HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iskolai kiközösítések: áldozatok egymás ellen

Hajnal Csilla 2017. szeptember 13., 16:33 utolsó módosítás: 2017. szeptember 13., 19:36
HIRDETÉS

Sok esetben már az is elég, ha másként hordod a hajad, mint a többi osztálytársad, vagy éppen másfajta zenét hallgatsz, mint ők. A kiközösítés sosem kellemes érzés a kiközösített számára, sőt sérülések széles skálájával járhat. A megoldás kulcsa az iskolai tanácsadó szerint a családban van.

A kirekesztéssel, gúnyolódással nem csak a kirekesztett sérül, hanem a környezete is Fotó: Pixabay.com

Az iskolai kiközösítés okait és ennek orvoslását Városi Emőke iskolai tanácsadóval jártuk körül. A kiközösítés fő oka az önbizalom hiánya, különösen azért, mert általában azok a személyek, akik hajlamosak zaklatókká válni, azok a náluknál „gyengébbnek” észlelt személyt választják ki – hívja fel a figyelmet a szakember. „Az alacsony önbizalom frusztrációval, agresszivitással vagy magányossággal ötvöződhet. Vannak esetek, amikor akár dühkitörések is megjelenhetnek a kiközösített viselkedésben, vagy épp az ellenkezője, van, aki félrevonul és magányosan létezik a közösségben” – mondja a tanácsadó.

HIRDETÉS

De nem kell túlságosan különcnek lennünk ahhoz, hogy áldozatokká váljunk. Sok esetben az „átlagtól való eltérés” már elegendő ok a kiközösítésre, ez környezetenként, csoportonként változik. Létezik fizikai, viselkedésbeli, stílusbeli, öltözködésbeli, zenei preferencia szerinti, tanulmányi eredmények szerinti (túl alacsony, kiemelkedő) másság – teszi hozzá.

„Áldozattá az válik, aki elbizonytalanodik, akinek eleve alacsony az önbecsülése, és nincsenek meg a megfelelő erőforrásai.

Más indokok lehetnek a családból származóak is, amelyek másodlagosnak tűnhetnek, de nagyon nagy erővel bírnak: autoriter szülő, agresszív családi légkör, elfogadás megtapasztalásának hiánya. Például Vekerdy Tamás pszichológus szerint agresszív anyák gyerekei nagyobb valószínűséggel lesznek iskolai kirekesztés áldozatai” – mondja Városi Emőke.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha már valakire rásütötték a bélyeget, van-e esélye arra, hogy kitörjön ebből a helyzetből. A szakember válasza megnyugtató:

elsősorban az önbizalom megerősítése a fontos, és esetleges más problémák elfogadása.

Leginkább a családból kell jöjjenek a pozitív megerősítések, a támogatás, a feltétel nélküli elfogadás, ki kell alakítani a pozitív szülő-gyerek kapcsolatot. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag ebben nem kap támaszt a gyerek, akkor más közösségekben kell ismerkednie, máshol érdemes baráti kapcsolatokat kialakítania, és egy önismereti utat ajánlatos elkezdeni, akár önállóan is, tudjuk meg.

„Az érdekes az, hogy bár a kiközösített áldozat, ám sok esetben maga a kiközösítő is áldozata valaminek,

ugyanis az egészséges önértékeléssel rendelkező személy nem érzi szükségét mások ellen fellépni, vagy hatalmi harcokat indítani az önérvényesítésért vagy egy szerep megszerzéséért” – hangsúlyozza a szakember.

Városi Emőke iskolai tanácsadó

Személyenként változik az, hogy mennyire sérül a kiközösített, az biztos, hogy senki számára nem kellemes érzés. „Minden gyerek vágyik az elfogadásra, a szeretetre, támogatásra. Ezért inkább azt mondanám, hogy nagyon széles és változatos a sérülések skálája. Van, aki elfogadja az áldozat szerepet, és nem is akar rajta változtatni, és van olyan, akiben elindít egy önismereti folyamatot, és tesz azért, hogy ez változzon. Önmagán változtat, a fellépésén, a közösségén, nyitni kezd más személyek felé” – teszi hozzá Városi Emőke.

A megoldás kulcsa elsősorban a családban van: pozitív gyerek-szülő kapcsolatot kell kialakítani Fotó: Pixabay.com

De mit tehet a szülő vagy a pedagógus akkor, ha észreveszi, hogy a gyereket kiközösítik?

Szülőként nyitott kell lenni, kommunikálni kell a gyerekkel, szeretettel, elfogadással, átgondolni az otthoni légkört például. Pedagógusként és osztályfőnökként pedig a szociometriás felmérés mindenképp egy jó eszköz az osztályon belüli viszonyok felmérésére. Az iskolai tanácsadó szerint a csapatépítés, önismereti tevékenységek, összerázók, interaktív játékok megmozgatják a diákokat, kizökkennek a megszokott környezetükből, mások mellé kerülnek, jobban megismerik egymást, ezért ezek mind jó módszerek erre. A pedagógus is egy fontos személy a diák életében, ezért sok szempontból segíthet, akár elfogadó, szeretetteljes odafigyeléssel és támogatással. „Sok diák elmondhatja, hogy volt olyan pedagógusa, akinek a szavai, odafigyelése, észrevételei változást eredményeztek az életében.

A legfontosabb észrevenni és tenni valamit, elsősorban elbeszélgetni a gyerekkel. Sok minden rejtőzhet a kirekesztettség mögött”

– mondja az iskolai tanácsadó.

Akár öngyilkosságig is súlyosodhat a helyzet Fotó: Pixabay.com

A kirekesztéssel, gúnyolódással nem csak a kirekesztett sérül, hanem a környezete is. A többi gyerek is félhet a kiközösítéstől, és akár szorongást válthat ki bennük a helyzet. A kiközösítéssel társuló angol fogalmak a tinédzserek szóhasználatában nem ismeretlenek: a bullying, mobbing, cyberbullying. Ez utóbbi elsősorban interneten keresztül való zaklatást, csúfolódást, fenyegetést jelent. Az áldozat személyiségfejlődésének, illetve önbecsülésének szempontjából rendkívül káros módon fejti ki hatását. Ha a kiközösítés már zaklatással társul, és elfajulnak a helyzetek, a sérülések sokkal súlyosabbakká válnak, akár az öngyilkosságig is eljuthat az áldozat – figyelmeztet az iskolai tanácsadó.

A kiközösítés még nem egyenlő ugyan a zaklatással, de a cyberbulling témakörben érdemes Amanda Todd kanadai tinédzser halálának történetére rákeresni, aki 2012-ben lett öngyilkos. Amanda 2012 szeptemberében készített egy videót, melyben segítséget kért, és elmondta történetét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS