Sok háztartásból a Disney+ fogja kiseperni a Netflixet

Tamás Attila 2022. június 14., 19:04 utolsó módosítás: 2022. június 16., 10:43

A Netflix kárára fognak sokan előfizetni a június 14-étől 42 országban, köztük Magyarországon és Romániában is elérhetővé vált Disney+ streamingplatformra, ami igazi családi szórakozást ígér, ráadásul a magyar szinkron is opció. Górcső alá vettük, hogy mit és mennyi pénzért kínál a Mickey egeres vállalat streamingfelülete.

Sok háztartásból a Disney+ fogja kiseperni a Netflixet
galéria
Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Joggal merül fel a kérdés a dráguláshullám kellős közepén, hogy mi szükség van egy, nem második, hanem harmadik, havidíj ellenében elérhető streamingplatformra, amikor a Netflixen vagy a konkurens HBO Max-en is annyi tartalom van, amit képtelenség egy élet alatt végiginézni.

És akkor most nálunk is elérhető lett a szórakoztatóipari megavállalat, a Star Wars- és a Marvel-franchise-eket bekebelező Disney streamingplatformja is, amely első látásra már nagyon ígéretes több tekintetben is.

Az már egyértelmű, hogy

ez tényleg egy családi platform lesz, amelyen minden korosztály találhat saját magának való tartalmat.

Lassan erre is érvényes a közhely, miszerint Dunát lehetne rekeszteni már az előfizetés ellenében elérhető szolgáltatásokkal, legyen az valaminek az online, prémium felülete, film és sorozat, valamint zenestreaming-szolgáltatás (Netflix, Spotify, stb.), amelyek halmozásával már akár havi száz lejt is elkölthetünk, hogy aztán időhiány miatt ne tudjuk rendesen kihasználni.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Ebbe a dömpingbe érkezett most a Disney streamingfelülete is, amely imponzáns kínálattal rendelkezik, sőt ami a legtöbb néző számára szempont:

magyar szinkronnal és felirattal elérhető filmek és sorozatok tömegét teszi legálisan elérhetővé, ez pedig hatalmas fegyvertény az angolul nem, vagy kevésbé értő nézők szempontjából.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Mennyibe kerül?

A Disney+ két lehetőséget kínál: havi és éves előfizetési lehetőséget.

A havi 30 lejbe, míg az éves 299 lejbe kerül. Akik előregisztráltak az indulás előtt, azoknak még kedvezményesebb az éves konstrukció, nekik 239 lejt kellett utalni az egész évi elérhetőségért.

És hogy mit kap a felhasználó ezért a pénzért a tartalomdömpingen kívül?

Egy előfizetésen belül hét profilt is létre lehet hozni, ugyanakkor párhuzamosan tíz eszközön korlátlan a streaming-letöltés

a vállalat közleménye szerint, amelyet egyelőre két-három profil és három eszközön való gond nélküli párhuzamos streamelés kipróbálásával el is hiszünk nekik.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Mit kapunk az előfizetésünkért?

A Disney román nyelven kiadott közleménye szerint több mint 700 film és több mint 900 sorozat érhető el a kínálatukban (a magyarországi Disney ezzel ellentétben több mint 800 filmről ír, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy országonként mennyire eltérő lehet a felhozatal), ezen felül pedig 150 saját gyártású produkció, ami értelemszerűen tovább bővül az új megjelenésekkel.

A kínálat tényleg szédületes még akkor is, ha csak a kiemelt és ajánlott címeken görgetünk végig.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Amivel egy csomó előfizetőt meggyőzhet első körben a Disney, az az, hogy elérhető a Grace-klinika mind a 18 évada (magyar szinkronnal mindössze a 14-ik évadig), de az összes többihez ott a magyar felirat opció. De ott van még az X-Akták mind a 11 évada magyar szinkronnal, a Született feleségek, a Buffy, a vámpírok réme, a Homeland, a 24, az eddig még nálunk hivatalosan sehol nem streamelhető Lost, a Futurama, és az ÖSSZES Simpsons-évad (több évad szinkronizálva, több évad pedig csak magyar felirattal). Ezek pedig csak a felület által ajánlott szériák, de

ha rámegyünk a sorozatok menüre, és ott ABC-rendezés szerint szűrünk rájuk, akkor nézhetünk igazán nagyot, hogy tényleg mennyi minden elérhető ezen a platformon.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Ugyanez a helyzet filmeknél is: nem középszerű és félresikerült Netflix-filmek és számos blockbuster közül válogathatunk, hanem itt minden megvan, ami a Disney valamelyik stúdiójában készült, vagy valamilyen kapcsolódása van forgalmazási szempontból a szórakoztatóipari vállalathoz.

