9 + 1 sorozat, amit nagyon várunk 2023-ban

Tamás Attila 2023. január 10., 17:29

A világ egyik legjobb videójátékának sorozatadaptációjával indul az év, amiben olyan szériák folytatásai érkeznek, mint A vaják, Bridgerton, A mandalóri. Ezek mindössze a jéghegy csúcsai, vagyis a legnagyobb érdeklődésre számot tartó produkciók, amik mellett számos új néznivaló érkezik. Ajánló.

9 + 1 sorozat, amit nagyon várunk 2023-ban
galéria
Fotó: Liget-montázs

Továbbra is kaotikus a helyzet a streamingpiacon, egyvalami azonban biztos és állandó: továbbra is futószalagon érkeznek az új sorozatok és a már berendelt folytatások annak ellenére is, hogy a Netflix nagy nézettségű presztízssorozatokat is képes elkaszálni mostanában, ami egyértelműen folytatásért kiáltott volna, ahogy történt ez az 1899 című, nemzetközi produkció esetében.

A Wednesday nem jutott erre a sorsra, így abból biztosan készül második évad, már csak az a kérdés, hogy mikor láthatjuk. Bár az HBO is selejtezi rendesen a nem nagy nézettségű, és már elkaszált sorozatait,

a trend mégiscsak az, hogy egy-egy eltüntetett sorozatra tucatnyi új jut, szóval csak győzzük szabadidővel a ránk zúduló sorozatdömpinget 2023-ban is.

Mi első körben ezeket az új szériákat és folytatásokat várjuk, de amint az elmúlt évek tapasztalata is mutatja az igazi nagy dobások az év második felében érkeznek, és a legnagyobb meglepetések általában azok szoktak lenni, amiket nem is nagyon promóznak a forgalmazók.

The Last of Us – HBO Max

Már csak kevesebb mint egy hét, és megnézhetjük, hogy mit hoztak ki az HBO-nál a The Last of Us Playstation-exkluzív játék adaptációjából a Csernobil készítője, Craig Mazin és a játék alkotója, Neil Druckman. Bár ezt a sorozatot mi még 2022 végére vártuk, év közben derült ki, hogy 2023 elejére halasztják, de legalább az év nagyon első felére, így január 15-én (mi 16-án) láthatjuk az első epizódot, amit majd heti bontásban követnek a többiek. A szívbemarkoló és érzelmes történetéről emlékezetes játék sorozatadaptációja ismét tönkreteszi a sztori ismerőit, de a játékot nem ismerő közönséggel is megismerteti a The Last of Us kegyetlen, posztapokaliptikus világát. A főszerepben Pedro Pascalt (A mandalóri, Trónok harca, Narcos, Wonder Woman 1984) és Bella Ramseyt (Trónok harca) láthatjuk, akik az előzetesek tanúsága szerint elképesztő Joel és Ellie páros lesznek, egy csomó más tehetséges színésszel megtámogatva. Az első évad várhatóan az első játék cselekményét dolgozza fel, a folytatás pedig várhatóan a másodikat, és amíg a sorozat megy, addig hátha elkészül a The Last of Us-játék belengetett többjátékos kalandja, vagy ne adj’ isten a félig-meddig bejelentett harmadik rész.

Videó: HBO Max

Shrinking – Apple Tv+

Egyelőre még nem sokat tudni az Apple streamingfelületére január 27-én érkező Shrinkingről, csupán azt, hogy egy olyan pszichiáterről szól, aki a gyászt követően feladva minden szakmaiságot, mindent kimond a pácienseinek, amit gondol, ezzel változást érve el mind az ők, mind a saját életében. Az egyfajta viccesebb Terápiaként érkező sorozat olyan nagyágyúkkal érkezik, mint Harrison Ford és Jason Segel, ami azt jelenti, hogy továbbra is dívik az a trend, hogy mozisztárokat igazoljanak le a presztízssorozatok főszerepeire. Kíváncsian várjuk, hogy mit tudnak kihozni a Ted Lasso (szintén az Apple presztízssorozata) készítői ebből az alapkoncepcióból, amit a március végéig tartó, tízrészes évadban nézhetünk majd végig.

Videó: Apple TV+

A Fehér Ház vízszerelői (White House Plumbers) – HBO Max

Nagyon ígéretesnek tűnik az HBO, márciusban érkező ötrészes minisorozata ami hírhedt Watergate-botrányt, vagyis annak előzményeit mutatja be E. Howard Hunt és G. Gordon Liddy történetén keresztül, tehát az „elnök embereiről” szól, akik akaratukon kívül is előidézik, hogy Nixon elnök belebukjon a körülötte kirobbant választási csalásba. A két főszereplőt a legendás Woody Harelson és a karakteres Justin Theroux játsszák, de olyan további nagy nevek is feltűnnek a szereplők között, mint Lena Headey (Trónok harca), Kiernan Shipka (Mad Men, The Chilling Adventures of Sabrina), valamint Judy Greer (egy csomó vígjáték és családi film) és Domhal Gleeson (About time, új az új Star Wars-trilógia). Ha minden igaz, akkor igazi térdcsapkodós és abszurd fordulatokat felvonultató néznivaló lesz.

Videó: HBO Max

A Mandalóri (3. évad) – Disney+

Bár a Bobba Fett könyvének hála a tavaly sem kellett nélkülöznünk a bébi Yodaként elhíresült Grogut és az őt védelmező Mandalórit, akinek egy feladata van: nem levenni az arcát takaró sisakját mások előtt. Mivel ezzel elbukott, ezért számkivetetten indul új kalandokra, miután Grogu is őt választotta a fiatal Luke helyett, így újabb évadban nézhetjük, ahogy cukiskodva egyik bolygóról a másikra repülnek, és közben a kedvenc fejvadászunk küldetéseket hajt végre. Az egy év kihagyás után, március 1-jén érkező harmadik évad várhatóan tovább bővíti a Star Wars-univerzumot, aminek az igazi kiaknázható potenciálját legutóbb az Andor mutatta meg.

Videó: Disney+

Ahsoka – Disney+

A mandalóri és a Star Wars: A klónok háborúja leágazása, pontosabban a „mutassuk meg az animációs Star Wars-sorozatok karaktereit élőszereplős formában is” projekt újabb mérföldköve. Az Anakin padawanjaként megismert, erőérzékeny, csupaszív, a Togruta (nem pedig Twi'lek, ahogy sokan tévesen tudják a fejéről kétoldalt lelógó lekku-k miatt) fajhoz tartozó fiatal nő A mandalóriban mutatkozott be élőszereplős karakterként, Rosario Dawson alakításában. Kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat számára még a Star Wars-univerzum miután kilépett a jedi-rendből és a 66-os parancs mészárlását is túlélte. Az újabb Csillagok háborúja-projekt mindössze minisorozat lesz, ami szorosan kapcsolódik majd A mandalórihoz, és lazán a többi kisképernyős, messzi messzi galaxisban játszó történetekhez. Valamikor az anyasorozat után érkezhet, egyelőre nincs kitűzött premierdátuma.

Fotó: Disney+

A vaják (3. évad) – Netflix

Valószínűleg nem várják meg A vaják készítői a telet a sorozat harmadik évadának bemutatásával, hanem már évközben láthatjuk, hogy merre alakul a képernyőn kedvenc szörnyvadászunk nem éppen legminőségibben adaptált története. A karácsonykor debütált Vaják: A vér eredete című előzménysorozat annyira gyalázatosra sikerült, hogy nagyon el kell rontsák az anyasorozatot ahhoz, hogy képes legyen azt a förtelmet alulmúlni. A másik rossz hír, hogy ez lesz az utolsó évad amiben Henry Cavill Geralt bőrébe bújik, hiszen amint az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált „kreatív nézeteltérések” miatt távozik a sorozatból, és helyét a negyedik évadtól Liam Hemsworth veszi át. Ez pont jó alkalom lehet, hogy az egyre romló minőség és a streamingen egyre nagyobb teret hódító, immár tucatfantasyk egyikének, nevezetesen A vajáknak is búcsút mondjuk a harmadik évad után.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story – Netflix

Ha évközben rukkolnak elő A vaják harmadik évadával, akkor mérget vehetünk arra, hogy a Netflix karácsonyi sorozata ezúttal a Bridgerton harmadik évada lesz. De hogy addig se maradjunk a kedvenc habos-babos bűnös élvezetünk nélkül, vagy tavasszal, vagy nyáron érkezik ebből is egy leágazás, ami egy különálló sztori lesz, amiben Charlotte királynő fiatal éveibe kaphatunk betekintést, még mielőtt az elsőbálozók sorsáról döntő hatalmasság lett volna egy szenilis férjjel. A sorozathoz már érkezett egy rövid jelenet kedvcsinálóként, aminek a végén csupán annyit tudunk meg, hogy valamikor 2023-ban érkezik.

