolt, itt is a V-nyak az előnyös, esetleg vastag pántos ruha, ami mell alatt vagy derék magasságban összehúzott fazonú. Diszkrét hangsúly mehet a csípő környékére, egy kisebb fodor vagy csipke kiegészítés is a megfelelő hatást érheti el.

Business standard esetén a klasszikus fekete, sötétkék és fehér/törtfehér javasolt általánosan, minták esetleg az ing felső része esetében ajánlottak. Deréktájon karcsúsított szabású, csípőig leérő vagy ennél hosszabb fazonú zakót viseljünk, egy enyhén loknis szoknyával (ez lehet magas derekú, de mindenképp legalább térdig érjen), vagy deréktájon lazább, semmiképp sem szűk nadrággal. Business casual és casual esetében bátrabban jöhetnek színek, minták, engedélyezett a különböző textúrák használata. A keresztben csíkos felsőket ajánlott elkerülni, ahogy a kerek nyakú szabást is, viszont a hosszában csíkos fazonok egy V kivágással előnyösek az alma testalkatú hölgyek számára. Inkább olyan testrészeken használjunk lehetőleg nagy mintákat, amelyeket ki szeretnénk emelni. Színhasználat terén pedig harsány színekből egyszerre csak egy árnyalatot viseljünk, megfelelő szabással.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.