„Bontják a sátrat, a cirkusz megy tovább!” 7+1 dal a cirkuszról

Katona Zoltán 2022. december 07., 19:49

Különleges, érdekes, megfoghatatlan világ a cirkusz – éppen ezért sok-sok dalszerzőt megihlet, hiszen az artisták, bűvészek, idomított állatok, légtornászok, balerinák világa annyira eltér a normális ember világától, annyira titokzatos és csodálatos, hogy erről természetesen dalok is keletkeznek.

„Bontják a sátrat, a cirkusz megy tovább!” 7+1 dal a cirkuszról
galéria
John Lennon és a híres cirkuszi plakát 1843-ból, amely a Being for the Benefit of Mr. Kite! című dalt ihlette Fotó: ABC News / www.snapgalleries.com

Amikor cirkuszos dalokból állítunk össze egy csokorra valót, nem tudunk nem elvonatkoztatni attól, hogy a porond és az azon fellépő bohócok, artisták és állatok pont az életet szimbolizálják. A cirkusz örök, és meg is ihleti a dalszerzőket, akik körülbelül ugyanezt érzik szövegírás közben. Semmiképpen nem azt, amikor humoristák egy bizonyos város tájszólásában reklámot parodizálnak.

1. The Beatles: Being for the Benefit of Mr. Kite! (1967)

A Beatles korszakalkotó albumán, a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-en a sok-sok furcsa szám közül ez talán a legeslegeslegfurcsább. Ezért inkább John Lennon a „felelős”, aki egy régiségboltban vásárolt egy 1843-as cirkuszi plakátot, majd annak az „információit” gyúrta át egy dalszöveggé. Kite úr tulajdonképpen egy artista volt, akinek egy Zanthus nevű lova volt, mellette pedig Mr. J. Henderson volt a másik fellépő. Szóval nem John Lennon egyik drogos álmából fogant ez a dalszöveg, hanem egy vicces ötletből, a zenei részt az orgonán játszó Lennon mellett George Martin, a Beatles állandó hangmérnöke dolgozta ki.

2. Bruce Springsteen: Wild Billy's Circus Story (1973)

The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle címmel jelentette meg második lemezét a „Főnök” annakidején, a korong A-oldalának záródala ez a country-s ballada. Mese egy cirkuszról, ahol a sátorban balerinák, erősemberek, kövér hölgyek játszanak, aztán továbbállnak Nebraskába.

3. Locomotiv GT: Miénk ez a cirkusz (1979)

Először kislemezen jelent meg az LGT-nek ez a dala, amit sokáig nagy sikerrel játszottak, ahányszor összeálltak egy-egy nagyobb koncertre. 2016 óta ez már nem lehetséges, ugyanis miután Somló Tamás elhunyt, a zenekar másik három tagja, Presser Gábor, Solti Jámos és Karácsony János megfogadta, hogy a Locomotiv GT nem koncertezik többé. Amúgy Somló Tamás nem mellékesen artista volt, mielőtt zenésznek állt volna a hatvanas években. Nem feltétlenül ez ihlette a szerzeményt, hiszen a szöveg sok-sok mindenről szól. Főleg az életről… 

Hobo Blues Band: A cirkusz megy tovább (1994)

Hobót mindig is vonzotta a cirkusz, korábban is több dalában benne van a cirkusz témája, illetve a bohóc figurája. A Csintalan lányok, rossz fiúk lemez majd harminc évvel ezelőtt jelent meg, sok érdekes dalt tartalmaz. A záró darab pont ez, amelynek szövege az Országúton című Fellini-filmre (1954) utal, ennek a nem hivatalos videoklippnek a képei is abból a filmből vannak.  

Lenny Kravitz: Circus (1995)

A népszerű amerikai zenész ezzel a címmel jelentette meg sorrendben negyedik lemezét, az azelőtti (Are You Gonna Go My Way, 1993) miatt lett világsztár. A címadó dal egy gyönyörű lírai szerzemény, ami természetesen nemcsak a cirkuszról szól, hanem az életről. Ami – nem győzzük hangsúlyozni – szintén egy nagy cirkusz, hiszen tele van mutatványokkal, váratlan fordulatokkal és bohóckodással. 

Eric Clapton: Circus (1998)

Eredetileg Circus Left Town címen íródott, s akárcsak a Tears in Heaven, ez a dal is a zenész tragikus körülmények között elhunyt, Connor nevű kisfiára utal. A négyéves kissrác 1991 márciusában kizuhant egy New York-i épület 53. emeletéről, és szörnyethalt – előző nap apja cirkuszba vitte. A dal az egyik legsikeresebb Eric Clapton-lemezre, a Pilgrimre került.

SKAfunderz: Kattant Cirkusz (2004)

A debreceni ska-csapat főleg Kelet-Magyarországon ismert a skás-punkos zenéjéről. A rém címmel megjelent lemezükre került rá a Kattant Cirkusz, ami egy eléggé kétértelmű dal – nem egy megasláger, annyi biztos, de az ilyen sorok („A cirkusz előtt már kígyózó sorok, / Ilyet még nem látott mióta a Föld forog, / A színpadon az igazgató kiabál, / Nem tudja hova ülhetne Pablo Escobar.”) eléggé ironikusak és viccesek.

Hobó: Circus Hungaricus (2009)

Legyen ez a „bónusztrekk”, illetve egy egész nagylemez. Földes László mindig is jó, és tematikus szólólemezeket készített az egyéb produkciói mellett. A szerintem legjobb szólóalbuma a Circus Hungaricus volt, amelyet Madarász Gábor gitárossal együtt írt. Mint fentebb írtuk, Hobó témái között gyakran ott van a cirkusz, a bohóc, Circus Hungaricus több szerzeménye is szól a porondról, illetve a cirkuszi világról – következésképpen az egész világról. A nyitódal a Circus Europa, de talán a legszebb közülük Az oroszlánszelidítő vallomása a balerinának. És persze a Kisember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.