Online Fonogram-díjátadó csatolt Liget-vonatkozásokkal

Liget 2020. április 06., 15:53

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) virtuális díjátadót tartott szombaton, a győzteseket online videókban jelentették be. Az eseményen 12+1 hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2020-as Fonogram-díjakat.

Online Fonogram-díjátadó csatolt Liget-vonatkozásokkal
galéria
Fonogram-díjazottak, akikről nálunk is olvashattatok Fotó: Liget-montázs

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.

A Fonogram-díjat – Arany Zsiráf-díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét – írja az MTI.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Hobo – Hé, Magyar Joe! (GrundRecords) című lemeze lett. Róla itt és itt olvashattatok a Ligeten.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bryan Adams – Shine A Light (Universal Music) című anyaga nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Rácz Gergő és Orsovai Reni – Mostantól (Schubert Music Publishing) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Universal Music) című lemeze kapta.

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Mörk – The Resurrection of Mörk (Schubert Music Publishing), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban Lana Del Rey ˜– Norman Fucking Rockwell! (Universal Music) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban Krizso – Boys in the City, Girls from the Woods (szerzői kiadás) című lemeze, az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban Armin van Buuren – Blah Blah Blah (Sony Music) című dala részesült.

Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele a Ganxsta Zolee és a Kartel - Oldskool (MFM Music). Ha emlékeztek, Ganxsta Zoleehoz minket is kalandos órák fűznek.

Az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Sony Music) című dala lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Leander Kills – Luxusnyomor, valamint a Mudfield – Sárrét című albuma megosztva kapta (mindkettő kiadója a Keytracks Hungary), az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Slipknot – We Are Not Your Kind (Magneoton/Warner Music) kapta.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban Balázs Pali – Majd holnap írok... (szerzői kiadás), az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban a Cimbaliband és Danics Dóra – Iram (Fonó) című albuma részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat a Veronaki – Mosó Masa mosodája (Universal Music) című albuma, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat a Sárik Péter Trió – X Bartók (szerzői kiadás) című lemeze nyerte el. Sárik Péterrel 2017-ben beszélgettünk a Ligeten.

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele Lajkó Félix & Volosi lemeze (Fonó), az év felfedezettje a Carson Coma (Gold Record) lett.

Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján a Bagossy Brothers Company – Olyan Ő (Prime Event Management) című dala kapta. Róluk jöjjön itt egy olyan cikk, amely az elsők között szólt a gyergyói bandáról, mikor még nem is létezett a Liget.

Az életműdíjat Kovács Kati énekesnő, a szakmai életműdíjat pedig Gőz László zenész, tanár, a Budapest Music Center vezetője vehette át virtuálisan.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.