Tűvel és cérnával, na meg szívvel és lélekkel: Magda hóbortjai

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 15., 19:13 utolsó módosítás: 2022. szeptember 15., 19:19

Hímez, virágkötészettel foglalkozik, és nem mellesleg többéves külföldi tartózkodás után tért haza Székelyföldre. Életének ez utóbbi szelete is megér egy misét, mert nem sokan beszélnek azokról a nehézségekről, amelyek a hazaköltözés során fogadják. Boda Mária Magdolna avatott be hobbijába, életébe.

Tűvel és cérnával, na meg szívvel és lélekkel: Magda hóbortjai
galéria
Boda Mária Magdolna örömét leli a munkában Fotó: Boda Mária Magdolna személyes archívuma

Magdának sok hóbortja van – ezt magam is láttam, miután megismertem. De Magda hóbortjának most már külön oldala is van a legnagyobb közösségi portálon, így bárki megcsodálhatja, milyen jópofa kis, hímzett fali képeiket készít. „Rengeteg sok mindent kipróbáltam: festettem, horgoltam, épp, hogy autószerelő nem voltam, de ez áll hozzám a legközelebb. Számomra öröm ezt csinálni. Úgy gondolom, hogy ami megrajzolható, az ki is hímezhető” – mondja jókedélyűen Boda Mária Magdolna.

„Befűztem a cérnát a tűbe, és munkához láttam”

Nevet, amikor a hímzett fali képekről kérdezem. Nem, nem tanulta senkitől, nem a nagymamájától leste el az apró mozdulatokat, és nem, nem évek óta űzi ezt a hobbit. Nagyon friss. Két hónappal ezelőtt befűzte a cérnát a tűbe és munkához látott.

„Nagyon megtetszett valami a külföldi virágpiacról, szerettem volna megvenni, hogy az üzletünkben értékesítsük, de olyan horribilis ára volt, hogy annyiért sem lehetett volna eladni, amennyiért megvettem volna. Ez úgy egy évvel ezelőtt volt, én le is mondtam a vásárlásról, de csak kívántam, s gondoltam, megpróbálom megcsinálni. Lerajzoltam, befűztem a cérnát a tűbe, s kivarrtam. Előtte kicsit az internetről inspirálódtam, hogy hogyan kell öltögetni, mert én sem nagymamámat, sem ismerősömet nem láttam hímezni soha. Az első próbálkozás sikerült, és olyan nagy öröm, elégedettség töltött el, hogy azt mondtam, megpróbálok valami mást is. Az is sikerült.

Én nem akartam megmutatni senkinek, de Mónika, a nővérem volt az, aki azt mondta, ezeket meg kell mutatni a világnak, mert nagyon szépek. S így született meg az oldalam, amely az első naptól hozta az elismerő szavakat. Nem hittem el, hogy ez velem történik. Most sem hiszem. Túl gyors, túl hamar, túl sok” – meséli Magda.

Faliképek tűvel és cérnával

Falra is függeszthető, de asztali díszként is használható fali képekről van szó, többségükben a hímzéseket kombinálja száraz virágokkal, fával, izlandi zuzmóval. Ezzel pedig – jegyzi meg –

az volt a célja, hogy a hímzett asztali, fali díszek világát kicsit modernizálja, hogy ne egy szekrény aljába kerüljenek.

Alakítja a mai világhoz – mondja –, s fel is figyeltek rá, hiszen mind a hagyományos, mint a modern lakásoknak is lehet díszítő eleme. „Kézimunka, csak természetes anyagokat használok, nincs benne semmi mű. Az izlandi zuzmó nem a miénk, de ettől eltekintve nagyon tetszik az embereknek” – magyarázza. Őt tükrözi az oldal neve is – nevet nagyot – , mert nagyon hóbortos. 

Az volt a célja, hogy a hímzett asztali, fali díszek világát kicsit modernizálja, hogy ne egy szekrény aljába kerüljenek Fotó: Boda Mária Magdolna személyes archívuma

Külföldről haza

Gyergyószentmiklósi kis virágüzletében ül és mesél, számára most itt van a világ közepe, noha megjárta magát ő már a nagyvilágban. Tizenhat évet élt német földön, ebből nyolc-kilenc évet Ausztriában. Itt szeretett bele a virágkötészetbe – meséli –, s öt évvel ezelőtt tulajdonképpen a nővére biztatására tért haza. Nem volt könnyű meghozni a döntést, s a hazatérés után alkalmazkodni az itthoni környezethez.

Magda és nővére, Mónika Fotó: Boda Mária Magdolna személyes archívuma

„Sok sírással, sok elvonulással, magamba zártsággal járt, de most már úgy érzem, kezdem megtalálni a helyem. A kilátástalanság volt a legnehezebb, hogy nem tudsz egy hétre előre tervezni. Odakint szigorú volt a rendszer, de működött, tudtad, hogy mihez tartsd magad, mire vagy képes.

Itt valahogy az emberek is másként gondolkoznak. Itthon mindenki menedzser akar lenni, kevesen akarnak dolgozni, s még kevesebben tesznek valamit a jólétért. Ebbe belecseppenve nem tudtam, merre induljak el, mit csináljak. De arra is rájöttem, hogy ha valamit szeretnél, jó meghallgatni a véleményeket, de ahhoz, hogy elérd céljaidat, nem árt, ha kizársz minden külső hatást, és elindulsz. Sokáig nem találtam a helyem itthon, visszavágytam, de most a hímzés például nagyon jól és jókor jött. Nagyon hiányzik az az életem is, nem fogom soha elfelejteni, de itthon is vannak jó dolgok, s azért csak itthon vagyok. Most már megnyugodott a lelkem” – magyarázza. A néhány évvel ezelőtti hazatéréskor az i-re a pontot a testvérével elindított közös vállalkozásuk tette fel: virágüzletet nyitottak.

A szeretet ereje
„Ausztriában szerettem bele a virágkötészetben. Szabadidőmben egy barátnőm virágüzletében besegítettem, s folyamatosan küldtem a nővéremnek a fotókat, hogy ő is lássa, milyen szép dolgokat készítünk. Volt egy három-négy évet dédelgetett álmunk, hogy majd nekünk is lesz virágüzletünk, és eljött az az idő, amikor egyszer csak azt mondta, jöjjek haza, s éljünk a hobbinknak”

– meséli a virág- és kézműves boltjuk történetét.

Kiemelkedő alkotások Fotó: Boda Mária Magdolna személyes archívuma


Feleleveníti, milyen sokat gondolkodtak az üzlet nevén is, ezerféle virágnév eszükbe jutott, de egyik sem volt az igazi. Aztán egy este, még Ausztriában – meséli – az úton felfigyelt egy kínai fiúra, kezében egy szál pitypanggal, aki csak arra a szál virágra figyelt. „És megszületett az üzlet neve” – kacag jóízűen.

Tű és cérna kell hozzá, és még valami plusz Fotó: Boda Mária Magdolna személyes archívuma

Ők inkább a különleges virágok hódolói, nagy kedvencük az izlandi zuzmó, és igyekeznek minél nagyobb választékban beszerezni érdekes, egzotikus virágokat. Ezek kerülnek az asztali díszekbe, a csokrokba. S még valami: a szeretet. „A szeretetet is bele kell kötni, anélkül nem működik semmi. Ha szépet akarsz csinálni, szeretettel csináld, bármi is legyen az. Még a problémákat is szeretettel oldjuk meg” – mondja, és hisz is ezekben a gondolatokban. Ezek segítették idehaza meglátni a szépet, megtalálni a helyét, s olyan munkát és hobbit választani, amellyel másnak is szebbé varázsolhatja legalább egy napját.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.