Ezekkel a sorozatokkal próbálnak minket a jövőben a képernyő elé szögezni

Tamás Attila 2019. július 23., 20:15 utolsó módosítás: 2019. július 23., 21:46

Nem a következő két év lesz az, amikor a ránk zúduló irdatlan sorozatmennyiség alább fog hagyni, ugyanis a kisképernyős műfaj talán még sosem volt ilyen népszerű. A stúdiók időt és pénzt nem sajnálva népszerű történeteket ültetnek át mozgóképes formába, a néző pedig csak kapkodja a fejét, hogy éppen mit érdemes nézni. Összeállításunkban a San Diego-i Comic-Con-on bemutatott, legnagyobb érdeklődésre számot tartó újdonságait vesszük górcső alá.

Fotó: Liget-montázs

Talán az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó szórakoztatóipari dzsembori a San Diego-i Nemzetközi Képregény-találkozó (tudják, ahol felnőni nem akaró emberek szuperhős-maskarákban parádéznak, és filmes, sorozatos, képregényes hírességek osztják az észt), amelynek az elmúlt napokban tartották a legújabb kiadását. Ne tévesszen meg senkit a képregény-találkozó szóösszetétel, hiszen a rendezvény mára egy úgynevezett szórakoztatóipari olvasztótégellyé vált:

a képregényes panelek mellett itt jelentik be többek között a nagy filmes stúdiók, tévécsatornák a következő nagy dobásaikat, illetve újabb előzeteseket, promóanyagokat mutatnak be a közönség előtt a soron következő produkcióikról.

Nem volt ez másként idén sem, rengeteg újdonságot tudhattunk meg, illetve láthattunk a filmes szakportáloknak és a Youtube videómegosztónak köszönhetően. De nézzük, hogy mi vár ránk a tévé-, illetve streamingszolgáltató-fronton.

A sorozatipar nem titkolt szándéka, hogy a Trónok harca farvizén hasonló kaliberű fantasy-történeteket úsztasson meg. A Netflix első ilyen próbálkozása a várhatóan még idén érkező Witcher-sorozat lesz, amelynek promóképeit már a múlt hetekben „elszotyogtatták”, a Comic Con-on pedig bemutatták az első előzetest is a sorozat nyolcrészesre tervezett első évadáról.

Videó: Netflix

A részben Magyarországon forgatott fantasy-sorozat főszerepét a Supermant is megformáló Henry Cavillra osztották, a többi szerepre azonban már nem igazán ismert színészeket kasztingoltak. A várhatóan 18-as korhatárbesorolású sorozat látványvilágán az első előzetes alapján nem spóroltak, a sztorit pedig Andrzej Sapkowski lengyel író ugyanezen című nyolckötetes regényfolyama adja, ami a rajongói bázisát tekintve szintén nem kispályás fantasy. Nem is beszélve a szintén ebből a történetből készített videójátékokra, amelynek harmadik részét az év játékának választották 2015-ben. Már csak az a kérdés, hogy a sorozatverzió képes lesz-e ekkora tömegeket leültetni a tévéképernyők elé?

A Csillagflottáról szóló történetfolyamok rajongói kisebb katarzist élhettek át, amikor bejelentették, hogy érkezik egy újabb Star Trek-sorozat, ráadásul Patrick Stewart főszereplésével, aki Picard kapitányt alakította a legendás Star Trek: Új nemzedék alcímet viselő sorozatban és néhány mozifilmben. A sorozatot övező várakozást a hétvégén tekerték nagyobb fokozatra, ugyanis kijött az első előzetes is, amiről nem Star Trek-rajongóként első blikkre azt mondom, hogy semmiképp sem hagynám ki. Az egyetlen probléma, hogy csak valamikor 2020 tavaszán érkezik…

Videó: Prime Video

Az Igazság Ligáján túl, a múltban is van ám élet a DC képregénykiadónál, ráadásul nem is akármilyen: a filozofikus de ugyanakkor harsány Watchmen egy olyan egyedülálló, párhuzamos világban játszódó nem is annyira szuperhős-történet, aminek „fogyasztása” túlmutat a megszokott szuperhős-narratívákon. A képregényből 2009-ben Zack Snyder készített egy nagyon látványos és az alapanyaghoz tényleg hűséges filmadaptációt, most pedig az HBO-nál gondoltak egy nagyot, és a Lost sorozattal híressé váló Damon Lindelof íróval elkészítették a történet sorozatverzióját, amit a tervek szerint ősszel mutatnak be a csatornán és a hozzá tartozó streamingplatformon. Az előzetest látva megelőlegezhető a bizalom, biztosan nem fogunk sokat ásítozni a nézése közben.

Videó: HBO

A virtuális vadnyugati élményparkról szóló sorozat tavaly képernyőre került második évadáról azt írtuk, hogy egy rejtélyhalmaz üresjáratokkal, de úgy néz ki, hogy a készítők szintet lépnek a jövőre érkező harmadik felvonásban, és kilépnek az eddigi keretek közül.

Nézőként roppant kíváncsivá tesz, hogy megkapjuk-e a választ a felmerülő kérdésekre, vagy még több rejtélyt kapunk, hogy legyen amiről újabb és újabb elméleteket gyárthassunk? A 2020-ban érkező harmadik évad után erre még visszatérünk.

Videó: HBO

Philip Pullman: Sötét Anyag trilógiájából már készült mozifilm az igencsak felejtősre és közepesre sikerült Arany Iránytű „személyében”, még 2007-ben. Az HBO úgy döntött, hogy az angol BBC-vel közösen sorozatot készít egy szintén ismert fantasy-regénysorozat alapján, ha már a Trónok harcával ilyen jól betaláltak. Az inkább gyerekeknek szóló történetfolyamot a trendeket meglovagolva kellően sötét hangulatúra készítették a Comic Con-on bemutatott új előzetes alapján, és a csatorna hírnevét alapul véve reménykedhetünk, hogy ez az adaptáció nem lesz egy újabb melléfogás. Erről, vagy ennek ellenkezőjéről már idén megbizonyosodhatunk.

Videó: HBO

A meglehetősen nehéz időket élő amerikai SyFy csatorna biztosan nem volt felkészülve arra a pozitív fogadtatásra, amelyben a 2015-ös The Expanse (A térség) című sorozatuk részesült. A reneszánszát élő műfaj egyik modern zászlóshajóját azonban a csatorna a kritikai és közönségsiker ellenére három évad után elkaszálta, azonban a manapság sorozatgyártó-nagyhatalomként is definiálható Amazon meglátta ebben is a lehetőséget, és megvéve a jogokat újabb évadot készített a Térség történetéből a rajongók nagy örömére. A „pénz nem számít” irányelvből kiindulva a színvonalból biztosan nem adnak alább, így tovább élvezhetjük a James S. A. Corey írói álnév alatt publikáló szerzőpáros a nem túl távoli jövőben az űrben játszódó történeteinek mozgóképes változatát.

Videó: Prime Video

Egy újabb adaptáció, ráadásul egy nem is olyan régi filmé. A dél-koreai kultrendező, Joon-ho Bong 2013-as, a fagyott Földön folyamatosan mozgásban levő vonat és az azon kasztokban élő emberiség a túlélésért folytatott harca egy nagyon szórakoztató és valahol mélyen emberi történetet eredményezett, amit most sorozatként gondoltak újjá. Sajnos nem a film történetét viszik tovább, hanem az előzetes alapján teljesen más szereplőgárdával újramesélik a már ismert történetet, emiatt a felsoroltak közül ez számít a legkevésbé várósnak. A 2020 tavaszán érkező sorozat első szezonja ha emiatt nem is lesz átütő, a remélt folytatások már hátha jobban belevisznek a sztoriba és részletesen kibontják, hogyan került az emberiség abba a helyzetbe, hogy egy mozgó szupervonaton kénytelen túlélni a jégbolygóvá változott Földön.

Videó: TBS

A Marvel is beerősít a sorozatok terén

A San Diego-i Comic Con-on mutatta be a Marvel a következő év film- és sorozatterveit, a filmes univerzumuk negyedik szakaszát.

Fotó: IMDb/Marvel

A filmek közül bejelentették az önálló Black Widow-t (ami várhatóan előzményfilm lesz, és amit Budapesten forgatnak), az Eternals-t, ami új, nem evilági karaktereket hoz be a filmes franchise-ba, a Thor 4-et, amiben Natalie Portman fogja alakítani a viharisten női alteregóját, a Shang Chi című, az ázsiai piacra szánt szuperhősfilmet, a Doctor Strange folytatását, ami a Multiverse of Madness alcímet viseli, valamint az új Blade-filmet, aminek főszerepét az Oscar-díjas Mahershala Alira bízták.

A filmek mellett azonban öt sorozatról is lerántották a leplet, mivel a Disney ősztől saját streamingszolgáltatót indít Disney+ néven, az itt megjelenő Marvel-sorozatok pedig a Netflixen futó, de már elkaszált Defenders-sorozatokkal ellentétben szervesen kapcsolódnának a filmes univerzumhoz.

Fotó: Marvel Studios

A 2020 őszén induló sorozat Sólyomról (aki, spoiler, átvette Amerika Kapitány szerepét), valamint a Tél Katonájáról szólna, bemutatva a Bosszúállók – Végjáték utáni világ egy szeletét.

Fotó: Marvel Studios

Thor örökbefogadott kisöccse, a megtévesztés és az illúzió istene már rengeteg borsot tört a Marvel szuperhősök orra alá. Bár az Endgame-ben alulmaradt, és nem tudjuk, hogy igazából mi történt vele, a készítők mégis adtak neki egy kiutat, úgyhogy tovább folytathatja az ármánykodásait, ezúttal a kisképernyőn. Mindezt 2021 tavaszától láthatjuk.

Fotó: Marvel Studios

A Skarlát Boszorkányról és az android Vízióról szóló sorozat nem egy vasárnap reggeli matinénak ígérkezik, a kérdés pedig adott, hogy miként hozzák vissza a robot-főszereplőt, hiszen őt Thanos még a csettintés előtt elpusztította. 2021 tavaszán erre a kérdésre is választ kapunk.

Fotó: Marvel Studios

Mi lett volna ha…? Egy animációs szériában játszanak el ezzel a kérdéssel a Marvel karakterei esetében. Vagyis bemutatják, hogy milyen más fordulatot vehettek volna a különböző történetszálak, hogyan alakulhatott volna egyes szuperhősök élete egy párhuzamos valóságban. A 2021 nyarán érkező sorozat meglehetősen érdekesnek ígérkezik.

Fotó: Marvel Studios

Az Infinity War-ban parkolópályára küldött, de az Endgame-ben már ismét főszereplővé előlépett Sólyomszem történetét viszi tovább, aki éppen az utódját, Kate Bishopot képezi szuperhőssé. A jobb sorsra is érdemes szereplő történetéből tehát több órányit is kapunk 2020 őszén.

A futottak még kategória

A fentebb felsoroltakon kívül több hír és előzetes is napvilágot látott a csütörtöktől vasárnapig tartó eseményen, ezek közül említésre méltó még a Walking Dead film kedvcsinálója, amiből megtudhattuk, hogy Rick Grimes visszatérését a tévé helyett moziban láthatjuk. Emellett a zombisorozat tizedik évadához, valamint testvérsorozatának a Fear The Walking Deadnek az ötödik évadához is kiadtak egy-egy előzetest, úgyhogy megnyugodhatunk, zombis történetekből a jövőben sem lesz hiány.

Jöttek még előzetesek a DC-univerzum sokadik évadait taposó, a CW-csatornán futó sorozataihoz, az Arrow utolsó, a Flash hatodik és a Supergirl ötödik évadához is, de az idén kezdődő Batwomant is bepromózták.

Érkezett még egy így készült videó az augusztus 31-én a Netflixre érkező The Dark Crystal: Age of Resistance fantasy-sorozathoz, de kiadtak egy előzetest az AMC-n futó világvégés Preacher negyedik és egyben utolsó szezonjához is, ugyanakkor egy rövid sneak-peak erejéig betekintést kaphattunk a Rick and Morty novemberben érkező negyedik évadába is.

Ezek a legnagyobbak és legismertebb produkciók, azok közül, amiket a következő egy-két évben láthatunk. Az már biztos, hogy sorozatok terén egyelőre biztosan nem lesz olyan időszak, amikor semmilyen érdekes néznivalót nem találunk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat