„Jussát várja a vaják...” Újabb közönségkedvenc fantasy a Trónok harca után

Tamás Attila 2020. szeptember 07., 19:19 utolsó módosítás: 2020. szeptember 08., 23:18

Meglehetősen komor hangulatú, véres, öncélú, helyenként horrorisztikus, mégis közönségkedvenc. A Vaják (Wiedźmin, The Witcher) címet viselő dark fantasy a belőle készült játéknak köszönhetően lett igazán ismert, az igazi népszerűséget azonban az elkerülhetetlen sorozat-adaptáció hozta meg számára. Összefoglaló a Vaják világához.

„Jussát várja a vaják...” Újabb közönségkedvenc fantasy a Trónok harca után
galéria
Fotó: CD Projekt Red

„Jussát várja a vaják,
ki küzdött e népért
most kéri a bérét...”

Így hangzik, a múlt év vége óta instant dallamtapadásként ismert Vaják sorozathoz írt legismertebb dal refrénje magyar fordításban (vagy ferdítésben, kinek, ahogy tetszik), amivel még az is találkozhatott, aki kívül esik a legújabb fantasy-őrület rajongóbázisán. A Netflix Vaják sorozata egyértelműen a Trónok harca által kitaposott úton halad, azonban

Andrzej Sapkowski dark-fantasyja iránt már akkor is sokan rajongtak, amikor a sorozatadaptáció még a kanyarban sem volt.

Nem minden fantasyt Hollywood vagy valamelyik nagy tartalomgyártó fedez fel, erre a legjobb példa a lengyel író tollából született Vaják című könyvsorozat, aminek a népszerűségét a szintén lengyel, államilag is támogatott CD Projekt Red „tolta meg” azáltal, hogy videójátékban adaptálta annak történetét. Az első két rész még nem bizonyult átütő sikernek (az első rész kizárólag PC-re, a második pedig ez a platform mellett Xbox 360-ra is megjelent), a harmadik felvonás, a 2015-ben debütált Witcher 3: The Wild Hunt azonban berobbantotta Ríviai Geraltot a köztudatba, hiszen

egy olyan akció-szerepjátékban lehetett a bőrébe bújni, ami játékosok millióinak lett a kedvence, emellett az év játéka címet is megkapta a megjelenését követően.

Az kevés szó, hogy ebben a játékban minden benne van, hiszen túlzás nélkül az egyik legkomplexebb videójáték, ami az elmúlt időszakban megjelent. Egy konkrét, gyönyörűen animált világ, aminek minden egyes részét a legkörültekintőbben dolgozták ki, és amely a legendás vaják (egy különleges képességekkel rendelkező mutáns szörnyvadász), Ríviai Geralt mindennapjaiba enged betekintést azáltal, hogy a játékos őt irányítva éli át a a Nilfgaardi Birodalmat és az Északi-Királyságokat magába foglaló kontinens történéseit.

Fotó: CD Projekt Red

Geralt egyfajta szükséges rossz ebben a mindenféle szörnyűséggel és félelmetes lényekkel teli világban: egy különleges, szigorú szabályok szerint működő rend egyik utolsó képviselője (a vajákok terméketlenek, tehát nem lehetnek utódaik), aki

pénzért szabadítja meg a parasztokat vagy épp a nemeseket az őket terrorizáló legrosszabb rémálmaiknak számító szörnyetegektől, elveszetteket kutat fel, kiűzi a gonoszt a házakból, átkokat semmisít meg, rontásokat vesz le, egyszóval a világban fellelhető összes gonoszság felszámolása az ő specialitása.

Ám részéről ez nem önzetlen, világmegváltó küldetés, hanem megélhetés, a vajákokat pedig általános ellenszenv övezi egyrészt a tőlük való félelem, másrészt a tudatlanság, harmadrészt pedig a nevükkel való visszaélések és balul elsült szörnylikvidálások miatt.

Fotó: CD Projekt Red

A vajákok tehát inkább megtűrt, de többnyire megvetett, magányos, mágikus képességekkel rendelkező harcosok, akik elvégzik a piszkos munkát az általuk kialkudott fizetségért.

Geralt története tehát adta magát, hogy a könyvsorozat után videójátékban is feldolgozzák, hiszen nem is lehetett volna alkalmasabb végigvihető küldetésekre osztani egy amúgy is megbízásokat teljesítő kardos fickó kalandjait egy középkort idéző fantasy-világban.

Fotó: CD Projekt Red

A megbízásokon túl azonban egy háború ad keretet a történetnek: Geralt idejében kezd terjeszkedni a déli, nilfgaardi birodalom, hogy bekebelezze az északi, független királyságokat, így

vajákunk ha akar, ha nem, időnként részesévé válik a karddal és vérrel írt történelemnek.

Emellett a romantikus szál is fontos szerepet kap a történetben, hiszen főhősünknek nem egy afférja van a nőkkel, akik közül ketten: Yennefer és Triss (mindketten mágusok, ha úgy tetszik, boszorkányok) meghatározó szerepet tölt be a szörnyvadász egyébként is emberfeletti hosszúságú életében. Negyedik fontos szereplőként pedig ott van a fiatal, szintén különleges képességű Ciri is, aki Geralt úgynevezett nevelt lánya, és aki szintén központi szerepet tölt be a vaják mellett úgy a könyvekben, mint a játék harmadik részében és a Netflix-sorozatban.

Rajtuk kívül pedig adott még rengeteg szereplő, egy hatalmas világ, megannyi elmesélésre váró történettel, amit a játék harmadik részében, a Witcher 3: The Wild Huntban maximálisan kiaknáztak a játékfejlesztők, akik egyébként nem vonták be az alkotói folyamatba a könyvek íróját. Mindezt az ő szemszögükből arra hivatkozva tették, hogy a játék a könyvekre alapoz, de nem azt meséli el, hanem továbbviszi az azokban leírtakat (mostanában jutottak el oda, hogy Andrzej Sapkowskival sikerült megállapodást kötnie a CD Projekt Rednek, ami egy esetleges, negyedik játékot is elővetíthet, ami jópár év múlva láthat majd napvilágot).

Fotó: CD Projekt Red

A Witcher 3: Wild Hunt a kalandjátékok kalandjátéka, a részletes kidolgozottságával a több száz órára húzható játékidejével, és az egy pillanatra sem unalmassá váló sztorijával lebilincselő élmény, ami milliókat – köztük e sorok íróját – tette a Witcher-franchise rajongójává.

A napokon, heteken, hónapokon keresztül játszható kalandok változatosak, váratlan fordulatokban bővelkedők, izgalmasak, és kimaxolják az interaktív történetmesélés adta lehetőségeket.

Mert nem csak arról van szó, hogy megyünk az általunk irányított Geralttal, és levágunk minden utunkba kerülő szörnyet, és megmentjük a falu népét, hanem döntéseinkkel visszük előre a történéseket, alakítjuk a cselekményt úgy, ahogy annak lennie kell.

Fotó: Netflix

Ezeknek a döntéseknek pedig néhol igazán nagy súlya van, hiszen nem csak arról van szó, hogy adott esetben jobbra vagy balra megyünk. Ezen döntések tömkelege visz végig a játékon, és állítja össze azt a befejezést számunkra, amit kiérdemeltünk. Például ha valaki mellett döntünk, azzal kizárjuk a másikat, de ha több vasat is tartunk a tűzben, biztosan egyedül maradunk a végén, de

olyan döntéseket is meg kell hoznunk, amik adott esetben egy közösség jövőjét pecsételik meg.

A legtöbbször élvezetes a felkínált helyzetek között lavírozni, de néhány, előre nem látott fordulat időnként be-bevisz egy gyomrost a játékosnak. A dráma mellett a készítők azonban a humorról sem feledkeztek meg, így a játék során számos vicces kiszólással, komikus helyzettel vagy éppen a rekeszizmainkat megdolgozó fordulattal találkozhatunk, az egyébként rendkívül komor hangvételű és időnként végtelenül sötét és kilátástalan sztori végigjátszása során.

Fotó: Netflix

A látványra egy pillanatig sem lehet panaszunk, hiszen a Witcher 3 a mai játékok között is megállja a helyét, úgy grafika, mint játékmenet szempontjából, ami pedig a játék második DLC-jében (kiegészítő) a szemünk elé tárul, arra nincsenek szavak, annyira gyönyörű az egész.

Adta magát tehát, hogy a játékok és ennek köszönhetően a könyv sikerén felbuzdulva mikor csap le egy tartalomszolgáltató a megfilmesítési jogokra, és bár készültek mozgóképes rétegverziók a Vajákból, a nagy áttörés 2018-ban volt, amikor is

a Netflix bejelentette, hogy sorozatként adaptálja az akkor már az egyetemes popkultúra részének számító Geralt történetét.

Ebből lett tehát az eddig mindössze egy évaddal rendelkező The Witcher, ami 2019 karácsonyán érkezett a képernyőkre, és aminek főszerepére nem kisebb nevet igazoltak, mint az Acélembert eljátszó, és ezzel A-listás hollywoodi sztárrá váló Henry Cavillt, aki – mint a kétkedések ellenére kiderült – parádésan játszotta el a játékokból már ismert, meglehetősen mogorva és szűkszavú szörnyvadászt.

Fotó: Netflix

A sorozatot ennek ellenére sok kritika érte, hogy több karakter egyáltalán nem hasonlít arra, ahogy a játékban megjelenik, de ezt számonkérni pont ugyanolyan botorság, mint azt, hogy miért nem szolgalelkűen másolja az alapművet. A főszereplőn kívül kvázi ismeretlennek számító színészgárdából a Yennefert alakító Anya Chalotra, valamint a Jaskiert (a játékokban Dandelion, magyarul Kökörcsin) játszó Joey Batey szintén szenzációs választásnak bizonyultak, de a fiatal Ciri bőrébe bújó Freya Allan játékára sem lehet túl sok panasz, a többiek pedig hozták a kötelezőt. Amit még nehezményeztek a sorozat nézői, az a helyenként követhetetlen, időugrásokkal tarkított, egyáltalán nem szájbarágós cselekmény volt. Ennek hatására

a készítők megígérték, hogy a későbbi évadok cselekménye már kevésbé lesz követhetetlen és zavaros.

Fotó: Netflix

A részben Magyarországon, magyar szakmai stábbal is forgatott Vaják hamar a nézettségi listák élére kúszott, és az időközben, a járványhelyzet miatt halasztott, augusztustól újraindult második évad forgatását is nagy érdeklődés övezi, olyannyira, hogy a szaksajtóban és a közösségi médiában minden forgatásról posztolt infó, vagy fotó hírértékűnek számít.

Mindezek tükrében érthető, hogy sokan várják a folytatást a meglehetősen kaotikus első évad ellenére is, hiszen – fölösleges is mondani – a fantasyra éhező nézők többsége a Vajákban találta meg a Trónok harca utódját.

Bolond is lenne ezt az őrületet a megfilmesítési jogokkal rendelkező Netflix nem kihasználni, így a tervek szerint a közeljövőben érkezik egy, a Vaják világában játszódó anime-sorozat, ami Geralt mesteréről és mentoráról, a szintén vaják Vesemirről szólna, valamint bejelentettek egy előzménysorozatot is, ami több ezer évvel játszódna a Vaják előtt, ennek főszerepére pedig az izmos-barbár figura tökéletes eljátszásáról híres Jason Momoát szemelték ki a pletykák szerint.

Fotó: Netflix

Az Andrzej Sapkowski által papírra vetetett dark-fantasy tehát közönségkedvenc lett, és jól bemutatja, hogy mennyire népszerű tud lenni egy jó kitalált sztori, amiért nem kell az angolszász vagy épp az amerikai best-seller írókig elmenni.

Az európai monda- és legendavilágból gazdagon merítő történetfolyamot, túlzás nélkül a végtelenségig lehetne folytatni, és fogják is, amíg ekkora érdeklődés mutatkozik iránta.

És valljuk be, mi is kíváncsian várjuk, hogy még miért fogja az elkövetkezőkben a jussát várni a vaják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport