Hét film amit nagyon szeretnénk moziban látni az év elején

Tamás Attila 2023. január 15., 18:37 utolsó módosítás: 2023. január 28., 21:49

A tavalyi év legnagyobb presztízsű fesztiválfilmjei általában a következő év elején kerülnek széles moziforgalmazásba a filmes szakmában kiosztott és kiosztandó díjaknak is köszönhetően. Lassan összeáll az idei oscar-mezőny, ezekből is (egy, már a mozikban nézhető, és egy tavasszal érkező mellett) ajánlunk néhányat.

Hét film amit nagyon szeretnénk moziban látni az év elején
galéria
Fotó: Liget-montázs

Most, hogy nyakunkon az oscar- és egyéb díjszezon (a Golden Globe-okat már kiosztották), több fesztiválfilm is széles körű moziforgalmazásba kerül, amik jó eséllyel pályáznak a legjobb év eleji filmélmények címére a filmrajongóknál. Ezek mellett persze számos más új alkotás érkezik a mozikba a felhozatalból pedig kiválasztottuk az általunk hét legjobban várt filmet. Ajánló.

Az ember, akit Ottónak hívnak (A Man Called Otto)

Péntektől a romániai mozikban is nézhető, Az ember akit Ovénak hívnak bestseller amerikai filmváltozata. A népszerű regényből már készült egy eredeti, svéd filmváltozat 2015-ben, ám a hollywoodi filmipar is a széles közönség elé tárja most az Ove helyett Ottónak nevezett megözvegyült, magánakvaló, goromba öregember történetét. Az már evidencia, hogy Tom Hanksnek nincsenek rossz filmjei, így ő játssza Ottót, ami egy biztos pont az emberek moziba hívásra, amennyiben ő néz le a film plakátjáról. Aki nem olvasta a regényt, vagy nem látta a svéd eredetit, az amerikai film előzetesét látva, gyorsan levághatja, hogy ebben a történetben mire megy ki a játék, azonban csak ezt látva is megjöhet a kedvünk a házsártos Otto átalakulásának történetére, ami egy igazi feelgood filmélményt ígér ebben a szürke és kilátástalan év eleji időszakban.

Videó: Sony Pictures Entertainment

Babylon

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land, Az első ember) igazi nagyagyú úgy történetmesélés, látvány, játékidő és színészek tekintetében, ugyanis a Margot Robbie és Brad Pitt főszereplésével érkező mozi akár az év Volt egyszer egy Hollywood...-ja is lehet, csak épp tömegjelenetekkel, zenével, dekadenciával és eszembent bulikkal tarkítva Hollywood aranykorában. Bár Chazelle legutóbbi filmje, a Ryan Gosling főszereplésével készült Neil Amstrong biopic nem szólt akkorát mint a két korábbi alkotása, a Babylon most a nagy visszatérése, amivel Oscar-jelöléseket és akár díjakat is bezsebelhet. Egyes kritikák szerint a filmben Margot Robbie eddigi élete alakítását nyújtja, és a másik főszerepet játszó Brad Pitt is feltehetően kap egy újabb jelölést a legjobb színész kategóriában, még ha nem is nyeri meg azt, mint a Tarantino-filmben nyújtott alakításáért. És, hogy milyen sokkoló őrültségeket hoz ki Chazelle a ’20-as évek álomgyárából, hamarosan megnézhetjük a moziban.

Videó: Paramount Pictures

A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin)

Nagyon reméljük, hogy nálunk is moziforgalmazásba kerül Martin McDonagh (Erőszakik, Három óriásplakát Ebbing határában) legújabb filmje amit a kultikussá vált Erőszakik (In Bruges) két főszereplőjével, Colin Farrellel és Brendan Gleesonnal készített el. A múlt század eleji angol-ír háború árnyékában, egy kis ír szigeten játszódó történet két barátról szól, akik közül az egyik egy szép napon eldönti, hogy nem kedveli a másikat. Farrel és Gleeson ismét lehengerlő alakítást nyújtanak, ezt a filmet pedig a lehető legkevesebb előzetes tudással érdemes megnézni, úgyhogy csak az indítsa el a beágyazott előzetest, akit nem zavar, hogy bizonyos fordulatokat ellő már a film előtt. Mi szóltunk.

Videó: Searchlight Pictures

A Fabelman család (The Fabelmans)

A legendás Steven Spielberg filmrendező, Hollywood egyik nagy öregje élete alkonyán elkészítette a talán legszemélyesebb filmjét, az önéletrajzi ihletettségű The Fabelmanst, ami az 1950-es években játszódik, és mondhatni, hogy egy szerelmeslevél a klasszikus filmkészítéshez, ugyanakkor egy nagyon drámai családi történet is, amiben fellelhetők a fent említett önéletrajzi vonatkozások. Spielberg már meg is nyerte ezzel a filmmel a legjobb rendezőnek és a dráma kategóriában a legjobb filmnek járó aranyglóbuszt, és már biztos, hogy az oscar-mezőnyben is kiemelt helyet kap az alkotás. Mi pedig csak azt reméljük, hogy moziban még elcsíphetjük, mert biztosan főbenjáró bűn ezt az alkotást az otthoni képernyőink valamelyikén nézni.

Videó: Universal Pictures

Tár

Cate Blachett egy világhírű zeneszerző-karmestert alakít? Ide vele! Todd Field, a Velencei Filmfesztiválon bemutatott alkotása egy kitalált zeneszerző összeomlását mutatja be, amit nagyon jól fogadtak a kritikusok, kiemelve Cate Blanchett páratlan alakítását. A lélektani dráma elég komor hangulatúnak tűnik, sokan pedig azt feltételezték a látottak után, hogy Lydia Tár egy létező személy, holott ez egyáltalán nem így van, de nyilván kölcsönzött típusjegyeket az író-rendező a valóságból. Az Amerikai Egyesült Államokban már moziforgalmazásba került film oscar-esélyesnek tűnik, Cate Blanchett már meg is kapta az Aranyglóbuszt az alakításáért, az oscar-versenyben pedig a Babylonból lehet Margot Robbie a nagy kihívója.

Videó: Focus Features

The Whale

Könnycsatorna elméletileg nem marad szárazon Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú, Anyám!), amiben a parkolópályára szorult és testileg-lelkileg is tönkrement egykori hollywoodi akciósztár, Brendan Fraser visszatérését láthatjuk. Az A24 független filmstúdiónál készült alkotás szintén a Velencei Filmfesztiválon debütált, és mindenki, aki már látta csak ajnározni tudja, hogy mennyire egy érzelmes és megható alkotás, és hogy Fraser oscart-érő alakítást nyújt benne a túlsúlyos tanárként, aki családjától elszakadva, egyedül él és mivel nehezére esik a mozgás, online tartja az óráit. Lányát a Stranger Thingsből ismert Sadie Sink alakítja és a hosszú évek utáni találkozásuk lesz a cselekmény mozgatórugója. Reméljük, hogy a díjszezon farvizén az itteni mozik is műsorukra tűzik majd.

Videó: A24

Beau Is Afraid

Ari Aster, Jordan Peele és Robert Eggers. Hollywood három újdonsült rendező-fenegyereke, akik olyan sötét és borzongató filmeket tette le a nézők elé, hogy azok többnyire rögtön hivatkozott klasszikusokká váltak az egyedi történetmesélésük, témájuk vagy éppen a cselekmény nem mindennapi kibontakozása és prezentációja miatt. Eggers és Peele tavaly mindketten előrukkoltak a saját magukhoz képest is erős atmoszférájú és különleges történetvezetésű filmekkel (The Nortman és a Nope), idén pedig Ari Asteren a sor, hogy elvigye a nézőt az újabb őrületbe. Aki látta már a rendező korábbi filmjeit, a Hereditaryt és a Midsommart, az tudja, hogy miről beszélünk, hiszen mindkét alkotás arról híres, hogy folyamatosan elborzaszt, az utolsó jelenetek és képkockák pedig beleégnek a néző retinájába és agyába. Aster új filmjének főszereplője Florence Pugh után a legendás Joaquin Phoenix lesz, és egy Bea nevű férfiról szól, akinek találkoznia kell a vele nagyon fura viszonyban levő anyjával.

A sokáig csak Dissapointment Blvd. munkacímen futó projektről korábban annyi derült ki, hogy több mint 3 és fél óra hosszúságú lesz, ám a stúdió ennél rövidebb változatot kért a rendezőtől, hiszen sok potenciális nézőt elijeszthet az ilyen hosszú játékidő, ami azt eredményezheti, hogy a film nem lesz kifizetődő, és a mozikban megszokott körülmények között bemutatható. Az első előzetes nemrég jött ki, de a képsorokat látva nem kerültünk sokkal közelebb ahhoz, hogy miről is fog szólni a film, de a látottak alapján biztosan nem vagyunk felkészülve az újabb őrült utazásra, amire idén áprilisban Ari Aster visz minket.

Videó: A24

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.