Múzeumi sztorik: a mamuttól a pontyig

Péter Beáta 2023. május 04., 15:28

Milyen érdekességek lapulnak egy múzeum természettudományi gyűjteményében? Mit mesélhetnek az állatok fogazatai? Mit csinál az archaeozoológus, és egyáltalán mi is az az archaeozoológia? A Csíki Székely Múzeumban a tavasz utolsó hónapjának tárgycsoportját a május 22-én ünnepelt biodiverzitás világnapja ihlette. Ez alkalomból a természettudományi raktárból kilenc féle állat álkapcsát, fogazatát mutatják be.

Múzeumi sztorik: a mamuttól a pontyig
galéria
Fotó: Gegő Imre

A Csíki Székely Múzeum hat alapvető gyűjteménye között a természettudományiban valamivel több mint 5000 tárgy szerepel, amelyben az ásványok és kőzetek mellett egykor élő lények maradványait is őrzik:

fák, növények, ősmaradványok/puhatestűek, preparált állatok – és amit ebben a hónapban kiemeltek, állatcsontok.

Fotó: Gegő Imre

Míg a természettudományi gyűjtemény leginkább a 70-80-as években gyarapodott, akkor kerültek a múzeumba az ásványok, illetve a több helyről származó herbáriumok is, addig az állatcsontok egy, az elmúlt években alakuló és gyarapodó külön csoportot alkotnak, éspedig az archaeozoológiai összehasonlító gyűjteményét – magyarázta Kelemen Imola, a múzeum archaeozoológusa, a gyűjtemény kezelője. Elmondta:

az archaeozoológia egy viszonylag friss tudományág, Romániában nagyon ritka az ezzel foglalkozó szakember.

Fotó: Gegő Imre

Ő maga 2009-ben érkezett a Csíki Székely Múzeumba, és mivel néhány év elteltével a múzeum természettudományi gyűjteményének gondozását is rábízták, a szakmájának megfelelően kisegítő anyagokkal is bővíteni kezdte a meglévő gyűjteményt.

Az archaeozoológiát régészeti állattannak is nevezzük, és azt a tudományt jelenti, amely a régészeti ásatásokon begyűjtött állatmaradványok (leginkább csontok, de puhatestű maradványok, adott esetben akár tollak, megkövesedett fekália stb.) vizsgálatával próbál minél többet megtudni az emberi közösségekről.

Fotó: Gegő Imre

Így talán szerencsésebb is a tudomány angolszász vidékeken használt megnevezése, a zooarchaeológia, azok számára, akik az embereket vizsgálják az állatok segítségével, nem pedig az állatokat a régészet segítségével. Egy ehhez hasonló rövid bemutatkozás után gyakran megkérdezik tőlem az emberek, hogy „akkor te mindent tudsz a dínókról?” Az igencsak sajnálatos válaszom erre az, hogy nem. Mivel abban korban nem éltek emberek. Nekem pedig a kutatásom középpontjában az ember áll, az állat pedig ez esetben ehhez csupán eszköz.”

A gyakorlatban tehát a következő a forgatókönyv: a régészeti ásatáson a régész – akár az archaeozoológus segítségével, de többnyire anélkül – begyűjti az állatmaradványokat, gondosan dokumentálva azt is, hogy azok honnan származnak (lakóház, tűzhely, szemétgödör, sír, kultúrréteg stb.)

– magyarázta.

Fotó: Gegő Imre

Kiemelte, hogy a föld alatt töltött idő, az időjárási viszonyok, a kémiai- és emberi hatások, de más tafonómiai tényezők miatt is viszonylag ritkán kerülnek elő ép, egyben maradt csontdarabok. Többnyire töredékeket lát az asztalán az archaeozoológus, gyakran csak szilánkokat.

Néhány centiméteres darabokból kell megállapítani, hogy az a töredék milyen állatból származott, milyen korú volt az az egyed, jobb vagy bal végtagjából van-e a csont, milyen megmunkálás nyomai vannak rajta, esetleg rágás, égés, akár megbetegedés okozta elváltozások.

Fotó: Gegő Imre

Ehhez az úgynevezett determinálási szakaszhoz van szüksége az archaeozoológusnak az összehasonlító gyűjteményre, amelyben a lehető legtöbb állatfaj lehetőleg minden testrészéből megtalálható egy darab. Ezeket szokta testrészek szerint csoportosítani, így jól láthatóak a fajok közötti különbségek.

Egy ezer, de főleg egy többezer darabos leletanyag már jól reprezentálja az adott emberi közösség állatgazdaságot illető szokásait, hiszen kiderülhet, hogy inkább állattartással foglalkoztak vagy többnyire vadásztak, halásztak és puhatestűeket gyűjtöttek. Vagy, hogy esetleg ezeknek egy bizonyos aránya jellemző rájuk. De felmerül az is, hogy ha állatot tartottak, a juhot vagy a kecskét részesítették előnyben? Illetve, ha sok szarvasmarha csontot találunk egy lelőhelyen, sokat mondó az is, hogy vajon melyik korosztályból van több.

Hiszen, ha fiatalon levágták legtöbbjüket, akkor azok minden bizonnyal húsmarhák voltak és leginkább az élelmezésben volt szerepük. Ha viszont megérték az idősebb kort is, akkor az ember nyilván valamilyen más hasznot is húzott abból, hogy tovább életben tartotta. Esetleg az állandó tejelés miatt, netán a mezei munkákban való hasznosítás miatt. Ezen kívül, ha például találunk a leletanyagban egy idős állattól származó eltört és begyógyult csontot, akkor talán joggal feltételezhetjük, hogy az az állat valami miatt kedves lehetett a gazdája számára, hiszen nem vágta le azonnal, amikor megsérült, hanem gondozta, meggyógyította, életben tartotta.

Ugyanígy következtethetünk az állatok feldolgozásának módjairól is, hogyan nyúzták őket, hogyan darabolták, esetleg hogyan főzték, sütötték – ha a töredékeken észlelhető nyomok úgy engedik. Igazi nyomozómunka ez, nagyon sok számolással, és talán még több feltételezéssel”

– avatott be a részletekbe lelkesen a szakember.

Fotó: Gegő Imre

A májusi hónap tárgya tehát egy olyan tárgycsoport, amely a múzeum természettudományi gyűjteményének archaeozoológiai összehasonlító gyűjteményéből származó válogatás: különböző állatfajok állkapcsai, fogazatai. Kilenc féle fogazatot láthatunk, ezek közül talán a legszembetűnőbb, hiszen a legnagyobb, a mammut alsó állkapcsa, benne egy őrlőfoggal.

Méretében csökkenő sorrendben a következő egy ló mandibula, amely tipikusan nővényevő fogazattal rendelkezik, és hasonlóan a mammut fogához, nagy rágófelszínekkel. Egy felnőtt szarvasmarha fogazata is látványosan növényevő, itt azonban egy nagyon fiatal marha állkapcsát láthatjuk, hiszen a benne levő fogak valójában tejfogak.

A szarvasmarha fogazatához leginkább az őzé hasonlít, ez utóbbi nyilván jóval kisebb. Két ragadozó mandibulát is láthatunk a tárlóban, egy rókáét és egy macskáét, s megfigyelhetjük, hogy a fogaik felépítése, elrendezése igencsak hasonló. Az apróbb metszőfogak után a ragadozókra jellemző nagyobb, hegyes, görbült tépőfog (szemfog) látható, majd ezeket követik a szakítófoggá módosult előzápfogak és zápfogak.

Fotó: Gegő Imre

A mindenevő sertés fogazata egy kicsit ötvözi is a ragadozók és növényevők jellemzőit, hiszen látványos agyarakkal, de szélesebb rágófelületű zápfogakkal is rendelkezik. Valóban mindent megőröl. A nyúl állkapocsban jól láthatók a rá jellemző állandóan növő metszőfogak, amelyeket a fű letépésére, kéreg lehántására használ, míg az őrlést a hátrább lévő őrlőfogak végzik. Érdekesség, és némileg kakukktojás a legkisebb fogazat a tárlóban, ami egy pontyból származik.

A ponty állkapcsában ugyan nincsen fogazat, de az úgynevezett garatcsontjukon viszont vannak, ezekkel a fogakkal dörzsöli táplálékát a koponyája alsó részén levő szarulemezekhez.

Fotó: Gegő Imre

Régészeti leletanyagban nagyon sokszor a garatfogak alapján különböztethetik meg a halfajokat – tudtuk meg dr. Kelemen Imolától.

Az itt látható maradványok aligha lehetnének sokfélébbek, ma mégis egy gyűjteményben találhatók és más hasznuk mellett az archaeozoológiai kutatások céljait (is) szolgálják”

– mondta el zárszóként.

Az állati állkapcsokat és fogazatokat a látogatók a jegypénztárnál az erre a célra kialakított részen és tárlókban tekinthetik meg keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.

Fotó: Gegő Imre

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.