Meghatározó sorozatélményeink: mi már tudjuk, hogyan végződnek

Tamás Attila 2019. február 19., 15:43

Naponta, hetente nézi, sőt mi több „darálja”, hiszen az igazi rajongó már rég nem a televízióban követi kedvenc sorozatát. A hihetetlen mennyiségű kínálatból nehéz kiemelni a legjobbakat, mi mégis teszünk egy próbát. Ajánlónak is beillő személyes sorozatélmények következnek.

Hihetetlenül nagy a választék a sorozatok terén. Csak győzzük szabadidővel... Fotó: Liget-montázs

Biztosan sokunknak van néhány meghatározó tévésorozat-élménye. Legyen az a családi tévén valamelyik kereskedelmi csatornán futó, naponta új résszel előrukkoló szappanopera-hosszúságú történetfolyam, vagy torrentről letöltött, és néhány nap alatt ledarált évad, megkockáztatom, hogy

szinte nincs ember, aki ne látott volna legalább egy sorozatot.

Ki ne hallott volna legalább a Csillagkapuról, a Szökésről, a Született feleségekről, vagy éppen a Jóbarátokról? Hát az Odaátról, a South Parkról, a Grace Klinikáról, a streamingszolgáltatók által kínált sorozatmennyiségről nem is beszélve, amit szinte lehetetlenség felsorolni.

Kollégákat kértem meg arra, hogy osszák meg a legmaradandóbb, legmarkánsabb sorozatélményeiket.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy mindenki két sorozatot mondjon: az örökös kedvencét, illetve azt, amit időnként újra szokott nézni. A kérdésfeltevést követően kiderült: túl széles a paletta és túl nagy a merítés, amiből nem egyszerű két kedvencet kiemelni, így a legtöbb esetben inkább a felsorolásban maradtunk. Ami érdekes, hogy van ugyan átfedés a meghatározó sorozatélmények között, kollégáink kedvencei hihetetlenül sokszínű és változatos képet adnak, amely akár kedvcsinálóként is szolgálhat a sorozatnézésre, vagy éppen a nosztalgiázásra. Jöjjenek hát munkatársaink kedvenc folytatásos történetei, illetve az indoklások, hogy miért nézték/nézik azokat.

Fotó: Liget-montázs

„Bár filmeket is szeretek nézni, ha valaha dönteni kellene a filmek és sorozatok között, én biztosan sorozatpárti lennék. Amellett, hogy hamarabb kerül az embernek 45-50 perce megnézni valamiből egy részt, mint 90-120 perce, az sem elhanyagolható tény, hogy ha sorozatot nézel, akkor esténként, amikor leülsz »mozizni«, sosem veszel zsákbamacskát: egy játékfilm kétesélyes, vagy jó, vagy nem, de a sorozatodat azért nézed, mert jó – neked legalábbis” – mondta el elöljáróban Szász Cs. Emese kolléganőnk.

Mint részletezte, az első sorozat, amit követett és szeretett még gyerekként, az a Knight Rider volt. Tetszettek neki a különálló sztorik, a beszélő, problémamegoldó vicces autó, na meg David Hasselhoff. „Tisztán emlékszem, milyen rosszul esett, amikor vége lett a sorozatnak. Néhány éve valamelyik csatornán ismét adták, belepillantottam és lelombozó volt, hogy mennyire másként láttam a 90-es években valamit, és mennyire semmitmondó, unalmas sztorinak találtam ezúttal” – fejtette ki.

Számára a Jóbarátok (Friends) örök kedvenc marad. „Ezt nem csak a világ imádta, de én is: a vicces, szerethető karaktereket, a szerelmeikkel, csalódásaikkal, visszatérő »bénázásaikkal« együtt.

Ebben a sorozatban az a nagyszerű, hogy bár egyetemistaként néztem végig mind a tíz évadot – de úgy, falva egyiket a másik után – hogy ha manapság véletlenül elkapom valamelyik csatornán, ugyanolyan örömmel nézem végig, mint több mint tíz évvel ezelőtt, s ugyanúgy tudok nevetni a már jól ismert poénokon is

– osztotta meg egyik legkedvesebb sorozatélményét kolléganőnk.

Bár szerinte nem újranézős sorozat, éppen a fordulatok miatt, de bárkinek ajánlaná akármikor A szökést (Prison Break). A történet szerint a főhős szándékosan börtönbe vonul, hogy majd kiszökhessen onnan, de nem egyedül, hanem az ártatlanul halálraítélt testvérével. „Az immár 15 éves sztori is igazán jól hangzik, de ez a sorozat úgy van felépítve, hogy alig lehet abbahagyni, izgalmas, fordulatos, nem kiszámítható jelenetekkel van tele. Én például azon is meglepődtem, hogy hosszú szünet után berendelték az ötödik évadát, de hogy miért a meglepődés, azt azért nem mondom el, hátha van valaki, aki még nem látta, és most kedvet kap hozzá, s akkor ne spoilerezzek” – részletezte.

„Az évek alatt amúgy voltak sorozat-időszakaim, néztem sitcomokat, drámás, kórházas sorozatokat, nagyon sok krimit (CSI – Helyszínelők minden fajtája, Gyilkos elmék, stb.), de az elmúlt években leginkább a terrorista-sztorik, összeesküvés-elméletekkel teli, kémes, amerikai elnökös történetek jöttek be leginkább. Ezekből is ajánlok két kedvencet, az egyik a Belső ellenség (Homeland), amelyben van terrorista szál bőven, sokszor nem tudjuk, hogy ki kit ver át, ki kivel szövetkezik. A sorozat annak ellenére egyik kedvencem, hogy a szereplői és főleg a főszereplője egyáltalán nem szimpatikus, sőt sok esetben idegesítő. Hét évada van már, s bejelentették, hogy a nyolcadik lesz az utolsó, amelyet 2019 júniusától láthatunk majd. Kíváncsi vagyok rá, ugyanis minden évadban megleptek valamivel. A másik ajánlatom a Botrány (Scandal), amely meghatározása szerint egy amerikai politikai thriller, Washington, D.C.-ben játszódik, főszereplője Olivia Pope, akinek egy válságkezelési cége van, amelyben többek közt a Fehér Ház válságait is kezelik. Van ebben fordulat is, dráma is rendesen, de halottakból is jut elég, s ezt nézve felmerül a kérdés az emberben, milyen dolgok alapján is dönthet világraszóló dolgokról az amerikai elnök.

Megtudjuk, milyen az amerikai elnök szeretőjének lenni, milyen az amerikai elnöknek tiltott szerelembe esni, s hogy áll ehhez az egészhez a First Lady, aki később az első amerikai női elnök is lesz. De hogyan? Ismét csak nem spoilerezünk.

Jelenleg is egy kémes amerikai sorozatot nézek, a Berlini küldetést (Berlin Station), amely nem csak térben, de időben is hozzánk közel álló eseményeket dolgoz fel” – osztotta meg sorozatélményeit Szász Cs. Emese.

Fotó: Liget-montázs

Rédai Attila szerint élethelyzettől és kortól függ, hogy melyik számít számára a kedvenc sorozatnak. Általában az, amelyik valamilyen szempontból korszakalkotónak bizonyult: lehet újszerűsége vagy az adott élethelyzethez való passzolása miatt. Vagy egyszerűen csak, mert nagyon élvezetes volt – vezette fel mondanivalóját.

„Épp ezért most be fogok vallani olyan produkciókat is, amelyeket akár szégyellhetnék is, mint például a Friends, azaz a Jóbarátok. Gondolná valaki, hogy a kilencvenes években, huszonévesen ez volt az egyik leginkább kedvelt sitcom számomra is? Persze, hisz »rólunk« szólt, legalábbis az én generációmnak. De még a huszonéves kor előtt ott volt a Moonlighting, azaz A simlis és a szende. Az már a távoli múlt ködébe veszik, hogy miért is. Mert amúgy abban az időben a »nagy« misztikus sorozatokra, az Alkonyzónára, az X-aktákra esküdtem, értük képes voltam késő éjszakáig bámulni a Pro Tv-t. Lenyűgözött ugyanakkor a Star Trek sorozatok utópisztikus, bár mostani szemmel nézve meglehetősen bárgyú, néha együgyű világa is, gondolom, az agy néha pihenésre vágyik: ezekhez képest a mostani legújabb, a Netflixen futó Star Trek: Discovery sorozat már teljesen más világ, de nem kevésbé lenyűgöző. És ha sci-fi, akkor meg kell említsek egy másik frissebb produkciót: a The Expanse (A Térség) három idényt ért meg Syfy-produkcióban, és hamarosan az Amazonon, azaz egy streaming-szolgáltatónál folytatja, s

ennyire remek karakterábrázolással, életszagú drámával fűszerezett sci-fit keveset láttam

– avatott be sorozatélményeibe kollégánk.

További kedvencei az orvosos folytatásos történetek: kezdve – megfogalmazása szerint – az Emergency Room, azaz a Vészhelyzet vibráló sürgősségijétől a Greys Anatomy (A Grace klinika) romantikus vívódásain át az abszolút kedvenc House MD-ig.

„Az utálatosan szerethető Doktor House kalandjait nevezném minden idők legjobb sorozatának is, ha nem a Band of Brotherst (Az elit alakulat) tartanám annak.

Az HBO 2001-es produkciója az egyetlen háborús történet, amelyet szívemen viselek, mert egyébként utálom a vértől fröcsögő mozgóképeket, de ezt a sorozatot szerintem mindenkinek látnia kell.

Krimi is van a kedvencek között, kissé régebbről a Law&Order (Esküdt ellenségek), újabban pedig a BBC modern Sherlock Holmes-feldolgozása, a Sherlock szerintem mindent visz. Politikai krimiben az idealista West Wing-et (Az elnök emberei) már senki sem fogja felülmúlni, a House of Cards (Kártyavár) nemrég nem is ezzel próbálkozott, amíg a való világ át nem írta és be nem buktatta, de attól még egy piszok jó sorozat marad (az utolsó évadot leszámítva)” – sorolta.

„Ha ajánlanom kell napjainkból még néhány jól sikerült produkciót, akkor ott van a szerethető, béna antihősökkel, azaz mindennapi önmagunkkal teli The Affair, az Erzsébet királyné életének fiatalkori periódusát izgalmasan feldolgozó The Crown vagy az időben sokkal tovább visszautazó Marco Polo – ezek mind a streaming-óriás, a Netflix produkciói. De nehogy azt higgye valaki, hogy a magyar sorozatokat hátrányban részesíteném, mostanában a Terápia jött be a leginkább” – tette még hozzá sorozatrajongó kollégánk.

Fotó: Liget-montázs

Kovács Attila kedvenc sorozatai között előkelő helyet foglalnak el az HBO Közép-európai gyártású sorozatai, mint a magyar Aranyélet, a román Umbre, vagy legutóbb a horvát Siker (Uspjeh), amelyek elmondása szerint amerikai sorozatoktól eltérően sokkal közelibbnek, életszerűbbnek tűnnek, mert ezeket az állapotokat jobban ismerjük.

„A bűnügyi, történelmi, a hírszerzés témájú és a fantasy sorozatokat követem inkább, szerintem érdemes megnézni a Narcos, a Breaking Bad (Totál szívás), a Black Sails (Fekete vitorlák), Babylon Berlin sorozatokat. A kedvenceim között ott van a Game of Thrones (Trónok harca), a True Detective (A törvény nevében) és néztem a Twin Peaks, az Outlander (Az idegen) részeit is, akárcsak a Black Mirrort, vagy a The Man In The High Castle (Az ember a fellegvárban) címet viselő szériákat. Még nem volt rá időm, de tervben van a Homeland (A belső ellenség), vagy a Berlin Station (Berlini küldetés), valamint a Gallipoli. Újranézésre nem nagyon van idő, mivel folyamatosan jönnek az újdonságok” – részletezte munkatársunk.

Fotó: Liget-montázs

„Sorozatok tekintetében – is – a múlt században ragadtam, hiszen két olyan darabot tekintek magaménak, amiről a Liget olvasóinak jelentős része talán nem is hallott” – ezt már Kozán István főszerkesztő kollégánk mondta, amikor arra kértük, hogy nevesítse kedvenc sorozatait. Rögtön hozzá is tette: a Columboról és a Rém rendes családról (Married with children) van szó. „Előbbi 69 részét egyenként gyakorlatilag már legalább négyszer láttam, Al Bundy vesszőfutásának mintegy kétszáz epizódját pedig talán még többször is. És ha még nem hümmögne középszerűségemen a tisztelt olvasó, akkor most megteheti: igen, ma is minden este megnézek legalább egy részt a két sorozat valamelyikéből. Ezek az amerikai gyártmányok tulajdonképpen a napi munka utáni szelepkiengedési funkcióként hatnak.

Egyszerűen arra jók, hogy napjaink szennyét az ember úgy törölje az agyából, hogy közben nézi a ballonkabátos figura idejétmúlt, de hatékony nyomozási technikáját, illetve a cipőárus kétszáz epizódon át tartó tündöklését, és persze rendszeres bukását

– tudhatjuk meg a Székelyhon napilap főszerkesztőjétől, aki arra is kitért, hogy semmit nem bíz a véletlenre a kedvenc sorozatai nézésekor.

„Sorozatnézésben jártasabb kollégámmal letöltettem minden részt, tehát velem egyetlen internetes szolgáltató vagy televíziós csatorna se babrálhat ki; még az áramszolgáltató sem, hiszen a laptopom akkumulátora hosszasan bírja” – jegyezte meg Kozán István.

Fotó: Liget-montázs

Molnár Rajmond kollégánk kedvenc sorozata eddig azért a Breaking Bad (Totál szívás), mert a Game of Thrones (Trónok harca) még nem ért véget, és nem tudja, hogy az előbbivel ellentétben, a hihetetlenül népszerű sorozatnak milyen lesz a befejezése. „A Breaking Bad számomra azért favorit, mert utánaolvasva jöttem rá, hogy új fejezetet nyitott a sorozatok között, ugyanakkor nagyon sok utalást tartalmazott a történetben bekövetkező eseményekre. Szórakoztató volt és azt kell mondanom, hogy nem nyújtották túl, hiszen öt évad alatt elmesélték a teljes történetet. Egy tulajdonképpeni, meg nem értett zseni életét mutatja be, aki 50 éves korában a betegsége nyomán jön rá, hogy mennyi lehetőséget elszalasztott az életében, ezáltal pedig egy hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül, ami az utolsó évadokra csúcsosodik ki.

Bemutatja, hogy az ember mire képes a pénzért és a hatalomért. Egy tragikus hős története

– indokolta választását.

Másik nagy kedvenc sorozata a Black Sails (Fekete Vitorlák), ami nagyon bejött neki a történelmi felütése miatt, hiszen elmondása szerint a Karib-tengeri kalózok világába kalauzolja a nézőt, de sokkal valósághűbben, mint ahogy azt az a Disney azonos című filmje teszi.

Tetszett benne, hogy a Kincses sziget című ifjúsági kalandregény tulajdonképpeni sokkal komolyabban vett, inkább felnőtteknek szóló előzménytörténete. Hatalmas fordulatok vannak benne, a végkifejlet pedig sok sorozatéval ellentétben nem elcsépelt, emellett látványos és rendkívül szórakoztató

– fejtette ki.

Kovács Attilához hasonlóan nagyon tetszett Rajmondnak az Aranyélet és az Umbre, mivel neki is szimpatikus volt, hogy a hozzánk közel álló valóságot mutatja be, emellett szerinte ezek minőségi sorozatok, amelyek megütik a külföldiek szintjét.

Fotó: Liget-montázs

„Az első sorozat, amit végignéztem az a Lost (Eltűntek) volt, amit szeretnék valamikor az időm függvényében újranézni. Előtte nem néztem sorozatot, de ekkor rákaptam: következett a 24 és a Fringe (A rejtély), amiket szintén végignéztem, a végüket már heti bontásban” – osztotta meg egykori sorozatélményeit Zátyi Tibor sportszerkesztő kollégánk. Mint kifejtette, számára inkább az átívelő történetszálas sorozatok jönnek be: megnézte már többek között az Elementary (Sherlock és Watson) eddig kiadott részeit, a Castlet és a Mentalistát is.

„Szeretem még az antológiasorozatokat is, mint az American Horror Story, Fargo, True Detective, amelyek tulajdonképpen epizódokra bontott hosszú filmek.

Tetszik, hogy ezeknél mindig nagyon jól ki van dolgozva a történet

– osztotta meg, hozzátéve, hogy a hype-nak köszönhetően nem maradt ki neki a Trónok Harca, a The Walking Dead és a Dexter sem.

„A brit sorozatok közül nagyon bejött a Luther (amit háromszor is végignéztem már), de ott van még a Misfits, az HBO sorozatok közül pedig a Westworld és a Six Feet Under (Sírhant művek). Szeretem még nagyon a sci-fiket, főleg amik párhuzamos univerzumokról szólnak, így a Fringe mellett nagy kedvenc lett a Man in the High Castle, a Counterpart és az animációs Rick and Morty, amiről elmondhatom, hogy az egyik kedvencem lett, mivel mindegyik rész hihetetlen ötletek alapján zseniálisan van összerakva. Az animációs sorozatok közül bejön még a Bojack Horseman, a Family Guy és a Simpsons, utóbbi kettőből mondhatni mindegyik részt láttam és hetente követem az új epizódjaikat – avatott be. Számára a sitcom-műfaj annyira nem jött be, de a könnyedebb, vicces sorozatok közül élvezte a Chuckot, a Communityt  és a Scrubst (Dokik) is.

„Szeretem a limitált szériákat is, amik tulajdonképpen mozifilm helyett sorozatként készültek el: ezek közül kiemelkedő a Sharp Objects és a Night Of, de a képregények alapján készült sorozatok közül a Marvel-Netflix sötétebb tónusú szuperhős-sorozatai közül több is elnyerte a tetszésem, de a Handmaid’s Tale (A Szolgálólány meséje) és a Black Mirror eddigi részeit is láttam” – összegzett kollégánk. Szerinte fontos esélyt adni a jó történeteknek, a sorozatnézést pedig nem nevezné időpazarlásnak:

hiszen, a jó szériák, olyanok, mint egy-egy regény, amit vizuálisan fogadunk be.

Fotó: Liget-montázs

Végül pedig következzék néhány meghatározó sorozatélményem, azok számára akik nem adták fel és még mindig kitartóan olvassák az anyagot. Az első sorozat, amit a tévében követtem az ausztrál Szívtipró Gimi (Heartbreak High) volt, és konkrétan emlékszem arra, hogy

mennyire szíven ütött, hogy valamilyen iskolai program miatt pont arról a szezonzáró részről maradtam le, amelyben aztán az egyik főszereplő meghal.

A sorozatot szintén néző barátaim egyike mesélte el másnap, hogy mi történt a részben, engem pedig lesokkolt, és azóta sem néztem meg, így csak a képzeletemre hagyatkozhatok, amikor arra a váratlan fordulatra gondolok.

A „kapudrog” számomra a Szökés volt: ez rántott be a sorozatok világába. Következett a Hősök (Heroes), majd az Odaát (Supernatural), de letöltés után megnéztem a Csillagkapu (Stargate SG-1) majdnem összes részét, de ledaráltam a rebootolt Ki vagy doki? (Doctor Who) kilenc évadát, a rabszolgalázadásról szóló Spartacust, a századeleji brit arisztokratákról és cselédjeikről szóló Downton Abbeyt, a misztikus retródömpingként számontartott Stranger Thingst, sokáig napirenden voltam a South Parkkal, nagy kedvencem volt a Futurama és most zárkózom fel a Vikingekből és hirtelen össze sem tudom számolni, hogy hány sorozatnak fogtam neki és hagytam abba néhány rész után. A sötét utópiát felvázoló Handmaid’s Tale (A Szolgálólány meséje) ott van a kedvenceim között, de sokáig bűnös élvezetnek számított a True Blood, vámpírokról és természetfeletti lényekről szóló sorozat is. Az általam látottak közül kettőt emelnék ki: a Game of Thronest (Trónok harcát), aminél már-már fanatikusságig feszítettem a rajongást (igen, megvan az alapjául szolgáló könyvsorozat magyarul és angolul, van Trónok harcás tányérom, valamint ilyen pólóim és párnáim is), képes vagyok hajnalban felkelni, hogy megnézzem a legújabb részt, viszont már nem tudnám újranézni a sorozatot.

A másik maradandó élményem a Hátrahagyottak (Leftovers), ami egy középszerű nyári sorozatként indult, és bár nem volt rossz az első évada,

a második felvonás olyan hihetetlen utazás volt, amire kevés folytatásos történet képes.

A harmadik évaddal tette fel a pontot az i-re a sorozat, sokadszorra is megmutatta, hogy az HBO nem szarral gurigázik. Rögtön hozzá kell tennem azonban, hogy még az etalonnak számító Drótot (The Wire) és a Maffiózókat (The Sopranos) még nem is néztem meg…

És neked melyik a kedvenc sorozatod?

Az animációs sorozatok külön is megérnének egy misét Fotó: Liget-montázs

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.