Liget-búcsú: ezek voltunk, és ilyenek

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2022. december 30., 19:37

A 2017 májusában Liget néven indult online kiadvány 2018 novemberétől költözött be az újságba is, hogy papírra kinyomtatva is megmaradjanak azok az édes-keserű, néha könnyed, máskor igencsak nehéz, de mindenképpen emberi történetek, amelyeket az olvasó figyelmére érdemesnek tartottunk. A Liget azonban nemcsak egy rovat, egy hétvégi melléklet, egy online kiadvány, hanem azok a szerzők, szerkesztők közössége is, akik éveken át írták és gondozták. Az alábbi összeállítással búcsúzunk a nyomtatott kiadástól és az olvasóktól egyaránt. Köszönünk mindent!

Liget-búcsú: ezek voltunk, és ilyenek
galéria
A legelső portréalany

Az Arcél sorozat egy különleges rovata volt a kiadványnak, amelyben ismert embereket igyekeztünk bemutatni – másként. Nem csak azért volt más, mert írott szöveg mellett videós interjút is kapott az olvasó – a megközelítést szerettük volna másként csinálni. Releváns kérdéseket feltenni, az embert keresni a hivatás mögött, a mozgatórugót az eredmények mögött. Emlékszem, mennyit agyaltunk azon, hogy ki legyen az első, ki az, aki minden szempontból érdemes arra, hogy elsőként mutassuk be a sorozatban. Hogy végül Bölöni Lászlóra esett a választásunk, azt sok szempontból az idő is igazolta. A marosvásárhelyi származású futballcsillagot és edzőt, aki még Cristiano Ronaldót is igazgatta a pályán, kétségkívül mindenki ismeri. S bár azt mondják, nehéz utolérni, és hónapokig kell egyeztetni vele egy interjút, Bölöni László rácáfolt erre: bár elsőre nem vette fel a telefont, perceken belül visszahívta az ismeretlen romániai számot, s rövid beszélgetés után kiderült: nem csak, hogy nem zárkózik el az interjútól, de egy hét múlva már Marosvásárhelyen is lesz. Így jött össze a somostetői beszélgetés a román labdarúgás magyar klasszisával, akit aztán gyerekkoráról, kedvenc helyeiről, otthonról és hazáról faggattunk, de természetesen a karrierjének legfontosabb állomásairól is.

Az interjú olyan jól sikerült, hogy a jelenleg már 140 ezer megtekintést is meghaladó videós változata időről időre terjed még egy kicsit az interneten, elő-előkerül, és újra osztogatni kezdik az emberek, egy játszótéri apuka pedig ahányszor találkozunk, annyiszor mondja el, hogy mindig Bölönire gondol, ha meglát.

A legolvasottabb cikk

A Ligetben sokszor próbáltunk gyermeknevelési kérdésekre is válaszolni, s talán nem is hinnék sokan, de a portál mindenkori legolvasottabb cikke éppen egy ilyen tematikájú: a Beszéljünk a halálról a gyereknek. De hogyan? című írásnak több mint 82 ezer kattintása van. A 2017 októberében született írás szakértője Kádár Annamária, aki pszichológusként, mesepszichológusként, a gyermeklélek szakértőjeként sok cikkünkben megszólalt az elmúlt évek folyamán. A gyászról szóló írást saját bevallása szerint azóta ő is többször elolvasta, elolvassa. 

Kádár Annamária legolvasottabb cikkünk szakértő alanya lett Fotó: Haáz Vince

„Amikor készült ez a cikk, akkor már megvolt a zöld Mesepszichológiai könyv, amelyben egy egész fejezetet a gyász, a veszteség témakörének szenteltem, de akkor még nem volt olyan típusú saját élettapasztalatom a témáról. Ezelőtt három évvel halt meg anyukám, és akkor az nekem is sokat segített, hogy elméletben már tudtam, hogy mindez hogyan zajlik, és hogy a gyerek életkori sajátosságainak megfelelően tudtam, hogy mi az, ami adekvát reakció, mi az, ahol meg kell állni, el kell gondolkodni. Ugye rengeteget foglalkoztam ezzel a kérdéssel az elmúlt három évben is, ameddig mi is átmentünk ezen a gyászfolyamaton, és ez szerintem nem veszi aktualitását, mert folyton érik veszteségek az embert, a gyereket, és ilyenkor jó tudni, hogyan lehet ezeket kezelni” – mondja Kádár Annamária. A szakember rámutat, az ő életükben éppen most egy hörcsögöt gyászolnak a gyerekek, és a hörcsög halálán keresztül a gyerekek bizony újraélik a veszteségélményeket. A közismert pszichológus úgy érzi, minden pedagógusnak és minden szülőnek úgynevezett „kötelező tananyag” kellene legyen a cikk tartalma.

Kádár Annamária pont ezt szerette a Ligetben, hogy fontos volt a szerkesztők számára a pszichológiai ismeretterjesztés, hogy válaszokat kerestek az őket körülvevő problémákra, de mindezt úgy, hogy alaposan körbejárták a kérdést.

„Nem az volt, hogy van öt mondat, és akkor azzal el volt intézve a téma. Például a háborús interjúra emlékszem, hogy azon én is nagyon-nagyon sokat gondolkodtam, mert nekem is új helyzet volt. De a Liget cikkeire alapvetően jellemző volt, hogy több oldalról és több szemszögből voltak körüljárva: nem leegyszerűsített, szájbarágós cikkek, hanem sokkal inkább a skálának mindkét oldala. Meg a jó kérdésfelvetések, mert ugye, mindig attól függ, hogy a szakértő is mit mond, hogy milyen a kérdés” – elmélkedik a közismert pszichológus.