Videó: Netflix

Loki (2. évad) – Disney+

Az egyre gyatrább minőségű Marvel-sorozatokkal már kezd tele lenni a padlás, és a harmadvonalas karakterek új spin-offjai sem hoznak már annyi embert lázba, mint például egy jónak ígérkező szuperhősös mozifilm, az idén is futószalagon érkező Disney-produktumok közül mi a Lokit emelnénk ki, aminek a második évada több mint ígéretes, hiszen eredetileg egyévados szériának készült, aztán, mivel közönségkedvenc lett, berendelték a folytatást. Tom Hiddleston Lokiját egy Marvel-rajongónak nem kell bemutatni, ráadásul az idővonalon kívül játszódó történet nagyon sok, előre nem látható fordulatot tartogat, ami aztán valamilyen formában a többi Marvel-film és sorozat idővonalára is hatással lesz: lásd az első évad végén bemutatott Kang: a Hódítót, aki a februárban érkező Hangya harmadik résznek, és a 2025-ben esedékes újabb Bosszúállóknak is a főgonosza lesz. A Loki ráadásul a multiverzum-témát is jól kiaknázza, és már nagyon várjuk, hogy mi lesz az ő és a számos variánsa sorsa a jövőben.

Videó: Disney+

A háromtest-probléma – Netflix

Összeállításunkban az egyetlen olyan sorozat, aminél rezeg a léc, hogy idén egyáltalán láthatjuk-e, de azért reménykedünk benne, hogy ha nem 2023-ban, de jövőre azért megnézhetjük, hogy mi jött át a Trónok harca alkotói számára az egyik leggrandiózusabb kínai hard sci-fiből. A sok szempontból eleve halálra ítélt projekt (többek között a készítői David Benioff és D. B. Weiss, akik már sosem mossák le magukról, hogy elcseszték a Trónok harca végét) számos akadályba ütközött a megvalósítás során, és már egy valós gyilkosság is kötődik a produkcióhoz, ugyanis az egyik vezető producert a gyanú szerint megmérgezte az egyik beosztottja. Ezektől elvonatkoztatva azonban az egyik kortárs – talán legátütőbb – hard sci-fi adaptációjáról van szó, aminek az első kötetét már olvastuk, és lenyűgözött minket, hiszen a tudományban is nagyon jártas Cixin Liu egy olyan egyedülálló történetben vezeti fel az emberiség számára leselkedő legnagyobb veszélyt, egy teljesen ismeretlen, és a miénktől teljesen eltérő idegen civilizáció általi inváziót, hogy rendesen beleborzongunk már csak az említésébe is. Az, hogy mikor lesz ebből Netflix-sorozat, és hogy jó lesz-e, vagy az elcseszett adaptációk sorát fogja-e gyarapítani, még egyhamar nem tudjuk meg, de addig is ha kíváncsiak vagyunk, elolvashatjuk az adaptáció alapanyagául szolgáló Háromtest-trilógia köteteit. Ezekben biztosan nem fogunk csalódni.

Fotó: Tamás Attila

Bónusz: Alapítvány (2. szezon) – Apple Tv+

Már láthattuk, hogy milyen amikor pénzt nem sajnálva adaptálják az egyik legnagyobb sci-fit, Isaac Asimov Alapítványát, és bár látványban nagyon is minőségi volt, a történetet azonban kevésbé sikerült átültetni a vászonra a regények ismerői szerint. Emiatt eléggé megosztó lett a sorozat, mivel rengeteg változtatást eszközöltek a készítők az alapanyaghoz képest. Épp a napokban derült ki, hogy mikor érkezik a folytatás, az első kedvcsinálóból kiderült, hogy 2023 nyarán láthatjuk a második évadot. Reménykedjünk, hogy sikerül kiköszörülni az első évad csorbáit, de ha mégsem, akkor újabb nagyívű sci-fi adaptációt engedhetünk el egy új esélyadás után.

Videó: Apple TV+

Ezek tehát számunkra 2023 legvártabb sorozatai, de olyan címek is folytatódnak 2023-ban mint a netflixes Árnyék és csont (Shadow and Bone), a Te (You), a Vikingek: Valhalla, az HBO nagyágyúja, az Utódlás (Succession) vagy épp az Amazonon futó Az Idő kereke. De számos olyan folytatás, és új cím érkezik idén is, aminek egyelőre semmilyen premierdátuma nincs, de 2023 második felében, a nagy őszi sorozatdömpingben érkeznek. Nekünk pedig annyi lesz a dolgunk, hogy kiválasszuk közülük a figyelmünkre leginkább érdemesebbeket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.