„Viharban született” nyári blockbusterek, avagy filmek, amik nehezített pályán kerültek a mozikba

Tamás Attila 2023. június 17., 22:26 utolsó módosítás: 2023. június 18., 21:09

Élőszereplős A kis hableány, sorban a hatodik Transformers-mozi és a DC leggyorsabb szuperhőse is megérkeztek idén nyáron a mozikba. És hogy mi a közös bennük? Összefoglalónkból kiderül.

„Viharban született” nyári blockbusterek, avagy filmek, amik nehezített pályán kerültek a mozikba
galéria
Fotó: Liget-montázs

A mozikba is megérkezett a nyár, hiszen hétről hétre mutatják be a legújabb, nagyköltségvetésű blockbustereket, amik gyakorlatilag egymás ellen versenyeznek a nézők figyelméért és a mozijegyre kiadott pénzükért.

Mivel szinte minden héten jelenik meg új blockbuster, a korábbi premierek valamelyest háttérbe szorulnak, átadva a vetítővásznakat az új „szenzációknak” egészen addig amíg azokat is letaszítja a trónról egy másik filmes franchise újabb felvonása. A piaci verseny már csak ilyen – legyinthetnénk, ám mostani anyagunkban három, meglehetősen hányattatott sorsú, nyári filmről fogunk beszélni, amikhez nagy reményeket fűztek a stúdióik, ám

már a bemutatójuk előtt vagy nagy port kavartak, vagy épp nehezített pályán indultak.

A kis hableány, Transformers: A fenevadak kora és a Flash – A Villám elkészüléseinek körülményeit és fogadtatásukat járjuk körbe.

Fotó: Disney

A kis hableány (The Little Mermaid)

A Disney legújabb élőszereplős meseadaptációja eleve nehezített terepen indult, hiszen példátlan felháborodás vette körül a főszerepre castingolt, színesbőrű Halle Bailey énekesnő miatt, ugyanis az elégedetlenkedők azt kifogásolták, hogy Ariel nem lehet színesbőrű, hiszen az 1989-es rajzfilmben sem volt az. Hamar népszerűvé vált a #NotMyAriel hastag, azonban a mostanában élőszereplős mesefeldolgozásokban utazó Disney-t ez nem különösebben hatotta meg. Az Ariel megaköltségvetésű blockbusterként forgott, mintegy 250 millió dollárból, és

a felháborodás még titkon jót is tett a „sajtójának”, hiszen beszéltek róla az emberek, és ez sokszor eredményesebb, mint a dollármilliókat felemésztő reklámkampányok.

Magyarul: a gyűlöletcunaminak köszönhetően még a marketingköltségeken is spórolhatott a stúdió, hiszen rengetegen épp a felháborodott internetezőknek köszönhetően szereztek tudomást a filmről, és biztos sokan vannak, akik amiatti kíváncsiságukból váltottak jegyet rá, hogy megnézzék, milyen lett a végeredmény. Bevallom, én is ebbe a csoportba tartozom, hiszen már rég nem én vagyok a Disney-filmek célközönsége, és bár remekül lekötött az alkotás a moziban, mégis azt kell mondanom amit a kritikusok többsége már megállapított:

Ariel története nem működik élőszereplős adaptációként.

Videó: Walt Disney Studios

Fontos megjegyezni azonban, hogy az adaptáció nem a főszereplőt alakító énekes-színésznő és a bőrszíne miatt ment félre. Halle Bailey a szíve és a lelke az alkotásnak, és egyébként rendkívül aranyos Ariellé sikerült átlényegülnie. A származását is hihetően magyarázzák el, hiszen itt Triton király lányai az összes tengert képviselik,

Arielünk pedig a Karib-tengeri hableány, a történet pedig az itteni trópusi világban játszódik.

Ariellel végeredményben semmi gond nincs, a filmmel azonban annál inkább.

A közel két és fél órás játékidőt nem tudom ki gondolhatta komolyan egy gyerekeknek szóló alkotás esetében, hiszen egy ilyen hosszú filmet egy felnőttnek is kihívás egy helyben végignézni, nemhogy egy folyamatosan igző-mozgó gyerkőcnek. A mesélés terjengős, rengeteg a töltelék-jelenet, ami

csak azt a célt szolgálja, hogy 3D-szemüvegen keresztül „csodálhassuk” a tengernyi (pun intended) VFX-es és látványtervező vízióját, a mindenféle tengeri lényekkel benépesített víz alatti világot.

Azt a világot, ahol vannak beszélő tengeri lények és nem beszélők is, és rögtön az egyik első jelenetben Hablaty, a víz alá merülő szúla nemes egyszerűséggel felfal egy másik halat Ficánka mellől, és ezen senki nem akad fenn, a két karakter továbbra barátok. Nyilván egy mesében nem kell a kevésbé realista húzásokon fennakadni, de a realizmus jegyében Sebastian és Ficánka „élőszereplős” megjelenítése borzasztóan sikerült. Hiába próbálnak viccesek és aranyosak lenni, ha a megjelenítésükben egy egyszerű halat és rákot látunk, akiknek nincsenek gesztusai, nincs semmijük, amitől egyszerű vízi élőlényekként többet kellene lássunk beléjük még akkor sem, ha beszélnek és ott sündörögnek Ariel körül és a cselekmény alakításából is kiveszik a részüket.

Fotó: Disney

A másik nagy negatívum, hogy a filmnek nincs humora. Egyszerűen nincsenek benne olyan pillanatok amiken önfeledten lehetne kacagni, inkább kínos szájhúzogatásokat váltottak ki belőlem a poénosnak szánt megnyilvánulások.

Amilyen aranyos és helyenként humoros volt A kis hableány animáció, pont az ellentéte az élőszereplős feldolgozás, és pont emiatt nem működik.

Hiába tehát a rengeteg beleölt pénz, ez a film nem lesz nyereséges, hiszen hiába hozott már több mint 400 millió dollárt, az érdeklődés hétről hétre párolog el iránta, és ahhoz, hogy megtérüljön mint befektetés, ennél jóval több pénzt kellett volna termelnie a mozikban (az Avatar második része is épphogy nyereséges lett a több mint 2 milliárd dolláros bevételével, mondjuk az a film lényegesen több pénzből készült, és az őt övező érdeklődés nagyon sokáig tartott). A kis hableány hamarosan felkerül a Disney Plus-ra, onnan pedig már csak arra fogunk emlékezni, hogy ez a kevésbé jól sikerült meseadaptációk egyik darabja. Ám szó sincs arról, hogy emiatt behúzzák a kéziféket a Disney-nél:

az elkövetkező években számos klasszikus mese élőszereplős feldolgozása érkezik tőlük.

Reméljük, hogy az Ariel-feldolgozásnál jobb és élvezhetőbb minőségben.

Fotó: Hasbro

Transformers: A fenevadak kora (Transformers: Rise of the Beasts)

A legújabb Transformers-film esetében mondhatni semmi rendkívüli nem történt, a tervezett casting sem verte ki senkinél a biztosítékot, igazából ezen film esetében az a legmeglepőbb, hogy ekkora költségvetésből elkészülhetett a franchise korábbi botrányos darabjai után. Mondjuk itt sem érdemes fennakadni azon, hogy az első Transformers-filmet és a spin-offként elkészült Űrdongót leszámítva elképesztően bődületesek a Transformers-adaptációk, de

az egymást püfölő robotok és a változatos helyszínek látványos lerombolása mellett aligha lehet egyebet elvárni ettől a franchise-től.

Videó: Paramount Pictures

Miután a hollywoodi robbanáspápa és az amerikai lokálpatriotizmus filmes zászlólengetője, Michael Bay megrendezett öt Transformers-filmet, átadta a stafétát más rendezőknek is, és láss csodát, nélküle el tudott készülni egy különálló film (Űrdongó), ami még viszonylag jó is lett. Emiatt is érthetetlen, hogy akkor gyakorlatilag két soft-reboot után miért tértek vissza ismét a gyökerekhez (nyilván a pénz miatt, de most nem az a lényeg), vagyis a rengeteg – járművé és most már állatokká átalakuló – más bolygóról érkezett robotlény egymást kaszabolására. A feneavadak korához ezúttal egy szárnyait próbálgató rendezőt, Steven Caple Jr.-t igazolták (Creed II, néhány függetlenfilm és sorozatepizód) akinek nem kevesebb volt a dolga, minthogy ledirigálja azt, hogy az írók miként hozzák be

a már untig ismert autobotok mellé a maximákat, vagyis az állat-formában létező transformereket.

