Nemezelt csodák lélekkel: Csomortáni-Gál Judit alkotásai

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 16., 18:48 utolsó módosítás: 2022. szeptember 16., 18:49

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjaként mindig is érdeklődött a nemezelés iránt, ám éveknek kellett eltelniük, amíg maga is gyakorolhatta. Mára úgy tűnik, megtalálta saját útját, s mindamellett, hogy ha teheti, szívesen rajzol, két keze közül csodálatos nemezalkotások kerülnek ki. Csomortáni-Gál Judit vendégei voltunk, s miközben megismerkedtünk Rózsával, Matyival és Gergővel, édesanyjuk egyedi nemez domborműveit is megcsodálhattuk.

Nemezelt csodák lélekkel: Csomortáni-Gál Judit alkotásai
galéria
A csíksomlyói Babba Mária közel áll a szívéhez – mondja Csomortáni-Gál Judit Fotó: Veres Nándor

A nemezelt domborművek állnak legközelebb a szívéhez – mondja. Alázattal és szeretett beszél erről a régi kézműves technikáról, arról az útról, amelyen évekkel ezelőtt elindult, hogy mára célba érjen. Néhány éve még kereste saját önkifejezési formáját, ma már oktatóvideókat készít a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó online felületére.

Kísérletezések, csalódások

A szakközépiskolában a textilszakos osztálytársai által készített nemeztakaró mélyen a fejébe és a szívébe vésődött, s bár felkeltette az érdeklődését a nemezelés, sokáig nem nagyon volt, akitől tanulni. Van ennek már bő tíz éve is, s tulajdonképpen ő már akkor eldöntötte, hogy egyszer majd kipróbálja – mondja Csomortáni-Gál Judit, aki szerint bár innen-onnan ellesett egy-egy mozdulatot, sok-sok kísérletezéssel, csalódással volt kikövezve ezen ősi technika elsajátításának az útja.

„Úgy is volt, hogy évekig abbahagytam, de csak nem hagyott a gondolat, újrakezdtem, mert érdekelt. Aztán megismertem Kovács Turi Emesét, így már volt kitől tanácsot kérni, és már azt is le tudtam szűrni, hogy a Lacinak készült első mellényt, hol rontottam el”

– mondja békésen mosolyogva, miután a gyermekzsivaj elől férje, Csomortáni-Gál László képzőművész hangulatos kis műtermében telepszünk le.

Nemezelt domborművei mellett használati tárgyakat is készít Fotó: Veres Nándor

Judit az alkotás során a tűnemezelést ötvözi a vizes nemezeléssel. „A mellényeknél ezt úgy kell elképzelni, hogy félig összegyúrok egy nemezlapot, szabom, varrom, kidíszítem tűnemezeléssel, s utána tömörítem a végleges méretre azért, hogy a minta, amit én tű segítségével beleviszek, összeálljon” – magyarázza. Ez pedig nem csak különleges, hanem három kisgyermek mellett mondhatni „kényelmes” is, hiszen – mint mondja  – amíg még gyermekei kisebbek voltak, nem tudott egyhuzamban sok időt tölteni a vizes nemezeléssel. „Egy lapot megcsináltam, s mikor kicsi időm volt, tudtam szárazon dolgozni vele” – nevet nagyot, s bár a gyermekek nagyobbacskák, a munka menete nem sokat változott, az előkészített alappal akkor dolgozik, amikor ideje engedi. Az ő műhelye ugyanis a konyha, a gyermekek mellett ezt így könnyebb megoldani.

Mellények, takarók, domborművek

Azt a bizonyos – szerinte sikertelen –, de férje szerint tökéletes nemezelt mellényt kisbabáknak készült nemezpapucsok követték, majd maradva a gyermekek világában térbeli formákat, gyermekjátékokat, játszószőnyeget készített gyapjúból. Ekkor bukkant rá Székelyudvarhelyen egy nemezkészítő tanfolyamra, s tanulni kezdte mindazt, amit addig ösztönből csinált. Így ismerte meg például a türkmének belenemezelt mintájú takaróit, a kirgiz szabott-varrott takarókat. S mindabból, amit kikísérletezett, ellesett, majd megtanult, alakult ki saját technikája.

Célja, hogy ne csak iparművészként, hanem képzőművészként is érvényesüljön a nemezelés terén Fotó: Veres Nándor

Művészi világa a színek tekintetében visszafogott, ez portrérajzaiban, grafikáiban is visszaköszön. Ahogy ő fogalmaz, minimalista a színekkel, a nemezelés terén is inkább a natúr színekkel dolgozik.

Amire igazán büszke, azok a szakrális témájú nemezelt domborművei. Ezek érzésekből jönnek, készítésükkel tulajdonképpen ráhangolódik az ünnepekre. Azt mondja, szerencsés, mert rendelkezik azokkal a képzőművészeti alapokkal, amit a domborművekbe is próbál belevinni. Kicsit az is a célja, hogy ne csak iparművészként, hanem képzőművészként is érvényesüljön a nemezelés terén.

„Először Jézus keresztre feszítése készült el, utána a feltámadást formáztam meg, majd azt a pillanatot, amikor Jézust leveszik a keresztről. Bennem van, hogy a keresztút állomásait nemezelt domborműben elkészítsem. De például korábban jött egy érzés a Gyümölcsoltó Boldogasszonnyal kapcsolatban, lerajzoltam s éreztem, ezt meg kell csináljam gyapjúból is. A csíksomlyói Babba Mária közel áll a szívünkhöz, főleg nekünk, akik mellette vagyunk. Körülbelül egy éve tervezem fejben, hogy hogyan készítem el”

– magyarázza, amint végignézzük az egymás mellett sorakozó domborműveket.

De ott vannak legfrissebb alkotásai, a cifraszűrök mintavilágából inspirálódott takarók. Azt fontolgatja, hogy méretes takarójával, ami mellé még készítene két párnát, valamint egy mellényt, tavasszal egyénileg benevez Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválra, amelyet Békéscsabán szerveznek. Közben pedig – mondja – benne vannak a születendő domborművek is, már egy alapot előkészített.

Nemezelt játszószőnyeg állatokkal, jurtával Fotó: Veres Nándor

Szeretettel mesél egy, a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz kapcsolódó friss projektről, amelybe az Artera Alapítványon keresztül kapcsolódott be. Böjte Csaba ugyanis a székelyudvarhelyi alapítványt kérte fel, hogy a kézműves foglalkozásokat levezesse a Szent Ferenc Alapítvány központjaiban, így ha Csíkban és környékén nemezelni kell, akkor Judit is ott van. Érdekes megtapasztalása volt ez az elmúlt időszaknak – ismeri el. „Nem volt a legkönnyebb őket megszólítani, nehéz az érdeklődésüket felkelteni. Az utolsó találkozásunk sikerült a legjobban, a fiatalokkal egy csodaszarvast mintázó takarót készítettünk. Ezt nagyon élvezték. Mesélték, hogy olyan gyermek is beállt gyúrni, akiről azt mondták, soha semmi nem érdekelte. Rájöttem, hogy velük nagyobb dolgon érdemes gondolkozni. A takarót megőrizték, feltették a falra, és nagyon büszkék rá”.

Két művész egy házban

Nincs ahogy ne kerüljön szóba, hogy

képzőművész férjével hogyan egészítik ki, mennyiben inspirálják egymást az alkotási folyamatban. Jól megférnek egymás mellett, megvan kettejük között az összhang – mondja Judit derűs nyugalommal.

„Nem tanultam képzőművészeti egyetemen, miután Lacival összeházasodtunk, ő volt az, aki biztatott, aki mellett kiteljesedhettem. A nemezelés terén is sok biztatást kapok tőle, ő például azt szeretné, ha többet rajzolnék. Ő a mentorom. Ha valamit csinálok, s elakadok, ő az, akit megkérdezek, merre indulna, mit csinálna és ez kölcsönös, ő is sokszor kíváncsi a véleményemre. Ez szépen kialakult köztünk, ha szükség van segítünk, véleményt mondunk” – magyarázza. S hogy őket még a fentiek is egymásnak teremtették, annak ékes bizonyítéka, hogy az egyébként Csíkmindszenten született Judit Csomortáni lány volt, a Csomortánban született Gál Laci pedig Beczásy Antal festőművész javaslatára vette fel a Csomortáni művésznevet, majd amikor összeházasodtak, mindketten hivatalosan is felvették a Csomortáni-Gál nevet.

Kiállításra készülve

Egy női mellénnyel, kiegészítőkkel – kis táskával és kontydísszel – , valamint egy kisebb, türkmén mintázatú takaróval, ülőpárnával és furulyatokkal pályázott idén a Népművészet Ifjú Mestere címre, s bár nem nyert, hatalmas elégtétel számára, hogy munkái bekerültek az Ifjú Mesterek Remekei című kiállítás anyagába, amelyet a díjra pályázók munkáiból állítottak össze. Nemrégiben Énlakán az Artera Alapítvány égisze alatt csoportos, és egy kisebb szabású egyéni kiállítása volt, de most már készen áll arra, hogy egy egyéni tárlat anyagát elkészítse.

Fotó: Veres Nándor

„Kezdetben mellényeket készítettem rendelésre, nekem az volt a lényeg, hogy aki hordani fogja, az mintakincsben is magáénak érezze a mellényt. Ezért nem is nagyon volt lehetőségem egy kiállításnyi nemezelt tárgyat összegyűjteni. Most érzem azt, hogy kezd összegyűlni”

– fűzi hozzá. Számára a domborművek készítése a legkedvesebb, távol áll tőle, hogy sablonmunkát végezzen. „Mellényekre most sok megrendelésem van, de nem tudok velük foglalkozni. Alkotni akarok, ami bennem van, azt szeretném kinemezelni.”

Fotó: Veres Nándor

Amikor pedig nemezel, kikapcsolódik, csak ő van és a gyapjú. Kacag amikor mondja, jöhetnek a gyerekek, megcsinálja, amire kérik, de fejben nemezel. „Felszabadulok. A nemezelésben tudom az érzéseimet kimutatni, ebben tudok kiteljesedni. Eddig sem hagyott a gondolat, s ezután sem fog hagyni, minden nap foglalkoztat, hogy mit fogok következőkben készíteni, bármit látok, mindenről a nemezelés jut eszembe. A mindennapok monotonitásából teljesen kikapcsol” – lelkesedik.

Tapasztott ház régi bútorokkal

A műteremben a fal mellett pihenő festmények, a gerendáról lelógó szárított gyógynövénycsokrok, a Juditból áradó békesség egy olyan világba visz el, ahol teljesen természetes, hogy a konyhában lévő tapasztott kemencéből kenyérillat árad, hogy a százéves bútorokat átmentik a jövőnek, hogy a réginek felbecsülhetetlen eszmei értéke van. Amikor visszatérünk a családi házba, nem csak a nemezelt remekműveket csodálhatom meg, de az 1883-ban épült, majd tíz évvel ezelőtt újraépített ház tapasztott falain belüli régi idők mindennapjaiba csöppenek. S bár igazából először Laci szívében szökkent szárba e hagyománytisztelő, természetközeli életmód iránti vágy, ennek kivitelezésében Juditban hű társat talált.

Falusi lány – mondja magáról –, aki sosem vágyott arra, hogy városra költözzön, tömbházlakásban éljen.

„Amikor Laci megmutatta ezt a helyet, s a terveiről mesélt, egyből felcsillant a szemem. Itt semmi sem volt, csak pityókaföld s néhány fenyőfa. Ezt a házat a faluból hoztuk át, be volt omolva a teteje, itt építettük újra. A falai, a tornáca a régi anyagból van. Együtt raktuk ki az alapot kövekből. Mi kezdtük itt az életet” – magyarázza csillogó szemekkel. A műteremnek helyet adó kis háznak is megvan a története, s hasonlóképpen a múltba nyúlik vissza. Régen gabonásház, sütőház volt, Mindszentről „költöztették át”, itt építették újra.

Szakrális témájú nemezelt domborművek Fotó: Veres Nándor

Észreveszik a gyerekek, hogy visszatértünk a családi házba. Nevetnek, mesélnek, csicseregnek, nem használ már a szülői intés sem. Mutatják saját készítésű kis nemezcsodáikat, s csak hozzák és hozzák kedvenc könyveiket. A másodikos Mátyás az indiánokról szóló könyvek nagy hódolója, a negyedikes Gergő szereti a jó vicceket, forgatja is kedvenc anekdotás, találós kérdéses könyvét. S hogy az előkészítős Rózsa is itt jár-kel valahol a közelben, arról az asztalon heverő babák árulkodnak. Az asztal fölött Judit grafikája nagymamájáról, a szemközti falon Laci festménye nagytatájáról. Itt minden megtalálta méltó helyét.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg 2022. szeptember 16-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport