Bebizonyosodott, hogy van igény a mozira Csíkszeredában

Tamás Attila 2024. január 19., 18:48 utolsó módosítás: 2024. január 20., 14:02

A számokban és anyagi vonzatban is kifejezhető érdeklődés is igazolja, hogy megtalálta a helyét Csíkszereda kínálatában a rendszeres vetítéseket kínáló Csíki Mozi. Ennek részleteibe kaptunk betekintést.

Bebizonyosodott, hogy van igény a mozira Csíkszeredában
galéria
Fotó: Borbély Fanni

Megvan a helye a kulturális kínálatban, és igény van a heti négy napon tartott rendszeres vetítéseknek a Csíki Moziban, ugyanis

tavaly 27 500 néző váltott jegyet az itt műsorra tűzött filmekre

– hangzott el a Korodi Attila polgármester és Antal Sándor, a filmszínház menedzsere által tartott sajtóeseményen.

A több mint 27 ezer néző révén beigazolódott, hogy a heti rendszeres vetítéseknek megvan a helye, ugyanakkor a nagy népszerűségnek örvendő blockbusterek mellett európai és magyar filmcsemegéket is láthatnak a csíkszeredai nézők a 2022 óta rendszeres programmal működő Csíki Mozi kínálatában”

– fejtette ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Elmondása szerint a mozi infrastruktúráját már úgy használják, ahogy az hivatott, ugyanakkor a moziterem nem csak vetítéseknek, hanem számos más kulturális vagy közéleti eseménynek ad helyet, így az itt megforduló nézők száma jóval több, mint amennyien jegyet váltanak a különböző filmvetítésekre.

Fotó: Borbély Fanni

Mint elhangzott, amióta a városvezetés átadta a Pro Cultura Siculi Egyesületnek a mozi működtetését, és menedzsert neveztek ki az intézmény élére, az itt elérhető kulturális kínálatot is átszervezték, így például

a koncerteket, előadásokat, könyvbemutatókat a hét első felében, többnyire szerdán tartják, míg a rendszeres filmvetítések programja csütörtöktől vasárnapig tart.

„Ebben a felállásban a mozi infrastruktúrája azt szolgálja amire hivatott, de ugyanakkor másra (hangversenyekre, előadásokra) is tudjuk használni ezt a kitűnő akusztikájú és korszerű felszereltségű előadótermet” – fejtette ki Korodi.

Fotó: Borbély Fanni

Mint elhangzott, 2023-ban összesen 201 filmet vetítettek a Csíki Moziban, mindezt 305 alkalommal,

a nézők száma pedig a 2022-es 19 400-ról 27 500-ra növekedett.

A legnépszerűbb film a 2022-es Avatar – A víz útja volt, amelyet 14 vetítés során 2933-an néztek meg (ezt a filmet azonban már 2022 végén kezdték el vetíteni, úgyhogy az előző évi nézőszámok is ideadódnak). A második legnépszerűbb film a Christopher Nolan által rendezett Oppenheimer amelyet nyolc vetítésen több mint 1500-an néztek meg.

Mint elhangzott, a 201 vetített filmből mintegy 100 volt európai és magyar gyártású, így gyakorlatilag minden fontos alkotás megtalálható volt a Csíki Mozi műsorán a tavalyi filmévből.

Azt is megtudtuk, hogy a Csíki Mozi nem fenntartható önkormányzati támogatás nélkül, hiszen

az éves költségvetése közel egymillió lejt tesz ki, azonban a jegyekből tavaly 520 ezer lej jött be, a fennmaradó költségrészt pedig a helyi költségvetésből biztosította a város.

Fotó: Borbély Fanni

„Fontosnak tartjuk, hogy társfinanszírozzuk a mozit, pontosabban biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy a csíkszeredaiak a saját városukban tudják megnézni a legújabb filmeket.

De ez a konstrukció nem jöhetne létre, ha nem lenne egy olyan törzsközönsége a mozinak, aki jegyet vált ezekre a filmekre, hiszen az ő hozzájárulásuk is szükséges ahhoz, hogy mindez működhessen”

– részletezte még Korodi.

Fotó: Borbély Fanni

Antal Sándor, a Csíki Mozi menedzsere arról beszélt, hogy tavaly óta teljes értékű tagja lett a Csíki Mozi az az Europa Cinemas hálózatnak. Ez azt jelenti, hogy idéntől már onnan is támogatást kapnak a filmvetítésekre, így ez is hozzájárul ahhoz, hogy a filmszínház fenntarthatóbb legyen.

Ez egy speciális támogatás, amit arra adnak, hogy európai és művészfilmeket tudjunk vetíteni, ha pedig megfelelünk az előírt kritériumoknak, akkor megkapjuk ezt a finanszírozást”

– fejtette ki Antal Sándor mozimenedzser, hozzátéve, hogy sikerült előrelépniük abban is, hogy tavaly óta önálló arculattal jelenjen meg a Csíki Mozi, ugyanakkor

már készül a honlapjuk is, aminek segítségével „egy helyre terelnék” a kínálatot és az online jegyvásárlást, hogy az minél egyszerűbben elérhető és hozzáférhető legyen.

Fotó: Borbély Fanni

Antal Sándortól azt is megtudtuk, hogy nem egyszerű a heti program kialakítása, ugyanis sokszor „zsonglőrködniük” kell a premierekkel és a műsorra kerülő filmekkel. Gyakorlatilag az összes, Romániában és Magyarországon tevékenykedő filmforgalmazóval együtt dolgoznak, ám forgalmazónként változnak a vetítési feltételek és azok anyagi vonzata.

Mindig figyelünk arra is, hogy egy adott filmet az eredeti hang és román felirat mellett magyar szinkronnal is behozzunk, ez azonban nem mindig egyszerű, ugyanis van amikor a magyarországi forgalmazó később hozza be az adott filmet, mint a romániai, így hozzánk is később jut el a szinkronos változat”

– fejtette ki kérdésünkre a menedzser.

Arra is kitért, hogy a nézői igényeket sem lehet mindig előre felmérni, hiszen volt rá példa, hogy míg egyes filmeket teltházzal vetítettek más, romániai mozik, addig a csíki vetítésre alig adtak el jegyet. De

vannak filmek, amik nagyon „betaláltak” a csíki nézőknél így például Moldovai Katalin: Elfogy a levegő című alkotását hetek óta töretlen nézői érdeklődés mellett vetítik.

Fotó: Borbély Fanni

Amikor egy adott filmre kevés jegyet adnak el, akkor az értelemszerűen nem kerül többet műsorra, de vannak alkotások, amik teltházasak az első két-három vetítésen, a negyedik-ötödikre azonban már „kifulladnak”, és emiatt lekerülnek a mozi műsoráról.

Sajnos az is tapasztalat – tudtuk meg Antal Sándortól –, hogy egyáltalán nem garancia a nézők bevonzására az, ha egy adott film rangos fesztiválon szerepelt és díjat hozott el, ugyanis

az a tapasztalat, hogy a Cannesban vagy a Velencei filmfesztiválon bemutatott filmek, amik később nálunk is moziforgalmazásba kerülnek, többnyire visszafogott az érdeklődés, legyenek bármennyire is jó alkotások.

Emellett a román nyelvű filmekre is kisebb az igény a román közösség részéről Csíkszeredában.

Fotó: Borbély Fanni

Az animációs alkotások ezzel ellentétben rendkívül népszerűek, a gyerekek mellett rengeteg szülő is van, aki jegyet vált a délelőtti vetítésekre, amik a fiatal korosztályt célozzák meg.

A heti műsorrend összeállításakor az is szempont, hogy ha egy hosszú játékidejű fesztiválfilm is helyet kap benne, azt jellemzően nem péntek vagy szombat estére időzítik, hiszen az inkább a blockbusterek „helye”, hiszen olyankor szívesebben néznek népszerű közönségfilmeket a mozibajárók.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.