Amikor a repülő is bezavart

A kolozsvári Moscu Katalin volt az Arcél portrésorozat első női alanya, de nem csak ezért volt emlékezetes az interjú, jó volt beszélgetni egy ízig-vérig nővel, aki a férfias műépítész szakmában is nő tud maradni. Katival építményekről és emberekről és önmagáról is beszéltünk – méghozzá úgy, hogy többször kellett újraindítani a videófelvételt, mert egy éppen arra szálló repülő bezavart. Jól emlékszik erre az interjúalanyunk öt és fél év távlatából is, mint ahogy a beszélgetés egyéb részleteire is. 

Moscu Katalin és az emlékezetes beszélgetés Fotó: Biró István

„Az egy kimondottan jó interjú. Talán kétszer hallgattam vissza hosszabb időtávlatból, s minden alkalommal úgy éreztem, az egész interjút vállalni tudom bárhol és bármikor az életemben” – mondja most Katalin, akit annyi idő távlatából arról is faggatunk, hogy változott-e valamit az élete. Gyorsan kiderül, hogy ma már nagyon keveset építészkedik. „Nyilván ugyanolyan szemmel járok, mert ezt nem lehet kinőni vagy levetkőzni, de most egy egészen pici bútorfestékboltban dolgozom, és valahogy így közelebb vagyok az anyaghoz, a kézzel végzett munkának az öröméhez. És igaz, hogy nem keresek vele olyan sokat, de olyan jól elvagyok a komfortzónámban. Ez egy olyan munkahely, hogy bejössz, becsukod az ajtót, és egy más világ fogad. A saját ritmusával, a saját, nagyon specifikus kihívásaival. A vevővel, aki vagy bejön, vagy nem” – mesélte Katalin, aki ma már csak tanácsadóként foglalkozik építészettel. Felelevenítem neki, hogy azt mondta 2017-ben, hogy arra vágyik, hogy 6-8-10 év múlva, mikor a lányai már nagyok, akkor leakasztja a legkisebb hátizsákját, és elmegy világot látni. „Pont így gondolom, pont ugyanezt mondom most is” – neveti el magát. „Csak most konkrétan hat évet mondok, akkor lesz a kicsi is nagykorú.”

Hozzáteszi: jó interjúhoz jó, erős kérdések kellenek, a Liget csapatában pedig ez megvan. „Jó kérdezők vagytok” – mondja egyszerűen, de lényegretörően.

Moscu Kati kérdésünkre elárulja, nem csak közös interjúnkat, de a Ligetet önmagában is szereti. Hogy miért? „Talán, mert nem az a mainstream hang. Nagyon-nagyon szerettem azt, hogy volt ez a kis feminista vonal, hogy ilyen emberközelibb volt, hogy nem feltétlenül a szakmai sikerekre koncentráltatok, hanem inkább az emberre, meg hogy szociálisan hogy látja, érzi magát, a környezetét, a többieket. Tehát egy teljesen sajátos hang volt a Liget, és remélem, hogy az is marad, bármilyen formában fog tovább élni.”

Amikor a téma a „közelben” hever

Az elmúlt évek folyamán nem egyszer történt meg, hogy újságíróként témaalanyt fedez fel magának az ember akár a saját közvetlen közeléből. Csatlos Károly személyes jóbarátként, kollégaként került a mikrofonom elé, évtizedes barátságunk ellenére csodálkoztam rá, hogy jé, van neki egy „hivatalos hangja”, amikor elindul egy felvevő, és a megszokott kérdezőből hirtelen kérdezett lesz. Csatlos Károly ugyanis a három éve elindított katonai híradó egyik magyar hangja, műsora mondhatni történelmi jellegű: először történik meg, hogy a román hadsereg magyarul kommunikál. Még nincs egy éve a közös interjúnknak, így élénken emlékszik rá, hogy megállapítottam, hogy megváltozik a hangszíne, amikor hivatalosan kérdezek – és közben újra hivatalosra vált.

Elismeri, bár sokszor volt a mikrofon túlsó végén, a Vásárhelyi Forgatag sajtószóvivőjeként interjúkat is adott, de a Liget látta meg először a személyében a témát mint lehetőséget.

„Ez egy plusz pont a Ligetnek, hogy érdeklődött a személyem és a munkásságom iránt is. Érdekes élmény és tapasztalat volt a beszélgetés még nekem is, aki ugye újságírással foglalkozok, hát akkor olyan személyeknek, akik tényleg a mindennapokban dolgoznak, vagy valami kiemelkedőt csinálnak, és azért keresik meg őket az újságírók. Maradandó élmény volt nekem is” – mondja a februári interjúról Károly. Hozzáteszi, ő is fedezett fel másokat a Liget hasábjain, volt, hogy olyan dolgokat tudott meg ismerőseiről, amelyeket másként nem tudott.

Cseperedő interjúalanyok

A Liget története során tehetséges gyermekeket is bemutattunk: például Szász Csanád Lászlót, aki 2019-ben kilencévesen a Fölszállott a Páva népzenei tehetségkutató döntőjébe jutott. Édesapja, Szász Péter szívesen eleveníti fel, hogy három évvel ezelőtt milyen zsúfolt és pörgős volt az életük, most is elbeszélik otthon, hogy milyen volt az Erdély tévében lenni, a Duna Tévében lenni, vagy amikor a Liget házhoz jött hozzájuk. „Különleges időszak volt ez az életünkben, az biztos. Mindenkinek külön élmény volt. Nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk is. Amikor jöttünk haza utoljára, azt mondta Csanád az autóban, hogy aztán a következő Pávára jövök mint táncos, aztán hegedűvel is jövök. Na de azóta nincs Páva, az volt az utolsó, amelyben Csanád is szerepelt” – mondja az édesapa. 

A fiatal énekes-táncos tehetség, Szász Csanád László Fotó: Haáz Vince

Szinte egy szuszra sorolja, hogy a tévéműsor hozta népszerűség miatt hová és mikor hívták fellépni Csanádot, igaz, a fellépései egy részét keresztülhúzta a rövidesen beköszönő koronavírus-járvány, de azért most sem idegen számára a színpad, most is énekel, hegedül, táncol, de édesapja elárulja, hogy a népzene mellett már más műfajok felé is kacsingat, nagy kedvence a Queen együttes, és előszeretettel énekli Freddie Mercury dalait, de Michael Jacksont is. „A három királyból kettőt vágja már Csanád, a harmadik, vagyis kronológiai sorrendben az első, Elvis Presley hiányzik már csak” – meséli a büszke édesapa. 

Kétségek között

Igazi szerelemprojekt a tájépítészként dolgozó csíkszeredai Bíró Hanna számára az olyan egyedi arany-és ezüst ékszerek tervezése, amelyekhez régi hímzett terítők és varrottasok adják az ihletet. A Liget hasábjain alkotói minőségében első alkalommal szereplő fiatal nőt – mint utólag bevallotta – komoly kétségek gyötörték, hogy 2021 tavaszán vállalja-e a beszélgetést vagy sem. 

Bíró Hanna, akárcsak sokan mások, alkotói minőségben először a Ligetben mutatkozott be Fotó: Veres Nándor

„Jólesett a felkérés, de amikor kicsit belegondoltam, kétségek kezdtek gyötörni a beszélgetés kapcsán, mert úgy éreztem, nem vagyok én meg olyan szinten, hogy a Ligetben szerepeljek. 

Végül hagytam magam meggyőzni, és nem bántam meg, sőt a cikket olvasva, a fotókat nézegetve nagyon büszke voltam magamra, a munkámra, az ékszereimre, és ma is azt érzem, igazi nagy dolog volt a Ligetben szerepelni.

Nagyon sokan megosztották a cikket, mindenkinek tetszett, rengetegen írtak, hívtak, gratuláltak, nagyon sokan ebből a cikkből tudták meg, hogy én ékszerkészítéssel is foglalkozok. Maradandó élmény, amiért mindig is hálás leszek” – meséli ma is lelkesen Hanna, aki cikkünk megjelenése óta harmadik gyermekének is életet adott.

Szívbe vésett pápai mosoly

2019 óta dísze otthonuknak a Liget borítólapja, hiszen ekkor adta hírül a világnak, hogy Csíksomlyón a pápa magyarul mosolygott – meséli Izsák-Székely Judith ma is meghatódva. Több mint három év telt el azóta – mondja –, mégis olyan, mintha tegnap küszködtek volna a köddel, esővel, sárral, heggyel, biztonságiakkal a találkozásért.

A szeminárium ligetében
Pár évvel ezelőtt a gyulafehérvári papnevelő intézet sajtóreferenseként elöljáróim azzal a feladattal bíztak meg, hogy az egyházi sajtó mellett a világi sajtóban adjunk hírt magunkról, hogy azok az emberek is tudjanak rólunk, akik nem föltétlenül csak egyházi körökben mozognak. Így kerültem kapcsolatba Péter Beátával, a Liget szerkesztőjével, hiszen a „világi” jelleg mellett fontosnak tartottam, hogy olyan szerkesztőt és médiaorgánumot keressek meg, aki olyan értékeket képvisel, amelyekkel intézményünk is azonosulni tud. Az első fellángolás, ötlet, hogy látogassanak el közösségünkbe, közel két évet pihent, míg 2021 őszén sikerült, így a Liget és a Székelyhon néhány napra Gyulafehérvárra „költözött”, hogy a szeminárium zárt „ligetéről” mutasson meg valamit a világnak, amelynek szolgálatára készülnek növendékei több mint 260 éve. Beáta és Pinti Attila képes, szöveges beszámolói révén közösségünk – amely sokak számára már-már misztikus jellegű – olyan arcát mutathatta meg, amely az olvasók számára ismeretlen világot emberarcúvá tette a személyes történetek és vallomások által. Hálával emlékezek az együtt végzett munkára, a közreműködésre, amely sok szempontból úttörőnek számított. Bár voltak még terveink, de a Liget jelenlegi helyzete újból pihenni küldi az ötleteket, mégis reménykedem, hogy eljön a pillanat, amikor le lehet porolni a terveket, hogy valami szépet és értékeset mutassunk – igen, közösen! – az olvasóknak, úgy ahogy a szerkesztők mindig is tették. Hála értük!
Bőjte Csongor, a kolozsvári Szent Mihály templom segédlelkésze

„Öt kisgyerekünkkel vihettük az áldozati adományokat a Szentatyához, és ekkor áldotta meg gyermekeinket is, a látogatáskor tízéves Emőkét, kilencéves Enikőt, hétéves Elődöt, ötéves Szabolcsot és hároméves Örsöt.

Rengeteg visszajelzést kaptunk a Ligetben megjelent cikk kapcsán, egyrészt mert történelmi jelentőségű esemény részesei lehettünk, ami nagy kegyelem volt családunk számára, és mert a cikk által több emberhez is eljuthatott, milyen érzelmeket támasztott a kisgyermekekben is ez a találkozás.

Nehéz erről beszélni, a személyes élményeket a nyilvánosságra tárni, de Ildikó megkönnyítette ezt, sikerült az olvasók számára is közvetíteni a találkozás bensőségességét. Időnként újraolvassuk a cikket, mert olyan jó visszaemlékezni az erőre, ami a Szentatyából áradt, a kegyszobor közelében töltött órákra, a szervezés nehéz szerepét a legnagyobb alázattal vállaló atyákra, arra, ahogyan a kisgyerekeink vállalták a küzdelmet a találkozásért. Köszönet a Ligetnek, hogy ezt megörökítette!” – mondja Judith. 

Történelmi esemény részese lehetett az Izsák-Székely család Fotó: Veres Nándor

A székelyruhába öltözött héttagú család minden bizonnyal sokak szemébe könnyeket csalt, amikor a csíksomlyói Hármashalom oltárnál bemutatott pápai szentmisén Őszentségéhez adományokat vittek. Egy pillantás, egy mosoly, egy kézfogás és egy újságcikk – egy életen át a szívekben őrzött emlékek. 

Hétköznapok, jeles napok

Nem csak közösségeket, családokat is bemutattunk az évek során a Liget hasábjain. Ilyen volt a Naponta megélni a népi kultúrát című, az Ádám családról szóló cikkünk is 2019 augusztusában. De nem csak ekkor, hanem más alkalmakkor is szóltunk az Ádám család valamelyik tagjáról vagy megvalósításaikról, például az Ádám Rebekával készült portréinterjúban az általa megálmodott Zengő Térről vagy az Ádám Katalin vezette Aprók táncházáról. 

Az Ádám család vagy valamelyik tagja sokszor megjelent a lap hasábjain Fotó: Gábos Albin

„A Liget egyaránt megláttatta az erdélyi emberek hétköznapjait, a jeles napokra való készülődésben szokásait. Lapjain megismerhettünk háttérben, csendben alkotó művészeket, külföldről hazatelepült, szívünkben megünnepelt fiatalokat. Hagyományainkról, tiszteletre méltó őseink iránymutatásairól, fiatalos szemléletről mind, mind olvashattunk. Köszönjük a családunk felkéréseit, többszöri bemutatását. Áldás legyen Önökkel, Veletek!” – hangsúlyozza Ádám Katalin. 

Irodalomtörténeti adalék

2020 márciusában ünnepelte a csíkszeredai József Attila Általános Iskola megalakulásának 30. évfordulóját, ahol a budapesti József Attila testvériskola üdvözletét tolmácsolta ifj. Krizmanits József. Amellett, hogy írtunk az iskola történetéről, az ünnepségen egy érdekes történetre is felfigyeltünk.

Ennek nyomán izgalmas nyomozás kezdődött, amelyben a Krizmanits család és Saly Noémi művészettörténész is segítségünkre volt, és ez nyomán született meg a József Attila és egy kávéházi pincér különleges kapcsolata című cikkünk.

„A testvériskolai kapcsolatot édesanyám, néhai Ferenczi Mária tanárnő kezdeményezte már 1990 márciusában, aminek eredményeképp kialakult egy kedves és igaz szakmai-baráti kapcsolat a két intézmény között. A harmincadik évfordulós ünnepélyen megosztottunk egy olyan családi emléket is, amelyet korábban szélesebb közönség előtt nem tettünk: József Attila és egy fiatal kávéházi főpincér ismertségéről, a 30-as évekből. Ez a fiatalember atyai nagypapám volt, Krizmanits József, aki több anekdotát, történetet mesélt a Költőről, arról, hogy alakult ki valamiféle baráti kapcsolat közöttük. A Liget szerkesztősége pedig érdekesnek és érdemesnek találta a történetet, hogy kicsit körbejárja, bemutassa kapcsolatukat, a kort, melyben éltek. Péter Beáta kutatómunkájának köszönhetően megelevenedett a két világháború közötti kávéházi világ és kulturális élet, jóatyám pedig még néhány olyan emléket is megosztott, amit magam sem ismertem. Örülünk, hogy ez a történet megíródott, s annak talán még jobban, hogy székely barátainknak köszönhetően lett sokak által megismerhető e családi emlék, egy kis adalék József Attila életéhez” – emeli ki a budapesti ifj. Krizmanits József.

Megelevenedett szobrok

Lázár Csillával több alkalommal is együttműködtünk az elmúlt években. A Spektrum Oktatási Központ ügyvezető igazgatójaként oktatással, fiatalokkal kapcsolatos témákban osztotta meg velünk és olvasóinkkal meglátásait, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a zarándokközpont vezetőjeként pedig a nagy püspökünkkel kapcsolatos kutatásainkban volt mindig segítségünkre. Mint elmondta, sajnálja, hogy megszűnik a Liget, mert ha nem is rendszeresen, de igen gyakran olvasta. „Jó érzéssel töltött el, hogy minden rovatuk igényesen szerkesztett, érdekesen és hitelesen megírt, a székelyföldi olvasó számára releváns cikkeket, riportokat közölt. Amikor kinyitottam, mindig végignéztem az összes rovat újdonságait. A régió mindennapi, sokunk számára rejtett kulturális, történelmi értékeit hozta felszínre és egészen emberközelbe. Csak bámul az ember, hogy ennyi értékünk, kincsünk dacára úgy érezzük, hogy szegény régióban élünk...” – fogalmaz Lázár Csilla.

A Ligetről…
A liget a világhálón feltalálható értelmező szótárak szerint másodlagos, de legelterjedtebb használatában városerdőt, fával, bokorral beültetett füves területet, nyilvános kertet, parkot jelent, ahol egy adott közösség tagjai különleges alkalmakkor, ünnepnapokon (pl. majális vagy pünkösd) összegyűlhettek, kikapcsolódhattak, társaloghattak, szabadidejüket tölthették. A liget alkalmat és lehetőséget adott a szórakozást és a feltöltődést biztosító tevékenységek mellett az önfeledt beszélgetésekre, olyan témákban történő eszmecserére, amelyekre a mindennapokban talán sohasem jutott idő, nem adódott lehetőség vagy nem került rá alkalom. Az eszmecserék mellett a liget a találkozások, az ismerkedés, az emberi kapcsolatok teremtésének és megerősítésének is a helyszíne is volt. (...)
A Liget számomra az elmúlt esztendők folyamán a fenti gondolatok mentén összegzett funkciók együttes szerepét töltötte be. A mindennapos globális fontosságú hírek és hír-címszavak, tömegeket riogató és állandó szorongásérzetre kényszerítő, brékingnyúzok világában a Liget digitális vagy nyomtatott hasábjain lehetőség teremtődött megismerkedni példakép szerepű emberekkel, ezek példaértékű ötleteivel, kezdeményezéseivel, megvalósításaival, eszmecserét folytathattunk olyan témákban, amelyek közösségünk összetartó vaspántjait edzették és erősítették meg, amelynek során ráébredhettünk adott értékek és gondolatok közösségformáló, megtartó és fenntartó szerepére, fontosságára, és hasznosítva lehettek általa közösségünk tagjainak tudása, fókuszba kerülhettek rejtett képességei, megismerhettük remek emberek szakértelmét vagy csodálhattuk és követhettük életapasztalatát. Megtisztelő volt számomra ligeti hangulatban a Ligettel a gyermekeinket és fiataljainkat érintő nevelési és oktatási témájú problémák megoldáskeresésében, innovatív oktatási módszerek megismerésében együtt gondolkodni, élet- és szakmai tapasztalatomat a tágabb közönséggel megismertetni, szűkebb vagy tágabb közösségem megvalósításait a Liget által is felmutatni, önzetlen segítségükkel a következő generációknak is átmenteni. Hálás szívvel Arany Jánossal együtt mondom: „És mégis, a liget nekem szép, / Valahogy a lelkemhe` szól, / Ha elbolyongok félre, messzébb / a köznép tolongásitól”.
Ferencz-Salamon Alpár tanár

Szerinte a Liget-béli Lurkó rovat megszűnte után is űr marad, Székelyföldön továbbra is lenne igény egy nevelési, oktatási problémákat megvilágító, gyermekek, pedagógusok és szülők szempontjait is mérlegelő online fórumra, amely a konstruktív és türelmes párbeszédnek, kölcsönös segítségnyújtásnak és szakértői tanácsoknak egyaránt helyet adna.

„Különösen szerettem a Liget riportjait, »egyszerűen nagyszerű«, nem sztárolt, nem mesterségesen felépített emberekkel beszélgettek, hanem olyan kiváló, újító vagy éppen ősi bölcsességeket hitelesen őrző és továbbadó mindennapi emberekkel, akikkel bármikor szívesen leülnék egy kávéra, teára.

És nemcsak ezekből a beszélgetésekből áradt a bölcsesség, a bizakodás, az életöröm, a remény, de még a múltunkat is olyan váratlan perspektívából tudták bemutatni, közelhozni, hogy azt érezte az olvasó, ebből most tényleg tanult. Számomra fontos, hogy a Márton Áron püspökről szóló írásaik is sok olyan embert megérintettek, megszólítottak, akiknek a püspök neve már csak egy kiüresedett történelmi név. A közelmúlt történelmi szereplői az idő múlásával óhatatlanul szoborrá merevednek a kollektív emlékezetben, és a hétköznapi emberek számára egyre inkább elveszítik jelentőségüket. Ez ellen a »szoborrá fagyás« ellen hatottak a Liget régi tárgyakat, fényképeket, kortanúkat, emlékiratokat megidéző írásai, amelyekkel ezek a »szobrok« megelevenültek olyannyira, hogy azt érezhettük, leültünk teázni, kávézni valakivel egy másik időben. Remélem, születőben már valahol egy ötlet a sokszínű Liget pótlására. Bárki lenne is az ötletgazda, sok sikert kívánok neki!”

A zenekar segítsége

Fontos volt számunkra, hogy felkaroljuk, bemutassuk a fiatal tehetségeket, ezért gyakran olvashattak nálunk fiatal, feltörekvő zenekarokról is bemutatkozó interjúkat. Volt, hogy mi fedeztük fel őket egy-egy dal kapcsán, de több alkalommal is előfordult, hogy a zenekarok kerestek meg bennünket, hogy ha tehetjük, adjunk hírt róluk. És mi nagy örömmel mutattuk be őket, hiszen egyfajta küldetésnek is eleget tettünk ezáltal. Az egyik ilyen formáció volt többek között a Balázs-Bécsi Eszter és Lőrincz Árpád alkotta csíkszeredai Kvab zenekar, amelynek megalakulása óta követtük a pályafutását. „2019 végén felbukkantunk a zenei szférában, és ezután minden megmozdulásunknál ott volt mögöttünk a Liget. A bemutatkozó interjú után minden díjunknál, megjelenő albumunknál számíthattunk arra, hogy Péter Bea megkeres és beszélget egyet velünk, hogy minél könnyebben népszerűsíteni tudjuk a zenekart. Emellett sokszor használtuk ezeket a cikkeket hivatkozásként zenekari CV-ben.

Nagyon szerettünk Beával beszélgetni. Gyors, könnyed interjúkat készített velünk, izgalmas kérdésekkel, és mindig nagyon jól kihámozta a válaszainkból azokat az információkat, amiket mi kétszáz oldalas regény formájában adtunk elő.

Mindenesetre nagy segítségünkre volt mindig a Liget, és szomorúan vettük tudomásul, hogy most ez a fórum megszűnik. Köszönünk mindent, Liget!” – búcsúznak a zenekar tagjai.

