Amikor élettel telik meg a Zengő Tér

Péter Beáta 2022. augusztus 25., 18:10

Vannak gyermekkori álmok, amelyek később formát is öltenek, ha dédelgetik őket, és hisznek a megvalósulásukban. Így történt ez Ádám Rebekával is, akinek a vezetésével egy táncházak, kézműves foglalkozások, gyerekfoglalkozások, könyvbemutatók, koncertek, felolvasó- és pódiumestek befogadására alkalmas tér várja a betérőket.

Amikor élettel telik meg a Zengő Tér
galéria
Ádám Rebeka régi álma valósult meg Fotó: Veres Nándor

Új kulturális helyszín nyitotta meg kapuit a nyáron Csíkszereda központjában. Elsőként a Heveder zenekar megnyitó koncertjére, majd a NyárOn fesztivál ideje alatt lehetett betérni ide, aztán az Aprók táncházának harmincadik születésnapi rendezvényét tartották itt, de a Csíkszeredai Régizene Fesztivál régizene-ovijának foglalkozásaival is várták a gyerekeket. A Petőfi utcáról belépve, az udvarban egy nyitott táncház-helyszín, az épületben pedig tágas, letisztult terek fogadnak. Igazán méltó hely ez a kézműves foglalkozások, táncházak, kulturális programok megtartására.

A hely létrejöttének története sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. Még arra az időkre, amikor Rebeka édesanyja, Ádám Katalin a pionírházban tartott népi gyermekjáték-, kézműves foglalkozásokat. Lányai, Rebeka és Julcsi ebbe nőttek bele, gyakran elkísérték édesanyjukat a foglalkozásokra, később ők maguk is besegítettek a gyermektáncházak, kézműves tevékenységek vezetésébe.

„A Zengő Tér története ott kezdődött, amikor a pionírház visszakerült a tulajdonosához, és a foglalkozásokkal ki kellett költözni onnan. Akkor én azt iskolásként szomorúan éltem meg, ugyanis az egy mesebeli hely volt, ahol többféle foglalkozáson részt vehettem, ott tanultam vagy bütyköltem a gyermekekkel, akikkel épp édesanyám foglalkozott, rengeteget huncutkodtunk Julcsival és a barátaimmal.

Minden nap ott voltunk, minden zegzugát ismertük, nagyon szép, hangulatos, varázslatos régi épület volt. A gyerekkoromnak mindenképp egy fontos, meghatározó helyszíne, és egyszer csak nem lehetett már bemenni.

Visszavágytam, többször átmásztam a kerítésen, de már nem az volt, mint korábban, amikor hangos, életteli, nyüzsgő volt” – emlékszik vissza Rebeka. 

A Zengő Tér bejárata Fotó: Veres Nándor

Mint mesélte, amiután nem mehettek már a Gál Sándor utcában található épületbe, eldöntötte, hogy ha felnő, megvásárolja azt. Időközben a Gyermekek Háza foglalkozásai átkerültek Csíktaplocára, valamint más helyszínekre. „Ahogy teltek az évek, ezt az álmot nem tudtam elengedni. Főleg, hogy az Aprók táncháza és a gyermekfoglalkozások helyszínről helyszínre vándoroltak, több alkalommal láttam édesanyámat nagy batyuval egyik helyről a másikra futkorászni. Aztán én is a Gyermekek Háza munkatársa lettem, és én is többször jártam, járok különböző intézményekbe, mert nem minden csoport tudott kijönni a város szélére. 

Többek között ezért is fogalmazódott meg bennem és éreztem sürgetőnek, hogy legyen egy kulturális közösségi tér, amely könnyen megközelíthető, ahová bárki bejöhet, és ahol helyet kapnak a hagyományátörökítő tevékenységek, kulturális programok.”

A teázó helyszíne Fotó: Veres Nándor

Segítséggel így talált rá néhány éve a Petőfi utcai ingatlanra, és így kezdődött el a konkrét tervezés, a tér kialakítása, a majdnem három éven át tartó munka, amíg elnyerte a mostani formáját a helyszín. „A magyar állam támogatásával valósult meg az épület felújítása, amiért végtelenül hálás vagyok, ugyanakkor nagy hálával tartozom a sok-sok embernek, akik segítették ezt a folyamatot, mentorként, építészként vagy építőként munkálkodtak, kiemelten a Ride More csapatának. Az elmúlt két évben felmerülő világhelyzetben kérdéses volt számomra, hogy meg tudjuk-e nyitni. Aztán egyszer csak eljött a megnyitó napja” – mondja mosolyogva. 

Tánc a Zengő Tér udvarán Fotó: Ádám Gyula

A termeket az Ádám család saját elképzelése, ízlése alapján rendezte be. A család minden tagja aktívan részt vesz a Zengő Tér „zengetésében”. A falon Ádám Gyula népzenészeket, régi adatközlőket ábrázoló archív fotói, valamint Petrás Mária moldvai csángó kerámiaművész munkái láthatóak. Továbbá hangszerek is helyet kaptak, amelyeket bármikor le lehet venni és megszólaltatni. „Adott volt a kinti tér, amely nyáron koncertek, táncházak, előadások befogadására alkalmas. Ugyanakkor a hátsó udvarra most épül egy csűr, amely kézműves foglalkozásoknak ad helyet, az épület emeletén pedig szálláslehetőségek is vannak” – magyarázta Ádám Rebeka, hozzátéve, hogy szívesen helyet biztosítanak koncerteknek, felolvasóesteknek, könyvbemutatóknak, mesedélutánoknak, kisebb színházi előadásoknak is. 

A falakon Petrás Mária munkái láthatók Fotó: Veres Nándor

A Zengő Térben nemsokára egy teázó is nyílik, ahol főként a helyi ízek kerülnek előtérbe: Maczalik Ernő gyógynövényteái, köztük a Zengő tea is, szörpök, kecsketejes kávé stb. 

„Örömmel tölt el, hogy Csíkszeredában közösségeinknek létrejöhetett ez a tér. Valójában a megnyitókor fogtam fel, hogy mindez megvalósult, meghatódva figyeltem az udvarba hömpölygő tömeget. Hálát éreztem, érzek az égiek, a sok közreműködő, segítő ember felé” – fogalmazott Ádám Rebeka. 

Van ok táncraperdülni Fotó: Veres Nándor

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.