Az HBO Max lesz az új, Netflix-gyilkos streamingplatform? Nem valószínű

Tamás Attila 2022. március 08., 19:10 utolsó módosítás: 2022. március 08., 20:31

Nem csak Netflixből áll a világ, ha legális sorozat- és filmnézésről van szó, hiszen a „konkurencia” sem ül karban tett kézzel. Újabbnál újabb streamingplatformok jelentek meg, lassan már számontartani is nehéz ezeket. A romániai és magyarországi piacra március 8-tól lépett be az HBO Max, cikkünkben pedig összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat róla.

Az HBO Max lesz az új, Netflix-gyilkos streamingplatform? Nem valószínű
galéria
Fotó: HBO Max

Megérkezett hozzánk is (Romániába és Magyarországra) március 8-án az HBO-nak a Netflix babérjaira törő streamingfelülete, az HBO Go-t felváltó HBO Max.

Az elődjéhez képest több tartalommal és valamelyest felhasználóbarátabb felülettel rendelkező, tulajdonképpen ráncfelvarráson és modernizáláson átesett streamingplatform azonban a Romániában élő magyar felhasználók számára hatalmas hiányossággal is rendelkezik a konkurens Netflixhez képest:

nemhogy magyar szinkront, de magyar feliratot sem találunk a rengeteg filmhez és a több száz sorozathoz.

De mi is ez az HBO Max, és miben különbözik az HBO Go-tól? Vegyük sorra.

Az HBO Max a Warner filmes univerzum streamingplatformja, amin megtalálhatóak a Warner saját gyártású filmjei és sorozatai mellett

az HBO, a DC filmes univerzum és a Cartoon Network tartalmai.

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

Mivel még a Disney nem elérhető a térségünkben, ezért ha kicsit feltúrjuk például a rajzfilmes kínálatot, akkor jócskán találunk rajta még Pixar és Disney animációkat is, feltételezhetően addig, amíg a Disney streamingplatformja elérhető lesz nálunk is. Ezt a tartalmat azonban nem élvezhetjük óvodás vagy kisiskolás gyermekünkkel, hacsak a gyerkőc nem csodagyerek, aki ért és folyékonyan olvas angolul vagy románul, ugyanis

a magyar szinkront vagy feliratozást hiába keressük a romániai HBO Max-en, az csak a magyarországi felhasználók kiváltsága, ahogy ez az előd, HBO Go esetében is volt.

Ezt meg lehet próbálni VPN-el megtükrözni, azonban a regisztrációnál fennakadunk, ugyanis nem fogadja el forintban a kifizetést a romániai felhasználóktól, előfizetés híján pedig csak maximum a kínálatot böngészhetjük az okostévénk képernyőjén.

Akinek viszont nem gond a magyar szinkron és a feliratok hiánya, az kedvére válogathat a felhozatalból, ami még ha nem is ér fel a Netflix kínálatával, itt is több százezer órányi néznivalót találunk, tehát

a nagy számok törvénye alapján biztosan van a kínálatban mindenki kedvére való alkotás.

A korábban is elérhető HBO-presztízsorozatok mellé bejöttek az HBO Max saját gyártású sorozatai, amik a Netflix Original kategóriával egyenértékűek, vagyis

azok a tartalmak, amik exkluzívan az adott platformra készülnek, és nem más gyártótól vásárolják meg.

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

Gyakorlatilag az ezután érkező HBO-sorozatok mind HBO Max-exkluzívak lesznek, de most vált elérhetővé legálisan az európai előfizetők számára is például a James Gunn-féle Peacemaker (a 2021-es Öngyilkos Osztag spin-off sorozata), vagy a Station Eleven, ami egy posztapokaliptikus világban játszódó dráma. Ide sorolható az Euphoria is, amelynek második évada nemrégiben ért véget, ez azonban elérhető volt az HBO Go-n is.

A tavaly még az Amerikai Egyesült Államokban, Közép- és Dél-Amerika és Európa egyes országaiban elérhető streamingplatform nagy fegyverténye a párhuzamos forgalmazás volt, mivel

a Warner a pandémia miatt úgy döntött, hogy egyszerre küldi moziba a filmjeit, és teszi azokat elérhetővé a saját streamingplatformján is.

Ez nyilván mozis bevételkiesést eredményezett, de cserébe hozta az előfizetőket. Azokat célozták meg, akik a járványhelyzet és a korlátozások miatt nem akartak moziba menni, de a megjelenés napján megnézték volna a Dűnét, az új Mátrixot vagy éppen a fent említett Öngyilkos Osztagot.

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

Ebből az lett, hogy az Öngyilkos Osztag és a Mátrix negyedik része hatalmas bukás lett a mozikban, mivel otthon is meg lehetett nézni azokat, emellett teljesen jó minőségben felkerültek a torrent- és fájlmegosztó oldalakra is, így

gyakorlatilag elérhetővé váltak azok számára, akik kíváncsiak voltak rá, de valamilyen okból nem tudták vagy nem akarták moziban megnézni.

A Dűnével szerencsére nem ez volt a helyzet, mert ott tényleg a mozinézők mentették meg a filmet a bukástól, és tették lehetővé, hogy a Warner berendelje a jó mozis szerepléstől függő folytatást.

Ezt a forgalmazási módszert idéntől azonban már eltörölte a Warner a járvány enyhülése és a bevételkiesések minimalizálása érdekében, azonban annyit változott a dolog a korábbi forgalmazási politikához képest, hogy most a mozi-exkluzivitás és a streamingre való felkerülés között rövidült az idő, vagyis

a mozimegjelenéstől számított 45 nap után a Warner filmjei az HBO Max-en is elérhetőek lesznek, így például kevesebb mint két hónapot kell várni arra, hogy a napokban megjelent új Batman-mozit otthonunk kényelméből is nézhessük, ha úgy tartja kedvünk.

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

És, hogy ez az egész hogy működik és mennyibe kerül? Az HBO Go-t váltja a Max, úgyhogy

a meglévő felhasználókat átirányítja az új oldalra, és a Go-s felhasználóval való belépéssel automatikusan átáll az előfizetés is, ami március 31-ig kedvezményesen 3,30 euróba (átszámolva kevesebb mint 17 lejbe kerül).

A nem kedvezményes ár ennél egy kicsivel több, és ezt azoknak számolja fel, akik áprilistól fizetnek elő a szolgáltatásra, vagy egyszer is lemondják a jelenlegi előfizetésüket (a kedvezmény az első lemondásig érvényes).

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

Van éves előfizetési lehetőség is, ez 39,90 euróba kerül (átszámolva 198 lej), ami gyakorlatilag szintén 33 százalékos kedvezményt biztosít, és egyszerre fizethetjük ki, nem pedig havonta vonják le a számlánkról az előfizetés összegét.

Ahogy az HBO Go-t vagy a Netflixet, ezt is várhatóan bónusz gyanánt fogják adni telefonos, kábeltévés vagy internet-előfizetésekhez, úgyhogy aki valamilyen szerződést köt az elkövetkezőkben, valószínű egy HBO Max-előfizetéssel is „gazdagodik”.

És hogy a magyar szinkron és feliratok hiánya ellenére is miért és kinek érdemes előfizetni? Elsősorban azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva nem jön be a Netflix, vagy éppen túl drágának találják.

Az HBO Max-en a Netflixes előfizetés töredékéért lehet 4K-s, Dolby Atmos hangzással elérhető filmeket nézni (sorozatokat nem, azokat csak HD-ban, standard sztereó hangzásban), ugyanakkor

egy előfizetésen belül öt profilt is létre lehet hozni, korlátlan eszközön lehet használni, és egyszerre hárman nézhetik párhuzamosan a Max tartalmait.

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

Az HBO Go-hoz képest a kezelőfelület valamivel letisztultabb, felhasználóbarátabb lett, a lejátszót is egyszerűbb futtatni úgy laptopon, PC-n, mint okoseszközökön vagy az otthoni tévén, így nem kell már 2, 4, 8, 16, 32 vagy 64-szeres sebességgel futtatni előre vagy vissza az adott epizódot vagy filmet (úgy hogy közben csak a fekete képernyőt és néhány kimerevített képkockát látunk), ha korábban belealudtunk vagy félbehagytuk a nézését.

A jelenlegi kínálat pedig csak bővülni fog, ahogy a Netflixnél is. Az HBO Max-en például végre elérhetővé vált a korábban csak az Amerikai Egyesült Államokban legálisan nézhető Odaát (Supernatural) mind a 15 szezonja, de tudunk nézni a régi, hosszú sorozatok közül Fringe-t, Jóbarátokat, Agymenőket, The Walking Deadet (igaz, hogy a legújabb évad ide is majd utólag kerül fel), de A Szolgálólány meséjétől, illetve a korábban elérhető HBO-sorozatoktól sem kell búcsút vegyünk, tehát gyakorlatilag a DC-filmeket és a Cartoon Network (nem a klasszikus, hanem az új) tartalmait kapjuk ezek mellé pluszként. Emellett az HBO európai gyártású sorozatait is megtaláljuk itt, és itt fog debütálni hamarosan az első HBO Max-es magyar sorozat is, a Besúgó, ami az Aranyélet után az első saját gyártású magyar HBO-sorozat lesz, ami a Kádár-korszak végébe nyújt majd betekintést. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a Harry Potter, Gyűrűk ura és a Hobbit filmeket is itt lehet fellelni (amennyiben nem lapulnak a számítógépünk merevlemezén vagy egy külső adattárolón ezek), de a Trónok harca előzménysorozat, a House of the Dragon is itt jelenik majd meg.

És, hogy az újabb szereplő megjelenésével mennyire telítődik a piac? Olyannyira, hogy a várhatóan nyáron érkező Disney+ már választás elé állítja a legfanatikusabb film- és sorozatrajongókat is, hogy hány streamingplatformra érdemes pénzt áldozni.

Aki a Netflix mellett teszi le a voksát, az továbbra is szédületes mennyiségű kínálatból választhat, és ide jönnek azok a sorozatok, amiket a legtöbben néznek, az HBO Max azok platformja lesz, akik komolyabb, minőségibb, sok esetben sötétebb hangvételű tartalomra vágynak, a Disney pedig várhatóan a családosok streamingplatformja lesz a mesék és a rajzfilmek miatt.

Már csak az a kérdés, hogy ott lesz-e magyar szinkron és felirat a Romániában élő előfizetők számára, mert ha nem, akkor a legtöbben továbbra is a már jól bevált, és lokalizált tartalommal rendelkező Netflixnél maradnak, ahol ez már majdhogynem természetes.

Fotó: HBO Max/Képernyőfotó

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.