Elindított tilosos lavina

Volt egyszer egy Tilos kávéház – ezzel a címmel jelent meg 2021 októberében a csíkszeredai kultikus helyről egy retrospektív cikkünk, amelyben az egykori tilosos hangulatot igyekeztünk felidézni több megszólaló által, valamint azt, hogy mennyire fontos helyet töltött be sokak életében ez a kávéház. Hatalmas nosztalgiahullám követte a megjelenést, emlékek, régi fotók kerültek elő hirtelen. Aztán más cikkek következtek, és noha azt hihetnénk, hogy egy-egy újságcikk tiszavirágéletű, nem így történt. A cikket idén novemberben is megosztotta egy, az egykori Tilosba járó olvasónk, és ennek hatására szerveződött a hó végén egy Tilos nosztalgiabuli.

Mély és komoly írások
Szomorúan hallom, hogy nem lesz többé Liget sem. Azt hittem, az legalább megmarad, mert annyira fontos interjúk jelentek ott meg! Számomra azért voltak fontosak a Liget témái, mert nagyon mély és komoly írások jelentek meg zenei és színházi témában is, mindkettő szorosan kapcsolódik a munkámhoz. A legszebb emlékeim egyike például az, amikor velem készült egy gyönyörű portréinterjú, hát az valami óriási megtiszteltetés volt. Most is hálás vagyok érte. Ugyanilyen szép emlék, amikor itteni színházi emberekkel készítettünk interjúkat, azaz pontosabban Péter Bea készítette, de együtt találtuk ki, hogy ki következzen, mi is a koncepciója a sorozatnak, és így én is részesévé váltam. Nagyon fontos volt az is, hogy ha itt volt a színháznál egy új rendező, egy nagyon híres vagy kevésbé híres művész, akkor én biztos lehettem benne, hogy a Ligetben be tudjuk mutatni a közönségnek, hogy ki is ő valójában. Vagy fontos volt az is számomra, hogy az én második gyermekem, a Csíki Jazz is helyet kapott a Ligetben, és hihetetlen, hogy ennek most vége van. Nagyon hálás vagyok mindenért, Liget, köszönöm a munkáját minden kedves munkatársnak, és remélem egyszer, valahogyan lesz folytatás, mert én hiszek benne, hogy a jó dolgok nem tűnhetnek el, csak legfeljebb átalakulnak!”
Szilágy Nóra közönségszervező, fesztiválszervező

„Jól emlékszem, hogy tavaly egy nyirkos, ködös októberi napon jelent a Tilosról szóló cikk, és el is képzeltem, hogy sok évvel ezelőtt ilyen napokon ott üldögéltünk.

Nagy örömmel olvastam ezt visszaemlékező cikket, hiszen ez a kávéház a fiatalságunk meghatározó helyszíne volt. Igazi időutazás, nagyon jóleső érzés volt felidézni az akkori hangulatot, történéseket.

Már akkor pedzegették sokan, hogy jó lenne egy Tilos-bulit tartani, de végül elmaradt. Aztán idén novemberben egy ködös napon ismét eszembe jutott a cikk, és újra megosztottam, hiszen a legszívesebben megintcsak ott lettem volna a Tilosban. És újra elindult egy nosztalgiahullám, és felmerült ismét, hogy kellene egy bulit szervezni. György Attila (költő, a Tilos egyik volt tulajdonosa – szerk. megj.) rögtön reagált is a megosztás alatt, hogy hát szervezzem meg. De sokan írtak privátban is, hogy milyen jó lenne egy tilosos buli. Még néhányan csatlakoztak szervezni, és november végén az Ólommadárban megtartottuk a bulit. Elsőre a Remember Tilos címet akartuk adni, de az nem hangzott valami jól, így a cikk adta a buli nevét is: Volt egyszer egy Tilos… Tehát az újságcikk elindított egy lavinát, és egy jó találkozás lett belőle. Jólesett, mert sok élmény, emlék fűz a Tiloshoz. Hagyományt is szeretnénk ebből csinálni, hogy minden évben tartsunk egy Tilos-bulit” – magyarázta Balázs-Hegedűs Erika.

„Most velünk mi lesz?”

Az évek során számos olyan kistermelő farmjára látogattunk el, akik egy szebb jövő reményében, külföldről hazatérve idehaza láttak hozzá zöldségtermesztéshez, állattenyésztéshez. Az mindannyiukban közös volt, hogy nem csak saját, de gyermekük jövőjét is Székelyföldön látják. 

Szőcsék életében igen nagy dolog volt, hogy született róluk egy cikk Fotó: Veres Nándor

Szőcs Zsófia és Levente hét szezont dolgozott Svájcban egy zöldségfarmon, majd hazatértek, és Csíkvacsárcsi határában vegyszermentes zöldségtermesztésbe kezdtek. 2019 szeptemberében, a farmjukon tett látogatásukkor lelkesen avattak be terveikbe, miközben az egy éves és hét hónapos Erzsébet a közelükben játszadozott. 

„Ma is emlékszem, pénteken jelent meg a cikk, szombaton vettünk részt első alkalommal a havi vásárban, és rengetegen odajöttek, hogy elmondják, olvastak rólunk. Nekem nagy dolognak számított, felemelő érzés volt, hogy született rólunk egy újságcikk.

Addig nem tudtam a Ligetről, de azóta követem, és elmondhatom, hogy alig két-három cikket, ha nem olvastam el időhiány miatt. Szeretem, mert kicsit összehozta ezt a közösséget, ahol élünk, általa jobban megismertük egymást, sok olyan emberről hírt kaptunk, akikről nem is tudtuk, hogy léteznek. Most mi lesz?” – teszi fel a költői kérdést Zsófi, miközben karjaiban tartja az egy éves és egy hónapos Boldizsárt és az ötéves Erzsébetet.

„Ha hallgatok, senki nem fog segíteni”

2021 júniusában egy csíkmindszenti család története csalt könnyeket sokak szemébe. A ma tízéves Dávid születésénél fogva halmozottan sérült, szülei pedig mindennapi küzdelmeikről, az összefogásról és nem utolsó sorban a másokon való segíteni akarásról meséltek lapunknak, amikor bő másfél évvel ezelőtt vendégül láttak otthonukban. Nem panaszkodtak, beavattak életükbe, miközben terveket szövögettek. Az édesapa akkor lelkesen mesélt arról a Hosszúaszó-völgyében fellelhető gyönyörű telkükről, ahol az általuk létrehozott Pál Dávid Egyesület égisze alatt gyerekek – legyenek sérültek vagy egészségesek – és szüleik számára alakítanának ki táborhelyet. Azt már akkor jelezték, a család anyagi lehetőségei nem bírják meg a táborhely kialakításának többszázezer eurós költségeit, ezért nyitott szívű emberek, intézmények támogatására számítanak.

„Szép és leleményes metafora”
(...) A Liget nemcsak főnév, hanem egy rendkívül gazdag jelentésű szép és leleményes metafora. Alapjelentése tér, mégpedig urbánus tér, amin az ember nem igazán változtat, csak gondoz és azonosul vele lelki, szellemi igénye szerint választ benne személyes teret valamilyen láthatatlan vágya, indulata szerint. Dendrológiai állománya, növényzete, virágai, bokrai, kanyargós, ötletszerű ösvényei, pihenői nem ember által tervezettek. Látogatói többnyire magányos emberek, közösségeikből menekülők, bujkáló szerelmesek, titkos találkák, egyezkedők, a világ szeme elől rejtőzködő személyek. Többen közülük alkotó emberek, akiket inkább felfedezni kell, mintsem ők maguk mutatkoznának be alkotásaikkal, egyedi leleményükkel, tehetségükkel. Az ilyenek számára alkalmas, titokzatos tér a liget: nem véletlen, hogy több költőnk versbe foglalja, hogy városnegyedeket neveznek el, városok névösszetételében szerepel a liget főnév.
Nos, ha arra gondolok, hogy a Székelyhon Liget cím alatt érkező belső lapjain számtalan fiatal tollforgató jelentkezik az egész Kárpát-medence magyarsága felől, hány és hány egyéni, tehetséget sugárzó alkotó jelentkezik, fedeződik fel, akikről mostanáig nem tudtuk, hogy léteznek a világon, akkor úgy vélem, hogy nem állnak messze a bontásra ítélt tömbház lakóinak sorsától. Az Ők nyomora, drámája a mienk is, amit relatív otthontalanságnak neveznék. (...)
Soraim bizonyára nem vidámak, de nem is Jeremiás siralmai. Értelmiségi létem vezérgondolatát, LIGET-ét Reményik Sándor egyik verséből véstem tudatomba Brassóban, 1956-ban, amikor a bérmálkozni akaró hívek előtt a Fekete-templom felé vezető valamennyi utat lezárták. És mégis, a templom, ill. a magyar gimnázium északi oldalát lezáró vaskerítésen a hívek átmásztak.
A verssor így hangzik: „Vesd meg lábad ott, ahol megállhatsz, / S azt mentsd, azt a talpalatnyi helyet…”
Dr. Balázs Lajos, néprajzkutató, professzor emeritus

„Az újságcikk volt a szikra, amely fellobbantotta a lángot.

Nagyon sokat segített, hogy megismerjék a történetünket. Mindenkit megérintett, sok könny hullott, aztán az eufória, a segítőkész könnyek lassan elcsendesedtek. Rengeteg ígéretet kaptunk, kevés maradt, de maradt.

A lehető legmagasabb szintekre is eljuttattuk támogatási kérésünket, a dokumentációnak pedig a cikk az alappillérre. Abban minden benne van rólunk” – foglalja össze Pál István Csaba, hogy mit is jelentett számukra a Liget portálon szerepelni. Sajnos – fűzi hozzá – Dávidnak romlik a helyzete, már nagyon keveset kommunikál, tulajdonképpen az állapotát próbálják szinten tartani. Az adószázalékokból és a támogatásokból beérkezett összegekből a kezelésekre és a gyógyszerekre futotta. Ami a hosszúaszói területet illeti, önerőből megtörtént a területrendezés, a közművesítés, és sikerült bekertelni, a rongálástól megóvni az eddigi megvalósításokat, várnak a beltelkesítésre és a további segítőkész hozzáállásra, hiszen több olyan személy is van, akitől támogatásra számítottak, mintsem támadásra. 

A Pál család számára a róluk írt Liget-cikk szikrának bizonyult Fotó: Veres Nándor

A Csíkszeredában köztiszteletnek örvendő cipészmester könnyekig hatódva meséli, legutóbb a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában harmadik és negyedik osztályos diákok szerveztek jótékonysági sütivásárt, és az itt összegyűlt közel ötezer lejt a Pál Dávid Egyesületnek ajánlották fel. „Nem csak süti van ebben a történetben. Egyéb is van, szív és lélek van” – jegyzi meg. 

Újságcikk a falon

Van egy kis műhely Csíkszeredában, amelynek ékessége egy befóliázott újságcikk. Kopacz Melinda és testvére, Demes Éva jó hangzású Levendula utcai kis műhelyében járunk, a befóliázott újságcikk pedig az idén nyáron a műhelyben tett látogatásunk emlékét őrzi. A testvérpár édesanyjuktól tanulta el a viseletvarrás csínját-bínját, kezeik közül már többszáz ruha került ki. 

Kopacz Melindánál látogatásunk emlékét őrzi a befóliázott újságcikk Fotó: Veres Nándor

„Örvendtünk a lehetőségnek, sokan ismernek, de a cikk által még többen megismertek, láthatták, mennyire szeretjük ezt a szakmát, mi pedig ezáltal is arra bátoríthattuk az olvasókat, hogy legyenek büszkék a viseletükre. Nagyon boldogan olvastuk a cikket, ha csak ránézek, fel tudom idézni a szöveget mondatról mondatra. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, sok ismerős felhívott, nekünk nagy boldogság és büszkeség. Biztos vettem vagy tíz darabot ebből a példányból” – mondja nevetve Melinda. 

„A Liget attól olyan jó, mert van lelke”

Amióta Zsombori Gabriellát megismertem, sokszor eszembe jut, ha hozzá hasonló tanár okított volna, talán én is megszeretem a matematikát, bár jelzem, az érdeklődés hiánya nem teljesen a tanáromon múlott. 

Zsombori Gabriella megható gondolatokat intézett hozzánk Fotó: Veres Nándor

2021 áprilisában született cikk a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium matematikaszakos tanáráról, akinek személyében egy lendületes, derűs, hivatása iránt alázatos és elkötelezett embert ismertem meg. Meghatóak a hozzánk intézett gondolatai. 

„A Liget egy jó kávé. Az, amikor végre délben eloszlik a köd. Egy spontán, őszinte elpityeredés. Huncut mosoly. Rácsodálkozás. Elcsodálkozás. Egy pici csodával fűszerezve. Valami, ami képes meglátni és megláttatni a jót, a szépet, az értékeset. Egy tanóra attól lesz jó, amit beletesznek diákok és a tanár, együtt. Talán ez az újságírásra is érvényes. Legalábbis a Ligetre mindenképpen. A Liget attól olyan jó, mert van lelke”.

Az, hogy ma már az én konyhapultomon is gyakran „dolgozik” a kovász, és gyermeki örömmel lessük, milyen lett a frissen sült kenyér, Ilyés Ágota patológus főorvosnak is köszönhető. Igen, ez így meglehetősen furcsán hangzik, de idén májusban volt szerencsém belesni Ágota konyhájába, ahol ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbb, szemet és lelket gyönyörködtető kenyerek születnek. 

A patológus, aki a kenyérsütés szerelmese: Ilyés Ágota Fotó: Veres Nándor

„Régebben mindig azt kérdezték tőlem, amikor a kovászolás és a kenyérsütés témája felmerült egy-egy beszélgetésen, hogy miért csinálod, aztán amióta megjelent a cikk a Ligetben, inkább azt, hogy hogyan csinálod? Ha jobban belegondolok, a rengeteg visszajelzés közül talán ez a legfontosabb, mert sikerült felkelteni a vágyat az emberekben, hogy kipróbálják, milyen érzés frissen, ropogósan asztalra tenni a kovászos kenyeret” – mondja Ágota. 

„Elveszítjük, azt, amit szerettünk”

Valahogy mindig egy biztos pont volt a Liget életében Antal Tibor gyimesfelsőloki népdalénekes és családja. Szívén viseli a Gyimesek sorsát, és hisz abban a tiszta gyimesi világban, amibe beleszületett – mondta többek között a vele készült beszélgetés során 2019 májusában. De hírt adtunk lemezbemutató koncertjéről, megismertettük a nagyvilággal Antal Zalánt, az István, a király rockopera eddigi legifjabb Istvánját, sőt Tibor meghívására ellátogattunk a Sáj-szigetre is, ahol egy több mint százéves régi házban személyes tárgyak, emlékek, történetek keltik életre a gyimesi felmenők szellemiségét. Éppen tüzet rak a Sáj-szigeten, amikor telefonon keresem, ide várja a család majd szenteste a kántálókat. 

Az Antal család szerint sokszor kaptak a Ligettől megerősítést Fotó: Veres Nándor

„Sokszor írtak rólam magyarországi lapok, de az mindig nagyon jó érzés volt, amikor ti érdeklődtetek felőlünk. A Ligetnek köszönhetően ismertem meg sok olyan értékes embert, akiről nem is tudtam, hogy létezik, kitűnő teret kaptak ezek az emberek a bemutatkozásra. Személyes kötödésünk, hogy én is, a családom is, a Sáj-sziget is bemutatkozhatott, és mindezen újságcikkeknek köszönhetően minket is többen megismertek. Rengeteg visszajelzést kaptunk olyan Ausztriában vagy Németországban élő magyar emberektől, akik elmondták, olvastak a Sáj-szigetről, és ha már meglátogatták az ezeréves határt, hozzánk is eljöttek. Volt aki lobogtatta az újságot a rólunk szóló cikkel, mások meg rá csodálkoztak, hogy itt tényleg úgy van minden, mint a cikkben. Tudom, hogy nem csak a külföldre szakadt magyarok, hanem itt is sokan szerették a Ligetet, hiszen közelinek éreztük, mindenkihez szólt. Hatalmas lehetősége volt azok számára, akik értéket képviselnek, és azzal, hogy az újságba bekerültek, visszajelzést kaptak arra vonatkozóan, hogy jó úton haladunk, érdemes folytatni, és nem szabad elfelejteni az ősi hagyományainkat, énekeinket. Mi is sokszor kaptunk a Ligettől megerősítést. Úgy érzem, Erdélyben nincsenek megbecsülve, akik igazi, valódi értéket teremtenek, de itt kaptak egy olyan teret, ahol meg tudtak mutatkozni. 

Mi pedig szeretettel és büszkeséggel olvastuk, és szívből sajnálom, hogy pont az a szeletet veszítjük el, amire mindannyian kíváncsiak vagyunk. Köszönöm, hogy figyeltetek ránk, figyeltetek a Gyimesek völgyében élőkre! Fel a fejjel, mert a Jóisten megsegíti a jó embereket!”

– búcsúzott Antal Tibor.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.