Tokióba tűzön-vízen át: riporter-élmények az olimpián

Szász Cs. Emese 2021. augusztus 16., 18:48

Az első halasztott olimpia. Az első maszkos olimpia. Az első nézők nélküli ötkarikás játékok. Sok szempontból volt igazán rendhagyó a nemrég véget ért 32. Olimpiai Játékok, amelyen két erdélyi magyar újságíró, Kádár Zoltán és Szép Zoltán is részt vehetett. Bár számos viszontagság után juthattak el Tokióba, életre szóló élményekkel gazdagodtak: világklasszisokkal interjúztak, belekóstoltak a japán fegyelembe, miközben részesei lehettek számos olimpiai „drámának” is.

Tokióba tűzön-vízen át: riporter-élmények az olimpián
galéria
Kádár Zoltán és Szép Zoltán Tokióban. Életre szóló élményekkel tértek haza Fotó: Kádár Zoltán archívuma

A második tokiói olimpiai játékokat, mint köztudott, eredetileg egy évvel ezelőtt kellett volna megszervezni, de a koronavírus-járvány miatt ezt egy évvel elhalasztották. Sokáig még idén is kérdéses volt, lesz-e olimpia, s ha igen, milyen módon zajlik majd, de végül július 23. és augusztus 8. között mintegy 12 ezer sportolóval lezajlott az esemény, amelyről nem hiányzott a Marosvásárhelyi Rádió két sportújságírója, Kádár Zoltán és Szép Zoltán sem. A két tudósító „régi motoros” a nagy sportversenyeken is, a nyári olimpia azonban mindkettő számára a csúcs.

Édesapja emlékére ment Tokióba

Ha nem is éppen úgy, mint az élvonalbeli sportolók, de mindketten évek óta készültek a tokiói olimpiára. A marosvásárhelyi Kádár Zoltán egyrészt sportújságíró karrierje miatt tartotta fontosnak részt venni a játékokon, de személyes szállal is kötődik éppen a tokiói olimpiához. „Édesapám 1964-ben épp Tokióban tornászott az olimpián, s

amikor megtudtam nyolc-kilenc éve, hogy a japán fővárosban ismét olimpia lesz, elhatároztam, hogy én tűzön-vízen át ott leszek, ezzel is adózva édesapám emlékének.

Fiatalon, 48 éves korában hunyt el, én 18 éves voltam akkor. Tudtam, hogy ott kell lennem Tokióban az olimpián, ha kell önkéntesként, ha kell átúszom az óceánt, de ott leszek. Végül sportújságíróként ez lehetett az első nyári olimpiám” – meséli Kádár Zoltán, aki édesapja és az ötkarikás játékok emlékét a felkarján, egy tetováláson is őrzi.

Amikor 1964-es és a 2021-es olimpia összeér Fotó: Kádár Zoltán archívuma

Bár számos világverseny, paralimpia, téli olimpia van a háta mögött, a nyári olimpiára mégis évek óta lelkesen készül, végül a Román Rádiótársaság csapatában juthatott el. Mint mondja, tavaly lelombozta a hír, hogy halasztják a játékokat, idén is fokozottan figyelte, hogy alakul a szervezés, hogy megszervezik vagy sem, hogy mennyi a fertőzött Japánban, hogy előbb a külföldi nézőket tiltották ki, majd a helybélieket is, és végül üres lelátók előtt szervezték meg a világ legnagyobb sporteseményét. Ez azért rányomta a bélyegét az olimpiai hangulatra – véli Kádár, hozzátéve, a sportolók teljesítményét ez nem igazán befolyásolta, hiszen az elmúlt másfél évben hozzászoktak az üres lelátókhoz. Sok esetben éppen ők, az újságírók és a többi sportoló minősült át szurkolóvá egy-egy versenyszám alatt.

Nem volt káosz

Hasonlóan látja az olimpiai hangulatot a csíkszeredai Szép Zoltán is, aki amúgy már 2016-ban Rio de Janeiróban is részese lehetett egy nyári olimpiának. Összehasonlítva a kettőt úgy érzi, Japánban egyáltalán nem volt az a káosz, amit annak idején tapasztalt Brazíliában, a buszok menetrendjét, a programot is betartották a japánok, csak a távolságok voltak sokkal-sokkal nagyobbak, mint Rióban, sokszor több órát is kellett utazni egy másik helyszínre. „Ez annak köszönhető, hogy Japánban nem igazán épültek új sportlétesítmények, majdnem minden helyszín létezett már, most csak felújították.