Ellenségnek a bolygófaló Unicront és az őt szolgáló decepticonokat kaptuk egy többhelyszínes, a '90-es években játszódó történetben (egyfajta reboot tehát ez is) amelynek főszerepeire két fiatal, kezdő színészt castingoltak, akik hozzák a kötelezőt, de semmi többet abban, hogy viszonylag hihetően csodálkoznak rá a körülöttük CGI-jal megalkotott óriásrobotokra. A több mint 200 millió dolláros büdzséből készült alkotás látvány szempontjából is viszonylag rendben van, hozza az elvárt szintet – a végén levő szürke és jellegtelen környezetben játszódó kaotikus nagy összecsapást leszámítva – a film azonban masszívan veszteséges, hiszen anyagunk megjelenésekor még mindössze a gyártási költségeit tudta visszahozni (erre még rájön a marketingköltés és még egy csomó minden) szóval

nem ez lesz az a Transformers-film, ami kiszedi a franchise-t az árokból, amibe sikerült beledöntenie magát.

Fotó: Hasbro

Ráadásul, mintha a károkat próbálták volna előre minimalizálni, a film végén egy másik franchise-zal is összekötik a Transformerst (amiről lehetetlen spoilerek nélkül beszélni, úgyhogy nem tesszük), megadva az irányt a lehetséges folytatáshoz. A bevételi adatokat nézve ez a folytatás elég kétséges, de az is lehet, hogy pár év múlva, amikor ezt a filmet is már rég elfelejtettük, újabb soft-reboot érkezik a Földön egymást gyepáló robotok történetéből. A Transformers bevételi adatainak továbbá az sem tesz jót, hogy egy héttel jelent meg jelen összeállításunk utolsó filmje előtt, ami most részben elhódítja tőle a vásznakat és a potenciális nézők figyelmét.

Fotó: Warner Bros. Entertainment

Flash – A Villám (The Flash)

Talán nincs is ennél hányattatottabb sorsú képregényfilm, hiszen eredetileg még 2022-ben kellett volna megjelennie (mi is feltettük akkor év elején az általunk legjobban várt filmek listájára), ám a sorozatos hátráltató tényezők miatt először tolódott, majd később bizonytalanná is vált a premierdátuma. A DC filmes univerzum nagyreményű filmjének elkészülését és bemutatását először a Covid és az amiatti filmipari változások, később pedig

a főszereplőt alakító Ezra Miller botrányai tették majdhogynem lehetetlenné.

Pedig ez volt az a film, amivel a tervek szerint újraindították volna a Marvel-konkurens, évek óta bukdácsoló szuperhősös filmes univerzumot, amiben elkészülhetett az a csúfos Igazság Ligája, aminek az eredeti vízión alapuló rendezői változatát végül a rajongók harcolták ki.

Ezzel zárták volna le tehát a Zack Snyder-féle Igazság Ligája történetét, és

terelték volna új csapásirányra – adott esetben új színészekkel – Batmant és a többi DC-szuperhőst a vásznakon.

Csakhogy a járvány után maga a főszereplő szart bele a stúdió levesébe, hiszen több olyan botrányos megnyilvánulása is volt (többek között nőket inzultált, erőszakosan viselkedett), hogy gyakorlatilag kellemetlenné vált Hollywood számára, így rizikós lett volna a bemutatni az ő főszereplésével készült filmet, ami ekkorra már nagyjából elkészült, tehát újracastingról szó sem lehetett, ahogy ez több, hasonló esetben is történt, amikor egy színész vállalhatatlan lett a produkció számára.

Videó: Warner Bros. Pictures

A tervezett premierdátumot eltörölték, és kérdésessé vált, hogy egyáltalán napvilágot lát-e a film, hiszen időközben arra is lett példa pont a Discoveryvel összeolvadó Warnernél (ami a DC anyastúdiója), hogy konkrét filmet, a Batgirlt kukázták költséghatékonyságra hivatkozva (tehát az életben nem fog megjelenni), úgyhogy a The Flash is könnyen erre a sorsra juthatott volna. Időközben vezetőváltás is történt a DC-nél, a fedélzetre pedig James Gunn és Peter Safran érkeztek – előbbi az a rendező, akit korábban kirúgott a Marvel a vállalhatatlan tweetjei miatt, emiatt a konkurenciához igazolt át, majd az ottani sikereit látva (Öngyilkos osztag, Peacemaker) visszaédesgették a Marvelhez, hogy készítse el az eddigi magnum opusának számító Galaxis Őrzői harmadik és egyben befejező részét.