Minden klasszikus rajzfilmjük és filmjük nagyrészt magyar szinkronnal érhető el, beleértve az összes Marvel és Star Wars-produkciót

(a Star Warsok közül nyolcadik és a kilencedik film egyelőre csak angol vagy román szinkronnal és felirattal nézhető, de valószínűleg pótolni fogják a „hiányosságot”), emellett az elmúlt években megjelent Marvel és Star Wars sorozatok gyűjtőhelye is ez a felület, amelyeket

sehol máshol nem lehet már legálisan megnézni.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Dokumentumfilmek terén is igencsak erős a Disney+ felhozatala, ugyanis itt találhatók meg a National Geographic dokumentumfilmjei az Oscart-nyert Free Solo-tól kezdve a thaiföldi barlangban zajló gyermekmentésről szóló vagy éppen Jeff Goldblum és Gordon Ramsay dokumentumsorozatáig.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Személyre szabhatóság

A szinkronizált produkciók tömkelege mellett még azt is jó tudni, hogy teljesen személyre szabható a kezelőfelület lokalizációs szempontból:

minden profilnál külön állíthatjuk be a nyelvet, így magyarra is állíthatjuk a menüt, ami így magyar címekkel és magyar poszterekkel mutatja a kínálatot.

Itt nincs IP-cím alapján automatikusan beálló romániai lokalizáció, ahogy a Netflixnél vagy az HBO Maxnél, ugyanakkor mivel a kínálat jelentős hányada magyar szinkronnal is elérhető Romániában is, arra következtethetünk, hogy a magyar nyelv ugyanúgy elérhető például Csehországban vagy bármelyik másik európai országban.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Családi szórakozás, korlátozhatósággal

Ha már rajzfilm és magyar szinkron, akkor a gyerkőc is nézheti? – merülhet fel sokakban a kérdés, és a válasz egy nagyon határozott igen. A Disney ugyanis a felhasználói fiókok létrehozásánál olyan opciót kínál, hogy

PIN-kóddal védhetjük le a saját fiókunkat, míg a gyereknek külön gyerek-profilt hozhatunk létre.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Ennél ráadásul a korhatárt is beállíthatjuk, hogy

még véletlenül se dobjon az óvodás- vagy kisiskolás korú elé erőszakos tartalmat, hanem csak a korának megfelelő animációs alkotásokat.

Nyugi, a Disneynél amúgy is nagyítóval kell keresni a vért, erőszakot és a trágár beszédet is tartalmazó alkotásokat, viszont ezek gyűjtőhelyéül hozták létre a Star-t, ahová a magasabb korhatárbesorolású alkotások, például a Micsoda nő!, Így jártam anyátokkal, American Horror Stories és a különböző akció- vagy horrorosabb beütésű filmek és drámák kerültek, de ide sorolták a Pamela Anderson szexvideójáról készült sorozatot, a Pam and Tommy-t is. Itt érhető el ugyanakkor a Netflixen és az HBO Maxen is nézhető The Walking Dead, ráadásul az előzőekkel ellentétben itt az utolsó évadig elérhető minden epizód, de ez is csak addig, amíg meg nem érkezik jövőre a már tényleg fölöslegesnek és réteg-streamingplatformnak ígérkező AMC+, amely a sorozatot gyártó AMC saját, előfizetős online felülete lesz.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Milyen minőségben?

A Disney+ filmjeinek és sorozatainak többsége full HD minőségben érhető el, emellett a blockbusterek 4K-ban, 5.1-es hangzással mindenféle extrákkal megtámogatva élvezhetők, sőt a legutóbbi Marvel-filmeket (amik közül még nem elérhető a Pókember-trilógia) IMAX-enhanced támogatással nézhetjük, amely szélesített képarányt és jobb minőséget takar, ennek tükrében pedig

szinte teljesen érthetetlen, hogy James Cameron látványfilmje, az Avatar miért csak full HD-ban nézhető.

Emellett olyan opció is van, hogy gyakorlatilag többedmagunkkal nézhetünk valamit a Disney kínálatából, amit valamelyikünk fiókjából „streamelhetünk” a többieknek, akik ebbe becsatlakozva ugyanabban az időben nézhetik azt, amit mi is. Emellett megengedett, hogy a watch-party bármelyik tagja „beletekerjen” a filmbe, ami azért vitákat szülhet egy ilyen, nem egy térben történő filmnézésnél.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Akkor most mit és hol?

Az úgynevezett „streamingháborúban” tehát már az is eldőlt, hogy akkor melyik sorozatok kedvelői mire kell előfizessenek: aki Jóbarátokat és Trónok harca-előzménysorozatot akar nézni, annak az HBO, aki Bridgertont, Vajákot, Stranger Thingst, annak a Netflix, aki The Boyst és Gyűrűk ura-sorozatot, annak az Amazon, aki pedig A mandalórit, Holdlovagot, tehát saját gyártású Star Wars- és Disney-sorozatokat akar nézni, azoknak a Disney lesz a platformjuk.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

Aki pedig nem tud választani, az

vagy előfizet anyagi lehetőségei függvényében az egészre, vagy torrentezi azokat a sorozatokat, amelyek streamingplatformjához nincs előfizetése.

És hogy ebben az időszakban, amikor minden a drágulásról szól, kinek éri meg előfizetni a Disneyre? Csakis azoknak, akik például lemondanak az 50 vagy 60 lejes Netflix előfizetésről ennek a javára. Ahogy azt sok árérzékeny felhasználó meg is fogja tenni.

Fotó: Disney+/Képernyőfotó

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.