Tulipán áruház: 45 év. Új idők, új kihívások (x)

D. Balázs Ildikó 2019. május 10., 10:00

1974. május 10-én minden bizonnyal nagy érdeklődésre tartott számot Csíkszeredában a Központi áruház megnyitása. Bár ez esetben az évek múlása a javára szolgált, a ma negyvenöt éves Tulipán áruház ugyanolyan fontossággal bír a megyeszékhely és a környező települések életében, mint korábban. 

Új idők, új szemlélet helyi kötődéssel, és egy biztos pont a város szívében: a ma 45 éves Tulipán áruház Fotó: Veres Nándor

Sokak emlékezetében még minden bizonnyal élénken él a „Central – Központi áruház” épületének hangulata, a falakat körbeölelő tulipános motívumokkal. Akkor egységes árubeszerzéssel, huszonnégy részleggel, egy nagy üzletként működött az áruház, mára ez teljesen megváltozott. Napjainkban több mint harminc üzlet kap benne helyet, egymás mellett férnek meg a kis székelyföldi vállalkozások és a népszerű világmárkák.

„A rendszerváltás után állami tulajdonban maradt az áruház, és akkor még maradt az egységes árubeszerzési koncepció is. 1997-ben privatizálták, és bár az akkori tulajdonosok továbbra is egységes kereskedelmi egységként működtették, azért már elkezdtek egy-két üzletet bérbe is adni. Az áruházat 2002-ben tőlük vásárolta meg Kurkó János György, és ekkor indult el egy nagyobb változást hozó új fejezet az áruház életében. Egyrészt maga az épület is átalakításokon esett át, másrészt teljes mértékben korszerűsítették a kereskedelmi koncepciót, azaz véget ért a korábbi, már nem hatékony egységes kereskedés, inkább különböző üzleteknek adták bérbe a felületeket” – eleveníti fel Szabó Csilla, aki 2003 tavasza óta látja el a Tulipán áruház ügyvezető igazgatói tisztségét. Merthogy nevet is változtatott az áruház, az egykori Central, illetve Központi 2002-ben kapta meg a Tulipán áruház nevet.

1974. május 10-én nyitották meg Csíkszeredában a Központi áruházat

„Mindamellett, hogy szükség van ismert nemzetközi üzlethálózatok jelenlétére, mivel számos terméket csak ezek az üzletek tudnak megfelelő színvonalon és árban kínálni, ilyen például a Drogerie Markt, a Tulipánnak az a sajátossága, hogy több ismert és elvárt márka, amelyet sokan szeretnek és keresnek, helyi, székelyföldi kereskedők üzleteiben lelhető fel.

Ennek egyebek közt az az előnye, hogy ők sokkal jobban felismerik a helyi igényeket, jobban tudnak alkalmazkodni azokhoz, egyszerre több helyről is tudnak többféle márkát behozni egy üzletbe.

Ilyen például a Pandora cipőüzlet, ahol gyakorlatilag több ismert márka is sorakozik a polcokon, vagy a Játékcentrum, amely a helyi igényeket követve magyarul beszélő játékokat, társasjátékokat hoz. Ez apróságnak tűnhet, de vásárlóinknak nagyon fontos, és ezt például egy országos hálózat nem tudja biztosítani. Arra is hangsúlyt fektetünk, hogy legyenek itt a nagy üzlethálózatok – Flanco, Drogerie Markt, Pepco –, de kiemelt helyet kapjanak a székelyföldi, helyi családi vállalkozások is, hiszen ez adja a Tulipán áruház egyediségét. Ugyanakkor fontos számunkra, hogy mindannyian figyeljenek a helyi jellegzetességekre, gondolok itt akár a kétnyelvű feliratozásra, termékkatalógusra, használati útmutatókra is” – magyarázza az ügyvezető igazgató.

Az áruház egységes árubeszerzéssel, huszonnégy részleggel, egy nagy üzletként működött a 2000-es évekig

Ahhoz, hogy a Tulipán áruház mára megújult üzletképpel várja a vásárlókat, rengeteg, kevésbé látványos háttérmunkára volt szükség. Egyrészt az évek során teljesen kicserélték az épületben a villanyhálózatot, korszerűsítették a fűtésrendszert és a biztonsági rendszert, légkondicionálót szereltek be, majd hozzáláttak a külső homlokzati felújításhoz, ami a tervek és remények szerint a közeljövőben befejeződik. Új idők, új szemlélet helyi kötődéssel, és egy biztos pont a város szívében: a ma 45 éves Tulipán áruház.

(x)

Hallgassa online rádióinkat