Gunnék úgy döntöttek, hogy nem kukázzák a The Flasht, hiszen számos, sorsfordító esemény van benne a DC filmes univerzumot illetően, hanem moziba küldik, és ezzel az eredeti terveknek megfelelően lezárnak egy korszakot. A rendőrségi fogdákat is megjárt Ezra Miller is közben „jó útra tért”, bocsánatot kért a vállalhatatlan megnyilvánulásai miatt, így már semmi sem állhatott a júniusi premier útjába (Ezra egyébként csak az első bemutatón vehetett részt, és ott sem igazán beszélhetett, a film marketingkampányából pedig kihagyták, amennyire ki lehetett hagyni a főszereplőt).

Fotó: Warner Bros. Entertainment

A film pedig… Ha nagyon rosszak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy

erre kár volt ennyit várni, hiszen az első felében vállalhatatlanul gagyi a CGI és a vizuális effektek, a sztori pedig sablonokból építkezik.

A film egyébként egy pofátlan fanservice, hasonló a 2021-es Pókember: Nincs hazaúthoz (csak épp annak a Wishről rendelt változata), ugyanakkor ez is a mostanában csapból is folyó multiverzum-kiaknázásra épül aminek filmkészítési szempontból is hatalmas a jelentősége, ugyanis

lehetőséget ad arra, hogy adott karaktereket (illetve azok más univerzumbeli változatait) más színészek is eljátszhassák, miután az aktuális színésznek megszűnik a szerződése, vagy lelép a stúdiótól.

Szóval a The Flash a nagybetűs RESET-gomb a DC-univerzumon, ami után már semmi nem lesz ugyanolyan (kivéve az Aquaman következő része, mert azt is már Gunnék színrelépése előtt leforgatták), és bármi megtörténhet – vagyis gyakorlatilag új színész öltheti magára a Denevérember, vagy a Csodanő-jelmezt (mint tudjuk, a Matt Reeves -féle The Batman és annak berendelt folytatása egy univerzumon belüli külön univerzumot képez, tehát nem a fősodratú DC-s Batman történetét meséli).

A The Flashben Ben Affleck (ő most, utoljára) mellett a legendás Michael Keaton is visszatér Batmantként, de a filmben felvonultatott meglepetéskarakterekre a keményvonalas rajongók sem számítottak. Mivel időközben Henry Cavillnek is búcsút intettek a DC-univerzumnál, ezért egyértelmű volt, hogy Supermanként már nem fogjuk látni őt a vásznon, helyette azonban behozták új szereplőként Kara Zor-El-t, Superman unokatestvérét, aki magára ölti a vörös palástos szuperember-jelmezt.

Fotó: Warner Bros. Entertainment

A filmnek megvannak a jó és kevésbé jó pillanatai, vannak benne jó poénok is, de az egészet a cameók viszik el a hátukon a rajongók számára, akik most megmutathatják, hogy Ezra botrányai, illetve a DC korábbi, rossz minőségű filmjei után bizalmat szavaznak-e egy újabb szuperhősfilmnek. Bár még a Transformers még megszorongathatja a hétvégi bevételi listán,

várhatóan a The Flash sem fog nagy karriert befutni a mozivásznon, az pedig, hogy egyáltalán a gyártási költségeket visszahozza, szinte egyenlő a nullával, de pont jó lesz ezzel is futtatni az időközben Maxxá változó HBO-s streamingplatformot a Shazam második része és a Black Adam mellett, amik szintén megbuktak a moziban.

Remélhetőleg a mostani, The Flash-reset után James Gunnék új életet lehelnek a DC-filmes univerzumba, amit semmiképp sem akarnak meghalni hagyni, ha a konkurens Marvelnél – ha döcögősen is – de megy még a szekér a szuperhősfilmek vonatkozásában.

Reméljük, hogy a jövőbeni projektek – legyenek akármilyenek – már mindenféle, előre nem látott nehezítő tényezők befolyása nélkül készülhetnek el a DC háza táján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport