Amikor Undi Guszti is segít a románban

Liget 2019. október 18., 14:13 utolsó módosítás: 2019. október 18., 14:19

Játékosan sok mindent meg lehet tanulni, még a román nyelvet is – mondja Salamon Boróka román-angol szakos tanár. Ha kedvük van bepillantani a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium pedagógusának románóráira, akkor lapozzák fel a Székelyhon napilap pénteki Liget mellékletét.

Salamon Boróka román-angol szakos tanár. Kulcsszava: játékosság Fotó: D. Balázs Ildikó

Salamon Boróka nyaranta rendszeresen szervez román nyelvi táborokat különböző korosztályú gyermekeknek, de tanóráit is igyekszik „megfűszerezni” egy kis játékossággal. Kulcsszava a játék.

„A kicsik esetében a legjobban bevált módszer a játékos foglalkozás. Fontos, hogy lerakjuk az alapokat, hogy bővüljön a szókincsük, és bátran beszéljenek akkor is, ha esetleg hibáznak. Időt kell fordítani arra, hogy megszeressék a nyelvet, és utána már nincs baj”

– magyarázza a tanárnő, aki 2016-ban jogász szakmáját adta fel azért, hogy pedagógusként tevékenykedjen. A Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanáraként 5–8. és 9–12. osztályos diákokat tanít, az általános iskolásokkal hobbiból foglalkozik nyaranta.

Ami az iskolai foglalkozásokat illeti, a tanárnő szerint az új tanterv nagyobb szabadságot ad a pedagógusnak, így például az is belefér, amikor románórát tart az ötödikeseknek, hogy magyar népmeséket hallgatnak román nyelven, vagy románul aktivityznek, vagy más csoportos játékkal mélyítik el a nyelvtant, és tulajdonképpen észre sem veszik, hogy játszva tanulnak. Az ötödikesek gyakori vendége egyébként Undi Guszti is, derül ki a Liget mellékletből. A nagy plüssfej tele van sok érdekes játékkal, a benne kotorászó gyermekeknek pedig a kezük ügyébe kerülő játékokat kell bemutatniuk, jellemezniük. Természetesen román nyelven.

Undi Guszti és társai. Jó szolgálatot tesznek románórán Fotó: D. Balázs Ildikó

A pedagógus szerint az is sokat segítene a gyermekek románnyelv-tanulásában, ha a szülők esetenként nem tanúsítanának elutasító magatartást a nyelv iránt. „Ha pejoratívan kezeljük a román nyelvet, a gyermektől egy lehetőséget veszünk el. Hiszen ennek ismerete egyrészt könnyebbé teszi az olasz, spanyol, francia nyelvek tanulását, másrészt pedig igenis hasznára válik, ha ismeri az ország nyelvét. Nekünk a történelmi múltunk is hozzájárul ehhez az elutasító magatartáshoz, de játékkal leküzdhető. El kell ismernünk, hogy a román nyelv érvényesülés kérdése. És a nagyobb diákok ezt már megértik” – mondja a Liget mellékletben megjelent cikkben a nyelvtanár.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb