Zarándoklat – találkozás Istennel

Liget 2022. május 09., 10:14

A leglátogatottabb búcsújáró hely Hargita megyében a csíksomlyói kegyhely, ahová minden évben ezrek zarándokolnak el. Budapestről már múlt héten elindult a Mária-úton egy csoport gyalogosan a pünkösdi búcsúra. Az év első zarándoklata a csíksomlyói búcsú, azonban egészen őszig járják a Mária-utat a zarándokok, hol csoportosan, hol egyénileg, ki gyalog, ki kerékpárral, lóháton vagy futva – olvashatják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

Zarándoklat – találkozás Istennel
galéria
Közösségi élményt is nyújt a zarándoklat Fotó: Erdély Bálint Előd

Hargita megyében összesen 600 kilométernyi útvonalon vezetnek végig a Mária-út különböző szakaszai, amelyek végső célja a csíksomlyói kegyhely. A spirituális turisztikai utat egyébként 2021 márciusa óta a romániai Turisztikai Minisztérium nemzeti kulturális úttá nyilvánította. Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta,

egy csoport zarándok múlt héten indult el a zarándokúton Budapestről, hogy majd június 4-ére megérkezhessenek a pünkösdi búcsúra Csíksomlyóra.

A kegyhelyet Parajdról, Hargita megye nyugati határától két irányból is meg lehet közelíteni, egyik útvonal a Bucsin-hegyen át vezet Gyergyóalfalu, majd Felcsík felé, a másik útvonal Sóvárad, Etéd, Farkaslaka, Székelyudvarhely, majd Csíkszereda felé tart.

A Mária-út – Via Mariae olyan zarándokút, amely a közép-európai népek Mária-tiszteletére épít, de egyben összekapcsolja a Mária-kegyhelyeket és az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális értékeket, vallásra való tekintet nélkül. Fotó: Beliczay László

A koordinátortól ugyanakkor megtudtuk, hogy noha a csíksomlyói búcsú szokott lenni az év első zarándoklata, idén már szerveztek csoportos zarándoklatot a Hargita megyei önkormányzat alkalmazottai számára Csíkkarcfalva és Csíkrákos között, továbbá május 13–14-én újabbat szerveznek 14 kilométeren Csügéstetőt, Széphavast majd Szépvíz községet érintve. A legnépesebb zarándoklatuk az Utolsó 100 kilométer nevezetű, amely Parajdról indul a csíksomlyói búcsúra, azonban az idény alatt, amely tavasztól őszig tart több kisebb-nagyobb zarándoklatot szerveznek. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.