Több épületet az 1964-es olimpián is használtak már, és a továbbiakban is használni fognak, nem áll majd üresen, mint ahogy Rióban most az olimpiai falu”

– magyarázza Szép Zoltán, aki szintén az üres lelátókat fájlalta leginkább az olimpiai játékokon.

Olimpia maszkban, üres lelátók előtt Fotó: Szép Zoltán

Főként amikor azt látta, hogy a szállodája mellett egy baseball-stadionban sorban álltak a szurkolók, hogy belépőt vásároljanak. „Egy középiskolai baseball-meccsen lehettek szurkolók, míg az olimpián nem. Ebből a szempontból nagyon más volt ez az olimpia. De a sport értéke igazából nem változott, ugyanúgy születtek világcsúcsok, voltak nagyon kimagasló teljesítmények. Ebben a tekintetben az olimpia az olimpia maradt” – fogalmazza meg Szép Zoltán.

A járvány árnyékában

Nem csak nézők tekintetében alakította a világjárvány a neves sporteseményt, nehéz volt eljutni is az olimpia helyszínére, hiába voltak beoltva az újságírók, már a repülőre is csak két negatív PCR-teszt után ülhettek fel, majd a tokiói reptéren is elvégeztek egyet. Aztán a megérkezésük után nyálmintás COVID-tesztet kellett elvégezzenek az első három nap, majd minden negyedik nap ismét, ezeknek az eredményét egy okostelefonos applikációra kellett feltölteni.

Mindemellett 14 napig úgynevezett „buborékban” éltek, vagyis csak hivatalos szálláshelyeken szálltak meg, hivatalos buszokkal és taxikkal közlekedtek, és csak a médiaközpontba vagy a sportesemények helyszínére mehettek.

A felkelő nap országából jó ideig csak buszból, taxiból láttak valamit. Emellett mindenütt kötelező volt a maszkviselet, csak a szállodai szobában és az étkezőben lehetett levetni, valamint műsorkészítés közben, mert a rádióban a maszk alatti hang ugye értékelhetetlen. A sportolókkal is egy szelfibot segítségével készültek az interjúk, hogy legyen meg a kötelező távolságtartás.

Kilátás Tokióra. Sokáig csak az ablakból vagy tömegközlekedési eszközökből látták a japán fővárost Fotó: Kádár Zoltán archívuma

Idén először – szintén a járványhelyzet miatt – a sportolók is, ha befejezték a versenyzést, 48 órán belül el kellett hagyják Tokiót – meséli Kádár Zoltán –, rámutat, ez azt jelentette, hogy egyre kevesebb volt a sportoló, és a záróünnepségen is jóval kevesebben voltak, mint általában.
Az ötkarikás játékok előtt sokszor arról szóltak a hírek, hogy a helyiek bizony azt szeretnék, hogy idén se legyen olimpia Japánban, a felmérések azt mutatták, hogy ellenségként tekintenek az olimpiára érkező idegenekre, és attól félnek, hogy behurcolják a koronavírust. A Marosvásárhelyi Rádió tudósítói azonban ebből semmit nem éreztek, sőt, ha valamit megjegyeznek a japánokról egy életre, az az, hogy mennyire mosolygósok, kedvesek, udvariasok.

„Mindent megköszönnek, mindenért elnézést kérnek, és ha segítséget kérsz valakitől, lehet, hogy nem tud segíteni, de addig megy a másik szervezőhöz, az a másik szervezőhöz, amíg valaki csak megoldást kap a problémádra”

– mutat rá Szép Zoltán. Hozzáteszi, a legfegyelmezettebb nép is a japán, ott, ha van egy szabály, azt senki sem kérdőjelezi meg, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nincs semmi értelme annak a szabálynak. „Volt egy gyerek, akinek nyolc órán keresztül az volt a feladata, hogy tartson egy táblát, és ő ezt nyolc órán keresztül mosolyogva csinálta” – mutat rá Kádár Zoltán is.

Hihetetlen és félelmetes a japán főváros

Az újságírók 14 nap után mehettek ki Tokióba szabadon, de akkor is azt tapasztalták, hogy az emberek kedvesek, senkin nem látszott, hogy terhére lenne ez az olimpia vagy az arra érkező külföldiek. Tokió amúgy igazán lenyűgözte az erdélyi magyar újságírókat, akik nem győztek csodálkozni azon, hogy milyen hihetetlen és közben félelmetes a japán főváros. „Háromemeletes autópályák, negyven-ötven emeletes felhőkarcolók, nyolcsávos utak, hihetetlen hidak.A háromszáz híd városának is tartják Tokiót, de szerintem annál is több lehet. Mindezek ellenére mégis élhető a közlekedés, tele van minden zöldövezettel, hatalmas parkokkal, fákkal. Nagyon élhetőnek tűnik a város, pedig hatalmas a futás, a munka utáni rohanás, a társadalmi élet minimálisra csökken” – sorolja tokiói benyomásait Kádár, aki azon csodálkozott talán a leginkább, hogy az egész városban sehol nem volt egy szemeteskuka, de szemét sem.

Kádár Zoltán és Szép Zoltán élőben is bejelentkezett Tokióból a Marosvásárhelyi Rádióban Fotó: Kádár Zoltán archívuma

„A japánok tudják, hogy az utcai szemételhordás drága, és emiatt minden szemetet hazavisznek. Nyilván nagy bevásárlóközpontban volt szelektív gyűjtő, nekünk is a médiaközpontban, de más nem volt, s három hét alatt két darab szemetet láttam, azt is valószínűleg véletlenül ejtették el” – teszi hozzá a marosvásárhelyi újságíró.

A nevezetes szusibárban Fotó: Szép Zoltán archívuma

A két kalandvágyó újságírónak nem okozott gondot az étkezés sem, nem féltek a japán ételektől, sok mindent kipróbáltak, volt, amiről tudták, hogy mit esznek, máskor nem tudták. „Lehet, nem is baj ez” – mondja mosolyogva Szép Zoltán. Mivel sok ideig voltak a buborékban, nem is ehettek akárhol, sok előre csomagolt szusit, szárított halat, enyhén pácolt nyers halat próbáltak ki a boltból, de a médiaközpontban lévő japán étterem különlegességeitől sem féltek, Kádár szívesen emlékszik vissza az ott készült rámenleves ízére vagy a savanyú lazacra. Hozzáteszik, a médiaközpontban azért mindenféle nyugati ízvilágú ételt is lehetett kapni, hamburgert, pizzát, tésztaféléket, így aki félt a keleti ízvilágtól, az is jól tudott lakni. Ők azonban egyik nagy élményüknek éppen azt a szusibárt tartják, amelyet már Tokióba kikerülve látogathattak meg. „Kézzel készítették előttünk, hatféle halból, még a rizs is más volt” – magyarázza Kádár, és Szép Zoltán is ezt emeli ki, amikor gasztronómiai kalandjaikról esik szó.

Drámák, sírások

Az ötkarikás játékok persze leginkább a sportról szólnak. A Marosvásárhelyi Rádió két tudósítója ebből a szempontból is életre szóló élményeket szerzett. „Legnagyobb élményem volt élőben közvetíteni Ana Maria Popescu ezüstérmét, utána rögtön Szilágyi Áron aranyérmét, valamint Lőrincz Tamás arany- és Lőrincz Viktor ezüstérmét. De már az hatalmas élmény, hogy a világ legjobb játékosait, csapatait láthattam élőben” – sorolja Kádár Zoltán.

Cseh László úszó utolsó interjúja aktív sportolóként. Sporttörténelem Fotó: Szép Zoltán archívuma

Rámutat, az olimpiákon mindig vannak drámák, emberi történetek, sírások is, ezeknek is részesei tudtak lenni. „Vannak sportolók, akiknek nem jön össze, mint például Hosszú Katinkának, aki rendkívül csalódottan nyilatkozott. Ott van Ana Maria Popescu ezüstérme, aki három másodperccel a vége előtt ki tudott egyenlíteni, aztán hosszabbításban mégis veszített. A Lőrincz testvérek története: mindkettő döntőbe jutott, egymás után birkózhattak, míg Tamás megszerezte első nap az aranyérmet, Viktor második nap nem tudta megszerezni, és ezt rendkívül szomorúan élte meg. Vannak hatalmas sírások az olimpián. Ott van a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta esete, aki akár éremesélyes is lehetett volna úgy, hogy véletlenül csöppent be az olimpiára. Annak köszönhette a részvételt, hogy az észak-koreaiak visszaléptek, s ő volt az első tartalék. Őt rendkívül sokan bántották, hogy érdemtelenül került ki, és Kriszta meg akarta mutatni, hogy érmet szerez, s nem érdemtelenül van ott a legjobb birkózók között. Az első mérkőzésén le is győzte a magyar világbajnokot, aztán a bizonyítási vágy miatt túlpörgött, s hihetetlen fájdalommal élte meg, hogy kikapott” – avat be Kádár azokba a kulisszatitkokba, amelyek tényleg csak azoknak látszanak igazán, akik jelen lehetnek a történtek alatt.

A Szenszódzsi Tokió egyik legrégebbi és legnépszerűbb buddhista temploma. Szép Zoltán oda is eljutott Fotó: Szép Zoltán archívuma

Szép Zoltán nem is egy aranyra, hanem egy bronzéremre emlékszik vissza a legszívesebben, méghozzá Tóth Krisztián cselgáncsozó bronzérmére. „Egyrészt azért, mert az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy kimegyek erre, mert akkor úgy éreztem, hogy Tóth Krisztián aznap érmes lesz. Tóth Krisztián aznap megverte Japánt, és japán dzsúdóst megverni a japán dzsúdó szentélyében olimpián nem kis dolog. Én azt mondtam, ha valaki erre képes, az olimpiát fog nyerni. Láttam, ahogy Krisztián küzd, és ahogy akarja azt az érmet, aznap volt az édesapja születésnapja is. Ugyanakkor kevesen voltunk magyar újságírók, tudtam, hogy jó helyen vagyok, bármilyen eredmény születik, most lehetünk exkluzívak” – meséli Szép Zoltán. Hozzáteszi, szintén hatalmas élmény volt ott lenni Cseh László utolsó úszásán, és vele elkészíteni sportolóként az utolsó interjút. Érzelmileg egy nagyon felfokozott hangulatú történet volt az is, Zoltán úgy érzi, minden benne volt az úszásban, de az interjúban is, amelyet meghallgathattak aztán a Marosvásárhelyi Rádió hallgatói.

A nagy kiváltság

„Nagy dolog olimpiáról tudósítani, csakúgy, mint a sportolóknak, nekünk is ez a csúcs, négyévente szervezik meg, nehezebb eljutni, s mégis csak a világ legnagyobb sporteseménye, minden sportújságíró álma, hogy tudósíthasson az olimpiáról. Kiváltságos helyzet ez, nem csak jó érzés” – összegez a csíkszeredai újságíró, aki már készül Pekingbe, a 2022-es téli olimpiára, s reméli, 2024-ben Párizsban is ott lehet.

Emlékezős kézenállás az ötkarikás játékokon Fotó: Kádár Zoltán archívuma

Hasonló kiváltságnak érzi az ötkarikás játékokon való részvételt Kádár Zoltán is. Ugyanakkor elmondhatja, hogy eljutott nem csak abba városba, amelyben az édesapja tornázott az olimpián, de eljutott abba a terembe is, amelyikben versenyzett. „Megsimogattam a csarnok oldalát, mélyet szippantottam a levegőből, átnéztem a 64-es olimpia bajnokait, akikkel édesapám annak idején együtt tornászott a teremben. Óriási dolog, kimondani szinte lehetetlen. S ott a helyszínen főhajtás helyett kézállással emlékeztem. Igaz, hogy nem tudom olyan szépen, egy kézen megcsinálni, ahogy ő tudta, de azért büszke vagyok rá, hogy ötvenévesen még megy” – meséli mosolyogva.

Az 1964-es olimpián ezekkel a tornászokkal versenyzett Kádár Zoltán édesapja Fotó: Kádár Zoltán archívuma

A történet érdekessége pedig, hogy abban a tornacsarnokban, amely már kicsi lett a tornasportnak, most asztalitenisz-verseny volt, és éppen abban a teremben, ahol annak idején Kádár Antal tornázott 1964-ben, most egy másik marosvásárhelyi versenyző, Szőcs Bernadett pingpongozott, akivel Kádár Zoltán ott interjúzhatott. „Volt egy körkapcsolat ebben, s egy lelki táplálék mindez számomra.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport